Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-25 18:28

Misshandelsfallen har minskat 15% på tio år - 2020 lägsta på femton år - men rekord för kvinnor

Anmälningar om misshandel, inklusive grov misshandel, har minskat med 15% sedan toppen 2011, och var 2020 de lägsta siffrorna sedan år 2005. Dock är anmälningarna av misshandel av kvinnor på rekordnivåer.
Anmälningar om misshandel inklusive grov per 100 000 invånare åren 1975 - 2020 Data: BRÅ
Anmälningar om misshandel har mycket riktigt ökat sedan gamla Vi på Saltkråkan-Sverige när man slog varandra på käften på fyllan och sedan gick hem utan att göra en större sak av det.

Dock har utvecklingen vänt ner sedan toppåret 2011 och per capita har anmälningarna om misshandel minskat med 15% år 2020. Det är de lägsta siffrorna för misshandel sedan 2005.
Misshandel inklusive grov per 100 000 invånare fördelat på kön 1981 - 2020 Data: BRÅ

Dessvärre är det bara misshandelsfall mot män som minskat, medan misshandel av kvinnor och flickor ligger kvar på rekordnivåer. Förhoppningsvis handlar det om att kvinnor oftare vågar anmäla numera.

2020 innebar alltså ett sorgligt rekord i antalet anmälningar om misshandel av kvinnor och flickor, medan misshandeln av män fallit 26% sedan toppen 2011 och är det lägsta sedan 2004. Kvinnomisshandeln ökar dock relativt sett svagare än i början av 2000-talet.

Kanske innebär detta att om 1-2 år med fortsatt sådan här utveckling, så slipper man det tröttsamma argumentet om att "män blir minsann misshandlade mer än kvinnor bla bla bla" som ett argument för något alls. Eller iaf kommer det argumentet vara faktamässigt fel och inte bara korkat. De som tjatat om att män minsann blir mer misshandlade än kvinnor kommer väl därmed börja kämpa mot kvinnomisshandel, åtminstone som tangentbordskrigare, vilket väl får ses som något positivt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

98 kommentarer:

 1. Kvinnors våld mot kvinnor pratas det tyst om.

  25-30% av samkönade (lesbiska) förhållanden är våldsamma, med även här finns stort mörkertal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han känner 4 lesbiska par och 1 av dem är våldsamma?

   Radera
  2. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/vald-i-samkonade-relationer_GT02Ju444

   "Enligt tillgänglig europeisk och amerikansk statistik har 25 till 45 % av alla lesbiska kvinnor varit utsatta för någon form av våld i en lesbisk relation"

   Källan till de Svenska siffrorna verka inte åtkomlig just nu. Men bara att googla "kvinnors våld mot kvinnor i lesbiska förhållanden"

   Radera
  3. "Enligt en ny bok från Uppsala kvinnojour är kvinnors våld mot kvinnor är lika vanligt som mäns våld mot kvinnor i heterosexuella relationer."

   https://sverigesradio.se/artikel/7523665

   Radera
  4. Ligger i linje med WHOs studie att av alla kvinnor så har 35-60 % blivit utsatta för våld i en relation.

   https://nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/mans-vald-mot-kvinnor-ett-globalt-perspektiv/mans-vald-mot-kvinnor---ett-globalt-perspektiv/

   Radera
  5. Menar du att dina källor bekräftar ditt påstående ” 25-30% av samkönade (lesbiska) förhållanden är våldsamma, med även här finns stort mörkertal.”?

   Det tycker inte jag.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Gunanr, det är vanligt att leva i förnekelse om man är utsatt för förtryck i en nära relation. Du kanske ska söka hjälp.

   Radera
  8. @stefan. Läs igenom vad du har skrivit ett par gånger till och fundera ett slag så ska du nog inse vad vi andra vänder oss mot.

   Radera
  9. Jag tror inte han ser tankevurpan faktiskt.

   @Stefan: Om 25% av alla som har levt i minst en relation någon gång har varit utsatta för våld i en relation så innebär det det _inte_ att 25% av alla relationer är våldsamma, för det skulle kräva att alla människor bara lever i högst en relation under sin livstid.

   Varför du hoppade på Gunanr är högst oklart.

   Radera
  10. Jo jag inser att det skulle kunna tolkas som att alla Lesbiska förhållanden är våldsamma (vilket var vad jag initialt skrev), men följande post torde klargöra vad jag verkligen menade.

