Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-06 11:10

Socialminister Lena Hallengren (S) går emot MP: Vaccin till svenska folket går först

En splittring har uppstått i regeringen utifrån en intervju socialminister Lena Hallengren (S) gjort med TT. Hon säger nu att det svenska folket ska prioriteras och hela befolkningen ska vaccineras skyndsamt mot Covid-19, och går därmed emot Miljöpatiet och biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) som ville ge bort de svenska vaccindoserna när riskgrupperna var vaccinerade.
Ja. Nej. Ja.
Till TT säger Hallengren:
"Beslutet är att vi ska vaccinera svenska folket skyndsamt, så fort som möjligt för att se till att hela befolkningen får skydd mot svår sjukdom. Så det ska vi göra. [...] Jag vill [...] vara väldigt tydlig med att [...] när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först."

Så var det med den saken. 

Som bloggens hypotes var så skickade man fram Miljöpartiet och biståndsministern för att ta smällen och testa vad den svenska opinionen tyckte i frågan, och efter att ha utvärderat reaktionerna över påskhelgen så väljer man att prioritera det svenska folket, de svenska skattebetalarna och den svenska ekonomin, framför att ge bort vaccindoserna till korrumperade U-länder. Man kan förstås även lurat Miljöpartiet (och sedan även Carl Bildt som gav sitt uppskattande bifall) i en fälla för att få dem att göra bort sig.

Nu får vi se om Miljöpartiet väljer att protestera mot Hallengrens uttalanden öppet. Konstigare saker har partiet hittat på förr.

Kan pandemin i Sverige kortas en enda månad tack vare vaccin sparar samhället 45 miljarder kronor. Kortar vi pandemin ett helt år blir besparingen således drygt 500 miljarder kronor. Att inte vaccinera vore fullständigt vansinne även ekonomiskt.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Carl Bildt uttalade sig väl i sin roll som medlem i bandet WHO https://www.who.int/news/item/31-03-2021-carl-bildt-former-prime-minister-of-sweden-appointed-who-special-envoy-for-the-act-accelerator

  SvaraRadera
 2. "sparar samhället 45 miljarder kronor. Kortar vi pandemin ett helt år"

  12*45 miljarder = 540 miljarder

  " blir besparingen således nästan 5 000 miljarder kronor."

  Va, blev det så mycket inflation på ett år?

  SvaraRadera
 3. Däremellan var ju vad jag förstår också utrikesminister Ann Linde ut och förtydligade att det inte skulle handla om Sverige enskilt eftersom vi är en del av EU-upphandlingen. Det som sägs mellan raderna där är väl alltså att vi kommer göra exakt som alla andra EU-länder och att Sverige enskilt skulle skänka bort doser aldrig egentligen varit på tapeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "sVeRiGe gÅr fÖrsT" - samtidigt har vi alltså liksom t ex Norge och de flesta EU-länder donerat miljontals dollar till en organisation som köper upp precis samma vaccin på samma marknad och skickar dem till U-länder. Hå hå jaja, snuttifieringen av media går bara längre och längre.

   Radera
  2. Moderaterna har dessutom legat på för att vi ska ge mer pengar till COVAX:

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svar-pa-skriftlig-fraga/stod-till-covax_H8122166

   Radera
  3. Moderaterna kanske tror att det blir mer vaccin på marknaden ifall man betalar mer pengar för samma sak?

   Bildt var ju med och bestämde att SBL skulle läggas ner och privatiseras och där försvann den statliga vaccintillverkningen i den eviga fredens tid.
   Gud stå di svenske bi...

   Nåväl, snart börjar huggsexan om var nya vaccinfabriker under EU kontroll skall placeras.

   Radera
  4. VSFI = Vaccinera Sverige Friskt Igen

   Radera
  5. Tja, det blir dags att vaccinera andra rundan ganska direkt efter den nuvarande kampanjen eftersom vaccinet håller runt ett år och det hela tiden uppstår mutationer.

   Friska blir vi inte riktigt, bara inte sjuka, så länge vi fortsätter med årlig vaccinering och anpassning till nya mutationer.

