Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-20 14:58

Nu ritas hemmakontoren in i nya villor - "varannan kund frågar"

Hemmakontoren för distansarbete ritas nu in i allt fler nybyggnadsvillor. Enligt Västkustvillans VD frågar varannan kund efter hemmakontor.

Villor under uppförande
Hos husleverantörerna finns det nu allt fler villor med hemmakontor inritade - i princip ett eller två extra sovrum som märkts upp som kontor, och kan vara lite mindre eller sakna fasta garderober. 

Västkustvillans VD Eric Ello säger till bloggen:
"[V]arannan kund ställer frågan om hemmakontor så det är stort tryck efter detta. Vi märker att små bostäder har blivit svårare att sälja under senaste året så efterfrågan har svängt snabbt pga Covid."
Under vintern har bolaget upplevt dubblerad försäljning av nybyggda vilor, men det har nu återgått till en mer normal efterfrågan. 

Tittar man på planlösningarna verkar sällan vara optimerade för den egna företagare, dvs med separat ingång, eller för att ta emot besök i jobbet, då de kan ligga på andra våningen eller långt från ingången.

Detta verkar inte heller vara särskilt efterfrågat. Ello säger:

"De flesta som tidigare jobbade på annan ort än hemmet innan pandemin [...] har minimalt med möten på sina hemmakontor utan tar dessa digitalt eller inne på riktiga kontoret. Så att ha kontoret på övervåningen ser jag som en lösning som fungerar för de allra flesta. Så för majoriteten så är det nog en icke fråga om än tänket med privat och mer ”publik” sfär i hemmet."

I fallet att övervåningen blir exklusiv för föräldrarna, så kan allrummet på övervåningen förstås även användas som konferensbord, atelje eller studio beroende på om extra utrymme behövs för hemarbetandet, eller som ytterligare en extraplats.

Ett exempel hos Västkustvillan är Fladen 143, med två små sovrum på bottenvåningen, avsedda för barn eller gäster, medan kontoret är inritad tillsammans med allrum och föräldrasovrum på övervåningen. Personligen hade jag hellre vänt på det och haft två arbetsrum på bottenvåningen, men en exklusiv vuxenvåning är rimligtvis också en lösning.

Andra exempel är Fladen 183 med ett kontor på bottenvåningen, med sex kvadratmeter för litet för det  som förr var minsta storleken på ett sovrum enligt byggnormens 7 m2, och ett lika litet arbetsrum fast med stendtak på övervåningen. Däremot finns det ett extra och stort sovrum på bottenvåningen som skulle kunna dubbla som ytterligare kontor eller rent av konferensrum, studio eller liknande. Garpen 163 har sitt kontor på övervåningen. Arbetsrum kan göras mindre än sovrum, eftersom en säng tar rätt stor plats. Sovrum mindre än 7 m2 kommer upplevas som små och med dagens mått vill man helst ha 10 m2.

Generellt behöver man upp till 140 m2 på typhusen för att hitta inritade kontor.

Alla verkar dock inte rita in kontor ens på lite större hus, utan döper dem till sovrum. Hos Myresjöhus frå man gå upp till Klappersten på 166 m2 för att hitta ett gästrum/arbetsrum inritat, men förvisso direkt vid entrén på bottenvåningen så kanske möjligt att få igenom för den egna företagaren, då man kan gå in och ut och gå till entrétoaletten utan att behöva gå in i de privata delarna av bostaden. I alla fall om man byter ut ett fönster mot en dörr. Morgondagg på 198 m2 har ett arbetsrum inritat med åtkomst via köket.

Den stora efterfrågan på de sedan finans- och skuldkrisen nedprioriterade villorna kan nog hänga ihop med de extrema ökningarna av priserna på villor. Förvisso är det egentligen själva tomten (fastigheten) som stiger i pris och inte byggnaden, som ju blir allt mer sliten och mindre värd över tiden, så även tomter lär öka i pris. Men man kan fortfarande om man lämnar de dyraste storstadskommunerna komma över tomter som gör att man kan bygga en riktigt stor villa till ett totalpris inklusive tomt, markarbeten och anslutning till infrastruktur, till en bråkdel av den slitna storstadsvillans pris. Och då blir det också en ökande efterfrågan på de större villorna, likt Västkustvillans VD säger ovan.

Författar- och bloggarjävelns hemmakontor

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

55 kommentarer:

 1. Hemmakontor, pool och terrassvärmare är väl snart standard i de rikare kranskommunerna. Kul att sitta badvakt åt grannungarna hela hemestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pool tycker jag personligen är gravt överskattat men badtunnan är trevlig och min eldstad längst ut på tomten är riktigt trevlig, särskilt på vinterkvällar.

