Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2021-04-15 16:51

Pengar läggs på ny försvarsmyndighet som ska kontrollera pengarna till försvaret - Genomförandemyndigheten?

Regeringen beslutade idag om en utredning om en ny totalförsvarsmyndighet som ska få pengar för att kontrollera att försvarets pengar inte slösas bort och ges en unik funktion i att bevaka totalförsvarsmyndigheternas pengar. Vilket inte finns för några andra myndigheter. Tänkbart namn inspirerat av de så kallade Liberalernas Allan Widman kanske kan bli Genomförandemyndigheten?
Säkert ni har råd att spola rent det där?
För att spara pengar ska alltså en ny myndighet skapas som ska ägna sig åt uppföljning och utvärdering av totalförsvaret. Ett kommittédirektiv kring detta fattades beslut om på dagens regeringssamanträde

Enligt SvD ska myndigheten inrättas vara igång den första januari 2023. Kanske behövs det någon reträttväg för någon avdankad politiker, då man redan tidigare har tillsatt en generaldirektör för Försvarsmakten, som ska hålla koll på att Försvarsmakten som unik myndighet inte får gå över budget, vilket inte förekommer för någon annan myndighet. Dock verkar det inte tillsatts någon ny GD för Försvarsmakten sedan denne blivit landshövding, så istället för GD kanske det blir en hel myndighet istället?

Det behövs alltså mer pengar till en ny myndighet för att kontrollera pengarna till totalförsvaret.

På den gamla goda allianstiden infördes Genomförandegruppen, vars syfte var att avveckla försvaret och där ingick Allan Widman (L), som tydligen enligt SvD har varit drivande för att få till denna nya granskande myndighet.

Det räcker tydligen inte med Ekonomistyrningsverket ESV, utan det behövs en ny försvarsmyndighet. Genomförandemyndigheten eller Försvarsgranskningsmyndigheten kanske?

Tanken svindlar - tänk om t ex Försäkringskassan inte skulle få skjuta över budget om fler folk än vanligt blir sjuka? Eller Arbetsförmedlingen? Nä, den enda myndighet som alltid måste hålla budget är Försvarsmakten. Och kanske även Polismyndigheten, även om polisen faktiskt ibland får köpa in nya bilar och utrustning utan att det måste vara ett detaljerat politiskt beslut bakom.

Nu inväntar vi Myndigheten för oberoende granskning av Regeringskansliets ekonomi. Regeringskansliet, dvs regeringen och departementen och alla deras horder av ständigt allt fler anställda, är Sveriges kanske snabbast växande myndighet som givet utvecklingen en vacker dag kommer förbruka hela Sveriges BNP, samt vara Sveriges enda arbetsgivare. Låt oss kalla en ny myndighet för att hålla RK i örat för Politikerkontrollmyndigheten?

Följande är ett betalt samarbete med Bokus. Som en läsare påpekade är ju annars ett utmärkt namn på den nya myndigheten för totalförsvaret Redovisningsavdelningen ...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Varför väljer ett fritt folk med fri rösträtt idioter till sina ledare? Det är den demokratifråga vi skulle behöva förstå mest av alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din röst väger lika mycket som idiotens, lika rösträtt har ett pris. Skulle vi som grupp gynnas av att det ställdes upp krav för att rösta? Troligen.

   Radera
  2. Börjar Regeringen bli rädd för sin mest välbeväpnade myndighet? Måste de skapa sig en myndigeht som politiskt skall kontrollera Försvarsmakten? Vad är nästa steg att de skall ha politiska representanter på varje förband för att säkra rätt åsikter?

   Radera
  3. Det beror på att vi har väldigt små möjligheter att välja person. Vi kan i stort sett bara välja parti som i förväg utsett Riksdagsledamöter och efter valet utser "idioterna" som skall bilda regering.

   Radera
 2. S och MP´s kapitalförstöringspotential saknar gränser.

  SvaraRadera
 3. Har nån lagt ner Riksrevisionen eller...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom gjorde ju ett försök att granska SIDA och kom fram till att don inte kunde spåra hela kedjan i 90% av utbetalningarna men fick snabbt någon typ av order att släppa den bollen och sluta fokusera på de 50 miljarder kr vi lägger på utlandsbistånd årligen.

   Radera
  2. Om så är fallet och det finns en säker trovärdig källa på ovan så är det mycket störande, inte p.g.a. att det handlar om u-bistånd utan att det handlar om att vi inte vet var skattepengar tar vägen.

