Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2021-04-10 13:07

SVT/Novus: Lågt till obefintligt förtroende för regeringens ministrar

SVT och Novus presenterar en färsk mätning om svenska folkets förtroende för regeringens ministrar. Förtroendet är lågt med som högst cirka en tredjedel av folkets stöd, till obefintligt med noll procents förtroende. 
Regeringen bör nog ringa på hjälp
Lägst förtroende har den utspelsaktuelle biståndsdminister Per Olsson Fridh (MP) med 1%, landsbygdminister Jennie Nilsson (S) med 1%, civilminister Lena Micko (S) med 2% och ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans (S) med 2%. Högst förtroende med en dryg tredjedel av svenska folkets stöd har finansminister Magdalena Andersson (S) med 36% och statsminister Stefan Löfven (S) med 36%. Den coronakrisaktuelle Lena Hallengren (S) har 35% av folket stöd.

Miljöpartiets partiledare Märta Stenevi (MP) har endast 7% av folkets förtroende och dennes kollega Per Bolund (MP) 13%.

Novus mätning baserar sig på intervjuer med 1 044 personer i Novus representativa urval, varav endast 524 har bemödat sig svara. Det betyder att Per Olsson Fridh (MP) bara kunde hitta cirka fem personer som hade förtroende för honom.

Förtroendet kallas för "att vara stabilt" och att "förtroendet generellt har ökat för regeringen under pandemin , trots att den fått utstå en hel del kritik", säger SVT:s inrikespolitiske kommentator. SVT rubriksätter detta som "förtroendet rusar för Lena Hallengren". Det är ju svårt att tappa förtroende när man inte har det till att börja med.

Tja, med sådana förtroendesiffror vill man ju inte egentligen veta hur lågt förtroendet var innan pandemin. Så små förstoringsglas finns helt enkelt inte på SVT. Och för nollförtroendet som Per Olsson Fridh (MP) så kommer det väl heta "dubblat förtroende för biståndsministern" om han ökar till 2%. Trots allt vet SVT vem det är som håller i pengarna.

Tillägg: Ber om ursäkt, det var inte biståndspengar som går till SVT, utan tvångsfinansiering föreslagen av regeringen och klubbad av riksdagen. Kulturbistånd hamnar under kulturminister Amanda Lind (MP) med 12% i förtroende. Blandade ihop SVT med ett U-land, där försvisso förtroendet för politikerna är högre än för de svenska.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. Noterar generellt att de låga förtroendesiffrorna drabbar ministrar som inte syns eller hörs speciellt mycket till vardags. ... Därmed enligt egen mening ingen större katastrof.
  De tyngre ministrarna Stats-, Finans- och Social- erhåller hyggliga siffror sett till den partipolitiska verkligheten. Därtill kommer också att förtroendesiffrorna för Försvars-, Utrikes och Justitie- om vilket kan sägas detsamma.

  För egen del så är, vilket även tidigare uttryckts i dessa spalter, förtroendet för Regeringen fortsatt orubbat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du förtroende för att utnämningen av Dan Eliasson som generaldirektör vid Regeringskansliet var korrekt och det mest lämpliga/kompetenta valet?

   Radera
  2. Back2Back: Eliasson med ett vid den tiden gediget cv utnämndes av Regeringen Reinfeldt till GD allaredan 2007 och fortsatte i den befattningen under hela Alliansregeringen fram till 2014 då han utnämndes till Rikspolischef av den då tillträdda Löfvens Regering. Samt har därefter åter tjänstgjort som GD från 2018 med förordnande fram till 2022.
   Hans två uppdragsgivare alltsedan 2007, d.v.s. Alliansregeringen och Regeringen Löfven har inte anfört något misstroende mot det sätt på vilket Eliasson utfört sin tjänst.

   Därför blir svaret på din fråga Ja att jag har fullt förtroende för Regeringens utnämnande av Eliasson som GD i Regeringskansliet.

   Radera
  3. Chiefen, med all respekt så skulle du ha full respekt och förtroende för regeringen om de så ritualsexmördade barn i direktsänd teve, och bara säga att "det påverkar inte deras lämplighet som ministrar".

   Radera
  4. Cornucopia: Med all respekt i övrigt så är absolut så inte fallet! Den dagen om så skulle inträffa nuvarande Regering eller någon av dess ministrar vidtager en åtgärd eller tar ett beslut som jag finner inte ha mitt förtroende så lovar jag dig på min heder att du kommer att bli bland de första att så få veta.

