Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-17 17:47

Ryska Norra flottan går in med landstigningsfartyg i Svarta Havet - sätter ukrainska Mariupol i blockad

Den ryska upptrappningen inför ett reguljärt massivt angrepp mot Ukraina fortsätter. Den ryska Norra flotta har nu gått in med två Roputja-klassens landstigningsfartyg i Svarta Havet. Redan tidigare hade hela Kaspiska flottiljens amfibiefartyg flyttats till Azovska sjön, dit Ryssland nu också stängt Kertsjsundet för annat än ryska fartyg. Man sätter också Mariupol i blockad, vilket enligt folkrätten är att betrakta som en krigshandling.
Ryskt mindre landstigningsfartyg i Serna-klassen på Flottans dag i S:t Petersburg
Det handlar om individerna i Roputja-klassen RFS 207 Kondopoga och RFS 032 Alexander Otrakovskij som nu fångats på bild när de passerar genom Bosporen in till Svarta Havet. Kuriosa är att detta delvis följer det fiktiva uppträdandet i min roman Höstsol, där just Norra flottans landstigningskapacitet flyttas in i Östersjön.

Ryssland kraftsamlar alltså amfibie- och landstigningsförmåga till Svarta havet. Sedan tidigare har man två Alligatorklassens landstigningsfartyg med kapacitet om 20 stridsvagnar eller 40 stridsfordon, fyra Roputja, med kapacitet om 10 stridsvagnar eller tjugo stridsfordon eller bandhaubitsar, tre stridsvagnar och fyra lastbilar. Utöver det har man ett antal mindre landstigningsfartyg, i form av två Serna-klassen (ett stridsfordon), två Akula-klassen, två BK-16 och två BK-1. Därtill har fem Serna, en Dugong med kapacitet för 2-3 stridsvagnar eller 5-6 stridsfordon och en Akula flyttats från den Kaspiska flottiljen via Ryssland inre vattenvägar och befinner sig i Azovska sjön.

Amfibie- och landstigningsfartygen är en offensiv förmåga, som inte fyller någon funktion i försvaret av det egna territoriumet. Det finns anledningar till att Sverige inte har motsvarande förmågor - vi ska försvara oss, inte angripa andra länder.

Azovska sjön sträcker sig från det ockuperade Krim till ryska Rostov-vid-Don och spärras av mot Svarta Havet via Kertsjsundet, som Ryssland nu stängt för annat än rysk sjöfart. Därmed är bland annat hamnen i ukrainska Mariupol, nära frontlinjen i sydöstra Ukraina satt i blockad vilket enligt internationell rätt är att betrakta som en casus belli, dvs tillräckligt för att Ukraina ska har rätten att ta till krigshandlingar för att öppna sjöfarten till hamnen.

Blockaden ska gälla till oktober. Ukraina har dock inte den marina styrka som behövs för att kunna bryta blockaden. Kanske kan finnas en läxa för det sjöfartsberoende Sverige att ta till sig där. Råkar Öresundsbron gå sönder kan en sjöblockad vara mycket allvarlig för svensk del, även om vi har en landgräns mot Natolandet Norge, som är svårare att sätta i blockad.

Exakt vad Ryssland avser att göra med ansamlandet av landstigningskapacitet är förstås oklart. Dels kan fartygen användas för att isolera försvaret av tillfartslederna på näsen till det ockuperade Krim genom landstigning bakom de ukrainska försvarslinjerna, och dels kan en landstigning väster om Mariupol kombineras med en offensiv norr om staden för att med en kniptångsmanöver isolera Mariupol och svälta ut den istället för att försöka ta den med våld och antagligen kostsamma och blodiga stadstrider. En inringning skulle spärra in tiotusentals civila, vilket skulle göra det lättare att få staden att kapitulera, t ex i utbyte mot att de civila får löften om en trygg evakuering. Vilket har brutits förr under Rysslands invasion av sydöstra Ukraina. Många civila flyende har dragits ur bussar eller bilar av beväpnad trupp, för att aldrig mer påträffas levande igen.

Kom ihåg att de flesta stora krig startas efter helt uppenbara militära uppladdningar, och inte i lönndom. Angrepp kräver inte överraskning och såväl Väst som Ukraina bör agera som att den ryska uppbyggnaden av trupp inte bara är den lokale mobbaren som flexar musklerna, utan faktiskt sker för att genomföra ett fullskaligt militärt anfall mot Ukraina.

