Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-12 11:17

MÖP-måndag: Ryssland har flyttat Kaspiska flottans landstigningstonnage till Azovska sjön

Dags för MÖP-måndag med fokus på den Ryska federationens kraftsamling av allt mer trupp mot Ukraina, samt massiva mobilisering under täckmanteln av en beredskapskontroll. Aktuellt är att den Kaspiska flottiljens landstigningstonnage via de inre vattenvägarna nu har flyttats till Rostov-på-Don och med det Azovska Sjön mot Ukraina innanför Krim.
Det ryska försvarsledningscentret på Frunzenskaja i Moskva
Den så kallade beredskapskontrollen som Ryssland nu genomför uppges omfatta 4 048 övningar på 101 övningsfält och 520 anläggningar, och omfattar hela Ryssland. Denna beredskapskontroll är ovanpå de omfattande omgrupperingarna av massiva styrkor till Krim och Ukrainas gräns, uppförandet av fältsjukhus och enorma konvojer av tankbilar på plats redo att understödja en offensiv mot Ukraina.

Att man utöver Svarta Havsflottans landstigningstonnage nu även flyttat Kaspiska flottiljens landstigningsfartyg till Rostov-på-Don och med det Svarta Havet och Azovska sjön är ytterligare en stark indikator på läget. Tillsammans med den mer omfattande Svarta Havsflottan kan man tänka sig en offensiv landstigning mellan Krim och Mariupol, samtidigt med kniptångsmanövrar för att ringa in Mariupol via en offensiv längre norrut, och ett anfall från Krim via de tre smala landremsor som sammanbinder den ockuperade halvön med moderlandet Ukraina. Landstigningstonnaget kan också användas för att säkra landremsorna mot fastlandet, istället för att skära av Mariupol. Dessa skulle annars vara minst sagt kanaliserande terräng för att anfalla norrut till ambitionsnivån Dnepr. 

En del spekulerar i att man kommer vilja säkra färskvattentillförseln för Krim, som stängts av, men om man inte tar sig hela vägen fram till Dnepr går det alltid att stänga av vattnet längre norrut eller bryta strömmen till anläggningarna. Andra motiv är hamnen i Mariupol för att kunna exportera kolet från ockuperade Donetsk.

Den ryska nyhetssajten Meduza har publicerat en intressant sammanställning av en analys om det politiska läget inom Ryssland. Riga-baserade Meduza utmålar sig till att vara oppositionell, men det finns avvikande åsikter om det och att man används för att släppa en del uppgifter av regimen, och bara utmålas som oppositionell för att få trovärdighet. Vad som är sant går inte att avgöra i en lek med ryska dockor.

I analysen framförs att Putin vill ha krig, men att männen runt honom inte vill ha det. Därmed vinner Putin oavsett om man faktiskt anfaller eller ej. Han ville minsann ha kriget men det var de andra som stoppade honom. Samtidigt finns det de som tjänar stort på att Ryssland har en krigsekonomi, och dessa vill inte ha fred, utan snarare mer krig.

Annars ska de ryska styrkorna på plats i de ockuperade sydöstra Ukraina knappt vara stridsdugliga, dåligt motiverade och kasst utrustade jämfört med Ukraina. Man får helt enkelt kompensera med volym och måste få förstärkningar av rysk trupp. De krigsherrar som fördes fram som skyltdockor under de intensivaste krigsåren har alla lönnmördats av Kreml som tack för hjälpen.

I slutändan kan ett ryskt regelrätt angrepp mot Ukraina sluta hur som helst både militärt och politiskt, inklusive att Putin blir överflödig som det så fint heter i analysen. Utgången är inte given, annat än att förstås både det ukrainska och ryska folket blir förlorare, särskilt de senare.

Någon överraskningseffekt finns i alla fall inte, annat än val av exakt tidpunkt och tillvägagångssätt för ett angrepp. Om det kommer.

