Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-04-09 07:59

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser, och att det man fått inte har samma karaktäristik och egenskaper som det som publicerats i den i Lancet publicerade misstänkta forskningsfuskstudien. Ryssland kräver nu tillbaka vaccinet och menar att Slovakien genom att testa vad det är de faktiskt fått har brutit mot avtalet.
Ryska presidentpalatset i Kreml
Tydligen existerar alltså inte det Sputnik V som ska redovisats i Lancet. 

Enligt Slovakiens läkemedelsverk SUKL:s rapport så är det bara namnet Sputnik V som är gemensamt med Lancetstudien, och det gäller för samtliga de 40 länder som än så länge lurats att köpa in produkten.

Reuters uppger att Ryssland nu kräver tillbaka doserna då det är ett kontraktsbrott att låta SUKL testa vad man faktiskt köpt för något.

Tillverkaren ska inte heller på begäran lämnat ut datat om de pre-kliniska studierna, produktionen och de kliniska studierna till Slovakien. Trots upprepade förfrågningar saknas 80% av det påstådda datat som ligger till underlag för vaccinet.

Allt mer talar alltså för att Sputnik V inte bara baserar sig på forskningsfusk, utan helt enkelt inte existerar annat som en etikett på ampuller med tveksamt, okänt och odokumenterat innehåll.

Källor
AFP afp.omni.se/slovak-regulator-voices-misgivings-about-sputnik-vaccine/a/kRVkPL
Reuters www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-slovakia-sputnik/slovak-watchdog-says-sputnik-v-producer-did-not-provide-requested-data-idUSKBN2BV1CM
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. Lite överraskande att Tyskland samtidigt funderar på att köpa det ryska vaccinet. Oväntat. Men det stannar kanske vid just bara funderingar?

  https://omni.se/kalla-tyskland-vill-kopa-ryska-vaccinet-sputnik-v/a/jB2qdz

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Uppger en källa för Reuters". Det handlar antagligen ren informationspåverkan för att legitimera det fejkade vaccinet.

   Radera
  2. Jo, jag tror aldrig att det blir någon affär. Jag skulle bli mycket överraskad i så fall.

   Radera
  3. Putin och Merkel har diskuterat det men det är klart det är en rysk propagandagrej, om Tyskland inte köper så är det så klart bögarnas, Soros och USAs fel etc osv som vanligt. Absolut ingen bryr sig om det där vaccinet så jävla mycket som ryssarna själva, det är tydligen deras gåva till mänskligheten.

   Radera
  4. Det ryska folket, som är tveksamma till vaccinet, kan nog rätt väl det ryska systemet ...

   https://www.svd.se/tveksamhet-i-ryssland-for-det-egna-vaccinet

   Radera
  5. Tror det ligger en schrödingers katt begravd i Ryssland. Observerar man katten så ändrar den tillstånd likt Sputnik V.

   Radera
  6. Frågan är ju om katten dött av Covid?

   Radera
  7. Katten fick vaccin (inte Sputnik) och lever!?

   Radera
  8. Snarare hunden Lajka och det gick inte så bra för den hunden heller.

   Radera
  9. Ben Dover2021-04-09 09:44
   Frågan är ju om katten dött av Covid?

   Snarare Polonium-210. :/

   Radera
 2. Verkar lite snårigt, från rysk sida hävdar man att det laboratorium som testat vaccinet inte har rätt certifiering:

  https://twitter.com/sputnikvaccine/status/1380158709985329155

  Det kan så klart vara ett jättebra lab ändå, men det är väl bara att skicka det till ett lab som har rätt certifiering. Finns säkert en del fake news och konstiga invändningar i det här, men sanningen kommer nog fram till slut. Lite konstigt att man skriker "sabotage" med stora bokstäver över ett labtest kan man tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom verkar ju SUKL faktiskt vara OMCL-certifierat, så det kanske är det alltför vanliga ryska ljugandet?

   https://www.sukl.sk/en/quality-assessement-of-medical-products/scope-of-activities?page_id=4017

   Radera
  2. Precis... Så gott som alla EU länder har OMCL labb för att kontinuerligt övervaka läkemedel så sannolikt drog den ryska propagandaapparaten en rövare och hoppades att ingen kollar fakta.