   Radera
 4. Jag lovar, det kommer något slags genusvinkel på det här, även om Försvaret håller budget så kommer den nya myndigheten att hävda att det gör det på fel, det vill säga patriarkalt, sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uttalar mig inte om det är bra heller dåligt men du verkar ha missat att man nog redan passerat gå på den (https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2015/02/malet-en-radgivare-i-gender-pa-varje-militar-enhet-i-forsvarsmakten/ )

   Radera
 5. Då vet vi vad Eliasson gör de närmaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det jag skulle skriva :-) Dan måste ju ha ett jobb.

   Radera
 6. Vad menas med slösa bort i dessa sammanhang?

  SvaraRadera
 7. Något som verkligen skulle behöva en kontrollmyndighet är alla havererade IT-projekt som upphandlas och där leverantörer na tillåts mjölka ut skattekronor kravlöst och leverera undermåliga lösningar. Då är det på riks,region och kommunal nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från att ha varit inblandad i en del av dessa projekt så är min analys att problemet inte är att att det saknas krav utan kraven är korkade. Beställarna kan inte ställa vettiga krav, det har inget att göra med att man är slapphänt med konsulterna utan att man själva saknar tillbörlig kompetens. Konsulterna drivs ofta hårt att göra meningslös skit.

   Radera
  2. @Benge - ja men ska man vara helt ärlig så är konsulterna också väldigt duktiga på att se till att det drivs meningslös skit! Allt i faktureringens ädla namn.

   Radera
 8. Jamen herregud, är det inget slut på idiotin?

  SvaraRadera
 9. Varför inte lägga pengarna på en ny "Riksdags-kontroll-myndighet" som ser till att Riksdag o regering inte slösar bort skattebetalarnas pengar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstår jag inte, är inte det deras uppdrag ?
   alltså att tvinga till sig slant för att ha att . . .

   Radera
 10. Vi behöver skapa en myndighet som kontrollerar myndigheten som ska kontrollera myndigheten... annars så kanske myndigheten gör fel , så låt os införa en kontrollmyndighet så att myndigheten som kontrollerar myndigheten inte gör fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare en haverikommission för Sverige.

   Radera
  2. Jag håller med. Det är av stor vikt att vi har myndigheter som kontrollerar de kontrollerande myndigheterna.

   Radera
 11. Kan vi inte ha en myndighet som ska kontrollera myndigheten som ska kontrollera Försvarsmakten?

  SvaraRadera
 12. Jag arbetar i en processorstyrd verksamhet.
  Då behövs de som utvecklar processer.
  Då behövs de som utvecklar processer för processutveckling.
  Då behövs de som utvecklar processer för processutvecklingsprocesser.
  Då behövs de som utvecklar processer för processer för utvecklings av processer för processutvecklingsprocesser.
  osv.

  Min fråga är vem i h-e skall göra det faktiska värdeskapande arbetet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan i sammanhanget påpekas är att de som gör det faktiska värdeskapande arbetet är de som har den lägsta statusen och sämsta anställningsförmånerna samtidigt som dessa ökas ju längre du kommer från den konkreta operativa värdeskapande verksamheten.

   Radera
  2. Gud vad välbekant detta var... Glöm inte att allt ska dokumenteras också. Och då behövs det rutiner för dokumentation etc. ad infinitum...

   Radera
 13. Pah! Det behövdes en nya GD-tjänst för en av S:s partisoldater utan den ringaste kvalifikation. Därav en ny myndighet.

  SvaraRadera
 14. Pah! Det behövdes en nya GD-tjänst för en av S:s partisoldater utan den ringaste kvalifikation. Därav en ny myndighet.

  SvaraRadera
 15. Pah! Det behövdes en nya GD-tjänst för en av S:s partisoldater utan den ringaste kvalifikation. Därav en ny myndighet.

  SvaraRadera
 16. Måste boka ett möte om mötena :)

  SvaraRadera
 17. I någon version av Civilization dök det upp ett skönt citat. Jag minns det inte exakt men det var i stil med "The administration needs increased funding to sustain the growing administration." som, tror jag, var ganska ironiskt menat.
  Verkligheten överträffar dikten.

  SvaraRadera
 18. Vore kanske lönsammare, om det nu är ett sparbeting det handlar om, att utse motsvarande kontrollmakt för Migrationsverket. Där verkar det som om dom har carte blanche när det gäller budgeten.

  SvaraRadera