   Sen torde den våldsamma parten i det lesbiska förhållanden cirkulera/återkomma. Alla kvinnor är uppenbarligen inte lesbiska.

   Radera
  11. Poängen med mitt inlägg är att fokus i samhällsdebatten är på "MÄNS våld mot kvinnor", vilka dessa män (ofta) är, talas inte lika högt om. Kultur och religion skiljer ofta i dessa förhållanden.

   Att kvinnor också kan vara våldsamma är också ett faktum som inte passar den feministiska agendan.

   Radera
  12. Alltid lika pinsamt när svenska män försöker få debatten om mäns våld mot kvinnor att handla om allt annat än just mäns våld mot kvinnor. Ännu mer pinsamt blir det när matematikunskaperna som argumenten vilar på inte ens når högstadienivå.

   Radera
  13. @Stefan: Nej, det tolkades som att du menade att minst 25-30% av alla lesbiska förhållanden är våldsamma, eftersom det var det du skrev och sedan inte kunde backa upp.

   Tror det vore sunt om du inte försökte få våldet mot kvinnor till en fråga om vad som är problemet med den feministiska agendan.

   Radera
  14. Finns det lika många förövare som offer? Eller kan det vara så att en mindre andel gärningsHEN står för våldet?

   Dömda män som hamnar i fängelse står för 95% av alla brott, dessa män representerar ~1% av den manliga befolkningen, helt enligt förväntningarna kring normalfördelningen i samhället.

   Alla män är inte våldsamma, lika lite som att alla (lesbiska) kvinnor är våldsamma, en liten del står för majoriteten av våldet.

   Radera
  15. Fast nu babblar du ju bara om andra saker?

   Är du upprörd över att det verkar vara vanligare att lesbiska kvinnor är våldsamma än heterosexuella kvinnor? Varför vill du prata om just det när mäns våld mot kvinnor aktualiseras och anmälningarna för dylika brott precis nått rekordnivåer? Du kan säkert hitta bättre tillfällen.

   Radera
  16. Debatten speglar inte verkligheten när grupp ställs mot grupp utan att lyfta på locket och se individerna.

   Men visst, spring med mobben.

   Radera
 2. Det jag saknar är en statistik över vilka kvinnor det är som misshandlas och vilka gärningsmännen är. Inte för att hänga ut vissa grupper om statistiken skulle visa på det det utan för att kunna vidta effektiva åtgärder mot problemet. Problemets är nog trots allt mer komplex än att det gäller att uppfostra pojkar att inte misshandla kvinnor, som ¨MPs Märta Stenevi tror. Jag må vara enfaldig men jag tror att det är sällsynt att föräldrar, dagis och skolpersonal uppfostrar pojkar och unga män till att misshandla kvinnor.

  Det enda fall på män som misshandlar kvinnor som jag personligen känner till var en ursvensk alkoholiseras man som var en elak psykopat och kvinnan som misshandlades var också alkoholiserad. Den misshandlande mannen var en riktig svinpäls och jag har aldrig i mitt liv föraktat en person så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns massa statistik hos BRÅ i detalj på detta, men jag nöjde mig med könsfördelningen.

   Radera
 3. Ökad anmälningsbenägenhet är sannolikt en stor bidragande faktor till statistiken som sagt men det är ändå intressant (sorgligt) hur pass linjärt det har ökat sedan 1975.

  Det tog alltså 35 år innan man kan se en tydlig vändning i trenden och då "bara" för män. Inte för att mänsklighetens historia ur ett längre perspektiv saknar fall av misshandel men det är ändå fascinerande hur pass okorrelerat det alltså verkar vara med ekonomisk tillväxt och välstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tror du att ökad anmälningsbenägenhet skulle vara en stor bidragande faktor? Det är ju såklart svårt att veta exakt hur det förhåller sig med detta, men den tillgängliga statistik vi har där man kan försöka mäta detta, nationella trygghetsundersökningen, indikerar väl snarare om jag minns rätt en minskande anmälningsbenägenhet i de flesta vålds (och sexual) brott.

   Radera
 4. Ungdomar knarkar mindre nuförtiden, men kvinnor misshandlas mer och män mindre. Vad säger hörsägen? Kanske det är så att mer anmäls efter me2 etc?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ungdomar knarkar inte mindre nuförtiden, tvärtom.
   Däremot är de inte lika glada i alkohol som äldre generationer är.