   Radera
  2. Håller med dig. Badtunna eller spa blir det för mig. Inväntar svar på bärigheten, då där ligger garage under. Tveksamt ifall jag får elda med ved dock i ett flerfamiljshus.

   Radera
  3. Skulle hellre se att bastu är standard. Små trånga badrum tycker jag många hus har nu för tiden. Separat vedbastu funkar om man bor på vischan men har man nyfikna grannar vill man ha inomhusbastu.

   Radera
  4. Jag slutade för länge sedan att sitta barnvakt åt grannarnas ungar i min pool. Jag började kräva att föräldrarna skulle sitta barnvakt istället, men de vägrade också. Det står i anvisningarna till poolen att man inte får gå eller sitta på poolkanterna (en ovanmarks plåtpool), men det var nästan inget barn som klarade av att respektera förbudet. Eller att hoppa i vattnet med huvudet före (vattendjup bara 1.1 m), så det blev totalförbud för grannarnas ungar. Men numera har ungefär varannan husägare en pool på tomten på mitt område, så de kan spotta, springa, hoppa och testa att vrida på alla pool-ventilerna hos någon annan numera. Dessutom blev det så mycket gräs och lera i vattnet, att det blev för sunkigt vatten under resten av dagen. Inga pool-pissare accepteras, heller.

   Radera
 2. Vore kanske idé att titta på ett attefallshus som kontor om man har tomten för det dvs? Då får man ju dessutom separationen mellan hem/kontor utan att för den delen man behöver pendla (annat än om man har en riktigt jäkla stor tomt).

  Undrar om det kommit några attefallshus med planlösning för kontor i huvudsyfte, någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta Attefallare har väl öppen planlösning, så duger utmärkt som kontor inklusive konferensbord, pentry och badrum. Blir fullt uthyrningsbart för egna företagaren. Beroende på var man bor borde det gå att hyra ut 28 m2 för 5000-10000 i månaden till eget bolag, vilket med lätthet borde betala både ränta och amortering på uppförandet.

   Radera
  2. Så är det nog, jag är avklädd i min okunskap om Attefallshus :-) Intressant kalkyl på uthyrningen!

   Radera
  3. Som vanlig löneslav gör man inte gärna göra några större privata investeringar för att kunna jobba hemifrån. Men det låter som en bra lösning.

   Radera
  4. Hänger ju på om arbetsgivaren isf är beredd att hyra utrymmet. Har du eget bolag bestämmer du det själv, och då menar jag att det går att självfinansiera genom att hyra till egna bolaget.

   Radera
  5. Är väl inte många kronor att spara på att hyra ut till eget bolag? Lagen om uthyrning av privatbostad gäller ju bara om man hyr ut till privatperson.

   Radera
  6. 30% skatt på uttag ur bolaget via hyra istället för 58% + arb avgifter

   Radera
  7. Hyran måste dock vara korrekt mm

   Radera
  8. Finns ju möjlighet att hyra ut ett Attefallshus som air-bnb om det är inrett som bostad med pentry och wc och dusch.

   Beror i och för sig på var man bor och hur mycket jobb man vill lägga ner på uthyrning.

   Funkar dessutom bra som gäststuga.

   Radera
  9. Min arbetsgivare, ett litet industri-företag, betalade hyra 3.000 kr/mån. för mitt distans-jobb länge. Sedan slutade de med det och krävde att jag skulle starta ett eget aktiebolag istället, vilket jag inte har gjort (jag har inte tid att sätta mig in i det och är livrädd för alla fallgropar, t ex "falska firmatecknare", som tar en massa lån i min firmas namn).

   Firman säger att de inte vill ta några risker med min arbetsmiljö och hälsa. Kommer många av dagens distansjobbare också tvingas att bli egna företagare, när firmorna blir varse om alla risker med distansjobb, eller när pandemin har lugnat ner sig och folk inte vill återvända till de bullriga kontorslandskapen?

   Jag hade tinnitus länge, när jag jobbade på universitetet, pga alla (obefogade) klagomål som framfördes nästan dagligen. Med distansjobb försvann den snabbt, utan att jag ens märkte det.

   Radera
  10. Badrum kan bli lite knepigare att ordna i Attefallshuset, när vatten och avlopp behöver dras med bra lutning till fastighetens stamledning. En Porta-Potti blir billigare och disken kan man ta med sig "hem".

   Det kostar ingenting i bygglovsavgift att bygga ett badrum i ett Attefallsrum, men ett kök kostar 3.500 kr i avgift. Åtminstone i Värmdö kommun.

   Radera
  11. Attefallshus ska det vara.

   Radera
  12. @cornu: Vilken marginalskatt på förvärvsinkomst räknar du med när du får en totalskatt på eget uttag på 30% och 58%+arbavg i AB. I AB bygger man också upp utdelningsutrymme via uttaget.

