Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-29 10:52

SVT visar upp den kinesiska diktaturens ansikte i Sverige

"Det finns inga så kallade koncentrationsläger. Det som finns är hjälp med utbildning [...] så att yrkeskriminella kan integreras i samhället." - Kinas ambassadör till Sverige
SVT:s intervjuprogram 30 minuter och suveräne Anders Holmberg konfronterade i förrgår Kinas ambassadör i studion och det var en skrämmande uppvisning i diktaturens propaganda, logik och ansikte i Sverige.
Den kinesiska diktaturens konsulat i Göteborg

Några koncentrationsläger existerar inte i Xinjang menar ambassadören utan allt om Xinjiang är lögner av ett fåtal Kina-moståndare enligt ambassadören, som har tourettes om extremism och terrorbrott, samt "ett fåtal Kina-moståndare som ljuger". Just "ett fåtal som ljuger" är standardsvaret på all kritik mot Kina. 

Kina påstår att det man gör i Xinjang är samma som man gör i väst mot terrorism, inklusive Sverige och Frankrike. All ska ha gått färdigt yrkesutbildningen i utbildningscentret, som ambassadören vill kalla koncentrationslägren. Tydligen finns det hundratusentals eller rent av miljontals terrorister i Xinjang, som nu omskolats.

Ambassadören påstår att det inte pågår något tvångsarbete.

Retoriken är den samma som kring Sovjetunionens koncentrationsläger i Gulag-systemet, som var skogsskolor och omskolningsläger så att kriminella skulle kunna återintegreras i samhället.

Ambassadören ville inte specificera vad hoten han uttalat mot Expressen-journalisten Jojje Olsson i Taiwan konkret innebär för konsekvenser. "Det accepteras inte av det kinesiska folket. Det är konsekvenserna."

Att SVT:s reportrar förföljts i Xinjiang handlar om att de kränkt folks personliga integritet genom att "fotografera hur som helst." Överlag försöker diktaturen hävda att allt deras förtryck handlar om att skydda medborgarnas personliga integritet.

H&M har gått på lögner från ett fåtal personer om att det skulle förekomma tvångsarbete på bomullsplantagena i Xinjang, och därmed har kinesiska folket spontant och självmant inlett en bojkott av H&M.

När det gäller den fängslade svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai, så vill inte ambassadören diskuterar inte detaljer om kinesiska medborgare. 

Kina hävdar nämligen att man gjorde honom till medborgare under tiden han fängslades efter att ha kidnappats i Thailand och förts till Kina, men Sverige har inte sett några sådana ansökningar. 

Därför menar Kina att det inte är ett konsulärt ärende. Ambassadören påstår att Minhai återvände till Kina frivilligt och överlämnade sig frivilligt för att avtjäna sitt tioåriga straff eftersom han brutit kinesisk lag. Återigen är det "ett fåtal personer" som fabricerat lögner om att så inte skulle vara fallet.

Ambassadören fortsätter med att Sverige måste visa respekt för Kina och inte lägga sig i "Kinas inre angelägenheter"  i fallet Minhai.

Ambassadören skrattar åt kraven på att utvisa kinas ambassadör från Sverige.

Anders Holmberg accepterar inga av ambassadörens svar, upprepar frågor han inte svarar på och pressar hela tiden. En total brist på undfallenhet för diktaturens kreatur. När han frågar ambassadören om Kinas diktatur och konkret säger att landet är världens största diktatur kommer svaret:
"Kina är ingen diktatur.  Kina är ett demokratiskt land där folket bestämmer. [...] Vi är ingen enpartistat. [...] Yttrandefriheten är skyddad i Kinas grundlag. Men det finns gränser för yttrandefriheten. Man får inte bryta mot lagen."
Ambassadören kallar de forna öststaterna i Europa för "självutnämnda demokratier" och insuinerar att de inte är demokratier på frågan varför inte kinesiska folket ska få samma frihet som de forna kommuniststaterna i Östeuropa.