   Radera
  2. Knarkandet ligger väl rätt konstant, men supandet minskar linjärt. Får blogga om det, verkar vara omdiskuterat.

   Radera
  3. https://www.can.se/app/uploads/2020/01/can-rapport-180-drogutvecklingen-i-sverige-2019-sammanfattning.pdf

   Radera
  4. Vanligt med bruk av receptbelagda läkemedel bland ungdomar

   Radera
  5. Östergren, stämmer inte enligt FHM

   Radera
  6. Konstant de senaste 10 åren. Sen 70-talet en krasch.

   Radera
  7. Stefan, vilka recept? Tänker du på slaskdiagnosen?

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Östergren, här framgår det att utvecklingen är plan.

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/andts/utveckling-inom-andts-anvandning-och-ohalsa/bruk/narkotikabruket-och-utvecklingen/narkotikabruk-bland-unga/

   Radera
  10. "Bild 1. Elever i årskurs 9 som använt narkotika under de senaste 12 månaderna." Visar ökning för pojkar och flickor sedan 2007.

   "Bild 2. Elever i gymnasiets år 2 som använt narkotika under de senaste 12 månaderna." Visar ökning för pojkar och flat för flickor sedan 2007.

   Radera
  11. Cherry picking. Med förstoringsglas. Kan välja årtal där det är en minskning istället.

   Radera
  12. Är absolut inte ute efter cherry picking.
   Som du ser på bild 1 och bild 2 är 2020 över snittet på 14 år förutom för flickor gymnasiet år 2 som är flat.

   Radera
  13. Östergren, läs hela texten. Slutsatsen är att det legat relativt konstant de senaste 10 åren. Under 70-talet flödade knarket i jämförelse varav min kommentar stämmer utifrån det perspektivet.

   Radera
  14. Det över snittet är så litet att det är brus. Men jag förstår att du verkligen vill att det ska vara så, och jag kan inte påverka dina känslor.

   Radera
  15. Återkommer när jag fått tag på hela dataserien tillbaka till 70- eller 80-talet så man får lite perspektiv. Alkohol går iaf linjärt nedåt, typ.

   Radera
  16. Jag har de siffrorna ifall du är intresserad.
   1971 rökte 41% av pojkarna samt 47% av flickorna årskurs 9 så det var helt andra tider då.

   Radera
  17. Har du tidsserierna vore det kul. Rökning, alkohol, knark. Och referens till varifrån du fått dem, utan referens kan jag inte använda dem. Östergren duger nog inte.

   Radera
  18. Det finns mer att söka på nätet men detta är en bra start med 300 sidors sammanställning:
   https://www.can.se/app/uploads/2020/01/drogutvecklingen-i-sverige-2011.pdf

   Radera
  19. Östergren, kanske bättre att läsa en mer aktuell rapport.
   Utan att ha lusläst den, så håller jag med FHM slutsats vad gäller ungdomarna.

   https://www.can.se/app/uploads/2020/01/can-rapport-180-drogutvecklingen-i-sverige-2019.pdf

   Radera
  20. Som jag skrev, det finns mer att söka på nätet. Vi får nog bli tydligare vilka tidsramar vi talar om hädanefter.

   Radera
  21. @B2B: Ungdomar äter rätt mycket SSRI och Benzodiazapiner nu för tiden. Den fina kombinationen gör att behovet av fulknark eventuellt minskar.

   Radera
  22. Goofy, ja tyvärr många unga som mår dåligt idag. Just SSRI har nog förhindrat många självmord, sen används det väl ibland som en billig quick-fix när psykologhjälp saknas eller är för dyrt. Men såklart nödvändigt ibland. Psykisk ohälsa har nog de flesta erfarenheter av, och är inget kul alls. Kan som du är inne på leda till olika missbruk, verkar rimligt att fulknark inte ökar. Alkohol som är lite finare än marijana minskar dock kraftigt. Vilken som är värst vet jag dock inte.

   Radera
  23. Black2Black: syftar på handel med narkotikaklassade receptbelagda läkemedel som typ Tramadol, Citodon mfl och amfetaminderivat

   Radera
  24. Stefan, jag förstår. Fast det är väl inget nytt fenomen vad jag förstått. Här har man pratat om det sedan länge iaf. Föräldrar som arbetar hela tiden och dumpar pengar på kidsen för dämpa sitt dåliga samvete av att inte vara närvarande. Finns det någon rapport över dit vad gäller detta?