Däremot kan man förstås kombinera uppbyggnaden med desinformation, påverkansoperationer och andra sätt att odla osäkerhet kring huruvida ett angrepp är förestående. Upprepar man beteendet skapar man en ny normalbild med hopp om att den potentiellt angripne ska sluta reagera, så man kan anfalla en oförberedd motståndare. Generellt anfaller man bara om man anser att den egna styrkan är stark nog för att kunna uppnå sina mål, annars avstår man.

Källor
Al Jazeera www.aljazeera.com/news/2021/4/16/russia-to-close-parts-of-black-sea-near-crimea-for-six-months
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

68 kommentarer:

 1. "...om man så steker honom i smör".

  SvaraRadera
 2. Bara att tvinga Ukraina att vara beredd på en invasion gör ju deras läge besvärligare att hantera.

  SvaraRadera
 3. Krigets konst, Sun Tzu, är alltid lika aktuell.

  SvaraRadera
 4. Vad kan Ukraina sätta emot för att förhindra landstigning? Sänka skepp? Har landet t.ex. några sjömålsrobotar med längre räckvidd? Jag har sett att det finns nya system tillverkade i Ukraina, men tror att volymerna är små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neptune, bland annat: www.defenseworld.net/news/29152/Ukrainian_Navy_Receives_Prototype_of_Neptune_Missile_System#.YHtAtugzaUk

   Radera
  2. Jo, den har jag noterat, men det verkar endast vara 1 system. Tillverkning precis startat?

   Radera
  3. Ja, de har fått prototypen tydligen. Enligt den här artikeln planeras att de ska ha tre divisioner med Neptune 2025. Oklart vad en division innebär i sammanhanget, men antar att det rör sig om flera eldenheter per division, och varje eldenhet har ju flera avfyrningstuber och kan attackera flera mål samtidigt. Också oklart hur snabbt utrullningen av fler enheter går, men antar att de försöker skynda på det nu.

   www.kyivpost.com/ukraine-politics/ukraines-navy-to-employ-3-neptune-missile-divisions-in-2021.html

   Radera
  4. Här också intressent om återuppbyggandet av ukrainska flottan, med fokus på "mosquito fleet" (låter som konceptet liknar det svenska lite?):

   https://www.facebook.com/watch/?v=567331540854858

   Radera
  5. Tack! Jag ska läsa länkarna!

   Radera
  6. Bra, men något deprimerande, reportage. Ryssland styr och ställer i vattnen utanför Ukraina och försöker orsaka så mycket ekonomisk skada som möjligt.

   Radera
 5. Kanske vill Ryssland att Ukraina ska göra något så att "kriget" startas av Ukraina. Det behövs ju lite propaganda för att motivera den Ryska befolkningen, tror inte den genomsnittlige ryssen är så intresserad av krig med Ukraina

  SvaraRadera
 6. Fördjäkligt...Ryssen kan ta sig stora friheter medan resten av världen ser på. Lika tysta som när Tyskland började annektera Polen, hoppas historien inte upprepar sig. Putin tycks vilja återskapa Sovjets glansdagar men det är ju ohållbart. Om Ukraina faller vad blir då näst?

  Visst, Sverige har inte mycket att sätta emot men nog kan vi väl ändå hoppas vår regering protesterar mot detta. Sen kan man hoppas att USA under Biden vågar markera såväl mot Ryssland som China, deras aggressiva tendenser till expansion kan sluta illa för oss alla. Låt fria länder vara fria från oligarker och maktfullkomliga ledare...

  Слава Україні! 🇺🇦

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om dom får ta Ukraina och Vitryssland utan mer mothugg från väst än lite sanktioner och sånt, så tror jag faktiskt att Baltikum står näst på tur även fast de är med i NATO. Kanske inte direkt öppen invasion, utan nån form av hybridkrig. Eller så gamblar dom på ett strategiskt överfall och fait accomplait, och hotar med kärnvapenkrig om NATO gör en motinvasion.

   Radera
  2. Sverige har en hel del att sätta emot.

   Radera
  3. Ja för tusan. Hela Finland.

   Radera
 7. Sergei Shougi (Försvarsminister RF) antydde för några dagar sedan att "övningen de håller på med är klar om ca 2 veckor. Dvs en antydan om att kyla ner läget lite. Det fick Washington att avvakta med genomfart in i Svarta Havet med utannonserade fartyg. De blev kvar i Egeiska Havet just nu. Om det var tecken på riktig avkylning eller klassisk maskirovka får vi väl se. Hursom gav det Kreml ett köttben i att deras "resoluta beredskapsaktiveter har avskräckt USA" Mums för Kreml. Washington låter Kreml rädda ansiktet som en goodwill-gest. Men vem som i slutändan gör vad får vi se.

