Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-11 18:34

Starkaste opinionssifforna för de sk Liberalerna sedan i april hos Demoskop

De så kallade Liberalernas nya politiska linje att samarbeta med det av nynazister och fd SS-soldater grundade Sverigedemokraterna har gett positivt utfall i opinionen för partiet, som får sina starkaste siffror sedan i April 2020 hos Demoskops (fd Inzios) opinionsundersökning, på bekostnad av Moderaterna.
Liberalernas erekta fallos
Liberalerna kliver fram 1.0 procentenheter från 2.7% i mars till 3.7% i april enligt Demoskop, medan Moderaterna backar med 1.7 procentenheter från 24.5% till 22.8%. För Moderaterna är det de sämsta siffrorna sedan november 2020, och för Liberalerna är det de bästa siffrorna sedan april 2020, men partiet har även innan man gick med på att samarbeta med Sverigedemokraterna haft så här starka opinionssiffror av och till under den så kallade JÖK:en och samarbetet med socialisterna i Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Likt för Miljöpartiet med sina 3.3% är man dock fortfarande utanför riksdagen om dessa siffror skulle stå sig som valresultat i september nästa år.

Vad som ter sig tydligt är att man fått tillbaka en del väljare som lämnat för Moderaterna, men nu kan tänka sig att rösta på Liberalerna igen.

KD backar till 5.2% och SD går fram till 19.2%.

I mars hade 24.5%+5.8%+19.2%=49.5% stött den konservativa regeringen. Nu är regeringsunderlaget 22.8%+5.2%+19.2%=47.2%, men fortfarande större än S-MP-V-C, eftersom MP också åker ur riksdagen.

Sedan får man se hur länge denna effekt kvarstår, och om den fortsätter stärkas. Som det är nu är fortfarande en röst på L bortkastad oavsett vad man vill uppnå med den eftersom partiet åker ur riksdagen. I praktiken har L alltså försvagat det så kallat konservativa blocket, som dock fortfarande skulle vara regeringsbildande om detta vore valresultat. Sedan kvarstår förstås att man aldrig kan lita på en folkpartist, oavsett varför man röstar på dem.

Riktiga liberaler har fortfarande inget att rösta på som inte är helt meningslöst.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Ändå kul att L inte behöver ställa in partikongressen, man får ju träffas åtta pers trots restriktionerna.

  (Inb4 sOsSaRnA vAr dEm rIcKtiGa nAzZiStErNa)

  SvaraRadera
 2. Med resonemanget att en röst på L är bortkastad, borde samma resonemang även innebära att en röst på MP är bortkastad....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en röst på MP någonsin varit annat än bortkastad?

   Radera
  2. Tyvärr så har ju MP fått mer inflytande i regeringen än de fått röst
   er för....

   Radera
  3. Inflytande =! Substans/Värde.

   Radera
 3. Samarbetet med SD, tror jag kan leda till att ett eller två partier försvinner, nämligen L och eventuellt KD. Mp räddas av journalisterna och stödröster. Populistpartiet (C) gör då ett rekordval, de lockar stora delar av den ängsliga medelklassen som normalt sätt röstar borgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om C är mycket skickliga så skulle de kunna ikläda sig rollen som ett mer fungerande MP-alternativ. Det kan tilltala den del av MP som en gång kom från den liberala sidan om de sköter det väl. De som kom från det röda hållet går tillbaka till V(PK).

   Radera
 4. Populistpartiet? En sak är säker... lita aldrig mer på C....
  De gick senast till val för en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson.
  Annie uttalade sig dessutom som "Jag äter hellre upp min högra sko, än att jag blir ett stödhjul till socialdemokratin"....
  Hur blev det?
  Jo Annie har inte ätit upp sin sko som hon lovade, och C är ett stödhjul till en socialdemokratisk regering....
  Hoppas C väljarna inte glömmer det sveket...
  Dessutom har C stort stöd i glesbygden, där MPs fanatiska politik är ett betydligt större hot mot dessa väljare än något annat....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hoppas att väljarna ska komma ihåg vad C sysslat med och ljugit om? Genomsnittsväljaren har minne som en guldfisk. Nästa val kommer nya löften.