   Med slaskdiagnos menade jag ADHD och amfetaminmedicin. Kanske inte är på slentrian förstås.

   Här är nåt som motsäger det jag påstod, så vete i tusan egentligen. Kanske beror det på miljögifter eller ålder på föräldrarna, eller kanske för mycket skärmtid. Diagnoserna verkar bli fler.

   https://sverigesradio.se/artikel/7553064

   Radera
  25. Andra sidan av myntet, angående just överdiagnostisering av ADHD bland pojkar.
   https://ki.se/forskning/medicinvetarna-58-har-alla-adhd

   Radera
  26. Min erfarenhet är att läget har försämrats avsevärt i så kallade problemområden de senaste 10-15 åren.
   Någon som har någon annan erfarenhet än det jag säger?

   Radera
  27. Erfarenhet är vanskligt om det är baserat på vad man upplever och inte data.

   Radera
  28. Precis. Därför jag söker andra som arbetar/bor i den miljön.

   Radera
  29. De lär du nog inte hitta på den här bloggen. Här hittar du bara människor som är genuint engagerade i de fattiga i utanförskapsområdena, och därför brinner för att minska våldet där, medan de själva bor på gräddhyllorna.

   Radera
  30. Även om man hittade 20 till här på bloggen med erfarenheter, så skulle det ju inte hjälpa för att komma närmare sanningen.

   Radera
  31. Nä, exempelvis har jag besökt (även till fots och via kollektivtrafik) några av de våldsammaste förorterna flera gånger, och varken blivit rånad, hotad, misshandlad eller mördad. Eller ens fått Teslan stulen, sönderslagen eller uppbränd. Det bevisar exakt ingenting.

   Radera
  32. Det de senaste 10-15 åren har gett är en försämring i problemområden och en förbättring i villaområden. Det är liksom inte samma sak att bo och arbeta i ett område med 80 k i snittinkomst kontra 400 k på årsbasis.
   C19 har ytterligare påskyndat processen.

   Radera
  33. @B2B: Min teori är att SSRI skjuter självmorden på framtiden om man inte tror på teorin att dåligt mående beror på en brist av serotonin som enkelt kan tankas upp. Men finns ju andra problem med SSRI. En del får ju permanent PSSD, viktuppgång och andra problem av SSRI trots att läkarkåren hävdar att det bara är tillfälligt. Viktuppgång i sin tur resulterar i bukfetma som är dåligt för den kardiologiska hälsan och kan i förlängningen även trigga diabetes samt annat tråkigt. Tror faktiskt det är bättre att supa till det ibland om det nu hjälper.

   Radera
  34. Goofy, ja säkert följdeffekter som inte är så trevliga. SSRI ihop med nån slags terapiform är säkert det bästa för flertalet, typ kognitiv terapi för enklare saker eller annan typ vi personlighetsstörningar såsom borderline etc.

   Sen är det såklart big business detta. SSRI är ju relativt milda saker jämfört med vissa alternativ, och kom nån gång på 80-talet. Hur långtidseffekterna är finns det säkert siffror på idag.

   Radera
  35. @B2B: SSRI är en riktig kassako för läkemedelsindustrin och det finns starka ekonomiska incitament i att marknadsföra det som det primära behandlingsalternativet mot depression. 5-10% av västvärlden äter det varje dag och det beräknas ju öka så dessa intäkter är nog viktiga för många.
   Nu för tiden blir man erbjuden SSRI för allt möjligt: Huvudvärk, Ont i magen, Sömnsvårigheter o.s.v.

   Radera
  36. B2B: I Frankrike är ADHD diagnoser inte lika vanligt, symptomen finns i samma omfattning, men (hus)läkaren brukar be föräldrarna att börja med att ändra kosten till mer naturligt det mat och ta bort snabba kolhydrater, medicinering är inte ett förstahandsval där.

   Finns en mängd studier som styrker att näringsfattig kost kan vara en bidragande faktor.