   Radera
  3. Det jag fått ut av google translate från slovakiska källor är att där finns flera olika typer av doser man fått i sin leverans. Några frystorkade, andra i färdig lösning. Olika innehåll och tillsatsämnen. Sannolikt så att de kommer från olika tillverkningslinjer och framställs med olika metoder. Och enl den officiella dokumentationen är det ju bara en av dessa som är "rätt".

   Radera
 3. Man kan absolut ifrågasätta huruvida vaccinet är 94 procent effektivt eller om de helt enkelt har bluffat fram en siffra för att vara "bäst". Dock är ju själva teknologin bakom vaccinet gedigen och liknar den som AstraZeneca och Janssen använder, med den skillnaden att man använder två olika virusvektorer för dos 1 resp 2. Den här typen av vaccin klarar man av att producera i utvecklingsländer så det vore märkligt om Ryssland misslyckades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, dom var väl både först och bäst. Vilket kan göra en misstänksam, vi vet ju numera vilken karusell det var för att göra deras idrottsmän världsbäst.

   Men, sanningen kommer att komma fram, förr eller senare.

   Radera
  2. Gustav, nu blandar du nog ihop studie-sputnik med vad som faktiskt finns i ampullerna?

   Radera
  3. @BD: Rocky vann till slut....

   Radera
  4. Fel Goofy, det var förstås den där kamraten Ivan Dragovic som vann.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Ja först vann han mot Apollo Creed men sen kom den hårt arbetande italienaren och tog hem segern mot svensken Ivan.

   Radera
 4. Hur tänker man när man "bluffar" på detta sätt? Att ingen någonsin skulle få reda på det?
  Och vilken upphandlare tyckte det var ok att ha med en text i avtalet som säger att man inte får testa produkten.... ingen som reagerade på det?

  SvaraRadera
 5. Nu funkar inte vaccineringen i Italien heller såg jag i morse. Folk envisas med att jävlas med regeringen där och dö i alla fall.

  Det är väl 50/50 för oss här i Sverige om man skall satsa på att tro på placeboeffekten oavsett vad man får för vaccin, eller helt enkelt gå all-in på någon av alla fina inre desinfektionsvätskor som säljes på Café Gröna Skylten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har ju skitit i att vaccinera gamlingarna och nu dör samma gamlingar när de blir smittade:

   https://www.seattletimes.com/nation-world/death-tolls-suggest-that-italy-may-be-vaccinating-the-wrong-people/

   Hur är det faktum att ovaccinerade gamlingar dör av corona ett argument mot vaccinet? Det är väl samma gamla sanning som vi levt med i ett år nu, att gamlingar som får corona dör i högre utsträckning än andra?

   Radera
  2. Nu är medellivslängden lägre kring medelhavet än i norden så till att börja med kan man ju ifrågasätta vad som skall räknas som gamlingar vs yngre vid jämförelse. Sedan var det ju rekordmånga äldre som (enligt deras egna uppgifter) dog i just Italien redan i första vågen, så de allra svagaste borde ju redan fallit bort ad modum Darwin.

   Italien kanske bara är ute positionerar sig för att få så mycket som möjligt av de där 150 miljarderna i EU-stöd. Den som det är mest synd om får mest, kan jag tänka mig att kampen/resonemanget går.

   Radera
  3. Låter rimligt kompis. Dock är ju medellivslängd längre i Italien än Sverige.

   Radera
  4. Du kanske menar att det är det Italien vill råda bot på? Då går det ju bra för Italien

   Radera
  5. @Peter:

   Du läste inte artikeln va? Medelåldern på dödsoffren i Italien är 79. Vill du argumentera för att det inte är "gamlingar" så varsågod.

   Radera
  6. 79 är ingen ålder i Italien. Se på Berlusconi.

   Radera
  7. Jo, dom kanske är nåt på spåren med sina bunga-bunga-parties. Rytmisk sportgymnastik kanske håller kroppen i trim?

   Radera
  8. Och frikostigt med skönhetsoperation och andra åtgärder.

   Radera
  9. Eftersom man tydligen får välja sin egen fakta (vaccin är placebo! 79-åringar är inte gamlingar i Italien!) så väljer jag att tro att det är bunga-bunga-effekten.