Alla som rest från Kina för att "söka friheten" har varit kriminella, dvs alla kineser lämnat landet är alltså brottslingar enligt ambassadören. Ingen icke-kriminell kines vill lämna landet som är "öppet, fritt och välmående".

1.4 miljarder kineser stöder kommunistpartiets styre, det är ett faktum och verkligheten uppger ambassadören. Det vet ambassadören för 1.4 miljarder kineser har inte sagt att de inte stöder kommunistpartiet.

Exakt varför diktaturen Kina tycker det är så viktigt att hävda att man är en demokrati och inte ens är en enpartistat är oklart, om nu det kinesiska systemet är så överlägset. En lysande intervju som totalt klär av den kinesiska diktaturen och dess främsta kreatur i Sverige, ambassadören. Ni hittar den på SVT Play här och den bör ses.

Följ i övrigt också Jojje Olssons blogg Kinamedia.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Den genomsnittslige kinesen är riktigt driftig och företagsam vad gäller att hålla sig uppdaterad om västerlandets åsikter om Kinas förehavanden, och startar alltså en bojkott mot H&M på egen hand.

  Det är duktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man ska vara bra driftig om man överhuvudtaget ska kunna ta del av media som produceras utanför Kina. Kineserna matas i princip enbart av propaganda och ”formas” av partiet. Väldigt skrämmande, men liknande utveckling i vår närhet; Ryssland, Ungern och Polen som exempel.

   Radera
  2. *host-host* Svensk skola, genusteori, toxisk maskulism, klimatnödläge, etc *host-host*

   Radera
  3. Intersektionalitet. Strukturellt förtryck av _insert_flavor_of_year_here_.

   Radera
 2. För Sverige finns noll att vinna och allt att förlora på att konfrontera Kina. Enda resultatet blir att vi straffas ekonomiskt. Finns det inget parti som vill att Sverige skall vara neutralt på riktigt? Sluta leka moralisk stormakt och låta bli att lägga sig i saker som vi inte kan påverka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar svensk utrikespolitik? Sure. I fallet Gui Minhai är han ju svensk medborgare, känns ju principiellt rätt svårt att överge sådana, de måste vi stå upp för.

   I övrigt handlar ju det här om en journalist som ställer frågor. Hur menar du att "vi" (svenska staten? Folket?) leker moralisk stormakt? Journalister är oberoende, även om kineserna tycker att svenska staten ska tysta dem så fungerar Sverige inte på det sättet.

   Radera
  2. Vi kan dock påverka EU och EU kan påverka Kina.

   Radera
  3. Vi vinner självrespekt. Som medborgare slipper jag känna frustration över att våra företrädare inte reagerar. Journalister i det här fallet ser jag alltså som företrädare för vad vi medborgare vill veta och tycker är viktigt.

   Radera
  4. Nu är det ju även så att Sverige är en del av en stormakter EU som Kina hela tiden har att förhålla sig till.

   Hade Sverige bara just varit Sverige så hade Kina bara stängt dialogen för länge sedan ens på denna nivån de nu kommunicerar på

   Radera
 3. Haha, underbart! Killen får ju vår gamle vän Bagdad-Bob att framstå som en sanningsapostel av astronomiska proportioner!!

  För övrigt förstår jag nu att vår HR avdelning måste varit på studiebesök hos Kinesiska staten. När vi senast skulle dra ner så kommentarade jag under ett möte att det är aldrig roligt att säga upp folk! Det gjorde jag inte ostraffat utan en liten HR-person gick in med "kraft" och förklarade att det inte handlade om uppsägningar utan att vi "skulle hjälpa utvlada personer komma vidare i karriären genom att låte dom utforska och växa sina talanger hos andra arbetsgivare och under andra förutsättningar"!

