Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-22 13:17

Regeringen och Löfven: "Fortfarande allvarlig läge - hålla ut och hålla ihop" - restriktioner förlängs tills vidare

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att det "fortfarande är allvarligt läge" under en pågående presskonferens. Regeringen är inte redo att lyfta några restriktioner förrän smittspridning och inlagda på sjukhus går ner. Det blir inga lättade restriktioner den 3:e maj utan de förlängs tills vidare.
Nu jäklar blir det allvar
Som alltid när man skickar fram statsministern så ska det snackas antingen allvar och läsas upp ett färdigskrivet tal, eller så ska något positivt budskap ut. Allt trist, tråkigt och negativt lämnar man till andra ministrar. Stora ord med allvar och tyngd lämnas till den träningsklockköpande statsministern.

Två komma sex miljoner vaccinationer har nu skett och flera regioner är inne i fas 3, dvs även riskgrupper bland yngre. "En dos lättnad, en dos frihet" säger Löfven. 2000 vårdas på sjukhus för Covid-19 varav 400 på intensivvård.

Regeringen skjuter nu fram lyftandet av restriktionerna, som skulle börja lättas den 3:e maj, men statsministern meddelade nu att det inte blir aktuellt utan skjuts på framtiden. Trycket på sjukvården måste minska först. Begränsningarna av t ex restauranger förlängs, där man tydligen blir smittsam efter klockan 20:30.

Socialminister Lena Hallengren (S) bekräftar att följsamheten för restriktionerna minskar hela tiden och att allmänheten är coronatrötta.

Det är naturligtvis så att politiker njuter av makten i att få begränsa allmänheten ytterligare längre tid, och man är "beredda att vidta åtgärder för att stärka följsamheten". Tidigast i mitten av maj kan det nu bli aktuellt att lyfta några som helst restriktioner.

Statsministern skjuter över ansvaret till allmänheten och säger att hur semestern blir är upp till "hur var och en" följer restriktionerna. Tar inte svenskarna sig själva i nacken så blir den kommande sommaren mer nedstängd än förra.

Lena Hallengren (S) säger att man bara ska göra nedstängningar man vet minskar smittspridningen, så man vet uppenbarligen att om man bara får sitta ensam på en restaurang utan dörr, men fyra på en restaurang med dörr eller ett rep över icke-dörren är en fungerande åtgärd.

Hallengren såg under pressträffen ut att ha svårt att hålla sig för skratt och mungiporna pekade uppåt.  Bra att någon i alla fall trivs med situationen.

På Dagens Nyheters fråga om det blir några stödåtgärder för restaurangbranschen, som nu får förlängda restriktioner så är beskedet att det inte blir någon kompensation. Man tänker inte göra något ytterligare för restaurangbranschen. Man är "beredda" att göra mer om det behövs "längre fram". Kort sagt skiter man i restaurangerna.

I övrigt intressant att notera att Stefan Löfven inte ger några enskilda intervjuer med journalisterna. Statsministern ska inte kunna ställas mot väggen eller få svåra frågor han inte bara kan bolla över till någon annan och därmed slippa ansvaret för.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

78 kommentarer:

 1. Jag upplever en enorm klyfta mellan statsledningen och allmänheten och det ger lite svindelkänslor. Jag blev just inbjuden till vaccination. Åldersgruppen över mig tycks alltså vara avklarad här i regionen. Det var 14% av dem som lät vaccinera sig en gång och 4% två gånger. Folk verkar rätt utless på det här. Föreslår "corona-apati" som nyord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att det bara är 14% som har dykt upp för vaccination i åldersgruppen över dig..? Vilken region då?

   Radera
  2. https://experience.arcgis.com/experience/6df5491d566a44368fc721726c274301

   Radera
  3. Vilken åldersgrupp är du då Anders? Skulle det inte blivit mer uppståndelse om det var så många som 86% i en åldersgrupp som avstod vaccineringen?