   Radera
  5. Chiefen, jag vet inte vad jag ska börja sågningen vid fotknölarna. Men inser att det leder ingenstans. Du skriver oftast vettiga saker, men här är du nog lite väl långt ned i syltburken. Din agenda är du iallafall tydlig med, ett kraftigt fundament i armerad betong :)

   Radera
  6. Chiefen, fast ritualsexmord på småbarn är ju inte något regeringsbeslut.

   Radera
  7. Back2Black: Du kan såga av hjärtans lust och det kommer inte att påverka mig en millimeter.
   Samt helt riktigt konstaterat att fundamentet är gjutet i betong ... dessutom grå sådan!

   Radera
  8. Cornucopia: Förvisso inte! ... Men om den dag skulle inträffa att någon enskild minister ägnade sig åt dylika excesser kommer jag ej töva att göra min stämma hörd!

   Radera
  9. Önskar dig hursomhelst en trevlig kväll. Baren är öppen en timme till och solen lyser. Glaset är som alltid halvfullt.

   Radera
  10. Svårt att uttala sig om förtroendet, då regeringen varken i denna eller föregående mandatperiod har prövats på allvar.

   Radera
  11. Tycker nog C19 varit en hyfsad prövning men du kanske väntar på zombie-apokalypsen?

   Radera
  12. Nej, regeringen har ju inte prövats. De har haft oppositionen med sig i stort.
   FHM har i grunden talat om vad som skall göras.

   Eventuella problem som uppstått är helt och hållet självförvållat pga inkompetens eller av ren elakhet/politisk övertygelse.

   Vilket inte var så oväntat av denna regeringen.

   Så att förtroendet är lågt är rimligt, rätt och förväntat. Det kommer inte heller förbättras över tid.

   Radera
  13. Fel Rickard, regeringen har kört över FHM några gånger i pandemin. Min förkärlek till att rädda de lokala restaurangerna är ett tydligt exempel på signalpolitik tvärs emot fakta och utfall. Tegnell stod till och med och messade om hur väl det fungerade. Men som kom populism in, och behåll liftarna öppna istället. Nu skördar vi frukterna av den idiotin. Statistik nära dig.

   Radera
  14. I relation till oppositionen som du skriver, så är det kanske bra skött. Men som vi vet, M/KD/SD är ett gäng nötter för de intellektuellt svaga.

   Radera
  15. Just att regeringen kört över FHM är ett led i i inkompetensen.

   Radera
  16. Har alltid hållit denna blogg högt men halmgubben i form av "ritualsexmord på småbarn" var i magstarkaste laget. Kan tillägga att jag inte delar Chiefens positiva förtroende till nuvarande regeringskonstellation. Mitt förtroende i den frågan ligger nära den Absoluta Nollpunkten.

   Radera
 2. Ren och skär komik när Magdalena A har 36% istället för 100%.
  Men visst, de vet väl inte vem hon är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat visar det på att du kan vara helt otroligt kunnig på din post men likt förbannat finns det 64% som inte fattar någonting och gnäller på ren rutin för de älskar att klaga.

   Radera
  2. Maggan är min favorit. Kanske t o m röstar S nästa val, i brist på vettiga alternativ. Hursomhelst politiker som man känner empati, gemensamhet för, får i regel högst förtroende. Nu kommer förtroende rusa vidare för Lena, då hon har cancer men väljer att arbeta vidare under behandlingen.

   Radera
  3. Vill man att Sverige ska bli fattigt kan man ju alltid rösta på borgarna. Slår aldrig fel.

   Radera
  4. Ok, vilket parti ska jag rösta på ifall jag inte vill att 14åriga barn födda i Sverige inte utvisas, p g a deras föräldrar saknar uppehållstillstånd.

   Radera
  5. Ja inte tomtarna i M iaf.

   Radera
  6. Något fakta underlag på de?

   Radera
  7. https://sverigesradio.se/artikel/barn-fodda-i-sverige-riskerar-att-utvisas

   Eller menade du tomtarna i M? Det är anekdotiskt bevisat sen länge att M inte har alla hönsen hemma.

   Radera
  8. Det kostar inget att gnälla, det är väl därför folk har det som hobby.

   Radera
  9. Med tanke på att S+MP med V,C och L är de som har fastslaget nuvarande regelverk och kan förändra det om de vill så lär du inte kunna rösta på något parti i denna fråga.

   Radera
  10. I detta fall så är det inte en politisk fråga. Migrationsverket går emot migrationsdomstolen och barnkonventionen som är svensk lag så det är nog "problemet" med självständiga myndigheter, det är likadant med FHM som på eget bevåg tog in Sverige i nuvarande situation då politiker inte får direktstyra myndigheter.

