Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-21 13:58

Swedbank reviderar upp sin ekonomiska prognos rejält - extrem återhämtning i USA

Swedbank reviderade igår upp sin ekonomiska prognos rejält för såväl Sverige, USA, Eurozonen och globalt. Ekonomin ska ta rejält fart i och med sommaren och framåt. Man sänker dock prognoserna för Norge och Danmark. 
Swedbank
Ny BNP-prognos för Sverige 2021 är +3.6% mot tidigare +3.0% och Euroområdet höjs till +4.0% från +3.5%. Lägre tillväxt i Sverige än i Eurozonen beror på att Sverige klarar sig väldigt väl genom krisen medan de andra har mycket mer att ta tillbaka.

För USA höjs prognosen extremt, från +3.8% till +6.8% för BNP och globalt höjer man från +4.7% till +5.9%. Av de listade länderna är det bara Kina med +8.2% som väntas få högre tillväxt än USA.

Norsk och dansk tillväxt sänks dock till +2.7% från +3.5% respektive +3.2% ner från +3.5%.

Inflationen ska hållas i schack och riksbanken låter räntan vara orörd kvar på krisräntan 0.0%. Bara Norge väntas höja sina räntor, medan övriga ligger kvar. Man väntar sig dock stigande marknadsräntor på statsobligationerna.

Statsskulden väntas minska som andel av BNP, trots regeringens massiva stimulanser till olika särintressen.

Swedbank kallar det hela för "en återhämtning av sällan skådat slag" när kosläppet drar igång (släppet av konsumenterna). Andra bedömare menar dock att återhämtningen kommer av sig eftersom konsumenterna inte egentligen dragit ner särskilt mycket, utan har haft det rätt gott ställt (generellt, det finns undantag t ex arbetslösa) under coronakrisen. Mångas - likt Swedbanks - höga förväntningar kan därför komma på skam och återhämtningne blir istället av ett sällan skådat vekt slag.

Swedbanks prognos bygger på att vaccineringar stoppar pandemin, och en joker där kan vara mutationer som inte vaccinen biter på. Swedbank tror ändå att det främst är på nedsidan det finns risker, t ex att krisen förlängs på grund av att pandemin drar ut på tiden, t ex för att säsongseffekt uteblir eller att vaccinleveranserna släpar efter.

Det verkar som Bidens ofinansierade räddningspaket American Rescue Plan är vad som lett till den enorma upprevideringen. Hur de skulderna ska betalas spelar mindre roll, med USA:s kärnvapenmyntfot har det kvittat än så länge och USA kan fortsätta sätta upp notan på rummet så länge de inte checkar ut från hotellet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Sverige har sin hemnetmyntfot snart i en portfölj nära dig. Ifall någon nu trodde bostadsbubblan inte skulle påverka pensionen.

  SvaraRadera
 2. Man tänker sig i många länder att det stora sparandet på aggregerad nivå hos hushållen kan ge stötta åt högre konsumtion när restriktioner väl släpper. Vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. För egen del - vilket givetvis inte går att extrapolera - känner jag inget uppdämt konsumtionsbehov. Kanske till skillnad från nu gå på restaurang och bio någon gång, samt resa inrikes för att träffa familjen. Ingen massiv kvantitet för egen del, men många bäckar små kanske..

   Radera
 3. Med andra ord förväntar man sig inga löneökningar. Undra om så verkligen är fallet. Kommer bli huggsexa om kvlificerad personal när alla ska hämta ikapp ett förlorat år samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nog något som kan begränsa tillväxten, när utbudet på olika sätt inte kan möta efterfrågan...

   Radera
 4. Mp vill bygga bostäder på Bromma flygfält. Vilken timing med att räkna på överkapaciteten nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Weirdo-Unwell kandiderar för M, så förvänta dig ingen logik från den hörnan heller.

   Radera
  2. Flyttar man trafiken till Arlanda så är det väl inga konstigheter. Problemet är att man aldrig lyckas ta fram analysen vad som måste göras på Arlanda för att det ska ta över som inrikeshub från Bromma.

   Det lär fortsättas talas skarpt med med lösa förutsättningar om detta tills avtalet går ut.

   Radera
  3. ”Det finns en överkapacitet på flygtrafiken för tillfället och det finns inget problem med att ta trafiken från Arlanda i dag”, säger Per Bolund

   Så var det med den saken alltså.

   Radera
  4. Det han säger är att dagens situation skall permanentas. Men det är nog en rimligt slutsats att två underbelagda flygplatser i Stockholm är en för mycket.

   Så flytta trafiken till Arlanda och lägg Bromma i malpåse. Växer trafiken får man väl starta upp Bromma igen.

   Radera
  5. Ett miljöparti som vill stödja ökat flygande... Vad skulle de då föreslå?

   Radera
 5. Hur många lastfartyg på tvären tål den kalkylen, tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtskilliga. Nu när det hänt är det inte en svart svan längre utan en halt gås istället.

   Men då går det säkert att hitta på något annat.

   Just nu är det väl Kim Il den Fete som pockar på uppmärksamhet med en svältkatastrof för dörren, Tawian vs Kina, Putte skall bli omvald, Iran söker få förhandlingsläge och Israel jävlas hela tiden för atr stoppa UsA/Iran från att prata med varandra.

   Pick your choice.

   Radera
 6. Blir kul att se ifall vi SPX slår sitt gamla p/e rekord då....

  SvaraRadera
 7. Frågan är hur mycket av detta som redan är inprisat på börsen. Man brukar ju säga att börsen ligger ett halvår före... och med tanke på hur index gått upp är gissningsvis en återhämtning i samhället till stor del inprisat. Vissa sektorer såsom bank och telekom kanske får sig ett uppsving, men på det stora hela tror jag inte det blir någon makalös uppgång framöver när samhället "öppnar upp".

  SvaraRadera