  Kör RF är de körda i alla ekonomisk-finansiella sammanhang och utan fungerande betalsystem när Swift/MC/VISA/Amex släcks ner och utländska medel fryses. Moskvabörsen goes flatline, Rubeln blir Briopengar. DE stänger Nordstream. Sverige och Finland söker snabbspåret in i NATO. Vad mer behöver S fatta i det läget? Inget toppläge för RF. Att lyckas ta några ytterligare kvadratkilometer stäppland till priset av kollapsad valuta, betalningar och export. Oligarkerna kommer att tycka Putins planer är obegripliga. Han får se upp när oligarkerna ihop med andra tungviktare vill "justera läget".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till Shoigus antydningar.

   https://thebarentsobserver.com/en/security/2021/04/visiting-northern-fleet-defense-minister-shoigu-signals-build-along-ukrainian

   Radera
  2. (mp)(v) skulle sätta käppar i hjulet för alla former av natomedlemskap eller snabbspår för att enklare kunna gå med senare. Det har de alltid gjort och kommer alltid att göra. Och (s) sätter regeringsmakten först, och definitivt före landets bästa, och kommer således göra som (mp)(v) vill snarare än vad som vore rationellt.

   För övrigt gillar jag tanken på om Swift/MC/VISA/Amex skulle släckas ner för dem; för då kan inte lokala patrioter köpa stridsvagnar och attackhelikoptrar på Ryska ICA och resa på semester till Ukraina som förra gången.

   Nästa för övrigt: Lars borde förbjuda att hans böcker översätts till Ryska för de tar uppenbart inspiration därifrån ;)

   Radera
  3. Ryssarna är redan tungt inkörda på Bitcoin, både som värdebevarande och stormining i de kyliga regionerna.

   Bitcoin känner inga gränser.

   Radera
  4. https://news.bitcoin.com/a-russian-operation-is-mining-bitcoin-in-the-arctic-circle-for-cheap-electricity/

   Radera
  5. https://www.bloomberg.com/news/features/2019-11-24/seo-inside-russia-s-largest-bitcoin-mine

   Radera
  6. Det är inte på något sätt en fungerande ersättning för betalsystem i affärer, uttagsautomater, taxiresor i Omsk, köpa mat i affären i Pskov, få lön från banken i Kaluga, betala hyran i Sverdlovsk osv. Rubel som inte blir värda pappret de är tryckta på. Konkurser osv.

   Radera
  7. Nej BTC används primärt för att säkra större mängd Fiat från inflation eller utländska makters godtycke.

   För små snabba betalningar finns det en uppsjö alt-coins mer lämpade för ändamålet.

   Radera
  8. Skrev du säkra och Bitcoin i samma mening?

   Radera
  9. Vad hindrar egentligen det internationella samfundet att i en diger händelse helt enkelt blockera bitcoins?

   Radera
  10. Det satsas mycket på fintech i Ryssland, och om Swift osv stängs ner försvårar det framförallt import/export, men handel inom Ryssland kommer det fortfarande finnas lösningar för. Ägs förresten inte Revolut av sonen till en rysk oligark?

   Radera
  11. Går inte att "blockera" Bitcoin utan att stänga ner internet worldwide, även om så skulle ske så "försvinner" inte värdet.

   Ryssland och främst Kina satsar "all-in" på digitala valutor.

   Bitcoin pratas ner från alla håll som vill försöka behålla "kontrollen"

   Kan rekommendera "The Bitcoin Standard" för alla skeptiker och övriga som fortfarande inte fattat vad som håller på att hända.

   Sägs att det var bla denna bok samt Michel Saylor som fick Elon att investera.

   Radera
  12. Självklart skulle angrepp på Natoland, EU land och demokratiska länder mötas med sanktioner. Så längt tyska beroendet av rysk gas tillåter.
   ev bit-coins hjälper inte.

   Radera
  13. Du får väl dock en ögonblicklig skiktning i de som har tillgång till Bitcoin och hunnit säkra sina tilgångar och de som inte hunnit eller kan göra det?
   Sen finns det ju främst Kinesiska alternativ för betalsystem.

   Radera
  14. Stefan 2021-04-17 22:36
   Den boken predikar för redan frälsta och är knappast något en nykter skeptiker skulle byta sida för. Orkade inte ens läsa klart den pga författarens ohöljda bias.

   Radera
  15. Vem läser en bok som sågar det du är intresserad av?