Källor
Meduza meduza.io/episodes/2021/04/10/voyna-v-donbasse-ne-nuzhna-nikomu-krome-putina-pochemu-on-k-ney-gotov-hotya-konflikt-tolko-uhudshit-situatsiyu-v-rossii
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

64 kommentarer:

 1. Anklagelserna mot Meduza som "kontrollerad opposition" är kremlologi på hög nivå och samma anklagelser har ju tidvis riktats även mot Navalnyj. Det man bör förstå (vilket också skymtar i inlägget) är att en diktatur inte är monolitisk. Det är alltså fullt möjligt att förhandla eller samarbeta med en del av makten samtidigt som man är i luven på en annan. Sen tvingas ju mer eller mindre alla, ner till minsta korvgubbe, att förhålla sig till statsmakten även i en totalitär stat och att hålla sig helt ren från alla former av medlöperi går helt enkelt inte om man vill leva nåt som liknar ett normalt liv. Det kan säkert både skifta över tid och ämne vem som faktiskt säger sanningen och inte. Men jaja, hade det varit enkelt hade ju kremlologi aldrig blivit en vetenskap :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående Navalnyj som kontrollerad opposition, måste säga att det är ordentlig "commitment" att låta sig förgiftas för att det ska bli lite trovärdigare.

   Radera
  2. Vill man vara riktigt konspiratoriskt lagd så kanske ingen sa något till honom om just den punkten när man la upp riktlinjerna.

   Radera
  3. Nä, det finns ju oändliga gråskalor i sammanhanget. Ibland kanske man medvetet låter sig göras till regimens verktyg när det passar. Betyder inte att man stöder regimen. När ens journalister kan drabbas av plötsliga fallolyckor är det inte så enkelt att på svenskt vis hålla en stenhård linje.

   Radera
  4. Well, han kanske var en gång i tiden? Och blev sedan en "riktig" fiende? Han kanske gjorde en deal 2013 för få villkorlig dom, men sen gick han över nån överenskommen gräns? Eller gjorde han en deal 2007 när han tilläts grunda ett parti? Som sagt, det har kanske varierat över tid? Varför dödade man inte honom för 10 år sen? Många andra totalitära stater har ju haft periodiska utrensningar eller maktskiften som skakat om spelplanen. Men, det där kan man bara spekulera i.

   Radera
  5. Vad gäller Navalny så har väl inte hans korruptionsgranskande främst riktats mot Putin, även om Putins palats var det senaste scoopet. Därmed kanske han signerade sin dödsdom, han tolererades så länge han bara exponerade lägre makthavare.

   Radera
  6. Kan ju i sig varit en del av dealen. Ge dig inte på presidenten.

   Radera
  7. Tja, som en del kommentarer nämnt i tidigare blogginlägg om saken, så kan väl detta och Kinas vapenskrammel mot Taiwan skulle ju kunna vara en test av en ny amerikansk president.

   En annan, kanske mer långsökt tanke är väl att Bidens möjlighet att behålla sin tunna majoritet i kongressen antagligen minskar om han inte kan genomföra sitt program utan blir tvungen att fokusera på utrikespolitik, då de amerikanska väljarna i mellanårsvalen, tenderar att rösta mot sittande administration och på inrikesfrågor.

   Radera
  8. Hmm..... kalsongförgiftningen kom innan dokumentären om Putins palats.

   Radera
  9. Dokumentären var redan inspelad när kalsongförgiftningen skedde. Han jobbade med den då, så det tyder mycket på att det var ett försök att stoppa den.

   Radera
  10. FSB hade detaljer om Navalnys alla resor, tillgång till hans hotellrum inklusive vilka tider han inte skulle vara där etc, vilka kalsonger han skulle använda nästa dag osv. Mycket talar för en insider, och då även att det tipsats om att man höll på med Putins palats-dokumentären.