   Ett svek är inget svek och två är lika med noll...

   Radera
  2. SniffmeisteR....
   förmodligen har du rätt..... gemene svensks minne är ganska kort....

   Radera
  3. Annie blöter fingret och håller upp det i luften. Hon går sen dit det blåser. Detta är inget hon gör med vänsterhanden.
   https://www.youtube.com/watch?v=VkCG4_Yiitk

   Radera
  4. Det som däremot kommer vara färskt i väljarkårens minne är alla oförklarliga skogbränder som kommer inträffa sommaren innan valet och precis som förra gången, driva opinionen rätt i MPs famn.

   Radera
  5. Synd då att det inte går att veta vilken regering man röstar på om man röstar på C.... Som Rysk roulette....

   Radera
  6. Nä, kommer man inte ihåg C+L svek mot sina väljare sist så kommer man garanterat inte ihåg att det brann i skogen ....

   Radera
 5. "Riktiga liberaler har fortfarande inget att rösta på som inte är helt meningslöst."

  Som Malmöbo, finns ju tack och lov möjligheten att rösta med fötterna och folkbokföra sig på andra sidan bron istället. Betydligt vettigare människor där trots allt och en liberalare politik än i Sverige på de flesta fronter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danskar är härliga och till synes helt underbara. Så länge du inte behöver umgås med dem.

   Radera
  2. Har inga problem alls att umgås med danskar. Dryga PK-svenskar är betydligt värre.

   Radera
  3. Är det inte enklare att vi låter PK svenskarna emigrera istället? Tänker att dem kanske kan jobba lite mer varandra...

   Radera
  4. Ta med bilen till DK. Kom igen, det blir kul!

   Radera
  5. @SniffmeisteR: Nej, tror inte alls det är enklare. Om du funderar en vända till, så tror jag du kommer fram till samma sak.

   @Ben Dover: Har ingen bil och behöver ingen heller. Bo nära metron är viktigare för mig.

   Radera
  6. Du har alltså tålamod med dansk lokaltrafik men inte med dina landsmän och deras politiska åsikter, är det rätt uppfattat?

   Radera
  7. Köpenhamns lokaltrafik är ju betydlgt bättre än den vi har i Malmö så inte mkt att ha tålamod med där direkt.

   Radera
  8. Hahahaha nej, det är den verkligen inte.

   Radera
  9. Det är den visst. Har bott i över 15 år här nere och jobbat i såväl Cph som Malmö och verkligen använt kollektivtrafiken så jag vet definitivt vad jag pratar om i det avseendet.

   Men håll dig i din bil du. Ditt enda syfte med din kommentar var ju bara som vanligt att förstöra diskussionen genom att föra in den på ett helt irrelevant spår.

   Radera
  10. Aaaabsolut kompis, det är inte alls relevant att peka på de bisarra strafftullarna på t ex fordon när du kallar Danmark "liberalt". Eller så är det kanske bara att du inte fattar kopplingen?

   Radera
  11. >"Jag vill flytta till ett liberalare land"

   >Lyckas välja ett av de få europeiska länder som har högre skattetryck än Sverige.

   Ok dude.

   Radera
  12. Då jag planerat fortsätta jobba i Sverige med SINK, så blir det återigen precis tvärtom... Jag kommer ligga på 25% löneskatt vilket är enormt mycket lägre mot vad jag betalar nu.

   Men visst har DK ett högre skattetryck totalt sett. Men för mig är graden av liberalism bra mkt mer än skattetryck. Särskilt när jag ganska enkelt på egen hand kan undvika många av de skatterna som utgör huvudbördan.

   Radera
  13. Vill endast inflika om kollektivtrafik. Resten av pajkastningen vill jag inte lägga mig i.

