Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-27 14:48

Nya integritetsskydd i Apple iOS/iPadOS/tvOS - stäng av spårning mellan appar

Igår släpptes nya iOS/iPadOS/tvOS 14.5 till iPhone, iPad och AppleTV. I den ingår nu ett integritetsskydd som ska göra att appar inte kan spåra dig mellan sig för att skicka anpassad reklam eller kartlägga dig. Alla appar måste anpassas för att stödja dessa funktioner, och spärren får ej heller kringgås på andra vis.
Hej då, kartläggning
Apple fortsätter sin allt djupare profilering på säkerhet och integritetsskydd nu när Googles "don't be evil" bara är tomma ord.

Dit hör nu senast med nya operativsystemet för iPrylar möjligheten att stänga av appars möjlighet att spåra dig och kartlägga dig för reklamsyften.

Inställningen hittas under Inställningar->Integritet->Spårning på iOS och iPadOS, och på Inställningar->Allmänt->Integritet->Spårning på tvOs, och gör att apparna inte ens kommer fråga om tillåtelse att samla in din data längre. Därmed ska inte enhets-id, annons-id, e-post, ditt namn eller annat som kan identifiera dig få samlas in och delas med tredje part. Apputvecklaren kan fortfarande göra detta på din enhet, men får inte dela med sig av det hela, t ex kan den skicka svensk reklam till dig om din e-postadress är .se.

Det går att aktivera spårning för enskilda appar om man absolut vill bli kartlagd. Från början är spårningen dock aktiv och apparna ska få be om individuell tillåtelse första gången de körs, så det krävs åtgärd för att stänga av.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. haha, rubriken. Integritetsskydd och Apple i samma mening. Humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du behöver läsa på. Apple är absolut ledande på integritetsskydd bland konsumentprogramvarorna.

   Radera
  2. Samsung-Patrik? IOS verkar bäst vad gäller detta.

   https://us.norton.com/internetsecurity-mobile-android-vs-ios-which-is-more-secure.html

   Radera
  3. Kom igen. Om inte programvaran är helt öppen hela tiden så är den inte säker eller integritetsskyddad. Android är bättre för på android kan jag installera vad som helst i app-väg, nedladdat var som helst, eller skrivet själv. Och det är ett viktigt steg för ta kontroll över min mobilen.

   Radera
  4. Och dom flesta kriver egna program och har full koll på vad alla appar gör med telefonen /s, har själv funderat på att byta till ios, litar mer på apple som tjänar pengar på prylarna till skillnad från google som tjänar på annonser. Sitter med en Samsung nu för övrigt.

   Radera
  5. Patrik, kan jag ladda hem hela repot för Samsungs källkod som de släpper till senaste modellen? Eller är det numera förbjudet att patcha i Googles kod (AOSP) så man vet vad man får?

   Jag vill själv bara att det ska fungera och vara hyfsat säkert. Då känns faktiskt IOS rätt okej. Jag har t o m Microsoft på nån hemdator, för att jag tyckte apples datorer var för dyra då.

   Radera
  6. Kan ju tycka att iOS certifiering för säkerhet enligt den amerikanska militärens krav bör räcka för de flesta privatpersoner.

   Radera
  7. I IOS fall, vet jag förstås inte vad jag får alls :). Jag litar kanske lite mer Apple då. Och det är kanske bra att man inte vet.

   Radera
  8. Nu kör vi...

   Samsung Knox

   Approved by US Gov/Defence

   Kunde inte hålla mig..

   Radera
  9. Patrik: Kör du verkligen AOSP? Alltså utan Google play store och övriga Google tjänster som är closed source?

   Radera
  10. Diggar Apple. Det är bara gamingriggar de inte är bra på så där brister helheten.

   Google... känns mer och mer som Huawei.

   Radera
  11. IngeGlid: Nej, jag har en gammal SonyEricsson som jag bytt batteri på. Och använder inga appar förutom Brave Browser på den. Allt annat är avinstallerat.

   Radera
  12. Err: Sony är det bara, inget Ericsson. Sony Z3 Compact heter den. Och batteritiden är mellan 5 dagar och 2 veckor.

   Radera
  13. Jag köpte några billiga (under hundralappen) telefoner (Samsung) som bara har ring och sms. De är väl typ 7x3 cm. Tänkte ha dem som reserv om allt sket sig. Batteritiden är flera veckor. Hade varit något om det samma hade gällt för min smartphone ...

   Radera
  14. Tog fram den och mätte, och som jag misstänkte var den lite större. 10x4 cm. Ointressant info, men rätt ska vara rätt.

   Radera
  15. Så länge Apple inte släpper källkoden till iOS finns det ingen anledning att lita på dem.

   Radera
  16. Balkongståarn: vad kör du för telefon och OS med bara open source?

   Radera
  17. Abbe: iOS har varit godkänd sen iOS 6 https://www.zdnet.com/article/iphones-ipads-cleared-for-u-s-military-use-dod-fortifies-cloud/

   Radera
 2. Apple fortsätter spåra dig för deras appar är undantagna, för dom använder AppleID för att spåra dig vilket utvecklare inte får. För att kunna rikta annonser till dig via deras egna AdKit, det handlar inte om integritet, det handlar om att säkerställa en sådan stor del av kakan som möjligt. Varför dela med sig av annonsintäkter till Google om man inte behöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple ska väl få 30% av reklamintäkterna från alla iOS-appar ändå.

   Radera
  2. Och än mer via AdKit.

   Gäller att bygga revenue-streams.

   Tjorvandet mellan Samsung och Google om appar och tjänster lär också handla om vem som skall få sitta med annonskakan.

   Radera
  3. Går man i Täby centrum tar det ett par minuter innan Apple vet att du är där och föreslår ett besök i deras butik. Hur går detta till utan spårning?

   Radera