   #1 på International Economics just nu:
   "Bitcoin: Hard Money You Can't F*ck With: Why Bitcoin Will Be the Next Global Reserve Currency"

   Radera
  16. Måste läsa på om Bitcoin. Men är inte ett krav för att det skaöö fungera att det finns fungerande internet för synkningen?

   Radera
  17. Reservvaluta? Knappast. Jag tror det när jag ser det.

   Radera
  18. Bitcoin är som GameStop. Ju mer de självutnämnda experterna sågar desto starkare blir utvecklingen. Någon självransakan gällande Bitcoin och GameStop kommer aldrig att ske då vissa människor aldrig har fel oavsett utfall. Se även "bostadsbubblan".

   Radera
  19. Bitcoin som RESERVVALUTA ser jag inte komma. Det är det enda som jag uttalar mig om i frågan.

   Radera
  20. När de i kontroll vill har de ngt de kan stör åt med, dra in bitcoins möjlighet att handlas mot en politisk valuta. Allt guld kontrolleras nästan.
   Nu skapar coinsen mer deg i dollars yen, yuan och euro.
   Och det känns som de som bestämmer vill det?

   Radera
  21. Och internet kommer snart stängas ner delvis, tillräckligt för att fånarna som tror ska kastas ut. Ungefär som med torrents, alla vet ju att det finns bättre ställen att hitta senaste sakerna på. Se på Kina, apparna försvinner.
   Det GÅR nog att få tag på en HM tröja om man vill betala och anstänga sig

   Radera
 8. NATO får väl stänga Bälten och Öresund för Ryska fartyg med samma motivation. Uppsving för Göta kanal kanske!
  Tyskland är väl helt beroende av Rysk gas när det inte blåser hårt så från Merkel kommer det inte att höras ett pip.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jänkarna kan köra naturgas med fartyg och förre utrikesministern Pompeo försökte sälja in just det. Norge kan ju även sälja. Det är väl billigt från RF, vilket tyskarna gillar antar jag.

   Radera
  2. Pompe sålde till överpris. Biden ska sluta borra. Vad var det nu Bismark sa om Ryssland och Tyskland??

   Radera
 9. Länk till Shoigus antydningar

  https://thebarentsobserver.com/en/security/2021/04/visiting-northern-fleet-defense-minister-shoigu-signals-build-along-ukrainian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attans nu blev det dubbla hänvisningar.

   Radera
 10. Tjeckien utvisar nu 18 ryska diplomater sedan landet pekat ut den ryska säkerhetstjänsten som ansvarig för sprängningen av två militära förråd. Flera döda. Två ryska agenter som tidigare pekats ut som ansvariga för förgiftningen av paret Skripal i Salisbury 2018 misstänks ha varit inblandade.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. Kina är det stora problemet. Men vad händer om de samarbetar? Ukraina och Taiwan samtidigt. Det kan ligga i fatet. En annan sak, Chrusjtjov gav Krim till Ukraina. Innan hade Krim tillhört Ryssland sen 1700 talet. Det har förmodligen med Ryssarnas agerande att göra. Då kan det handla om begränsade ageranden att göra.
  http://blog.svd.se/historia/2014/12/20/varfor-gav-chrusjtjov-krim-till-ukraina/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den logiken borde ju Ryssland lämna tillbaka Königsberg till Tyskland då.

   Radera
  2. @Perra: Och om Iran provspränger sin första atombomb samtidigt så blir det fullt kaos i det området också, eventuellt med Saudiarabien och Israel som allierade på andra sidan i ett nytt storkrig.

   Radera
  3. Ryssland måste ju självklart lämna tillbaka Karelen till Sverige med samma logik.

   Radera
  4. Karelen och Ingermanland tillhörde Sverige långt innan Krim tillhörde Ryssland. Lämna tillbaka Nyen och Nöteborg, så kan vi prata sen.

   Radera
  5. Den aggressiva och rasistiska diktaturen Syrien attackerar, får stryk och sen förlorar ett område är "värre"? Attackerade Ukraina år 2014 Ryssland också eller vad?
   En attack från diktaturen Syrien som förlorades ska alltså ursäktas för att de förlorade? Du för ett bakvänt resonemang.

   Radera
 12. Nu har jag förvisso mest aktiefonder, med några få undantag! Men borde man kanske sälja dessa nu? Och invänta vad som händer? Eller vara kylig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har så fullt upp, med allt! Så jag har inte ork, att sätta mig in i aktier mm mm. Därav fonder, och frågan jag ställde!

   Radera
  2. Sant! jag får ringa Putin, och fråga om botten är på väg.

   Radera
  3. The botten is nådd!