   Radera
 3. Kommentar till översta bilden. Ser ut som ett typiskt snålbygge med liggande panel dessutom. Relativt platt papptak och plåt som inte täcker hela vägen. Gissar på att det är parhus vi ser, kanske BRF? Toaletterna ligger kanske vägg i vägg med grannen för minskad byggkostnad. Planlösningen är troligen öppen, ljus och fräsch. Hoppas målaren gör ett bra jobb och virket är så pass okej att det går att rädda med bra färg. Möjligheter till solceller dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog parhus, två stycken identiska dessutom, så fyra lägenheter.

   Radera
  2. Minimal taklutning och minimal takfot, som inte skyddar väggpanelen och den bakomliggande vägg-konstruktionen alls! Jag gillar 40-50 cm djup takfot, kommunens byggkontor brukar acceptera det. Minsta taklutning för plåttak är ca 4%, för bandtäckning utan hinder, utan tvärfalser eller skorstenar.

   Radera
  3. Förväntad livslängd för papptak: 15-30 år.

   Radera
  4. Skulle nog tro att 30 år är närmre sanningen. Ingen fel på "papptak" alls. Förstår dock inte varför det heter papptak, är ju en seg gummiblandning som är billig dessutom. Jag gillar papptak, menade bara att det görs oftast för att alternativet "plåttak" är så mycket dyrare. Mitt nya hem får nån typ av "plåttak" kanske Zink? Någon nämnbar takfot får jag dock inte tyvärr. Men med tegel- och betongfasad så spelar det kanske mindre roll?

   Radera
 4. "Hemmakontor", visst. Varför har det gimplåda, vadderade lädertapeter och ett sånt där väggkryss?

  SvaraRadera
 5. Det är jävlarimig en klassfråga. Som gammal moderat borde jag inte bry mig och själv har jag gott om plats i mitt stora om än fallfärdiga gamla hus. Men hur är det för ensamstående? Med en massa barn, små lägenheter osv? Är verkligen jobba-hemifrån-nu-när-det-funkar-och företaget/myndigheten/whatever-tjänar-pengar-på-att-stänga-ner-kontoren inget annat än en cementering av en klassindelning vi inte sett sedan 1920-talet? Vänstern verkar skita i det här för dom håller på med sitt stora viktiga projekt att återinföra rasbiologin.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt helt sjukt. Blir lätt illamående över segregeringen som tagit ytterligare ett steg pga C19. Vänstern är inga fattiglappar så de bryr sig noll.

   Radera
 6. Lite snålt med 7 kvm för ett hemmakontor. Som hemmajobbare så sitter man ju där hela dagarna, och då vill man ju gärna ha ett fint rum att vistas i.

  Om jag bygger nytt så kommer mitt kontor att bli husets finaste rum. Ljust med mycket fönster så att jag kan titta ut under mötena, men med avskärmningar så att jag inte störs av solen. Plats för ett rejält höj- och sänkbart skrivbord med flera stora skärmar. Och en kamin att elda i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller förstås med. Själv har jag femton m2. Plats för skrivbordsstol, besöksstol/extra stol när jag och Lena är med på något online samtidigt, läsfåtölj, whiteboard, bokhyllor, skrivare, förvaring, IT-utrustning, har plats för ytterligare skärmar, men har redan två externa (en bakom ryggen på fotot ovan som mest används för statusuppdateringar, visa presskonferenser etc). Optimalt hade jag velat ha en klädkammare för ordentlig förvaring, men det får jag klara mig utan.

   Radera
  2. Tillägg: Ventilation. Så här års står fönstret på glänt, men CO2-halten blir lätt för hög särskilt vintertid, trots 15 m2. Gammalt hus, nytt hus med aktiv ventilation hade kanske varit bättre. Ska borra för tilluft vilket år som helst.

   Radera
  3. Just nu är det 600 ppm, men då har jag just varit ute, har varit uppe på 950 ppm.

   Radera
  4. Man är ju olika (tack och lov).
   Själv pallar jag inte längre hemmakontor utan rör mig fritt i huset.
   Det är fan i mig inte nyttigt att sitta som en zombie i ett litet rum i samma stol dag ut och dag in.

   Radera
  5. Det är farligt med en bekväm gäststol, det kan bli svårt att bli av med snacksaliga "föredragshållare". En höj- och sänkbar snurr-pall av metall borde fungera bättre.

   Radera
  6. Östergren. Man borde ha ett hemmagym bredvid hemmakontoret, kanske i samma Attefallshus. Då kan man förebygga belastningsskador med lite styrketräning, t ex i en bänkpress eller liknande. Pentry för lite fika och uppfriskande drycker? Huvudsaken är att man reser sig upp och rör på sig ibland.