   Radera
 4. En sak man kan fråga sig är om det här totalt är en tidningsanka, om det egentligen någonsin rått några som helst delade meningar. Sverige kan inte enskilt ge bort vaccin, men däremot så verkar vi på EU-nivå för att via samarbetsorganet COVAX fördela vaccin till fattigare länder. Vilket också t ex Tyskland gör. Det Olsson Fridh eller nån annan sagt motsäger egentligen inte det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att tro att EU på riktigt skulle protestera ifall vi skänker bort vårat vaccin. De skulle antagligen mest skaka på huvudet.

   Radera
  2. Det där kan vi ju bara spekulera i, men samtidigt så har det ju varit en del bråk kring kontrakten, så nåt slags svenskt avtalsbrott kanske inte alls är välkommet?

   Radera
  3. Tas inte alla regeringsbeslut tillsammans? Dvs även om en snkild minister kan ha stort inflytande inom sitt område så kan denne ändå bli överkörd av majoriteten?

   Radera
  4. Att skänka AZ doserna och behålla pfizer? Snart uttalande ifrån EMA, inte direkt reklam för AZ. Trist

   Radera
  5. Den ryska-kinesiska påverkanskampanjen mot Astra Zeneca har alltså till slut nåt hela vägen in i EMA? Läskigt:)

   Radera
  6. Ja, AZ doserna kunde göra nytta i något fattigt u-land, som inte har haft möjligheten att köpa covid-vaccin. Vårdpersonalen kunde t ex vaccineras där, särskilt läkarna, eftersom de är så väldigt få, jmfrt med västländerna. Jag skulle själv gärna vilja slippa AZ-vaccinet, men man får inte välja.

   Många släktingar och bekanta är oroliga och hör av sig till mig (eftersom jag har jobbat länge inom vården), om de vågar ta AZ-vaccinet, som möjligen kan orsaka blodproppar: man kan försöka förebygga proppar genom att röra på sig mycket, gå promenader, jogga, gå i trappor, eftersom man använder vaderna mycket då. Drick mycket vatten och t ex juice, för att inte bli uttorkad. Alkohol förtunnar också blodet, men har andra risker.

   Ett vanligt sätt att upptäcka blodproppar är att ta ett måttband och mäta omkretsen på benen. Om det finns en markant ökning av det ena underbenets omkrets, kan man ha fått en propp. Stödstrumpor är också ett beprövat sätt att både förebygga och behandla blodpropp. De effektiviserar blodflödet i benen genom att de smiter åt runt anklarna, där trycket ökar, för att sedan bli gradvis lösare över vaden. Brodern fick en propp i benet efter fyra timmars bilresa, han är ett ganska typiskt fall.

   Radera
  7. AZ verkar vara väldigt safe, finns gott om statistik ifrån UK. Eftersom jag är under 65år så blir det väl Pfizer eller Moderna som blir aktuellt.

   Radera
  8. Jag är också under 65 år, så jag hoppas på dessa vacciner. I Finland slipper man också AZ om man är under 65 år. Kompisen Jar-Jar Binks, som bor i gäststugan, är några år äldre och orolig för att få AZ-vaccinet. Han är en högrisk-person och förut brukade jag rusa ner till honom varje morgon kl.9, för att kolla att han mådde bra och hade lyckats komma upp ur sängen. Sedan upptäckte jag att jag kunde höra det genom ljudet av tryckstötarna, när gäststugans vattenkran öppnas i köket eller badrummet, eller när man spolar på muggen. Gäststugans vatten kommer nämligen från min husgrund genom ett PEM-rör. Jag är jättenervös för kompisens del varje dag, jag har iofs varit orolig för honom i flera år.

   Radera
  9. Grundfrågan är varför politiker, i detta fall MP, tror att Sverige är en helt oberoende suverän stat som kan agera helt unilateralt?

   Sverige är en del av EU där vissa områden är federala, som tex vaccininköp.

   Radera
 5. Och att skänka bort några miljoner doser till U-länder gör inte mycket för att minska smittspridningen här och nu i Sverige, eller uppkomsten av nya mutationer.
  De mutationerna kan lika gärna uppstå i ett Sverige som bara vaccinerat riskgrupper och sedan duttar in vaccin i Ben Dover och andra friska personer i sina bästa år som i en indier. Kanske lite mer prevalent i Indien pga tätare kontakter, då social distansiering är svårare att utöva i så tätbefolkade länder.