   Radera
  4. Det här verkar otroligt osannolikt. Släppta siffror i ålderskategorier finns väl (i skrivande stund, uppdateras idag) bara för v14. 14/4 för en åldersgrupp finns bara i Dalarna åldersgrupp 60-69. Menar du att du är 50-59, bor i dalarna och tror att de i åldersgruppen över dig är "klara".

   Radera
  5. Hoppla. Glömde icke-länka. Datan jag nämner är från SVTs sammanställning av vaccinations-data. (https://www.svt.se/datajournalistik/corona-vaccin/)

   Radera
  6. Och där kom dagens uppdatering, och Dalarna är nu på 36/4 för gruppen 60-69.

   Radera
  7. Jag blev också uppringd i stockholm och erbjudits vaccin. Borde enligt dem vara i fas 3-4 såvida man inte lusläst min journal. Är i åldersgruppen som inte är aktuell för Astra, så det bör ha varit en av de populärare doserna.

   Är dock sedan länge redan vaccinerad.

   Radera
  8. Lustigt, de har ändrat åldersindelningarna sen igår. Då fanns ett intervall 60-65 och ett 65-69 men nu har de 10-årsklasser. Så här har de hållit på hela tiden och rört ihop statistiken. Varje tjänsteman tycks få utforma sin egen statistikrapportering på den där myndigheten...

   Radera
  9. Ehh. Data för vaccinerings-täckning uppdateras en gång per vecka, på torsdagar. Hag idag därför sett datan från v. 14 och v. 15. SVT har aldrig rapporterat data indelat i fem-årsintervall.

   Sannolikheten för att du sett/minns fel kontra att FHM 1) utformar sina statistikrapporteringar olika per vecka 2)att det är upp till någon individuell (och skiftande) tjänsteman att göra rapporteringen efter eget huvud per vecka 3) att denna data även ändrades mellan igår och idag när uppdaterinar enbart sker torsdag efter 14:00 kan ses som en övning i källkritik mot personer i kommentarsfält.

   Radera
  10. Det spelar ingen roll om det är sant, det är givetvis förjävligt ändå.

   Radera
  11. Det var här jag tittade, men nu har de ändrat i Diagram 4 och uppdaterat data till 21 Apr när det var redovisat till 14 April igår. De hade yngre klasser i Diagram 4 igår men klipper nu vid 65. Hopplöst att hålla reda på siffror när de uppdaterar hela tiden...

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/uppfoljning-av-vaccination/vaccinationstackning-i-prioriterade-grupper/

   Radera
  12. Tror fler hade klagat om datan aldrig uppdaterades faktiskt.

   Radera
  13. Jaja, men det blir förbaskat knöligt i forumdiskussioner...

   Radera
  14. När man kollar Tabell 5 ser det ut som att många av de äldre hoppat över andra dosen.

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistikdatabaser-och-visualisering/vaccinationsstatistik/statistik-for-vaccination-mot-covid-19/uppfoljning-av-vaccination/vaccinationstackning-i-prioriterade-grupper/

   Radera
  15. Men då är ju din start-premiss fel i vilket fall, av minst två anledningar. 1) Diagram 4 täcker bara den andelen av befolkningen som är 65+ men som inte har blivit prioriterade av någon annan anledning. 2) Bara för att man öppnar upp för en yngre grupp betyder det inte att den äldre är klar.

   Vad det gäller ditt påstående att ålders-kategoriseringen gick lägre i åldrarna igår än idag (Diagram 4). Så verkar det osannolikt av 2 anledningar. 1) Diagram 4 behandlar Fas 2 av vaccineringen, som åldersmässigt sträcker sig ner till 65 (eller folk födda 56 eller senare om man skall vara nogrann). 2) Om man rullar tillbaka hemsidan via way-back machine så kan man få fram digram 4 så som det såg ut veckan innan den du påstår att lägre ålders-intervall fanns med i. Diagrammet slutar även då vid 65 och inkluderar inte lägre åldrar då de inte ingår i Fas 2. Sannolikheten för att du sett/minns fel kontra den alternativa förklaringsmodellen lämnas återigen som en övning i källkritik mot personer i kommentarsfält.

