Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-19 11:37

Quarantinies: Preliminärt ser barnafödandet ut att vända uppåt i februari - tillverkade i maj

Enligt SCB:s preliminära siffror vände barnafödandet upp i februari 2021, med de högsta antalet födda i februari sedan åtminstone 2018, detta trots att 2020 och januari 2021 haft det lägsta barnafödandet per månad sedan 2018. Barn födda i februari 2021 har tillverkats under Wuhan-pestens karantän i april-maj. Det kan mycket väl vara så att likt skilsmässor fallit under pandemin så kommer nu en tydlig effekt på fler barn födda, vilket bådar gott för en del sektorer av samhället.
Sol, vind och vatten
Som bekant tar det normalt nio månader från tillverkning till födsel av ett barn och de som föddes i januari tillverkades inte riktigt under karantänen. Men för födda i februari skedde tillverkning generellt i april-maj när karantänen och rekommendationer och råd börjat gälla.

Folk har helt enkelt fortplantat sig mer under nedstängningen av samhället 2020 och nu börjar effekterna synas i statistiken.

I februari 2021 föddes preliminärt 8 979 levande barn, upp från 8954 februari 2020. Ingen stor uppgång, men samtliga månader sedan februari 2020 har visat samma eller lägre födselsiffror som 2019. För januari 2021 var det rent av en rejäl dipp med 9 062 födda kontra 9 677 födda i januari 2020.


Nu återstår att se om februari bara är brus eller om barnafödandet nu faktiskt vänder upp och fortsätter stärkas när quarantinies börjar se dagens ljus. Kom ihåg att det är preliminärt.

Cynikern konstaterar att det i så fall blir en ytterligare belastning på en redan pressad sjukvård.

I övrigt dog det i Sverige prelimnärt 7 521 personer i februari, ner från 7 541 i februari 2020 och innan pandemin med Wuhan-pesten, hur nu detta går ihop med andra och tredje vågen av sjukdomen. Antagligen pga att hela februari inte är med än, vilket i så fall även gäller för födslar som då kommer öka ytterligare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Själv började jag räkna nio månader från mitt födelsedatum för att se om min egen tillverkning kan hänföras till någon särskild händelse. Men när jag började fundera på hur själva tillverkningen av mig gick till ville jag snabbt tänka på något annat istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är född nästan på dagen nio månader efter stormen 1969.

   Radera
  2. Kräftfest, har jag fått antytt.

   Radera
  3. Och min syster lär ha kommit till under ett vårbruk som stod stilla några timmar pga traktor på reparation. På landet låter man inte någon tid gå till spillo. :-)

   Radera
  4. För övrigt anser jag givetvis att den första svensk som i framtiden kan bevisa att den kommit till i baksätet på en självkörande bil bör få gratis laddning hela livet. :-)

   Radera
  5. Surströmmingspremiären 1969...

   Radera
  6. Imponerande! Surströmmingsandedräkt inbjuder inte direkt till vuxenmysförspelsaktiviteter.

   Radera
 2. Väntar barn just nu. Och det har varit en veritabel baby-boom i såväl bekantskapskretsen som på jobbet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, gratulerar! Tillverkning skedde ungefär när?

   Radera
  2. Tackar :) Tillverkningen har vi räknat ut borde ha skett i juli men vi drog igång produktionsapparaten i mars. Tog lite tid innan det gav resultat bara.

   Radera
 3. Med den minskade flygtrafiken torde ju storken ha lättare att komma fram, så det är väl ingen överraskning egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tycker jag vi lyssnar på Magnus Uggla och hans gamla hit "Baby boom" allihopa. :-)

   Radera
 4. Med tanke på att det ju är en klassfråga huruvida man kan jobba hemifrån så vore det intressant att se om det finns någon korrelation där. Eller har de som har sådana jobb med krav att vara på arbetsplatsen kompenserat med att göka på jobbet när chefen jobbar hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns filmer om sånt avseende alla kvinnliga sysselsättningar (har jag hört) bortsett från Lapplisor - vilket väl säger något om hur män ser på det yrket...

   Radera
  2. Tänkte skriva nåt om fulla IVA-avdelningar och den äckliga inledningen på Kill Bill, men det blev lite för vidrigt så det får ni fantisera om.

   Radera
  3. Går alldeles utmärkt att föda hemma, var faktiskt ganska vanligt innan någon kom på att det är viktigt att varje skatteskuldslav måste bokföras ordentligt.

   Radera
  4. Svensk folkbokföring har varit ordentlig sedan början av 1600-talet medans att sedan Dr Semmelweis hygienregler införts kan nog barnfödsel på sjukhus vara att föredra med tanke på att det är bland det farligaste en kvinna kan åta sig.

   Radera
  5. @Stefan: Spännande, hur många barn har du själv förlöst i hemmet?

   Radera
  6. gbdcrvx: Så det är bara det senaste 10 åren som kollen på vilka som vistas i landet släpar efter?

   Ben: inga i hemmet, men i en bil.

   Radera
  7. Varför skulle det vara säkrare att föda på ett sjukhus, speciellt i dessa tider?

   https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/coronaeffekten-hemf%C3%B6rlossningar-%C3%B6kar-kraftigt-1.31838504

   Radera
  8. Aha, Schrödingers stat, å ena sidan en allvetande och övervakande Leviathan samtidigt och på samma gång utan koll på befolkningen. Vilket är det Stefan?

   Radera
 5. Ni vi en gång födde, vet jag vi fick välja leveransdag. Vilket var smidig när det skulle planeras pappadagar etc.

  SvaraRadera
 6. Vad tycker MP om ökat barnafödande. Det är svårt CO2 kompensera med källsortering, cykling och mindre köttätande. Statlig tvångssterilisering fanns ju som lösning tidigare för att rädda klimatet. Kanske poppar upp såna fina ramar på facebook som med Covid: "När det är min tur ska jag också tvångssterilisera mig"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet vilka latenta bieffekter sprutan har...

   Radera
  2. Efter den förra pesten tog det ca. 1 år innan man konstaterade att det skett en ökning av antalet narkolepsifall och att det kunde kopplas till vaccinet så inom 2 år vet vi nog mer.

   Radera
 7. För egen del får det vackert vänta till bättre tider, tycker inte en pandemi och överlastad sjukvård är bästa tiden för sådant men alla är vi olika.
  Speciellt då det vid vaginal förlossning är tycks finnas en förhöjd sannolikhet att en covid-positiv moder och smittar barnet. Nåja, som tur är tycks de flesta småbarn inte drabbas hårt av just denna pandemi.

  SvaraRadera
 8. I USA är det tvärtom. Stigande kostnader där många måste ha flera jobb och skenade hyror gör det för dyrt att ha barn.

  "
  Nine months after the first lockdowns began in the US, the number of births in the country had declined by 7%"
  https://markets.businessinsider.com/news/stocks/pandemic-baby-bust-could-slow-down-economy-millennials-delaying-kids-2021-4-1030315004

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots det beräknas USAs befolking öka med 31% till år 2100 medan vår befolkning beräknas öka med 28,9%.

   Radera
 9. Vad händer med barnalstrandet i framtiden om vi får fler strömavbrott med mörka och kalla bostäder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiskt så har många barn varit en slags pensionsförsäkring. Nu pensionssystemet urholkas allt mer så kanske pendeln svänger tillbaka igen.

   Radera