  Jodå, jobbar man på HR (i vart fall vår HR) så är man nog rätt så dum i huvudet faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där sättet att formulera sig börjar väl nästan bli det enda accepterase sättet att formulera sig? Man vill ju inte va en nej-sägare liksom.. ”här, vassego, här får du 4 böcker om att ingenting är omöjligt”.

   Radera
  2. Det visar sig att Livets Ord var föregångare på 80-talet. Carola hade rätt om allt!

   Radera
  3. Se det från andra hållet. Ambassadören fick en chans att visa cheferna i Beijing att han är en kille som kan tala för regimen. I Beijing funderar de nu hur denne talangfulla förmåga kan användas på nya prestigefyllda poster i världen. I Beijing är de säkert nöjda. Det är det perspektivet som ambassadören har, career development.

   Radera
  4. Jag fick faktiskt göra exakt samma formulering när jag blev uppsagd för 9 månader sedan. Tror de där HR personerna får sin upplärning på samma läger.

   Radera
  5. Kan bara beklaga SniffmeisteR att du i den situation tvingades lyssna på det jävla dravlet!

   Radera
  6. Det där HR-dravlet ni fått lyssna på ligger väl i linje med Magdalena Anderssons utsagor om att Sverige är start eftersom vi har tillgång till så många arbetssökande(m.h.t. att sosseriet har misslyckats med sitt vallöfte om Europas lägsta arbetslöshet).

   Radera
  7. Sverige är starkt skall det stå.

   Radera
  8. Bara det faktum att personalavdelningen - vilket är den korrekta benämningen enligt adekvat svensk vokabulär - fått för sig att skaffa sig ett Corporate Bullshit-namn ger anledning att dra öronen åt sig och sila deras snack.

   Radera
  9. Ja just HR-människor är läskiga.
   De verkar gått något omskolningsläger där de hjärntvättas med floskler o skit.

   Radera
 4. Han lyckades ju även försäga sig angående Taiwan och Jojje Olsson, något i stil med "Olsson kallar sig Kina-expert men han har aldrig varit i Kina.. öööh nu är ju iofs Taiwan del av Kina, men men"

  Enligt Kina ska ju Taiwan anses vara Kinesiskt. Pinsamt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tänkte inte på det när jag hörde intervjun.

   Riktigt roligt, faktiskt :)

   Radera
 5. Inget som överraskar. Han är ju programmerad och har fått tydliga instruktioner om vad han ska/får säga. Jag fick intrycket av att det var en programmerad robot som talade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativet är att han hamnar i ett icke existerande koncentrationsläger för omskolning.

   Radera
  2. Hörru, utbildningscenter för omskolning för integrering i arbetslivet.

   Radera
 6. Nu har jag inte sett klippet men många kineser brukar väl prata om "mainland china" - Isåfall har han väl rätt? Dock så är det väl osannlikt att Olsson inte satt sin fot i fastlandskina, speciellt inte om man är Kina-expert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojje Olsson har bott och arbetat i diktaturen Kina under ett antal år, han är dock bannad och portad av den aggressiva koncentrationslägerhållande socialiststaten Kina.

   Radera
 7. Det officiella namnet p Kina är ju "People's Republic of China (PRC)", och då kan man inte som ambassadör hävda något annat.

  Att Kina är en diktatur är otvetydigt. Däremot är det en intressant hybrid på andra sätt. Man kan knappast hävda att staten dikterar allt på mikronivå. Det har provats med ödesdigra resultat tidigare i historien. Så på någon nivå finns en frihet att exempelvis skapa business. Hur annars skulle de ha en tillväxt som utklassar alla andra.

  Förmodligen finns det en rätt stor del av befolkningen (tidigare fattiga nu medelklass) som fått det bättre och tycker att sakernas tillstånd är helt ok. Och det kanske är de som räknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, ekonomiska framsteg och "alla ska med". Problemet blir ju då t ex uighurerna som inte lever kinesiskt och inte deltar i samhällsutvecklingen på samma sätt, och andra minoriteter som inte gör det pga sin traditionella livsstil.