   Som boende i malmö och frekvent besökande av Köpenhamn så vill jag intyga att dansk kollektivtrafik är jäkligt mycket bättre än svensk när det gäller tidhållning och framför allt att det överhuvudtaget inte blir inställt.

   Radera
  14. Liberalism i politisk mening är inte kompatibelt med höga skatter. Att enstaka personer hittar kryphål motsäger inte det faktumet, det borde inte ens behöva sägas. Inte heller att en skribent sitter och hittar på nån egen definition av liberalism som inte har med skatter att göra är ett argument.

   Radera
  15. Jaså? Jag skall tänka på det nästa gång jag köper en vinare i Cph utan att behöva köa som en snäll sosse utanför Systembolaget.

   Radera
  16. Så, din tanke om hur man är liberal är att vara som en karikatyr av en glesbygdssosse från 70-talet: Så länge man kan supa sig full spelar det ingen roll vad skatten är eller vad den går till? OK.

   Radera
  17. Det var bara ett exempel vännen. Stå du i din Systemkö och njut, jag kommer inte hindra dig.

   Det där med att Danmark skulle vara mer liberalt än Sverige är jag långt ifrån ensam om att anse heller. Här ett aktuellt exempel:

   https://www.gp.se/ledare/liberalerna-hittar-hem-1.42688160

   Radera
  18. Det mesta fungerar klart bättre i Danmark, men jag skulle inte kalla det för mer liberalt, tvärtom är Sverige nog mer liberalt överlag. Och just Systembolaget är en av extremt få saker jag tycker är bättre med Sverige. Detta hat mot Systembolaget är bara trams från smygalkoholiserad överklass som lever kvar i 1900-talet. Seriöst, om det är ett av ens största problem i tillvaron har man det jävligt bra.

   Radera
 6. Blir intressant att se kommande opinionsundersökningar och om L kan locka fler stödröster från M. Det är i alla fall tydligt att vi har två block, även om Lööf helst inte vill kännas vid V.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart han inte vill... det är samma nivå som SD... ett ytterlighetsparti... men det är ok för honom att regera med stöd av ett direkt anti-demokratiskt parti som V(PK).... Allt för att hålla sossarna vid makten....

   Radera
 7. Vi har 2 block......
  Samtidigt som jag tycker Annie är falsk och lurar sina väljare är jag förvånad att hon valt en regering med miljöpartister och KOMMUNISTER.....
  Kommunister.... kom igen.... vakna!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valet för C är kommunister på ena sidan eller nazister på andra sidan. Båda smakar bajs men med ren mattematik så kan man se att det blir mindre bajssmak med V då de har betydligt lägre stöd i publiken.

   Radera
  2. Kommunisterna har också en lång historia av att agera stödhjul utan att hota demokratin medan nazisterna skulle segra eller dö i sann tredje-riketanda när det sist begav sig.

   Radera
  3. Rob2021-04-11 22:13
   Jo men hon får större makt i Löfven-Regeringen än i M-KD-L +SD
   Det är bara V eller C som ensamma kan störta Löfven , MP har egentligen ingen makt såvida dom inte kan få med 1 till, alltså C ensamma godkänner Löfven-Regeringens handlande då V knappast fäller Löfven , vilket kunde skapa dom 71 eller hur många punkterna var.
   Så enda chansen att Lööf ska välja M är att motsvarande minst 22 SD-mandat röstar M+KD +C+L 2022 enl. 2018 ,men man kan med tanke på MP:s hoppande för Ministerpost gå ner till 6-SD, då spelar resterande röster ingenting, allt enl. 2018, så faktiskt får nog Lööf genom mer på samarbete med S.
   Men det skulle varit spännande med en Kristersson-Regering och amnesti-lagen , skulle Lööf piskat igenom den då också, eller för fridens skull röstat på samma som SD och Löfvensidan fått 144 röster för ??