   Fan, vissa verkar verkligen tro att den verkliga världen är precis som de där gamla "Ensamma Vargen"-böckerna från 80-talet:

   -Om du vill att vaccinet ska vara placebo, gå till sidan 149.
   -Om du vill att det ska vara bögarnas och judarnas fel att vi förlorade Melodifestivalen, gå till sidan 36.

   Radera
  10. Enligt artikeln är bara 2% av 70+ fullt vaccinerade. Inte konstigt att dödstalen är höga.
   Ett citat ur artikeln kan nog förklara en del: "In recent weeks, Italian newspapers have been full of stories about the vaccinations of chefs, models and magistrates"

   Radera
  11. Det senaste jag hörde var att Japan toppar livslängdsligan före Skandinavien. Aktuella siffror tack!

   Radera
  12. @Peter: Så vi är överens om att det i huvudsak är ovaccinerade gamlingar som dör, i huvudsak? Eller tänker du argumentera emot att 79-åringar kan beskrivas som gamlingar?

   Radera
  13. Enligt data publicerad av WHO dec 2020 på

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy#List_by_the_World_Health_Organization_(2019)

   Så ligger Italien på plats 7 och Sverige på plats 12 så back2black hade ju rätt och Peter fel.

   Radera
  14. Spännande att du litar rakt av på italiensk statistik.

   Radera
  15. Nej, jag litar som sagt på WHO, men du får jättepättegärna vägleda mig till statistik som bättre uppfyller dina krav så klart. Att bara sitta och gnälla på andras sakargument utan att underbygga sina egna får en däremot lätt att framstå som en total nolla.

   Radera
  16. Och så glömde du för tredje gången att svara på frågan jag ställde. Ska jag fortsätta ställa den, eller tänker du svara?

   Radera
  17. Jag var också en fråga. Vilka är de fyra andra medelhavsländerna med längre medellivslängd än Sverige. Tips alla är med i Mello

   Radera
  18. Ensam mamma söker, eller läste jag fel. Hihi, avslöjar inte på vilken sida. Pax på den

   Radera
  19. Varifrån får WHO sin data ?
   Jag tror inte WHO kollar upp från Regering angiven data mot data från dom som sitter på bårhus sjukhus . . . kollar ökad kistförbrukning mot anmälda döda och kollar och summerar ihop irl-data.
   Vi hade ju liknande i Sverige att Tegnell varje måndag kunde påvisa ATT NU sjunker det, han använde data från då socialstyrelsen hade helgledigt och då inte införde nått i dödskolumnen , men onsd - torsd. dog så många enl. angiven stat. att IVA borde tömts

   Radera
 6. Men vad är det som Slovakien har fått levererat då?
  Steril natriumklorid-vätska i snygga ampuller?

  Eller ett annat vaccin?
  Ryssarna är fullt kapabla att brygga vaccin, så något bör man ha fyllt ampullerna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart ryssen kan utveckla ett vaccin. Men att massproducera det i sådana mängder man gjort är ytterst tveksamt om man reder ut. Där kapades sannolikt mer än ett hörn för att nå dit...

   Radera
  2. Vialer, inte ampuller.

   Radera
 7. Blev också väldigt tveksam när Ryssland var typ snabbast av alla med ett vaccin.
  Både lilla Danmark och Sverige har ju en större medicinindustri än Ryssland.

  Om de ändå skulle ljuga, varför inte 120% skydd. Typ som valdeltagandet på Krim.

  SvaraRadera
 8. Wuhan National Safety Lab ägs av Glaxo Smith Kline. GSK äger 68% av Pfizer. (Wikipedia)
  Pfizer sköter finanserna i BlackRock som är delägare i Pfizer(8%) och AstraZeneca (6,8%). (fiercepharma.com/../leading-pfizer-and..)
  BlackRock har ett partnerskap med ThomsonReuters som har en avdelning med uppdraget "Fact check" social media.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Fake news. Kinesiska staten skulle aldrig tillåta ett utländskt läkemedelsbolag att äga något sådant i Kina. Wuhan National Biosafety Lab är en del av Wuhan Institute of Virology, med parent organization = Chinese Academy of Sciences enligt Wikipedia, som är underordnat kinesiska staten.

