Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-01 12:55

Sverige ger upp vaccinmålet - alla vuxna som vill kommer inte bli vaccinerade till halvårsskiftet

Regeringen och folkhälsomyndigheten meddelade på en pressträff idag att Sverige ger upp vaccinationsmålet att alla över 18 års ålder som vill bli vaccinerade mot Covid-19 skulle bli det innan halvårsskiftet. Leveranserna av vaccin räcker inte.
Att vaccinationsprogrammet inte håller tidplanen är inget unikt för svensk del, och EU-länderna uppges börjat träta om vem som ska få vaccin. En orsak kan vara den lyckade desinformationskampanjen mot AstraZenecas vaccin, som nu bara får ges till åldern 65+. 

Dock är alltså beskedet att alla inte kommer bli huggna i armen så gardinerna fladdrar innan halvårsskiftet. Samtidigt var smittspridningen minimal förra sommaren, så en viss försening är kanske ett mindre problem.

Nya målet är än så länge den femtonde augusti, men det lär ju knappast hålla heller. Det lär bli fler förseningar innan dess och statliga tidplaner är alltid överoptimistiska.

Samtidigt lyfts nu inte en massa restriktioner i april, utan nu är det istället maj som gäller för den som fortfarande orkar hålla koll eller bry sig.

Över en miljon svenskar har idag fått sin första spruta, men det är alltså en bit kvar tills alla vuxna som vill har blivit vaccinerade.

I den djupt korrumperade kvasidiktaturen Ungern, svärjisarnas favoritland, är nu smittspridningen och dödsfallen värst i världen men myndigheterna har börjat censurera och hindra medierna att rapportera om det hela. 28 icke-statliga mediabolag har skrivit på ett upprop och vittnar om att de bland annat förbjuds intervjua vårdpersonalen rapporterar Reuters. Landets officiella dödsfall i Covid-19 är nästan dubbelt så höga som de svenska per capita, men frågan är hur mycket som mörkas i Ungern. Enligt Reuters vill nu Ungern köpa in det i EU icke godkända ryska Sputnik V-vaccinet, som av allt att döma ser ut att handla om forskningsfusk. Oligarkerna i Ungern vill alltså ge EU-pengarna som försörjer den EU-hatande regimen i Budapest till sina oligarkkollegor i Ryssland.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Förhoppningsvis börjar vaccineringen av -47:orna nästa vecka. Då blir det tjohopp i Kapernaum.
  (Efter ett par veckor)!

  SvaraRadera
 2. Hur länge ger de första vaccinationerna skydd? Drar detta ut på tiden för långt är det ju dags att börja vaccinera om alla äldre.

  Min farmor är 86 och har inte fått sitt vaccin än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tim. Det låter märkligt med din mormor. Min morsa har fått Pfizer 2 doser.

   Radera
  2. Östergren, tydligen är det stora skillnader avseende vaccination beroende på var i landet man huserar.

   Radera
  3. Många regioner prioriterar att vaccinera sjukvårdspersonal framför 85plus, så jag är Inte förvånad. I Göteborg vaccinerade vårdcentraler, bl a Din Klinik, hundratals friska under 60 (ej sjukvårdspersonal utan vanliga listade) redan i januari eftersom man påstod sig ha överskottsdoser. Så pga omfattande korruption och inkompetens är alla över 80 ännu inte vaccinerade trots att doserna hade räckt till det

   Radera
  4. I Nacka vaccinerades högsta chefen för äldreomsorg i början av januari tillsammans med en del ytterligare administrativ personal som inte har kontakt direkt med de äldre. I Saltsjöbaden fick 85+ köa länge utomhus i kyla för att kanske få en injektion, men i andra delar av Nacka verkar man klarat av att boka in små grupper på tider så att obetydlig trängsel skedde.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Mycket tråkigt. Undrar när det hela börjar synas på världens börser?
  Normalt läge verkar dra ut på tiden mer än vad som legat i korten?
  I maj är det roliga över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nisse. Har du inte dragit det där neg-kortet gällande börsen i flera månader nu? Ja det är möjligt att det "roliga" på börsen är slut i maj när det börjar öppnas upp. Vore ju i allra högsta grad typiskt med ett sell the news. Eller så blir det precis tvärtom att det fortsätter upp i maj på nya restriktioner och nya stimulanser. Sen finns det typ 100 varianter till på vad som kan hända i maj eller imorgon eller nån annan dag...