  Däremot kan ju Sverige med fördel fortsätta betala för doser till länder som inte har råd att betala själva för att minska risken. Men återigen, vad Sverige gör har inte så stor betydelse i det stora hela om inte USA och EU är med på banan.

  Det handlar om bråkdelar av stödpengarna för att vaccinera upp världens befolkning.

  SvaraRadera
 6. Jag kan inte se någon motsättning mellan Olsson Fridhs uttalande, vilket av bloggaren och ävenså av undertecknad ansågs faktamässigt oantastligt, och Hallengrens aktuella förtydligande i frågan.

  Det gäller alltså att hålla två tankar i huvudet samtidigt och enligt min mening lyckas Regeringen alldeles utmärkt med detta.

  SvaraRadera
 7. MP har som vanligt lyckats i sin förhandling med S genom att göra ett utspel. Frågan är vad de fick i utbyte för att vika ner sig? Kanske stoppat slutförvar i Forsmark för att påskynda avvecklingen av kärnkraften innan de åker ut nästa val.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Vi får väl se hur det blir med detta.
  Sossarna brukar ju säga en sak och sen göra precis tvärt om

  SvaraRadera
 10. Väldigt vad regeringen krånglar till det hela tiden. Inte undra på att folk är osäkra på vad som gäller ☺️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte finna att Regeringen "krånglar till det hela tiden" utan snarare att Regeringen är väl så klar och tydlig i sin kommunikation.

   Däremot kan jag väl ofta finna vissa/många i allmänheten krånglar till det eftersom enligt min uppfattning man hör endast det man vill höra och anser sig inte informerad förrän man hört vad man vill höra ...

   Radera
  2. En del rubrikskapande, snuttifiering osv i media bidrar väl kanske också till förvirringen, vilket blir en aningen självuppfyllande profetia - antagligen vet väl ministrar att ett uttalande på mer än typ tre meningar kommer att kapas ner, (miss)tolkas och rubrikifieras.

   Radera
  3. Det är uppenbart att Mp fick placera en "trojan" i media för att Hallengren skulle kunna spatsera in från sidolinjen och spela ansvarstagande, trots att det uppkomna "problemet" var orsakat av regeringen själv.

   Allt handlar om att måla upp en bild av att S agerar klokt och kraftfullt. Det är val på gång.

   Radera
 11. Nu vill regeringen att pandemilagen förlängs till januari 2022.

  Vore nog på sin plats att avvakta och äska om förlängning när man vet hur smittspridningen ser ut i slutet av sommaren.

  Nuvarande lag gäller till sista september, så tid finns det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Situationen är betydligt bättre och med ljusare utsikter än innan lagen togs i kraft vilket innebär att den bör avskaffas skyndsamt. Vi går mot sommaren med i stort sett obefintlig smittspridning och redan nu har den dalat otroligt. Riskgrupperna är i stort sett vaccinerade och alla skäl för att döda restaurangnäring och andra utsatta verksamheter är nu passé.

   Vore man konstpiratoriskt lagd skulle nästan kunna tro att S vill cementera sin makt och avskaffa demokratin genom ett permanent undantagstillstånd...?

   Radera
  2. Tror du alltså det riske dra ut på tiden och påverka valrörelsen alltså?

   S hinner väl stämpla all opposition som "fara för demokratin" innan dess ändå...

   Nästan som det vore Plandeminerat

   Radera
  3. Själv omfattar jag åsikten att det vore rationellt med en permanent Pandemilag som den aktuella, d.v.s. i form av Förordning villkorad av och under överprövning av Riksdagen angående tillämpningen.
   Risken med det hela dock att sådan kan komma att användas utanför sitt ändamål exempelvis i en situaton med Kristersson som Statsminister i en Åkesson-regering.

   Radera
  4. Och där föll du genom totalt, chiefen.
   Vilket dravel.

   Radera
  5. Rickard Ohlin; Noterat din kommentar och kvarstår i min uppfattning.

   Radera
  6. Ponera att Muslimska Brödraskapet uppmanar klanerna att *inte* rösta på S till valet 2022 och lyckas komma in på egen majoritet (~20%) i Riksdagen.