   Radera
  37. *(ändra kosten till mer naturligt fet mat)

   Radera
 5. Tråkigt att det ska vara tröttsamt att höra om män som misshandlas. Iofs inte en ovanlig åsikt. Vi får väl be dem hålla klaffen och inte störa oss andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tröttsamma är att det finns idioter som använder det för att vifta bort misshandel av kvinnor eller på andra sätt nedvärdera kvinnors kamp för jämnställdhet.

   Radera
  2. Det är tröttsamt att konstant höra om mäns högre utsatthet för misshandel då förövarna ofast är män oavsett offer. Till exempel i cirka 90% av fallen vid våld i nära relationer: https://nck.uu.se/kunskapsbanken/amnesguider/vald-i-nara-relationer/forovare/.

   Sedan kan man kanske inte göra så jättemycket åt saken som en väljusterad man tillika besökare av den här bloggen, utöver att kanske just lyfta problemet i tid och otid. Det tror jag vi alla är intelligenta nog att begripa.

   Radera
 6. Och vad exakt ska jag som man göra åt saken?
  Jag har aldrig och tänker aldrig misshandla varken en kvinna eller en man förutom i nödvärn.
  Jag har ingen aning om vem som har eller kommer misshandla en kvinna, om jag hör talas om det så gör jag en anmälan.
  Detta är väll rimligen en icke fråga för allmäna män utan en fråga för polis och rättsväsende?
  Även fast media verkar vilja få det till en ansvarsfrågan för alla män

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud! Är du en vit medelålders man? Du är ansvarig för allt som är fel i samhället. Det borde du veta vid det här laget... Är du inte vit så är du lite mindte skyldig, men fortfarande skyldig för det andra män gör.

   Radera
  2. Det finns en ledtråd i Brås rapport "Våld mot kvinnor i nära relationer
   En kartläggning". Jag antar att väldigt få läsare av detta forum kvalar in i nedanstående grupp. Ursäktar förstås inte på något sätt våldet men åtgärder ska förstås sättas in där de har mest effekt.

   "Före den aktuella polisanmälda misshandeln hade 73 procent av gärningsmännen och 38 procent av offren någon gång lagförts för brott (det vill säga oavsett brottstyp), vilket i båda fallen är mycket höga andelar. Det innebär alltså att det finns ett relativt stort inslag av tungt brottsbelastade personer inte bara bland gärningsmännen, utan även bland offren. Denna andel har i princip inte förändrats varken bland männen eller bland kvinnorna. Den påtagligt höga brottsbelastningen bland både offer och gärningsmän och den stora överrepresentationen vad gäller arbetslöshet tyder på att det finns en relativt stor andel socialt marginaliserade personer involverade i de polisanmälda fallen. Det finns en stor överrepresentation av lågutbildade bland gärningsmännen i jämförelse med män i befolkningen generellt,67 se tabell 11. Samma mönster framträder när det gäller offren i jämförelse med kvinnor i befolkningen, se tabell 12. Dessa mönster kvarstår även om materialen viktas. "

   Finns också en skrivning att det finns våld bland mer högutbildade men som inte polisanmäls

   Radera
  3. Vad göra? Ingripa förstås. Det gjorde jag för en vecka sedan t ex. Öppna ögonen och släpp tangentbordet. Men jag är ingen fegis. Sen rör jag mig ute bland folk .

   Radera
  4. Vadå ingripa?
   Det förutsätter att man är fysiskt närvarande när det händer en misshandel.
   Jag är landsbygdsbo, och är bara i stan när jag handlar. Hur stor sannolikhet tror du det är att jag nån gång kommer komma kontakt med en kvinnomisshandlare när denne misshandlar en kvinna?
   Och för det andra är våldet så uppskruvat i dag att man få tänka en gång extra om det är värt ens eget liv att ingripa vid en misshandel eller rån

   Radera
  5. Man kan ingripa på olika sätt. Min anekdot var kvinna mot kvinna, en i profession den andra flippad vid avvisande ifrån uteställe. Situationen avstyrdes ifrån eskalering, tills polis var på plats och avlägsnade kvinnan. En bedömning fall till fall och utifrån egna förutsättningar och psyke, men nåt kan alla göra.

   Radera
  6. Jag tror du missuppfattar diskutionen

   Radera
  7. Ja kanske det. Rör man sig ute bland folk så ser man dock våld i nära och andra relationer De flesta ignorerar situationen och tänker väl att de inte vill beblanda sig. Turligt nog har man numera fler ordningsvakter i tjänst samt att polisens syns allt oftare ute på gatorna. Jag upplever att tryggheten ökat, sen finns där såklart problem kvar att jobba vidare med.