   Radera
  7. Lite sen på bollen, men vi byggde in ett kontor på 7,5 m2 - direkt innanför entrén med gästtoalett tvärs över. Det var allt för trångt och rummet kallas numera för klädkammaren eftersom det visade sig att det passade utmärkt till alla kläder som vi inte ville ha framme i hallen. Sen fylldes det på med gästsäng, sjöställ, lådor, segel och allt möjligt så nu är det precis att vi kommer in där... Övriga rum är runt 15 m2 och jag har numera kontor i en del av "allrummet" på 30 m2 istället. Så länge barnen är i skolan så fungerar det alldeles utmärkt och oftast respekterar de att de får hänga någon annanstans tills jag slutat "jobba". Var lite skeptisk i början, men det är utmärkt för mig, här har jag tillgång till 5 meter skrivbordsyta, soffgrupp och stort badrum.

   Radera
 7. Bloggar- och författarjävelns hemmakontor ser hemtrevligt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag är väldigt nöjd och trivs, vilket är bra med tanke på att jag sitter här 10-18 timmar per dygn.

   Radera
  2. Bokhyllorna börjar se fulla ut, är det inte dags att bygga ut hemmakontoret snart? Glasdörrar är toppen!

   Radera
  3. Finns hyllor bakom ryggen på fotot, och en del är med framsidannutåt. Får bedömt plats m ca 300 böcker till.

   Radera
  4. Jag ångrar mig att jag köpte så många böcker förut. Det mesta som man vill veta, finns ju lättåtkomligt via datorn. T ex kokböcker, jag slutade att laga mat för länge sedan, utom frukosten och mellanmålen. Jag äter hos grannen istället, han steker fisken helt perfekt varje gång.

   Radera
  5. Både bloggaren och hans fru verkar enormt ordningsamma och väl-disciplinerade. Inte ett dammkorn någonstans och allt i perfekt ordning.

   Radera
 8. OT: Neil Stephenson släpper ny 900-sidors mastodont i November:

  https://www.amazon.com/Termination-Shock-Novel-Neal-Stephenson-ebook/dp/B08WLWC6GZ

  SvaraRadera
 9. Tips är att sätta in Mitsubishis miniventilator som har en värmeväxlarfunktion. Den lilla modellen borde passa fint. Endast ett hål genom fasaden. Den större modellen har två hål men något mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har tittat på den.

   Radera
  2. Går den dessutom att koppla till HA så kan jag köra den när det behövs, om inte annat via en switch i strömbrytaren av/på.

   Radera
  3. Den som säljs i Sverige verkar endast gå att styra genom att bryta matningsspänningen. Det ska finnas en variant där man kan styra på annat sätt men den har jag inte sett i Sverige.

   Har både den stora och lilla men har inte fått in den lilla än för jag väntar likt du på att ta hål i fasaden. I mitt fall är det på hantverkare som ska kärnborra.

   Radera
 10. Har sätt denna typ av ventilation, stort hål som ska tas upp i väggen, men verkar som en bra grej. se länk
  Killarna som jobbar där har varit väldigt bra att prata med då jag köpte vanliga ventiler från dem.
  https://klimatfabriken.se/produkter/klimat-kx-objektfan-plus/

  SvaraRadera
 11. Många som jobbar på distans pga covid och inte har en egen skog att arbeta med som Cornu, förbrukar färre kalorier, pga mindre mängd vardagsmotion. T ex promenaden till bussen, bytet till tunnelbanan och gångvägen till jobb-huset samt alla trappor däremellan. Man behöver hitta på extra motion av något slag, om man vill behålla midjemåttet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt samma midjemått som alltid (31). Typisk diet hemkörning av burgare och pizza, öl och vin från bolaget. Hänt noll gällande vikten trots att jag inte tränat öht under C19.

   Radera
  2. Samma här 29-31 i midjan. 32-34 på längden. Ändå har jag ett BMI över 24. Dieten är restaurangmat. Dock minskat vikten med 5kg under pesten. Så nu väger jag 80kg och är då bara lätt tjock. 5kg till förlorade kg till sommaren gäller nu.

   Radera
  3. https://www.cnbc.com/video/2021/04/20/u-s-sees-biggest-hike-in-property-taxes-in-four-years.html

   Radera
  4. Östergren, är du ens förvånad?

   Radera
 12. Har sett att det vuxit fram en helt by marknad inom detta för de som inte vill bygga om huset eller flytta till ett hus med kontor. Lösningen stavas ”office pod” och är en liten modul som du kan ställa på din tomt och sedan koppla ström till. Från 80.000 och uppåt. Vissa är rejält shyssta och lyxiga andra mer standarn. Inte bara blir det ett extra kontor, det blir också en bra möjlighet att komma från alla distraktioner som att sitta inne i sitt hus kan medföra. Googla office pod så hajar ni idén :)

  SvaraRadera