   Det första dom gjorde i Iran var att göra sig av med kommunisterna....

   Observera att ovan scenariot inte på något vis är en önskan från min sida, dock högst sannoli

   Radera
  7. Bitterheten- menar du på fullt allvar att all sjukvårdspersonal som nu säger att det ser illa ut och att antalet smittade ÖKAR kraftigt nu har del? Sitter du på annan info?

   Radera
  8. Man måste vara duktigt indoktrinerad om man tror att man kan få 20% av rösterna genom att lansera ett islamistiskt alternativ.

   Radera
  9. Moongo: indoktrinerad i vad?
   Ett annat scenario är ju övertag av S internt, vilket i praktiken redan håller på att ske. Och eftersom flertalet S:are slentrianmässigt fortsätter att rösta på Partiet....

   Radera
  10. Grön Get: FHM's statistik talar sitt tydliga språk. Norge och andra länder planerar för att öppna när tillfälle ges. S talar istället om förlängda restriktioner trots brist på motiv.
   Varje dag med restriktioner skadar mer än smittan då färre och färre behöver IVA samt att de som tillhör riskgrupper nu har väldigt låg smittorisk pga vaccin.
   Nu motiveras det med att man kan bli av med smaken under längre tid etc snarare än att folk dör. Att flytta målet för att träffa rätt innebär inte att man är bättre på att sikta.

   Radera
  11. @ Du verkar ha köpt de i grund och botten rasistiska myterna att 1) Alla invandrare är muslimer och 2) Muslimer har alla likadana politiska åsikter

   Radera
  12. Har ju dessvärre ingen fakta på hur fördelningen av invandrade folkslag ser ut då sittande regering inte vill ha någon folkräkning av någon anledning....

   Om vi nu alla (enligt evolutionsteorin) har utvandrat från Afrikanska kontinenten så åt vi alla Afrikaner, därmed finns det heller inga olika (människor)raser, utan bara olika folkslag.

   Så riv dina rasistkort.

   Radera
  13. Inte jättesvårt att ta reda på grundläggande fakta. Cirka 25% av befolkningen har utländsk bakgrund (födda utomlands eller föräldrar födda utomlands). Tror du på allvar att 80% av dessa är muslimer?

   Om du fortfarande hyser några tvivel på vansinnet i dina påståenden kan du titta på antalet personer som identifierar sig som muslimer. Dessa var ca 8% av den svenska befolkningen 2016. Andelen aktiva muslimer (som är medlemmar i muslimska samfund) ligger under 2%.

   För övrigt superenkelt att ta reda på...

   Intressant hur du lägger till en tredje i grund och botten rasistisk myt: den svenska regeringen mörkar antalet muslimer. Bra jobbat!

   Radera
  14. Att sunniter och shiiter skulle samsas i en rörelse är inte realistiskt. Finns mycket att läsa om tex på google för den som vill veta mer om hur deras relation till varandra är och hur den påverkar och har påverkat livet i Mellanöstern under en lång tid.

   Radera
  15. Ja, skillnaderna mellan shiiter och sunniter är en av många anledningar till att muslimer knappast kan betraktas som ett potentiellt politiskt block.

   Radera
  16. Stefan: Det är inte sittande Regering som "ej vill ha" någon folkräkning. Frågan var uppe till behandling i Skatteutskottet i oktober föregående år och en majoritet bestående av S, V, MP, C och L stödde inte sådant förslag. Vidare att nämnda majoritet plus M och KD röstade ned ett separat förslag om folkräkning från SD.
   D.v.s. en majoritet i Sveriges Riksdag anser inte behov finnas för sådan åtgärd. Frågan därmed politiskt obsolet.

   Och hur i Herrans namn du får ihop det till att ett islamistiskt parti i Sverige skulle kunna uppnå 20%, d.v.s. 1.5 miljoner röster, i ett riksdagsval återstår för dig att redovisa.
   Detta då speciellt eftersom generöst räknat antalet muslimer i Sverige uppgår till 750.000 individer varav dessutom ett icke ringa antal kan antagas ej ha rösträtt till Riksdagen.

   Radera