   Radera
  11. Det vore som sagt kul intressant etc om tex denna blogg skulle fördjupa sig i intressena bakom de som jämt ska looopas, tex Putin.
   Ryssarna vet att Bidens mannar är mer antiryska än Trumps var, Trump spelade på att stoppa ryssen och låte vara diktator i, mycket bra möjligheterdet hela bara vara medans Bidens gäng kan orsaka ett helvete. Fokuseringen på Lukasjenka var fel. Nu hamnar de närmare Ryssland och Kina. Typisk europeiskt dravel egentligen, US och Europa har sina grundteser på olika områden, demokrati är en sån fast den verkar skämtsam, ett bra exempel är stockholm, vi väljer sosarna, får Hellden, väljer moderaterna, dvs Hellden.
   Merkel har suttit märkligt länge? Min bristfälliga analys av Lukasjenka var att han mycket väl kunde påverkats på ett sätt som gynnat Vitryssland. Det låg dock inte i agendan, man gav araber kinser och ryssar chansen.

   Radera
 2. Om jag var Putin och ville destabilisera hela Europa så skulle jag anfalla Turkiet, då tappar de kontrollen över sina gigantiska flyktingläger när soldaterna behövs vid norra gränsen, 5-15 miljoner desperata svältande flyktingar pressar sig över den södra gränsen in i Grekland, och sedan kollapsar EU före midsommar, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västra gränsen mot Grekland menade jag förstås.

   Radera
  2. De kommer att vara fullt upptagna i resten av södra Europa om ovanstående scenario inträffar. Sedan finns ju möjligheten att Iran anfaller någon samtidigt, inklusive Turkiet. Och skrev du inte själv nyligen att Kina mobiliserar nära Taiwan?

   Radera
  3. Herr P kan invänta Kinas drag och sedan agera i dess skugga. Vet han nåt som vi inte vet, att tillfälle snart kommer ges? Putin är ju mästare på att unnyttja möjligheterna när de ges, på samma sätt som Ukraina aldrig missar ett tillfälle att missa ett tillfälle...

   Radera
  4. Att säga att Turkiets relation med resten av NATO är en underdrift, men att anfalla Turkiet och därmed knuffa dem i famnen på resten av alliansen vore nog det dummaste P kunde göra. Det är knappast heller Turkiets pansar- och mekförband som sköter lägren utan det är mer en ordnings- och logistikfråga (som EU redan betalar för). Vidare skulle man behöva anfalla genom Armenien och frågan är hur pigga Armenierna skulle vara på den mängd truppnärvaro det skulle innebära.

   Så om RF skulle göra något visavi Turkiet så borde det vara mer troligt att man försöker öka sprickan inom NATO.

   Radera
  5. Ja peter det skulle vara skoj om du blev gereralissimo och drog upp planerna :P

   Radera
  6. Armenien har ju i praktiken redan slagits mot Turkiet en gång och förlorat i kriget mot Azerbaijan, tror inte dom är jättesugna på en rematch.

   Vill man destabilisera kanske man får ta en annan approach, via Syrien? Ryssarna kan ju skicka det senaste i vapenteknologi till kurderna och se vad som händer. Det skulle väl vara en liten propagandaseger också kanske, kurderna är väl allmänt sedda som sekulära och redliga hjältar i den där soppan.

   Radera
  7. Nu var det ju tydligen landstigningsmaterial man laddat upp med och såvida inte världskartan ändrat sig sedan i morse så finns det ju ganska ordentligt med vatten mellan Krim och Turkiet.

   Radera
  8. Och en sjöburen invasion måste kunna underhållas sjövägen från basområdet och om du tror att NATO inte har möjlighet att sänka det mesta av tonnaget så har jag några schyssta strandtomter i Everglades till salu. Och då har vi inte nämnt den mängd förbekämpning som antagligen krävs för att överhuvudtaget kunna landstiga utan att bli driven tillbaka i havet.

   Radera
  9. Syftet behöver inte vara att erövra Turkiet, det räcker att få lägersystemet där att kollapsa så att 5-15 miljoner flyktingar tar sig till Grekland.

   Radera
  10. 1. Antal flyktingar i Turkiet ca 4 miljoner, varav alla inte lever i läger (10 000 tyska bögar). Myndigheten som sköter detta är inte turkiska militären. Denna myndighet har en budget på ca 100 miljoner Euro, medan EU betalar ca 5 miljarder per år till Turkiet för att hålla dem i Turkiet. Hur en rysk flotta på botten av Svarta havet och Sevastopol i lågor på något sätt skulle orsaka en kollaps av detta system har du fortfarande inte förklarat.