   Radera
  11. @Östergren. Brynäsare OCH Sosse.. Du har inte haft tur i livet. Handhjärta.

   Radera
  12. Mad-Mac. Får gratulera till 1 rätt av 2. Du presterar helt klart bättre än HV.

   Radera
  13. Spelar det så stor roll vilket badmintonlag man håller på? Bollen är ju ändå rund.

   Radera
  14. Ben. Nej det är lika oväsentligt som vilken mat och dryck man väljer eller vilken musik man lyssnar på.

   Radera
  15. Ät vad du vill, men synthare ska väl ha stryk eller?

   Radera
  16. Precis, fast ifall man lyssnade på Depeche på 80-talet så klarar man väl sig ifrån stryk? Minns min sista LP jag köpte, Speak and Spell, innan digitaliseringen tog över. Tider det, när Maradona fortfarande lirade fotboll m h a guds hand.

   Radera
  17. Ingen aning vilken den allra sista var men en av de sista var iaf "Blood fire death" av Bathory. Vem vill inte ha gatefolden med Jonas Åkerlund i läderkalsonger, liksom?

   Radera
  18. Min Rage för svenska män med gitarr är längre än Ölandsbron.

   Radera
  19. All respekt för Åkerlund men Lords Of Chaos skulle aldrig lämnat klippbordet.

   Radera
  20. Min första CD-spelare fick jag -89. Minns att Londonbeat-skivan ingick. Herregud klaga inte, jag hade precis fyllt 11 år. Vet inte vem Åkerlund är faktiskt, men var det inte nån Åkerlund som samarbetade med Madonna i slutet av 90-talet?

   Radera
  21. Vill minnas det var till skivan "Ray of light", som en dåvarande flickväns rumskompis gillade.

   Radera
 3. Om taket på y-axeln är 40% förtroende så är allt fantastiskt.

  Missa inte Henrik Jönssons veckokrönika.

  SvaraRadera
 4. Om folk saknar förtroende för politikerna i samtliga partier så hjälper det ju inte heller att de röstar på ett annat parti demokratidagen var fjärde år. Det finns inte mycket annat att göra åt saken än att gnälla.

  Så behöver politiker egentligen bry sig om förtroende så länge tillräckligt många röstar ändå?
  Skandaler brukar ju också som regel glömmas några veckor efter att uppmärksamheten i media.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palle. Sätter hela veckopengen på att du inte är ekonom.

   Radera
  2. Palle, korrekt. Jag är inte ekonom. Tvivlar dock på din anekdot. Sen är väl kanske inte konkurrensen så tuff. YOLO-Danne är t ex den mest kompetenta och bäst lämpade att vara GD för regeringskansliet.

   Radera
  3. Vill dock minnas att M.A. har ett fint track-record. Kul med en kompetent finansminister, att hon är kvinna är säkert tufft för vissa incels.

   Radera
  4. Men snälla någon, Anders Borg kom inte ens ut med en examen. Att läsa strökurser i ökenomin parallellt med studier i något annat var inte så svårt.

   Nuder var ju jurist på kandidatnivå.

   Historien låter mest som vanligt skitsnack om kvinnor.

   Radera
  5. Överens Rickard. Fakta styrkte min tes. Inte konstigt vi män har dåligt rykte, med alla puckon vi delar könstillhörighet med.

   https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/magdalena-andersson/cv-magdalena-andersson/

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Något om min bakgrund (eftersom denna sätts i fråga tydligen enligt principen att när man inte gillar budskapet, så angrip budbäraren): civilingenjör (gick ut som trea av 80 i min kurs) med 40 års yrkesverksamhet i privat näringsliv. Angående ekonomi har jag kompletterat min tekniska utbildning med studier i företagsekonomi. Före tekniska högskolan avlade jag studentexamen enligt gamla gymnasiet på reallinjen, matematisk gren.
   Något problem med kompetenta kvinnor har jag inte haft under mitt yrkesliv, har haft dugliga kvinnliga chefer där samarbetet fungerat fint.
   Ingen invändning mot påståendet att det finns ett flertal inkompetenta manliga ministrar med ytterst bristfällig utbildning - hur kom det sig att min berättelse blev en fråga om kön i st f om kompetens för en viss befattning?

   Radera
  8. Va bra Palle, då kan jag behålla veckopengen.

   Radera
  9. Javisst, Östergren, behåll både den och dina illusioner.