   Radera
 13. Om Ukraina hade varit med i Nato, hade då detta inneburit krig mellan Ryssland och Nato?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle nog inte hänt då. Och en trolig reaktion från Nato skulle vara att skicka en del av flottan på officiellt besök i mariupol. De har agerat på liknande sätt i kinesiska sjön tidigare

   Radera
 14. När sommarOS går av stapeln i Tokyo så inleds övertagandet av Taiwan och Ukraina enligt tidigare känt mönster (Georgien 2008 OS i Peking och Krim OS i Sotchi 2014).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske Putin-Ping-pakten blir känd då? Binda upp USA/EU med två jobbiga fronter samtidigt.

   Radera
 15. Kapten spekulerar: Ryssland och Vitryssland/Belarus går snart ut med att de fördjupar sina relationer ännu mer för att bibehålla såkallad regional stabilitet och fred, på sikt en ev "sammanslagning". Ryssland anklagar Ukraina för folkmord då de inte släpper på vatten till det ockuperade Krim. Beroende på hur USA/EU reagerar kan det fortgå som en "övning" (hot) och det hela lugnas ner eller också eskalerar det till att Belarus anklagar Ukraina för att underminera Belarus med att stödja påstådd terrorförsök. Ryssland måste ju då "hjälpa" sin vän Lukasjenka. Så lägligt att de "övar" massivt samtidigt.

  Svensk vänster kommer fortsatt vara tyst. Gudrun Schyman bjuder än en gång in Viktor Tatarintsev på samtal om fred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra tanke där, men, sen kommer det ju fram att du TYCKER.
   jaja.

   Kan man inte bara analyzera och konkuldera case, spelar roll hur det går liksom känslosås! Vem f-n bryr sig vad fan nån svensk "vänster" gör.

   jag har varit på sjukhus och hört en del, inte från läkare, nej, men från sjukskörterskor och undersköterskor. i Jordanien så avskedade Kungen hälsoministern, åkte personligen och skällde på alla för syrgasen tog slut. Men i demokratiska sverige där suger vi än gladare.

   Radera
 16. Finns förutom Cornucopia någon annan svensk media som rapporterar om detta? Minns då striderna var som värst pågående i östra Ukraina att SVT hade "konflikten med rebellerna" som femte eller sjättenyhet att jämföra med t.ex. Polsk media där kriget upptog ungefär 95 % av nyhetsprogrammens tid plus "breaking news"-avbrott mitt i andra program om något nytt hände. Två skilda världar i fråga om nyhetsbevakning om detta

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://warnews247.gr/hpa-echoume-steilei-amerikanikes-dynameis-stin-oukrania-rosika-mme-entopistikan-kai-tourkikes-eidikes-dynameis-vinteo/

   Man får köra Google-Greek-English translate.

   Enligt länken har NATO redan trupper i Ukraina. Undrar på att Ryssen känner sig Putt....om det är sant.

   Radera
  2. "Asked if the United States was ready, if necessary, to increase its forces on Ukrainian territory, the US ambassador said:

   "We are constantly monitoring the situation in Ukraine and assessing the needs of the Ukrainian side.

   "There are 160 US troops in Ukraine on a permanent basis and if the demand changes and their number needs to increase, we will take that into account"

   https://youtu.be/TtedA6a6j60

   Radera
  3. @Brolle, finns ingen svensk media som bevakar detta särskilt väl, man får vända sig till utländsk media om man vill följa.

   @Stefan, USA har trupp i Ukraina som tränar deras militär, det är välkänd öppen information, och absolut ingen hemlighet. Även Kanada och Storbrittanien har permanent trupp i Ukraina i samma syfte, och till och med Sverige har tidvis haft officerare i Ukraina i utbildningsuppdrag. Allt detta är dock i utbildningssyfte för ukrainska militären, och de är utrustade och ledda därefter. Det är inte fråga om några stridande förband alltså. Ska man räkna soldater i diverse uppdrag som befinner sig i landet så kan man säkert lägga till en kontingent från marinkåren för bevakning av amerikanska ambassaden. Sen är det ju såklart mycket möjligt att USA i hemlighet har specialförband i skarp tjänst eller beredskap i Ukraina.

   Radera
  4. Ukraina har egna mannar, de får bara leksaker.

   Radera
 17. Biden växlar upp det Trump redan gjorde bara,Obama softde mer....
  Nu har de de neokonservativa i positioner igen. Shogge,
  Jag vill emigrera till ett land där det inte finns vänsterliberala svenskar, hmm..just det de köper ju sig sin makt över världen med sina kronor. Man kan inte fly.

  SvaraRadera