   Radera
  16. Nej Tabell 5 antyder inte att folk hoppar sin andra dos. Den visar bara att det inte gått tillräckligt lång tid för att man skall kunna ge andra dosen än då det är en väntetid på 6-9 veckor som krävs mellan doserna. Fas två har helt enkelt inte pågått länge nog. (melllan tummen och pekfingret).

   Radera
  17. Fel. Antalet fullvaccinerade 80+ skulle varit högre. De har ju hållit på i flera månader med dem.

   Radera
  18. Återigen en feluppfattning. 65+ utanför SÄBO och som saknar hemtjänst har inte vaccinerats i Fas 1, utan vaccineras först i fas 2.

   Siffrorna för fullvaccinerade 80+ har också ökat vecka för vecka vilket antyder att vaccinering fortgår enligt plan. Mellan 7:e April och 21 april ökar andelen fullvacinerade 80+ i Fas 2 från 29% till 52%, medan första-dos ökar från 83% till 90%. Det finns inga tecken på att folk inte tar sin andra spruta.

   Radera
  19. Jaja, hursomhelst är det spännande att följa detta drama!

   Radera
  20. Det är det definitivt och jag känner en viss ödmjukhet inför att det inte är en lätt uppgift att få ut eller hitta relevant och korrekt information till och för alla som upplever ett behov av den.

   Lycka till med vaccineringen!

   Radera
  21. Nej JAG skall ha sista repliken! Jag, jag, JAG!

   Radera
 2. Regeringen arbetar med hot om restriktioner och piska för att få folk att anpassa sig. Trots att vaccinationer och restriktioner fungerar som tänkt.

  Folk kommer snart att se detta i form av sjunkande smittotal och ännu färre dagliga dödsfall med covid.

  Vad gör de styrande då?
  Kommer man att drämma till med ännu hårdare restriktoner för att verkligen få stopp på smittan?

  Och är det antalet avlidna, eller smittade som ska styra oss som befolkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till och med Löfven sa detta själv , ungefär "restriktionerna fungerar som tänkt på (flera håll), men nu måste vi verkligen skärpa oss".

   Skärpa oss ännu mer, hur?

   Radera
  2. Följa restriktionerna i större utsträckning då smittan ökar på många håll i landet. Jag förstår faktiskt inte hur man kan missförstå det här.

   Radera
  3. Du antyder alltså att "man" inte följer restriktionerna.
   Hur 17 kan du veta det?

   Radera
  4. Det räcker väl med att gå ut på stan, så ser man folk som inte handlar ensamma och inte håller avstånd osv? Jag tycker inte heller det är kontroversiellt att folk inte följer till 100%? Vore det inte extremt förvånande om 10 miljoner medborgare tvärtom gjorde rätt hela tiden?

   Radera
  5. Det är dock en stor skillnad på att gå på "stan", jämfört med att vara på jobbet eller hemma.

   Det är ju på jobbet och i hemmet som smittspridningen sker enligt FoHM.

   Radera
  6. Jaha, det har ju dock inte riktigt med det vi diskuterade att göra. Restriktionerna avser ju bl a offentliga platser, hur folk gör i hemmet är ju svårare att granska.

   Radera
  7. För att svara på frågan om restriktionerna följs så måste man veta vilka kategorier av insjuknande tillhör. T.ex. är det föräldrar till barn i skolåldern så skulle det bero på att det sker en smittspridning i skolorna och där finns inga restriktioner osv.

   Radera
  8. Men hallå. Anledningen till varför folk inte följer restriktionerna är uppenbar, dom uppfattas ologiska och Coronans farlighet syns inte i verkligheten

   Radera
  9. Det är väl runt 9 % av befolkningen som drabbats d.v.s. 91 % har klarat sig hittills vilket låter rätt bra ändå.

   Radera
  10. Jag kan vittna om att restriktionerna inte följs till 100% i skolan heller.

   Radera
  11. Såg ingen som ramlade ihop på gatan idag heller...väntat över ett år nu sen de första kollapsade i Wuhan. Kanske har annan typ av asfalt i väst.

