Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2021-04-04 20:21

Negativa elpriser i natt - gratis elbilsladdning om man har timtaxa

I natt är elpriserna negativa i åtminstone elhandelsområde SE3 (Göteborg-Stockholm) tack vare långhelg, natt, varmt och kraftig vind. Det innebär bland annat gratis elbilsladdning för oss som har timtaxa på elen. Eller så gratis det går.
Gammal vindkraft
Elpriset är i princip alltid rejält mycket lägre på natten, varför det är optimalt att börja ladda elbilar klockan 0100 på natten om man har timtaxa och därmed kan bryta den schablonmässiga beräkningen av elpriset som ligger till grund för elpriser, dvs att man konsumerar mest dagtid och när priset är som högst morgon och kväll. Har man elbil med laddning nattetid eller solceller eller värmer huset med något annat än el, så finns pengar att spara på timtaxa.

Just nu är det som bekant Zombiegudens död- och återuppståndelsehelg, med långledigt för många, och många arbetsplatser mer nedstängda än vanligt under Wuhan-pesten. Dessutom är det milt väder med plusgrader och kulingvarning på västkusten.

Detta ger ett rejält överskott av elkraft på grund av att vindkraft normalt bara ger en fraktion av installerad nominell effekt. Och med det negativa elpriser mellan 0100 och 0600 om man likt bloggarjäveln har timtaxa.

Eller negativa och negativa. Man måste fortfarande betala energiskatt och rörlig elnättaxa, samt moms på detta. Och eventuellt elhandelspåslag.

Men man betalar alltså inte för själva elen i natt. Passande nog är elbilen nere på 9% och 9 kWh i laddning just nu efter helgens långresa, så priserna till ära sätter jag den på 90% laddning mot ordinarie 70%. Har man inte timtaxa så tjänar man inget på att ladda extra i natt - då kommer månadsförbrukningen förutsättas ha skett som vilket annat hushålls som helst och det ser principiellt ut som att man duschat och lagat mat väldigt mycket morgon och kväll istället. Vilket är de elpriser du betalar för elbil om du inte har timtaxa.

Nämnde jag timtaxa?

Negativa elpriser är inte ett gott tecken, utan de våldsamt varierande elpriserna visar snarare på att vi har ett gravt dysfunktionellt energisystem. Ett perfekt fungerande elsystem skulle ha en timtaxa som vore samma över hela dygnet, då utbud och efterfrågan alltid skulle matcha varandra, och priserna skulle av samma anledning vara de samma hela året.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Det är inte bara gratis. Man får betalt för att ta emot elen.

  SvaraRadera
 2. Precis som du är inne på. Negativa elpriser är lika illa som när de skjuter i höjden.

  Vet att många puckat nog skrattade åt Texas när de hade problem. De fakto så har sverige en väldigt likande marknad. Tillgång och efterfrågan styr priserna.
  Det finns ingen strategi från politiskt håll (Och de som ska kasta paj kan glatt finna sig i att detta kaos beror på samtliga partier)

  Det massiva utbytet av elmätare som sker komemr förr eller senare resultera i obligatorisk timdebitering. Detta kommer gynna de som kan styra sin förbrukning. Och missgynna de som inte har insikten/orken. Vilket kommer leda till löpsedlar i kvällspressen "hon fick chockelräkning när hon glömde av sig och laddade elbilen när hon kom hem".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sebastian Texas stora problem var strömavbrotten och inte det korta höga elpriset. Flera dödsoffer och givetvis ekonomiska förluster för drabbade företag som stod stilla anser jag betydde betydligt mer.

   Dåligt elnät, svaga förbindelser till områden utanför Texas och oväntat väder var orsaken till bristen på el. Knappast priset för användarna.

   Vet ingen bland mina bekanta som skrattade åt Texas. Vi verkar umgås med väldigt olika personer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. "De fakto så har sverige en väldigt likande marknad"
   Det där får du gärna utveckla. Nu kan jag inte Texas iom att jag inte bor där men det kanske du gör?

   Radera
  3. Östergren, jag ser väldigt få likheter. Stor andel naturgas ihop med nedan. Men jag bor inte heller i Texas.

   "Texas. Texas elsystem är frikopplat från resten
   av USA, och är den delstat som producerar mest
   el och mest vindkraft. Texas har en avreglerad
   elmarknad. Texas är den mest renodlade energy
   only-marknaden i USA"

   https://www.iva.se/globalassets/info-trycksaker/vagval-el/vagvalel-elmarknader-internationell-utblick.pdf

   Radera
 3. Har gemensamt elabonnemang i bostadsrättsföreningen med individuell avläsning av laddboxen. Bundet elpris i 3 år, dryga kronan/kWh allt inkluderat. Försöker ladda mest nattetid ändå men ingen vidare kräm i boxen så behöver ibland börja tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, 1,5kr/kWh. Nu laddar jag dock gratis på Circlek med 150kW. Kvartalsräkningen soppa till bilen blev 0kr sist. Bilen har ökat med 10 papp i värde, eller knappt 10% avkastning :). För tacka bonus/malus för den

   Radera
 4. Var på besök i Sovjet för många år sedan. Där var priserna de samma för alla varor överallt året om. Riktigt billigt var bröd och sprit. Förmodar att det också gällde el. Verkar som en del här inklusive bloggardjäveln lutar åt det systemet.

  Om vi ska ha samma pris för el dygnet runt året om blir det antingen skattefinansierat, som Sovjet, eller mycket dyrt med stor möjlighet till elproduktion för att klara topparna.

  Min uppfattning är att det är bättre med en prisbild som för färska jordgubbar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärde senare att de små jordbrukarna som födde upp lite grisar utnyttjade det låga priset på bröd. Bättre ekonomi att mata grisarna med bröd från bagaren än med eget skördat vete.

   Inte underligt att Sovjet hamnade på historiens skräphög.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Att priserna skulle vara samma dygnet och året runt med ett perfekt elsystem låter underligt.

  Det finns en anledning att priset varierar. Det subjektiva värdet av en kilowattimme på natten är inte samma som värdet av en kilowattimme på morgonen.

  Jag tror att bloggaren skulle behöva några lektioner i ekonomi om hur priset sätts där tillgång möter efterfrågan.

  SvaraRadera