   Radera
  2. Ett mer närliggande problem är väl att svensk vänster stirrar på den rekordartade ekonomiska utvecklingen därborta och därmed känner sig bekräftade i bedömningen att regeringsskiften här på hemmaplan måste undvikas till varje pris, inklusive att offra vår version av demokrati.

   Radera
  3. Vilken "svensk vänster" är det vi diskuterar här? Låter som en enorm halmgubbe och hittepå.

   Radera
  4. De låter givetvis personer att skapa business och bli framgångsrika men så fort de säger något negativt om staten så hamnar de i fängelse och/eller blir av med allt de skapat.

   Det är ingen frihet.

   Radera
 8. Kina må var en viktig och god industri-fabrik som vi gör affärer med i övriga världen. Men de kommer ej att kunna tillhöra den verkligt avgörande innovations-eliten på marginalen - så länge deras rådande "glas-tak" osynligt hämmar skickliga människor både i tanke och handling genom de ständigt närvarande kraven på in- och underordnande genom diktatur-statens rådande maktmedel; i familj via skola och in på arbetet och så vidare.
  Rådande osynligt kontroll-hot mot människors beteende finns ständigt närvarande
  som en fruktansvärt återhållande hämsko.
  Kineser är bäst skickliga på inövat upprepad strukturerat inordnad betygsatt kunskap.
  Men genuint skickliga och nydanande innovatörer kan dock endast förekomma i länder där det finns äkta frihet från politiskt polisiärt förtryck!
  Just denna skillnad innebär hyggliga innovations-förutsättningar i t ex Sverige, trots haltande PISA-resultat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, om en generation kan det ju vara annorlunda? Koreanerna gjorde ju fan katastrofala skitbilar på 1990-talet, men idag scorar dom ju svinhögt i undersökningar? Men visst, Sydkorea är ju betydligt friare (fast har inte alltid varit, Syngman Rhee var väl diktator?) och polisstater brukar sällan vara särskilt framåt.

   Radera
 9. Om man seriöst vill veta hur Kina kan omfamna begreppen "enpartistat" och "demokrati" kan man läsa Mao. Hans favvobegrepp i frågan är "demokratisk centralism" som i praktiken innebär att man helt enkelt minskar ner demokratibegreppet till lokal nivå. Man får välja sin borgmästare, men inte sin regering, typ. Det var egentligen Maos praktiska väg att ena sitt enorma land, hans kommunistkadrer var tvungna att förhandla med befolkningen ute i byarna, men de stora dragen i styret beslutades i Beijing. Det har ju också att göra med att Kina i början på 1900-talet föll ner i oordning av somalisk kaliber när Qing-dynastin störtades, varför alla var noga med att upprätta ett centralstyre efter den perioden av kaos. Kommunistpartiets ordning står alltså i motsats till den västligt påhejade revolutionen mot Qingdynastin.

  Det är väl antagligen den typen av koncept som är inetsade i den här ambassadörens hjärna, också - demokratisk centralism och enpartistat som garant för Kinas överlevnad, och måste man slänga en miljon i läger, so what?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är så unik att du är en på miljonen, så är du ändå bara en 1 av 1400 likadana i Kina. De har lite att ta av när det behöver offras, om man säger så.

   Radera
 10. Relaterat: SD-tomtarna gör det igen, den smått efterblivne Malcom Kyeune (känd från tAnKesMeDjAn oIkOs) som är krönikor i GP kallar Ukrainas konflikt med Ryssland för "inbördeskrig". Ställ det i kontrast med denna utmärkta public service-intervju. Klart SD vill såga i public service så att de kan föra ut sin efterblivna rysspropaganda oemotsagda.