   Radera
  12. Smittan sker till stor del före symtom, i dåligt ventilerade utrymmen där folk vistas - mycket talar för luftburen smitta. Man har inte i tillräcklig grad tagit höjd för luftsmitta i de råd som finns. Folk är ofta hemma med symtom, så det syns inte: Smittan sker därmed till stor del ”tyst”

   Radera
  13. Därav råden att arbeta hemifrån, hålla avstånd och undvika folksamlingar.

   Radera
  14. Det blir tvångsvaccineringar inom snar framtid. Barn kommer också att vaccineras i skolan. Vägrar du kommer dom hämtas av polis.

   Radera
  15. Det är väl inte bara antalet smittade eller antalet avlidna som bör styra hur vi agerar, utan också medelåldern för de som avlider i covid-19, eller hur? Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport (v 14) så är medelåldern för dödsfallen under hela pandemin 83 år. Kanske är det meningsfullt att påminna oss om medelålder i Sverige? För kvinnor 84 år, och för män 81 år. Vad säger de skarpa hjärnorna här på bloggen om dessa faktum? Är regeringens plan att till varje pris höja medellivslängden i landet, eller vad handlar det om?

   Radera
  16. Det handlar inte om nåt virus i alla fall. Resten får du tänka ut själv.

   Radera
  17. Hur många smittade hade funnits om man slutade testa?

   Radera
 3. Hallengren ser faktiskt ganska ofta ut som att hon håller på att brista ut i skratt under presskonferenser. Någon av regeringens mediecoacher borde hjälpa henne att åtgärda det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är på gång, man vet bara ännu inte vilken av de 11.253 mediacoacherna man har som ska göra jobbet än ;-)

   Radera
  2. Kan också vara nervositet att någon icke lojal journalist har släppts in för att ställa en kritisk fråga.

   Radera
  3. Ja, man undrar när det blev ute att faktiskt stå upp rak i ryggen och ta även de svåra frågorna eller förklara sig och ta ansvar när man gjort bort sig?

   Tragiskt alltså hur lite ryggrad det finns idag!

   Radera
 4. Nu tror jag det börjar likna ap####!

  AZ HAR BLANDAT UT SITT VAXIN MED VIRUS FRÅN SCHIMPANSER?

  Så snart får vi väl se scener som ur en viss film om KK?
  Lär väl bli fasadklättring på madrasshotellet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar inget om nån utblanding av schimpans virus. Däremot om en val som kommer explodera:) :) Men det är mycket möjligt man gör sånt i vacciner, i så fall inget konstigt.

   Radera
  2. Saxat från EMA om Vaxzevria:
   "Chimpanzee Adenovirus encoding the SARS CoV 2 Spike glycoprotein (ChAdOx1-S)".
   Inget konstigt med det för den som orkar läsa på hur vaccin fungerar, men på en löpsedel så får det väl antagligen helt annorlunda effekt.

   Radera
  3. Ja, alltså, det har väl varit känt sen länge att man använder snarlika virus för att "bära" vaccinet eller hur det nu är, det hörde jag för flera månader sen av en sån där extremt påläst hobby-epidemiolog som tillhör riskgrupp och därmed inte har nånting att göra öht utom att sitta hemma och överanalysera varenda nyhet i frågan.

   Radera
 5. Kompisen (utan Mobilt BankID) fick ett brev från vårdcentralen om tidsbokning av covid-vaccinationen. Han ringde till numret och knappade in sitt personnummer. Nu har det gått nästan en vecka, men de har ännu inte återkommit om en tid för vaccinationen. Han får nog vänta länge till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För telefonbokade tider kör dom enbart bekräftelse via brevduva. Kolla skorstenen, den kan ha förirrat sig ner där.

   Radera
  2. Nu ringde vårdcentralen och sa att de inte har tid att vaccinera 65+ gubbar på länge, eftersom de höll på att vaccinera unga som tillhör någon riskgrupp. Det lät som en ändring i prioriteringsordningen. Det är nog värre för dem som har bokat t ex en utlandsresa och inte får sitt vaccinations-skydd i god tid före avresan.