   Radera
  8. Diskussionen är så vitt jag förstår det INTE en fråga om allmänhetens frånvaro av envars-ingripande. Har inte hört att mäns våld mot kvinnor eller sluta slå handlar om allmänhetens icke ingripande. Isåfall vill jag gärna se en studie på hur många kvinnomisshandlar som sker på allmän plats eller i hemmet där ett envars-ingripande inte skett men kunnat ske.b

   Radera
  9. Det finns ofta en massa bra förslag på vad vi kan göra som kommer från kvinnor som just utsatts för fysiskt och sexuellt våld i nära relationer. Det brukar handla om att våga reagera när du ser något skumt, även om det skulle skapa dålig stämning i kompisgänget, på jobbet eller i kön till Ica. Tydligen är det ganska vanligt att folk väljer att blunda eller ignorera varningssignalerna för att det är "jobbigt".

   Radera
 7. Enkel förklaring; anmälningsbenägenheten hos män har minskat. Polisen hinner inte utreda fallen och misshandel som sker i klanmiljöer etc löser man inte längre genom att gå till polisen.
  Det finns redan ett parallellt rättsamhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har det spenderats färre timmar på krogen. Pga anledningar.

   Radera
  2. Måste vara svettigt att hitta på bortförklaringar när verkligheten skiljer sig på punkt efter punkt från ens egna ideologiskt grundade övertygelser. Lite som hur kommunister måste ha känt sig när Sovjetunionens misslyckanden kom som spön i backen.

   Radera
  3. Mopongo du måste väl ha känt dig hemma i Sovjetunionen?

   Radera
  4. Jag var 8 år när Sovjetunionen brakade samman...

   Radera
 8. Det har ju spekulerats i att kvinnomisshandeln skulle öka pga covid-19 men någon sådan tendens kan man inte se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de regioner som har/haft strikt lockdown så har det ökat.
   https://edition.cnn.com/2021/03/01/us/domestic-violence-pandemic-trnd/index.html

   Radera
  2. En annan rapport, från Indien:
   "Analyzing government-mandated lockdowns in India, researchers Saravana Ravindran and Manisha Shah found evidence of a 131 percent increase in complaints of domestic violence in May 2020 in “red zone districts,” or districts that experienced the strictest lockdown measures, relative to districts that had less strict measures (“green zones”)."

   https://fee.org/articles/domestic-violence-more-than-doubled-under-lockdowns-new-study-finds/

   Men det är flera faktorer som spelar in, ekonomi, trångboddhet, alkohol/droger osv, så fattigare områden drabbas i regel också värst.

   För sveriges del, som inte haft någon strikt lockdown, så borde vi klarat oss rätt hyggligt på de punkterna iaf.

   Radera
  3. Spanien som hade hård lockdown 2020 där dödades 43 kvinnor i nära relation.
   Sverige hade 13 fall.
   Relaterat till befolkning motsvarar
   Sveriges antal 61 fall jfr med Spanien 43.
   Fler kvinnor dödades alltså i Sverige under 2020 än i Spanien.

   Radera
  4. Hur såg det ut i Spanien och Sverige för tidsperioden 2010-2019? Annars är det ju svårt att göra några uttalanden.

   Radera
 9. Det vore ju vackert om alla misshandlingar som bloggaren uttrycker det bara vore att få på käften på fyllan och sedan gå hem utan att göra någon större sak av det.

  Jag blev överfallen oprovocerat av 4-5 unga män från icke skidåkande nationer och ganska snabbt sparkad medvetslös. När jag vaknade var hela vänstersidan krossad och jag var gul och blå från axel till knä och en blödande lunga.

  Jag hade ett smärre helvete sängliggande i ett kvartal innan jag kunde stå och gå igen. Jag kommer nog aldrig få igen min kondis riktigt då vänster lunga tagit för mycket stryk och vänstersidan spänner och är stel och moler.

  Jag är förvånad att jag inte tagit mer psykisk skada men visst, jag ser till att ha örnkoll på allt som pågår runt omkring mig.

  Hur som, detta är inget som bloggaren ska finta bort med någon fyndig nedvärdering av läsaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fruktansvärt. Beklagar.