   Radera
  2. Har inte skrivit något negativt om börsen på länge. Så där har du fel. Däremot gjorde jag det förra vinter/vår innan raset.

   Radera
  3. Inte lätt hålla isär alla Nilsson :)

   Radera
  4. Kollade nu. Det är Nils Nilsson som betecknar sig som en skeptiker.

   Radera
  5. Ibland ja. Ligger ca 50% i aktier i min portfölj. Så jag lovar att jag kan bli mer skeptisk.

   Radera
  6. Väldigt förvirrande när Nils och Nisse Nilsson kommenterar i samma tråd? Är ni släkt?

   Radera
  7. Inte vad jag vet. Kanske efter någon blöt kväll som man glömt?
   Lite tråkig fantasi mamman hade i så fall.

   Radera
 4. Stoppet av Astrazeneca har i princip inget att göra med att det dröjer. Astrazeneca skulle leverera över 100 miljoner doser i Q1 men har levererat knappt 30. Totalt istället för 300 miljoner doser under första halvåret är de på max 140miljoner men vi ska nog räkna med att det halveras en gång till.
  Att ett temporärt stopp och begränsning av vem som ska få Astrazenecas vaccin skulle påverka när det inte finns vaccin att ge är bara dumt att hävda.

  SvaraRadera
 5. Är väl inget att hetsa upp sig över, influensasäsongen har 1-2 månader till, sen blir det lugnt till september-oktober.. så jag ser knappast 1 juli som ett kritiskt datum.

  Förra året hade vi ju underdödlighet över sommaren så... lär knappast bli annorlunda i år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risk att det blir annorlunda i år. Under 2021 upptäcktes tex få cancersjuka och därmed blir det fler som hinner få mer utbredd obehandlad cancer. Visserligen går läkarvetenskapen framåt men skillnaden från 2020 till 2021 är bara ett år.

   RNA som är det verksamma "undret" i de båda andra vaccinerna vi har godkända hade man jobbat med i åratal när Sars-cov-2s genom kartlagts. Omedelbart pausades arbetet på vaccin för malaria, olika former av cancer mm och allt lades på att få fram den genetiska koden för ett verksamt vaccin mot Sars-cov-2. Många tillverkare har kommit långt och allt fler varianter är eller blir strax godkända. När ett företag är klart återupptar de arbetet på de pausade vaccinerna. Senaste The Economist har mycket intressant runt detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ändå konstigt det där med att solen och värmen skulle ta hand om covid, eftersom det verkar spridas precis lika bra i länder som har sol/värme samt de länder som har sommar när vi har vinter.

   Radera
  3. Eh, nej. Australien och Nya Zeeland har klarat sig väldigt väl eftersom de hade sommar när pandemin började.

   Radera
  4. @cornu Vad skiljer Australien och NZ beträffande årstid kontra covid mot Sydafrika Argentina och Chile? Är pandemins sammanträffande med sommaren avgörande för hur smittspridningen utvecklade sig borde det synts även i bla staterna jag räknar upp. Finns sannolikt andra faktorer som påverkat i större utsträckning än årstid. De bekanta jag varit kontakt med som lever i Australien har delat med sig av information som tyder på en helt annan approach från myndighetshåll redan innan det första bekräftade fallet i landet(i relation till den svenska "strategin").

   Radera
  5. Angående vädrets inverkan verkar det vara ganska komplext. Tydligen är det mest absolut luftfuktighet som avgör hur lång tid viruset kan hålla sig kvar i luften (luftfuktigheten ska vara hög men inte för hög). Vidare är det så i varma länder att de flesta ställen många människor samlas på har luftkonditionering, så då beror det på hur den är inställd.