   Däremot har vi bokat hantverkare som är ovaccinerade och de behöver fika & mugga någonstans. Jag har ibland försökt att hänvisa hantverkare till den stora skogen bakom huset eller att slå en drill bakom någon stor buske i trädgården eller en rensbrunn, kopplad till kommunalt V/A. Men de har varit för civiliserade för sånt. Lägenhetsfolk!

   Radera
 6. Vi fick igår lätt som en plätt, lite trötthet och öm i axeln/armen vid stickstället, börjar kännas normalt nu, lite småprat med de andra som fick sticket och de var glada och förhoppningsfulla "nu är det över".

  SvaraRadera
 7. Farsan fick Pfizer och blev riktigt dålig. Ont i hela kroppen och som att en rejäl förkylning håller på att bryta ut. Det är nu nån vecka sedan.

  Några på jobbet sa då att det var tur han tog sprutan för om man blir dålig av en vaccination skulle man blivit väldigt dålig om man fick sjukdomen. Hur pass väl stämmer detta? Finns någon forskning som bevisar detta på vetenskaplig grund?

  Jag tänker att det lika gärna kan vara tvärtom att ett stark immunförsvar reagerar starkt på något som sprutas in i blodet medans ett svagt immunförsvar reagerar svagt på ett vaccin, det handlar ju inte om smitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inte hört/läst nåt om några sådana samband. Undrar förresten hur man skulle kunna fastslå nåt sånt vetenskapligt.

   Radera
  2. Gargamel har rätt. Jag talar av egen erfarenhet. Är reumatiker med överaktivt immunförsvar. Två gånger i livet har jag blivit inlagd på sjukhus med akut allvarligt skov. Båda gångerna från helt frisk till jättedålig inom 48 timmar från vaccination. Normal skovgång i mitt fall är att det smyger sig på och långsamt trappas upp under cirka en vecka.

   Radera
  3. Så du menar att ett starkt eller överaktivt immunförsvar inte gillar vacciner?

   Radera
  4. Måste fråga. Om man har överaktivt immunförsvar, blir man mer sällan sjuk

   Radera
  5. Har du fått vaxin i blodet då har det hamnat fel!

   Radera
  6. En forklaring som forts fram ar att orsaken till att manga sjukvardsanstallda i hog grad fatt biverkningar, ar att manga av dem exponerats for viruset, alltsa fatt infektionen tidigare. Om det gatt for kort tid fran infektionstillfallet sa kan de fortfarande ha kvar paverkan pa kroppen t ex antigens som eventuellt kan orsaka kraftiga reaktioner och inflammation nar de vavnader med dessa i utsatts for covid vaccin. En amerikansk lakare havdade att man borde vanta minst 6 manader innan man tar vaccin, om man tidigare varit smittad.

   Radera
  7. I brist på kunskap drar man sina egna slutsatser.

   Fick Pfizers och fick också lite muskelvärk ett dygn efter första sprutan. Jag hoppades också på att få känna av lite biverkningar eftersom jag då borde tillhöra de 94% som svarar på vaccinet. Hade biverkningar uteblivit så jade jag nog oroat mig för att vara bland de övriga 6% där vaccinet ej var effektivt, rätt eller fel!

   Radera
  8. Det är inte så att vaccinet är 0% effektivt för 6% av befolkningen.

   Radera
  9. Ok, men det viktiga. Är man trygg med att det haft effekt om man känner av biverkningar?

   Radera
 8. En månad kvar av influensasäsongen, så...

  SvaraRadera
 9. Borde inte effektivaste restriktionen vara att dra in sjukvården för Corona smittade?

  SvaraRadera
 10. Sebastian Rushworth, vars bok ”Varför det mesta du vet om covid-19 är fel” omskrivits pa bloggen, har nu intervjuats pa folketsradio.se.