   Radera
  11. 2. Och dessutom, vad får dig att tro att NATO skulle vara de enda med en flyktingkris i en Högintensiv konflikt mellan Ryssland och NATO?

   Radera
 3. Intressant information som får spridning på Twitter är att upprustningen invid Ukraina syftar till att ta fokus bort från Vitryssland, Belarus, som snart är en del av Ryssland med de steg som tas nu. Låter som en klok iakttagelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt på samma sak, ett av målen med det här sabelrattlandet kan vara att dra allas blickar mot Ukraina, samtidigt som de slår till nån annanstans. Men första prio för NATO nu borde ändå vara att avhålla Ryssland från att invadera Ukraina (ännu mer). Bra att US Navy är på väg in med krigsskepp i Svarta havet. Hade varit bra med en markövning med NATO-trupp i Ukraina också, där sen marinkåren kan stanna kvar ett tag efteråt för säkerhets skull.

   Radera
  2. Problemet är att RU har skickat rejält med trupp till Ukraina. Nu har även 76:e VDV från Pskov skickats till Krim med tåg. Normalt vid Estlands gräns.

   Radera
  3. 76:e är ju bekanta med området, dom har ju både personal och fordon som kommit vilse och omkommit i Donbassområdet sen tidigare.

   Radera
  4. Trist att gå vilse och omkomma på permission, särskilt med ny utrustning från ICA och så. Vet inte om jag själv skulle vilja tillhöra fallskärmstrupper om jag hade sån otur hela tiden.

   Radera
  5. Bara tänk er själva: Man är en 21-årig soldat som äntligen fått ett par veckors permis, man har köpt en biljett till Svarta Havet för sin dåliga ersättning och man ska sola och ragga tjejer i två veckor tillsammans med soldatkompisarna. De där 300 situpsen varje morgon har verkligen gett effekt, och man har handlat ett par tajta Speedos och några billiga solglasögon som sitter som en fläskläpp på ens slätrakade, ungdomliga med ändå manliga ansikte.

   Sen kliver man av bussen ett par hållplatser för tidigt och så blir man plötsligt ett utrikespolitiskt pinsamt lik i Luhansk-trakten. Sån ooootrolig otur helt enkelt.

   Radera
 4. Lavrov hävdade att relationerna med Kina är bättre än på länge.
  Taiwan tas innan 2029 och kineserna är inte dummare än att utnyttja en värld lamslagen av deras virus samt en halvdement amerikansk president fokuserad på en rättegång gällande ett dråp i Minnesota. Lägg till det deras sjömålsrobot som USA i dagsläget inte kan kontra.
  De griper båda tillfällena som ges får man anta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men vi kan ju iaf säga att vi lever i intressanta tider.

   Radera
  2. Vit president i USA skickar svarta soldater till Turkiet. Inte om han vill bli omvald.

   Men ytterligare en "fallolycka" för Uncle Joe, sedan är Kamala president, och hon kanske kan göra det.

   Radera
  3. Man måste inte visa att man köper Kremls lögner och narrativ genom att påstå att Biden skulle vara senildement.

   Radera
  4. Ja vad skall Lavrov säga. Egentligen har inte Kina och RF nån bra relation. Kineserna ökar sitt inflytande i Centralasien dag för dag. Kazakstan har sagt nej till ytterligare fördjupning av Eurasiska Unionen, Putins pet project. Kazakerna vågar lite mer för de har Beijing i ryggen som Kreml aktar sig noga för. Inga tvåfrontsproblem. I ryskt perspektiv har väst glufsat i sig Ukraina medan Kina kalasat på Kazakstan. Men Kreml vet att man måste sköta korten mot Kina försiktigt annars kan Sibirien vara ett kinesiskt protektorat om ett decennium. Relationen med Kina är alltså alltid bra och blir ständigt bättre officiellt alltså...

   Radera
  5. Stridande amerikanska förband brukar innehålla en majoritet vita. Lite fler minoriteter på stab och logistik men så många svarta soldater finns det ju inte, de är väl hyfsat proportionellt representerade tror jag.