  SvaraRadera
 11. Försök snacka med en Israel om palestina så får du löjligt liknande svar.
  Jag lovar du får inte en enda poäng med dig. De måste vara världens bästa politiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök snacka med en Palestinier om Israel så får du löjligt liknande svar.
   Jag lovar du får inte en enda poäng med dig. De måste vara världens bästa hatare och vill att Israel ska utplånas.

   Radera
 12. Eller en Turk om Armenien eller Kurdistan

  SvaraRadera
 13. Och nu är Xinjiang på Tapeten. Byt ämne till Tibet. Vad ändras ?

  SvaraRadera
 14. Kina har tidigare fått Macau av Portugal och HK. av UK.
  Nu vill de ha havsområden av Vietnam. Filippinerna och Indonesien.
  Kina är smartare än Hitler eller Japan under andra världskriget. De smyger lite under radarn och går långsamt fram under decennier. De har ju sina 5 årsplaner i det korta perspektivet men har också långtidsplaner

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fallen Macau och Honkong fanns ju åtminstone ursprungliga långa arrendeavtal som löpte ut så där finns ändå någon form av "legitimitet" i att områdena återgått till Kina. Att de sedan åtminstone i fallet Honkong totalt sodomerat hela andemeningen med principen "ett land, två system" är förstås en helt annan sak.

   Radera
 15. Verkligt intressant gällande icke-koncentrationslägren i Xinjiang var också att han sa att "alla som varit på utbildningscentret (notera entalet) blev förra året färdiga med sin utbildning, fick jobb och blev integrerade i samhället". Enligt honom är alltså problemet redan löst och avslutat.
  Jag saknade dock fler följdfrågor gällande att hundratusentals människor i Xinjiang alltså skulle ha begått "enklare terrorbrott" vilket föranlett att de fått utbildning och jobb.

  Helt orelaterat - visst måste Xinjiang vara samma område som i åtminstone äldre upplagor av spelklassikern Risk benämns Sinkiang? Ett territorium i den utgåva jag växte upp med heter åtminstone Sinkiang, Tibet, Kina. Kanske ett tecken att hela området numera åtminstone av den kinesiska regeringen helt enkelt benämns Kina...

  SvaraRadera
 16. Jag kan rekommendera YT-kanalen "China Uncensored" som är väldigt duktiga på att hitta bilder och videoklipp från Kina som visar hur det är där borta. De menar också att det är ganska talande att demonstrationer mot HM tillåts när alla andra demonstrationer slås ned brutalt inom bara några minuter.

  SvaraRadera
 17. Finns det flertalet partier i Kina? I självaste diktaturen DDR höll man ju med sig ett antal (lyd)partier för att kunna hävda flerpartisystem
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Blockparti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ambassadören nämnde att det fanns 8 partier som "rådgav" kommunistpartiet.

   Radera
  2. och så bakgrund och lista på det från Wikipedia:

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_China

   Radera
 18. Läsvärt från en sinolog som ger en mer nyanserad bild...

  https://dougherty.se/statstelevisionen-och-ambassadoren.nd

  "Därför blir det som det brukar bli när två personer utan gemensamma referensramar möts i debatt, att man pratar förbi varandra. Det är visserligen inte bara i Kina man har andra prioriteringar av mänskliga rättigheter och andra värderingar än i Väst, men det blir extra tydligt när saker och ting ställs på sin spets som med situationen i Xinjiang."

  "Men Holmberg insisterar in i sluttampen med sin mission att försöka övertyga ambassadören om att Kina bör bli som vi: «Varför vill ni inte släppa det kommunistiska systemet?» Vilket man förstås gjorde för drygt fyrtio år sedan – fast man ska kanske inte begära att en statsreporter vet vad kommunism är?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totaliarism kan vara uttryckt i planekonomi eller marknadsekonomi. Det är totaliarism likväl.

   Det finns kommunistiska element kvar som att man bara får leasa fast egendom. Staten äger allt.

   Men i grund så har de skalat av det mesta av kommunism förutom namn, ceremonier och totaliarismen.

   Radera