  Apropa de fortsatta restriktionerna, sedan forra aret vet vi ju hur farligheten med det har viruset okar och blir som allra varst under forsommar och hogsommaren. For visst var dodligheten alarmerande da.
  Och varfor ska studenter fa njuta av champagnefrukostar, sjunga sina studentsanger och fröjdas i ungdomens vår. Forsta gangen nagonsin far jag lust att deltaga i en 1a maj demonstration, dock utan roda fanor. Ursakta mitt keyboard!

  SvaraRadera
 11. Är det månne Sveriges Socialdemokratiska Arbetarepartis Helnykterhetsförening (SSAH) som trumfat igenom en i tid vidare begränsning av de så förhatliga alkoholetablissemangen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De följer väl kompassen, när solen når en viss grad så kommer pesten. De missade dock justera för sommartid.

   Radera
 12. Till min stora glädje har även Byggmax börjat med digitala beställningar och betalning av varorna i förväg hemma. Sedan åker man till byggmarknaden och plockar upp sina varor utomhus och kör hem grejerna, corona-fritt! Nu har de bra rabatter på jordsäckar, så det blir att lasta bilens baklucka full. Planteringsjord, Rhododendronjord, kogödsel och täckbark. Kanske läge att ta med släpkärran för att storhandla jord. Det finns många växter att kruka ut och nya att kruka in.

  SvaraRadera
 13. Att inte regeringen och FoHM fattat att säsongen är den största drivaren av smittan är fan så avgrundsdjupt dumt att man låser in sig i ett madrasserat rum och gråter i fosterställning tills 17 maj. Se till att rusta upp vården nu och sluta påstå att många är på IVA när det är lika många som ett vanligt år.. bara längre tid per patient. Nu är förresten våren här "statsministern"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad får dig att tro att de inte förstår att säsongen är en viktig faktor?

   Just nu är många fler på Iva inskrivna på Iva än motsvarande datum pandemi fria år.

   Radera
  2. Så är det... ingen garanti... i bl.a. i Sverige syntes ett säsongsberoendeliknande mönster ifjol. Så var dock inte fallet i USA, där har säsongsbundenhet inte synts.

   Radera
  3. På grund av klimatet är Sverige väldigt säsongsbundet vilket stora delar av USA inte är.

   Radera
 14. Lovar att lägga min röst på Stefan när han vidtar åtgärder på sin personliga hälsa som ur ett samhällsperspektiv är den största orsaken till att viruset får denna belastning på vården.

  Håll i (vikterna på gymmet), håll ut (i löpspåret)!

  SvaraRadera
 15. Jag håller med bloggaren i allt, utom det andra fetade stycket!

  Om sjukvården blir helt överbelastad, med Covid patienter. Då kommer människor, med andra sjukdomar också att dö. Pga undanträngningseffekter!

  Det finns bara så mycket personal i akutsjukvården. Och när så mycket av den kapacitet vi har, och har utvecklat senaste året. Är upptagen med covid patienter. Så får annan inte urakut, livsavgörande sjukvård stå tillbaka!

  Och det påverkar även akut sjuka! Då dessa flyttas från IVA. Inte för att de är klara där! Utan för att de är, de minst sjuka där!!!

  Så att hålla nere smittkurvan, är något som gynnar alla! Så att även tex svårt skallskadade trafikoffer, kan vara kvar på IVA, så länge de har det behovet!

  I dagsläget, är personal från ordinarie IVA avdelningar flyttade till covid IVA !
  Vilket dränerar den ordinarie verksamheten, och drabbar en stor grupp patienter utan Covid-19!

  Med det sagt! Fortsätt med alla restriktioner, förhoppningsvis bara månader kvar nu!

  SvaraRadera
 16. Tydligen vill Regeringen förlänga Covid-19 lagen och "lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen" till utgången av januari 2022. Självklart har vi fullt förtroende för regeringen i den här frågan och inga diskussioner och analyser behöver göras.
  Vi behöver inte heller avvakta och se hur sommaren och hösten blir utan det är bäst att vi fattar beslut nu, eller hur
  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/04/forslag-att-forlanga-covid-19-lagen-och-lagen-om-tillfalliga-smittskyddsatgarder-pa-serveringsstallen/

  SvaraRadera