   Att det skulle bli nån "svart vs vit"-grej med Biden och armén tror jag inte.

   Radera
  6. Det är ingen uppenbar vinst att ta Taiwan för Kina, sanktioner, supply chains ryker omgående och deras kommersiella fartyg lär inte ta sig långt från Kina innan de beslagtas. Grannarna än mer fientliga. Värt det?

   Västvärlden struntade i Hong Kong men hoppas vi inte gör detsamma med Taiwan om det skulle ske.

   Radera
  7. Statistik finns här:
   https://diversity.defense.gov/LinkClick.aspx?fileticket=gxMVqhkaHh8%3d&portalid=51

   https://www.cfr.org/backgrounder/demographics-us-military

   Öht så verkar rekryteringen följa USAs demografi ganska bra, men med minoriteter överrepresenterade i de lägre graderna och vita i de högre graderna.

   Radera
  8. Halvdement är inte senildement.
   Det finns bra skäl till att trappa ner vid 65 och pensionera sig senast vid 70-75, speciellt om man ska ha världens högsta ämbete.

   Gällande Taiwan, varför skulle kommersiella fartyg beslagtas? Resten av världen är ju helt beroende av lasten.

   Inget land större än Paraguay har erkänt Taiwan, så varför gång strid för dem?

   Radera
  9. Bra, då håller du med om att det var bra att Donald Trump (75) åkte ur.

   Radera
  10. Ja, har jag någonsin nämnt något annat?

   Radera
  11. Skulle Kina attackera Tawian måste de göra det på ett sätt som inte väcker militär konfrontation all-out. Det finns ingen mening att skjuta sönder allt av värde, och det är precis vad som kommer hända vid en invasion.

   Radera
  12. Joe Biden (78). Inte ovanligt med demens vid den åldern.

   Radera
  13. Är världen verkligen lamslagen? Det mesta som är viktigt verkar tuffa på i ett nytt normalläge, i alla fall i västvärlden.

   Radera
  14. Joe Biden. Vad jag förstår är han fullt frisk. Känns som någon vill flytta fokus här

   Radera
  15. @turlasvante2021-04-12 17:37:
   Om fascist-kineserna tar Taiwan kommer världens största och främsta tillverkare av kiselhalvledare, "mikrochip", Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, att bli fientligt. All tillverkning av alla datorer och mobiltelefoner för Västvärlden skulle rasa över en natt då de skulle betraktas som komprometterade. Att ersätta den tillverkningen skulle ta ett decennium, då det är extremt avancerad teknik som tar lång tid att bygga, och då skulle Kina sitta på den bästa tekniken. Västvärlden skulle tvingas ner på knä. Halvledarbristen idag är ingenting mot den totala omstörtning och recession det skulle innebära om Taiwan föll. Det är extremt viktigt att Taiwan skyddas av Väst, det är vår allra viktigaste tillgång och främsta stridsfront!

   Så jo, det finns mycket att vinna för Kina att ta Taiwan. De skulle plötsligt bli den dominerande civilisationen i världen. At de kastas ut ur Västvärldens banksystem är bara ett kortsiktigt bakslag, de har monopol på många kritiska varor och tekniker och såpass etablerade handelsförbindelser och stor militär makt idag att de klarar sig igenom det.

   Radera
  16. Vid den nivån av konflikt kan Kina knappast tillåtas ta ett sådant byte. Ett möjlig scenario är att personalen flyr och anläggningarna sprängs eller bombas bort.

   Radera
  17. Ja, det är rimligt vid ett angrepp och övertagande av kineserna. Där finns mig veterligen världens enda kommersiellt gångbara tillverkningslinje med extrem ultraviolet litografi, en teknik som tagit 2 decennier att utveckla av nederländska Advanced Semiconductor Material Lithography. Förlusten av TSMC skulle leda till global recession och mycket turbulens, något som jag tror Kina skulle klara sig bättre igenom än Västvärlden.

   Alla processorer till alla mobiltelefoner, alla TV-spel, alla grafikkort och många centralprocessorer till datorer (de från AMD) samt till mycket integrerad elektronik, fr a till bilar, tillverkas hos TSMC.