   Radera
  2. Äger Glaxo Smith Kline Wuhan National Safety Lab? Nej!

   https://www.snopes.com/fact-check/does-glaxo-own-the-wuhan-lab/

   Radera
  3. Det fina med internet är att man,oavsett världsbild, kan få den bekräftad om det är det man är ute efter. Vilket de flesta är....

   Radera
 9. Tror nog rysk medicinforskning kan få ihop ett vaccin. Problemen kommer i produktionsorganisation, logistik, volymer, etc. Kreml har beordrat storskalig produktion och att Sputnik V är ett flaggskepp för rysk prestige så som rymdfarkosten Sputnik en gång var.

  Problemet uppkommer när produktionsvolymer har svårt att hållas av olika anledningar men Kreml har ögonen på att det minsann skall levereras, då blir till att skeppa vad man har istället, vilket kanske Slovakerna fått.

  SvaraRadera
 10. Hörde på radionyheterna att AZ andra dos pausas på obestämd tid och nu ska de som fått 1a dosen av AZ få ett annat vaccin i stället.
  Är detta bra?
  Vad vet man om effekter att kombinera olika vaccin mot samma sjukdom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politisk logik går så här även i vanliga fall:

   Läget är allvarligt något måste göras.
   Detta är något, därför måste det göras.

   Vi är just nu utsatta för världshistoriens största medicinska experiment. Okända bieffekter på lång sikt skiter man i, först och främst gäller det ju för de ansvariga att bli omvalda, annars finns det inget på lång sikt (för dem).

   Radera
  2. Nu blev jag nyfiken! Låter spännande med världshistoriens största medicinska experiment. Det rimligaste är ju såklart att lägga vaccinen åt sidan tills man har utvärderat effekten på minst 50 års sikt, sedan kan man vaccinera befolkningen, och de 60 åringar som ännu inte kunnat komma ur karantänen och gå till skolan kan då lyckliga få gå ut gymnasiet.

   Radera
  3. Någon som vet hur dödstal och sjukdomsbild är bland Amish?
   För den som inte vet så vaccinerar dom sig överhuvudtaget inte alls. Munskydd fanns nog inte på 1800 talets början heller möjligtvis att dom kan använda liknande masker som pestläkare hade, men jag skulle tro att dom lever på som vanligt

   Radera
  4. Amish kan visst vaccinera sig och vaccin är faktiskt inte förbjudet, ~15% (inte exakt siffra) av Amish i USA är till exempel vaccinerade mot rubella. Dock är motståndet mot vaccin som man kan se i statistiken stort i gruppen av andra skäl. Amish vaccinerar sig även mot Covid19, om än i mindre utsträckning än befolkningen i stort.

   Radera
  5. Gammal vederlagd faktoid som kom upp i samband med vaccin --> autismcharlataneriet ja, att Amish aldrig nånsin skulle vaccinera sig.

   Radera
  6. Amish --> coronavaccin --> % faktakoll någon?

   Radera
  7. Orkar du inte själv?

   Radera
 11. Det finns väl ett antal länder som har vaccinerat ganska mycket met Sputnik V? Serbien t.ex. Om man antar att de följer upp sina vaccinerade medborgare så borde man väl ha ett ganska gediget underlag för att uttala sig om vaccinets effekt efter ett tag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske står i leveransavtalet att de inte följa upp hur det har gått med vaccinet?

   Radera
  2. Serberna är inte direkt pigga på något av vaccinen. De verkar anse att "du kan vaccinera dig, så väntar jag".

   Radera
  3. Tjaa, fast, i så fall blir det väl mer över till oss.

   Radera
  4. least: Mystiskt att de då lyckats vaccinera så stor del av befolkningen redan?

   Radera
 12. Förklarar varför argentinska presidenten (?) dog hadtigt och lustigt i covid trots fullvaccinering av sputnik. Han fick den andra dosen i februari så det borde hunnit sätta sig.

  SvaraRadera
 13. Ungern som vaccinerat mycket med Sputnik har också enormt höga dödstal...

  SvaraRadera