   Radera
 8. Ett totalt sidoskott... som inte har med detta att göra, men som många nu missar då det inte ens sysns på svensk media......
  Vad händer i Ukraina, vilken dag sker den ryska invasionen?????
  Hur kan svt public service missa det, när det är så stort världen över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle rekommendera att du bild-googlar "Steget efter". Finns ganska många seriestrippar som förklarar vad SVT håller på med.

   Du har uppmärksammat ett vänstervridet skevt värdegrundsurval eller aktivt bortval av nyheter som presenteras. Det sker hela tiden och är subtilt, men ändå extremt påtagligt.

   Man kanske skriver om obekväma nyheter, men dessa syns aldrig på förstasidan eller i flödet.

   Radera
  2. Vad har SVT missat?

   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/allt-mer-oroligt-i-ukraina
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/allt-mer-oroligt-i-ukraina
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-s-utrikeschef-oroad-over-ryska-trupper-nara-ukraina
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svt-s-korrespondent-rysslands-upptrappning-allvarlig-men-svartolkad
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/experten-svart-att-veta-kremls-avsikter
   https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/usa-okad-rysk-narvaro-vid-ukrainagrans

   Samtliga artiklar är, i skrivande stund, max en vecka gamla. Så, exakt vad har SVT/public service missat menar ni?

   Radera
 9. L verkar lida av att för många partiaktiva står längre till vänster och är mer ängsliga jämfört med den potentiella L-väljaren.

  Tyvärr har L-vänstern förstört partiet, förmodligen för all framtid.

  Wilderängs svåra ågren inför eventuellt, eller snarare troligt borgerligt samröre med nazi-anstruket SD är svårförklarligt. Det finns ju 650000 bidragstagande invandrare som utgör rejält argument för SD-väljare. För alla i landet så utgör de ett ekonomiskt sänke och det behöver man inte vara SD för att förstå.

  En gång i världen föreslog ju folkpartiet språktest. Uppenbarligen har man glömt vilka ens kärnväljare var. De tillhörde inte flumvänstern i alla fall, och man struntade i vad aftonblaskans ledare skriver.

  Sabuni tar partiet i rätt riktning, men förmodligen är det kört ändå. Tack alla vänsterflummande knasliberaler för att ni hade SD-skräck.

  SvaraRadera
 10. Oj.. håller med dig i del..... Wilderängs svåra ågren inför eventuellt, eller snarare troretlig borgerlig regering.....
  L tidigare förespråkade språk-test
  Nu vill M ha det....
  Vad är fel med språktest???????

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vilket språk tänker du att testet ska testa? I väldigt många yrken klarar man sig väldigt bra utan svenskan t ex.

   Radera
  2. Rimligt är väl dock att man kan förvänta sig att en svensk medborgare ska kunna svenska för att kunna vara delaktig i vad som händer i samhället. Vad personen pratar för språk på jobbet har inte så mycket med saken att göra.

   Radera
  3. Sossarna har redan aviserat språkkrav för medborgarskap. Nu har de också tänkt införa det för permanent uppehållstillstånd. Ser inte riktigt vargör man skulle behöva samarbeta med den brun-blåa smörjan för att få till något sådant.

   Radera
  4. Man vill väl undvika den grönrosa-svart-röda sörjan?

   Även om jag inte gillar SD så tror jag inte att en borglig+SD-regering medför ett fascistiskt Sverige. Det blir striktare krav på vem som får invandra och stanna samt försörjningskrav och språktest för medborgarskap vilket borde införts redan 1990.

   Kort sagt så har vi cirka en halv miljon invandrade medborgare som har så lågt humankapital att de enbart är en stor belastning. De är varken pensionsräddare eller ens städare. De tränger undan andra från t.ex. bostäder och förbrukar resurser i omsorg, vård, rättsväsende i större utsträckning än mer produktiva medborgare, eller tar resurser från de infödda Svenskar som har behov av stöd och hjälp.

   Det går alldeles utmärkt att inse även som vänster att man har ställt svaga medborgare mot varandra i konkurrens om t.ex. bostäder och vård.

   Radera