Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-25 17:47

"[Nedstängningarna en] kombination av kinesisk diktatur och hafsig brittisk rapport"

Betalt samarbete med Bokus.

Författarkollegan och journalisten Johan Anderberg har i dagarna lanserat reportageboken Flocken (Bokus 209:- inbunden, 99:- SEK e-bok). Den handlar om hur världen drabbades av masshysteri i sina försök att ta efter den kinesiska diktaturen i åtgärderna mot Covid-19 och hur Sverige åtminstone inledningsvis valde en bättre väg utan att ha fått märkbart sämre utfall än andra.
Johan Anderberg. Foto: Sarah Mac Key
Anderberg intervjuas i SvD om den nyutkomna boken, som bör intressera bloggens läsare. Bloggen har dock inte läst verket än, men intervjun hos SvD är intressant och diskuterar det flockbeteende som drabbade världen i ett försök att efterlikna den kinesiska diktaturens skådespel i Wuhan för att stoppa pandemin, vilket uppenbarligen inte fungerat. Om nu inte målet var att begränsa friheter, rättigheter, krossa livsverk, individer, ekonomin och förstöra barns och ungdomars uppväxt och skolgång, vilket antagligen inte var tanken.

Bland annat säger Anderberg till SvD:
"Själva fundamentet för nedstängningspolitiken är en ju kombination av kinesisk diktatur och en hafsig brittisk rapport. [...[ [K]ombinerat med några otäcka tendenser i samtiden, som att man i vissa länder vill ha starka ledare."

Anderberg konstaterar att Sverige klarat sig rätt bra, trots att våra beslutsfattare i alla fall inledningsvis inte drabbades av flockbeteendet. Överdödligheten ligger under medel i Europa, samtidigt som vi ligger i toppen i ekonomiskt utfall och hade den näst lägsta ökningen av statsskulden, samtidigt som vi inte genomfört lika destruktiva ingrepp i friheter och rättigheter, även om det blivit värre i takt med trycket på politikerna om att visa sig starka.

Det är inte heller första gången i modern tid som världens ledare drabbats av flockbeteende med suboptimala utfall menar Anderberg. Virus bryr sig dock inte om populism eller politiker som vill visa sig vara starka ledare.

Bloggen får återkomma när boken är läst.

Flocken är redan såld till utlandet och för filmatisering, antagligen som någon form av dokumentär eller kanske dramadokumentär. Boken hittas hos Bokus 209:- som inbunden och 99:- SEK e-bok.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Masshysterin är långt ifrån över. Tyvärr finns det starka indikationer på att den bara börjat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om det visar sig att vaccinationerna INTE fungerat, typ om det kommer en fjärde våg i höst pga ny mutation... då kan det gå fort utför...

   Radera
 2. Att inte svenska journalister kan prestera bättre upphör aldrig att förvåna mig. Varför har ingen enda gjort sig mödan att räkna fram kostnaderna för pandemin hittills?
  Nedan min egna estimat:
  (inget socialt medräknat bara pengar)
  ca 1 miljon svenskar har insjuknat (konstaterade provtagna fall) varav minst 100 000 klassas som långtidssjuka och med svåra symptom och följdverkningar som oftast kräver någon form av vård eller rehabilitering.
  Ca 9000 har vårdats på IVA sedan pandemin startade varav många under lång tid ibland mer än 30 dagar.
  En enda IVA-plats kostar ca 40 000 kr/dag.
  Dessutom tillkommer många tusentals fler fall som vårdats på sjukhus utan IVA insatser.
  För de som inte överlevde (ca 14 000) tillkom även begravningskostnader m.m.
  Den onormala belastningen på sjukvården under pandemin har även inneburit att en stor del av planerad vård har skjutits upp. Vårdskulden måste förr eller senare betalas.
  Sammantaget om man summerar SAMHÄLLSKOSTNADEN för sjuk- ocb hälsovård, sjukförsäkring, bortfall av arbetsinkomst osv landar vi på MÅNGA MILJARDER och vi har ännu inte sett slutet.

  SvaraRadera
 3. "Bloggen har dock inte läst verket än, men intervjun hos SvD är intressant och diskuterar det flockbeteende som drabbade världen i ett försök att efterlikna den kinesiska diktaturens skådespel i Wuhan för att stoppa pandemin, vilket uppenbarligen inte fungerat"

  Vad betyder det här? OM man tror på kinesiska siffror så fungerade det bra i Kina. Den hårda lockdowen i Wuhan ser ut att ha utrotat smittan. Den mjukare nerstängning som skedde i resten av Kina ser ut att ha stoppat smittspridningen tillsammans med den massiva smittspårningskampanj som gjordes. Att smittan spreds runt jorden beror snarare på hur sent de agerade, än att de agerade hårt. Hade de agerat en månad tidigare hade vi kanske inte fått någon pandemi..

  Sen det här sjuka att folk hävdar att det gått "bra" för Sverige. Det har det inte gjort. Jämför med de länder det gått bra (NZ; Taiwan, Norge, etc.) och det är uppenbart. Visst finns det många andra länder det också gått dåligt för. Vissa, som t.ex. Mexio har det gått så uselt med där över 0,3 % av befolkningen nu avlidigt i samband med pandemin.

  Det skulle vara smakfullt om du tog upp Giesecke medgivande om att han hade helt fel i våras. Fel om smittspridningen, fel om dödligheten, osv. Eftersom denna blogg även spreds hans dessinformation.

  https://www.youtube.com/watch?v=0017zNe7obo&t=3s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han hade inte fel men det begriper du uppenbarligen inte.

   Radera
  2. Jag länkar en video där Gieseckie själv bekräftar att han hade fel om utfall, smittspridning och dödstal.

   Radera
  3. Ett Kina-troll, en representant för the 50-cent-army. Skojigt , Martin skriver bra svenska jmfrt med rysstrollen..

   Abso

   Radera
  4. Vilken konstig anklagelse.

   Om det är något land jag hyllat på den här bloggen så är det Taiwan. De har klarat av den här pandemin klart bättre än kommunistkina. Kommentaren du kallar trollning för Kina innehåller även kritik mot deras långsamma agerande.

   Data från kommunistkina kan man inte lita på, det är därför jag skrev "OM".

   Radera
 4. Skönt att få svart på vitt att Sverige, som när Cornu och jag var barn på 70-talet, är bäst och att alla lite lustiga utlänningar har fel. Inte like kloka som vi. Masshysteri liksom.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feelgood litteratur så att man kan behålla tron på den fina Sverigebilden ett tag till.

   Radera
 5. Sverige följde (och följer) den strategi för pandemier som WHO rekommenderade fram till februari 2020 när man på kinesiskt initiativ ändrade den till "lockdown"-fånerierna så folk inte fick röra sig utomhus. WHOs krälande för CCP borde granskas mer.

  SvaraRadera