   Global Foundries skulle kunna starta upp sin mycket sent nedlagda utveckling och testproduktion av sin 7 nm-nod, något som faktiskt var bättre än TSMC:s men dyrare, och kunna vara på banan om ca 2 år och ta över en del. Men TSMC har enorm kapacitet och är senast jag hörde de enda med en fungerande 7/5 nm-process, nästa generations tillverkning. Intel har halkat efter rejält och ligger minst 2 år efter, och har stora kapacitetsproblem redan idag. Samsung försöker och försöker men lyckas inte riktigt. Ingen annat har någon sådan utveckling på gång.

   Radera
 5. Den 21-22 april ska Duman och Federationsrådet samlas till något möte, läste jag någonstans.
  Fick intrycket att det vara extraordinärt.
  Ska bli intressant att se resultatet av de överläggningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende på utfallet i en viss rättegång är det fullt möjligt att USA är fullt upptagna av kravaller i alla sin största städer i slutet av den här månaden också.

   Radera
  2. Att underskatta USA och överskatta Ryssland är just vad Kreml vill att alla skall göra.

   Radera
 6. Putin är 68 år frågan är om han är nöjd med att ha återfört Krim till Ryssland, eller stulit kanske är rättare ord. Putin kommer att bli ihåg kommen i historie böckerna , men ett större krig där han återtar historiska platser som har historiskt tillhört Ryssland kan nog vara lockande.
  Putins plan att pensioneras sig i hans skrytbygge gick om intet så varför inte köra "all in" och dra igång ett större krig mot en motståndare som kan hantera så som Ukraina.
  Varför inte skära av Ukraina helt från Svarta havet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önsketänka går ju men det blir rejäla förluster. Det är inte 2014. Vidare stänger USA ner Swiftbetalningar och MC/Visa/Amex. Det blir totalt export/importstopp, totalfrys av alla ryska tillgångar över stora delar av världen. Stopp i Nordstreamröret. Troligt att Swe och Fin ansöker om NATO-medlemskap. Kina tar helt greppet om Centralasien. Alla som någonsin stavat till anti-Kreml i RF får funding från Väst särskilt de som vill ställa till med rejäl oreda. Inga inkomster ger inga löner, ger samhällsoro, inga fungerande betalningssystem. Oligarkerna ihop med moderata tungviktare i statapparaten nackar Putte och en ny story tar sin början.

   Radera
  2. Kina och Ryssland är på gång att driftsätta ett ekonomiskt samarbete som är oberoende av västs betalsystem

   Sen finns ju alltid Bitcoin

   Radera
  3. Det bästa han kan göra är nog ungefär ingenting förutom att skramla med vapen och hoppas oljepriset håller sig flytande, och att Tyskland fortsätter med vindkraft och därmed behöver köpa fossilt bränsle från Ryssland.

   Radera
  4. NATO: delar underrättelser med varandra, har integrerade logistik- och ledningssystem.

   RU/Kina: vI äR aLlIeRaDe fÖr vI kÖpEr vArOr aV vArAnN.

   Det där med nån slags östlig allians är så jävla överdrivet. Kina vill ha olja, Ryssland säljer gärna, därutöver finns inte mkt sympati.

   Radera
  5. Om Kina skulle stödja Ryssland i ett totalt obefogat äventyr, så är deras ekonomi också i frysbox. Vietnam, Filippinerna, Malaysia, Indonesien, Indien och Thailand hurrar som får businessen.

   På väg att lansera betalsystem.. vad skall handlas och med vem :)

   Radera
  6. Ja, Björnen och draken ! Yhaaah!

   Radera
  7. Ben, en del har de väl ändå gemensamt? De vill gärna ha samma asiatiska territorium.

   Radera
  8. Så länge sossarna sitter vid köttgrytorna kommer vi inte att gå med i NATO om så ens Putin knackar på dörren på Sveavägen 68 i egen hög person. En majoritet av Riksdagen är för NATO-option med S vägrar...

   Radera
  9. Kinas inre marknad börjar bli så stor att dom klarar sig själva. Det har varit målet ända sen dom öppnade sig mot väst.

   Radera