   Radera
  10. Ok Palle, budbäraren verkar vara din kvinnliga vän som var förvånad. Kanske var hon avundsjuk? Ibland får man syna budbäraren, kritiskt tänkande. Brukar civ.ing vara bra på. Du får behålla din tjänstepension hälsar Maggan

   Radera
  11. Palle. Fast i det här specifika fallet var det ingen illusion. Du är inte ekonom.

   Radera
  12. Helt plötsligt är "ekonom" något extra....? Tillgången till internet och/eller ett bibliotek gör titeln ekonom helt överflödig för oss normal begåvade och läskunniga.

   Radera
  13. Rickard, du får ursäkta att jag tycker att en finansminister ska ha en adekvat utbildning.

   På tal om förtroende... https://mobile.twitter.com/carlbildt/status/1380469886007316484

   Radera
  14. @östergren är ju skillnad på utbildning och bildning. Finns inte många ställen i världen där detta är så tydligt som i Sverige.

   Men visst är det en fördel om statsråd är kompetenta, sen har jag en känsla av att jag har lite högre förväntningar än snittet på våra makthavare. Är konservativ på det sättet...

   Radera
 6. @Back2Black: Visst har du en poäng där, medger att så kan det faktiskt vara.
  @Östergren: Nu var det inte den illusionen jag avsåg (jag har aldrig utgett mig för att vara ekonom) utan jag åsyftade illusionen om ministerns kompetens (som krönikan avhandlar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palle med all respekt så förstår jag inte hur du ska kunna bedöma finansministerns kompetens.

   Radera
  2. Efter moget övervägande av invändningarna mot den berättelse jag återgav har jag kommit till slutsatsen att det inte var välbetänkt av mig att återge denna. Om den har substans eller ej vilar på för bräckligt underlag. Således fel av mig - jag gör därför så att jag raderar denna även om det leder till att kommentarerna kommer att hänga i luften. Ber om ursäkt för besväret jag kan ha orsakat.

   Radera
  3. Fint klargörande. Nu undrar jag var solen tog vägen. Var ju så härligt igår, snart byggs de uteserveringar upp som ännu inte blivit vinterbonade.

   Radera
 7. Det är en missuppfattning att politikerna behöver kompetens inom sitt ämnesområde.
  Allt utredningsarbete utförs av tjänstepersoner.
  Politikers arbete är att läsa in det underlag de får och fatta beslut utifrån detta.
  Förenklat säger de ja eller nej eller skickar tillbaka ärendet för ny utredning.
  Dessutom är det politikernas uppgift att väcka ärenden.
  Vilka ärendet beror på vilket parti de tillhör.
  Kort sagt en ledningsfunktion.

  SvaraRadera
 8. Det är en missuppfattning att politikerna behöver kompetens inom sitt ämnesområde.
  Allt utredningsarbete utförs av tjänstepersoner.
  Politikers arbete är att läsa in det underlag de får och fatta beslut utifrån detta.
  Förenklat säger de ja eller nej eller skickar tillbaka ärendet för ny utredning.
  Dessutom är det politikernas uppgift att väcka ärenden.
  Vilka ärendet beror på vilket parti de tillhör.
  Kort sagt en ledningsfunktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nestor: En ståndpunkt jag anammat sedan lång tid. Kombinerar den dock med att Finans- och Justitie- inte direkt kan sägas förlora på att respektive ministrar är ekonom resp. jurist samt att Arbetsmarknads- gärna får ha en facklig bakgrund.

   Radera
  2. Det är inte fel med kompetens och det kan säkert vara en fördel.
   Men det är inte ett krav.
   Bra fackkunskaper innebär inte automatiskt bra ledningsförmåga.
   Dessutom behöver ett statsråd politisk kompetens.

   Radera
  3. Det är inte fel med kompetens och det kan säkert vara en fördel.
   Men det är inte ett krav.
   Bra fackkunskaper innebär inte automatiskt bra ledningsförmåga.
   Dessutom behöver ett statsråd politisk kompetens.

   Radera
 9. Problemet med att mäta förtroende för ministrar är väl att inte ens ganska allmänbildade medborgare vet vilka de längst ned på listan är (eller vad de gör)
  Hur var det nu, är Matilda Ernkrans Gretas mamma?
  Ganska meningslös undersökning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Matilda Ernman heter mamman.

   Radera
 10. På något bisarrt sätt lyckas SVT nyheter få denba nyhet till att förtroendet för minister Hallengren "rusar"..

  SvaraRadera