   Radera
  6. Den gemensamma korrelationen med många dödsfall tycks vara befolkning med metabola sjukdomar.

   Radera
  7. Stefan, ifall det är problem med metabolism. Varför klarar då sig tjockisarna på NZ och i Australien så bra?

   Radera
  8. @B2B för att dom inte går ut?

   @Erik Holmberg tack för intressant svar. förstår att det är "komplext". Har du någon mer info/källa på det här med luftfuktighet? och gärna något om korrelation med bruk av klimatanläggningar/komfortkyla (AC)

   @Stefan . Detta påstås titt som tätt, övervikt/fetma verkar vara en stor riskfaktor. Men information om det från svenska och europeiska källor är det rtunt med, kanske beror på att man inte vet så mycket. Har hittat studier från universitet i Chicago och LA om detta men har inte kompetens nog att bedöma hur seriösa dessa är...

   Vet du om det finns någon svensk forskning kring detta?

   Radera
  9. @Rickard L Det verkar finnas ett samband (också min bedömning/killgissning),men en hel del verkar också oklart (Länk):

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

   Radera
  10. Rent allmänt har svenska bostäder alldeles för låg luftfuktighet vintertid vilket inte är bra för luftvägar etc. Vad gäller C-19 sägs 50 i luftfuktighet var bäst för att undvika spridning.

   Radera
  11. @Rickard L Det är "Fetma problem vid covid" kl. 06.41 som jag refererade till (det var tidigare placerat överst när jag postade).

   Radera
  12. Den här är bättre ...

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/inlagda-pa-covid-iva-vager-11-kg-mer-an-andra-patienter

   Radera
  13. @observer och Östergren .
   Tack för era svar samt hänvisningar till information.

   Hoppas ni får en fortsatt trevlig påsk helg:)

   Radera
 6. Notera att de inte bara ändrade datumet utan även definitionen. Tidigare var det "färdigvaccinerad", nu "första sprutan".
  För smittspridningen spelar det liten roll, väldigt få blir sjuka under sommaren ändå. Tråkigt om man inte får åka på semester dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observant av dig. Narrativet ändras allt eftersom, det är kanske själva definitionen av politik post 9/11... :)

   Radera
 7. Det här är väl ändå det tråkigaste aprilskämtet jag sett idag.

  SvaraRadera
 8. ?
  Ungern och italien är mina förstaval i Europa. Jag gillar både folk och kultur. Polen och Frankrike delar sistaplatsen. Finland Bulgarien Rumänien och de gamla ryssstaterna har jag ej besökt eller arbetat i. Roar mig och trivs gärna i USA.
  Varom denna stundom förskräckliga generalisering? Tur du inte har ett vanligt arbete med en hr avdelning, då hade jag inte kunnat glädjas åt dina skrivelser och kommentatorer längre..
  Jag är verkligen ingen Svärjis, men ej heller globalist.
  Berätta vilket land som du föredrar?
  Hur är människorna där och varför styrs det som det gör?
  Eller ännu bättre, berätta hur "Wilderland" styrs och vilket folk som lever där.(att där inte är plats för ungrare, göteborgare och mijöpartister är ställt utom tvivel)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har jag angripit ungrare? Jag angrep den korrupta regimen i Ungern. Fast du kanske anser att alla angrepp på Sveriges regering är ett angrepp på alla svenskar?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Så blir det med självkostnadspris...

  SvaraRadera
 10. Väljer själv avstå vaccinering till förmån för vilken person som helst som känner behov av vaccinering eftersom jag har haft dokumenterad Covid-19, borde bli en större kontrollgrupp på redan naturligt immuniserade i jämförelse med regelbundet vaccinerade mot Covid och deras hälsa kommande år, står till förfogande för detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behov och behov. Känner mer det handlar om att ta sitt ansvar. Vi som rör sig ute i samhället bör definitivt ta det ansvaret. Man kan argumentera för om priolistan har varit rätt faktiskt, utifrån mobilitet. Men det är lite känsligt. Bara för att du varit sjuk så kan du mycket väl bli sjuk igen, och bli en s k smittspridare.

   Radera
  2. Men om man tar vaccinet kan man inte bli sjuk igen och smittspridare alltså?

   Radera
  3. Jag tar mitt ansvar och överlåter mitt vaccin till person som anser sig behöva det bättre, naturlig immunitet ger ett gott skydd mot risken att bli svårt sjuk i Covid-19 på samma sätt som med vaccin.

   Radera
  4. Det här med sk "naturlig immunitet " är intressant. Finns det någon metod för att testa/säkerställa sådan immunitet för enskilda individer?

   Radera
  5. När det gäller vaccin så varierar effektiviteten betydligt på grund av mutationer och andra skäl som ålder, PCR-prov ger inget totalt säkert bevis för genomgången smitta och naturlig immunitet men en god indikation. hur säkra behöver vi vara ?

   Radera
 11. Ungen har väl vaccinerat rätt länge (mer än en månad) med både Ryska och Kinesiska vaccin.

  Det är därför de ligger högst i EU på administrerade vaccindoser.

  Sen verkar de uppenbarligen inte hjälpa så bra.

  Ligger lite över Sverige i smittspridning på 868 st nya fall om dagen per miljon innevånare jämfört med Sveriges 550 (Sverige kan snart "gå om" Ungern om det fortsätter som det gör).

  Den stora skillnaden är dödstalen.

  Ungen ligger på 30 döda om dagen per miljon innevånare jämfört med Sveriges 3.

  SvaraRadera
 12. Österrike köper också det ryska vaccinet.

  https://www.welt.de/politik/ausland/plus229609199/Oesterreich-Impfstoffeinkauf-kann-zum-Vorbild-fuer-Deutschland-werden.html

  SvaraRadera
 13. Inte att jag vill försvara Ungern, som tycks ha blivit ett favoritslagträ i den inrikespolitiska debatten i Sverige, men överdödligheten 2020 i Ungern var ju i princip samma som i t ex mönster-lock-landet Tyskland.
  Mortalitetssiffrorna är ju mycket svårare att manipulera än sk ”coronadöda” där varenda land gör annorlunda.

  https://www.cebm.net/covid-19/excess-mortality-across-countries-in-2020/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu snackar vi nu, inte 2020.

   Radera
  2. Roger, det intressanta med siffrorna från forskarna i Oxford är att dom använder ett standardiserat verktyg för att mäta överdödligheten mellan länder 2020, varför Sverige och många länder sitter på egen kammare och tar fram siffror efter eget tycke och förmåga vet jag ej.

   Tror jag var cirka tolv år när jag förstod att gemensam längd på måttstockarna kunde vara en god idé.

   Radera
 14. Utifrån samhällsfunktion så borde vårdpersonal vara högst prioriterad. Om inte vården funkar spelar det inte någon roll att ett gäng 80+ är immuna.

  Det är helt enkelt samma resonemang inom all livräddning. Försätt dig inte i en situation där du själv måste bli räddad. Kanske verkar cyniskt, men är adekvat. En död eller skadad livräddare räddar inga liv och kostar bara resurser. Var väldigt många pensionärer som ylade högt om att läkare minsann gick före i kön.

  Tyvärr lyssnade landstingspolitikerna först på pensionärerna innan de tog förnuftet tillfånga och så att säga bytte fot vilket leder till svekdebatt.

  Vad gäller situationen i Australien och i ännu högre grad i Nya Zeeland, så är dessa länder inte jämförbara med några andra. God till fullständig möjlighet att isolera mot omvärlden, högt utvecklade, högfungerande myndigheter och instutitioner, låg korruption, god ekonomi. Helt enkelt påminner om Norge eller Danmark, fast mer extremt mer geografiskt isolerade.

  SvaraRadera