   ” sedan gamla Vi på Saltkråkan-Sverige när man slog varandra på käften på fyllan och sedan gick hem utan att göra en större sak av det”

   Vi på Saltkråkan är från 1962. Blev du misshandlad 1962?

   Radera
  2. I övrigt står det tydligt att misshandeln har ökat sedan den gamla goda tiden. "Anmälningar om misshandel har mycket riktigt ökat sedan gamla Vi på Saltkråkan-Sverige." Så exakt varför du tar ut dina känslor för gärningsmännen på mig är oklart.

   Radera
  3. Väldigt trist historia. Råkat ut för nåt liknande fast betydligt mildare för runt 10 år sedan. Satte sina spår, som fick bearbetas på olika vis. Man ska nog undvika definiera här, ditt inlägg projicerar en skuld mot bloggaren vilket känns oschysst.

   Radera
  4. Det är väl egentligen enklast att konstatera att misshandel mellan obekanta på en obefintlig plats och en misshandel i hemmet utförd av en partner är två ganska skilda problem som var för sig är värda att ta på allvar, men som kanske inte har en gemensam lösning. Det förstnämnda drabbar mest män, och det sistnämnda mest kvinnor.

   Radera
  5. Hemsk historia, hoppas du återhämtar dig ytterligare Jonas. När man fokuserar på statistik (ingen kritik mot det) är det lätt att tappa ur sikte det lidande, som ligger bakom varje enskilt fall.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Hemskt Jonas. Hoppas Polisen fick tag på gärningsmännen och att dom blev straffade. Har själv blivit personrånad under knivhot. När dom fick plånboken lade dom ner kniven och frågade om jag inte hade mer pengar och då såg jag mitt tillfälle att springa därifrån. Detta var typ 20 år sedan nu dock.

   Radera
 10. Rubriken säger "Misshandelsfallen har minskat", sedan visar det sig att det snarare är "Anmälningar om misshandel" som minskat.

  Personligen bryr jag mig inte om anmälningarna utan faktiska misshandlingar, och dessa har ju inte nödvändigt minskat. Sedan får man skilja på olika typer av misshandlingar.

  Min subjektiva uppfattning är att jag riskerar överfall varannan gång jag hår och handlar. Det "hänger" gäng både på parkeringen och runt butiken även dagtid. Dessa "unga män" blänger på en och ser ut att bara leta efter ett bra tillfälle att hoppa på en. Så var det inte för 10 år sedan. Och när det väl händer är det inte lite hotande och en smäll på käften vi pratar om, utan förnedringsrånad och urinerad på, avklädd naken.

  Det är helt enkelt för jävligt ändå. Ingen bryr sig om antalet anmälningar än rånarna själva. Det är helt enkelt säkrare att råna och misshandla nu - för anmälningarna går ner. För oss vanliga som bryr oss om risken att bli misshandlad snarare än risken att bli anmäld, så är det ju värre nu.

  SvaraRadera
 11. Andelen anmälda misshandelbrott har minskat. Andelen misshandlade ökat senaste åren enligt BRÅ vi är tillbaka på peaken från 2007.

  https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/vald-och-misshandel.html

  Uppklaringsgraden kraftigt sjunkande.

  Den mest misshandlade gruppen är i särklass födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar. Samma sak avseende allvarlig misshandel.

  SvaraRadera
 12. Två synpunkter. För det första behöver man hålla utkik ifall våldsbrott med en tillväxtdynamik har ökat. Precis som det är viktigare att hålla koll på en smittsam sjukdom än antalet personer som dör av åsnesparkar eller av att ramla i badkaret. Så man ska inte stirra sig blind på siffrorna idag, utan fundera på vart siffrorna kan ta vägen imorgon. Organiserad brottslighet är ett exempel där ett brott kan leda till två nya och där man alltså har en helt annan dynamik än alkoholiserade män som slår sina fruar.

  För det andra behöver man även se till graden av allvar. Den totala mängden våld framgår alltså inte av antalet ärenden i rätten. Vore därför intressant att titta enskilt på kategorin synnerligen grov misshandel, som delvis kan belysa detta.

  SvaraRadera
 13. Anekdotiskt såklart men jädrar vad många kvinnomord just nu.

  Pandemirelaterat?

  Sen det vanliga alla män skall förändrad när det är nån 1% som betet sig som svin.

  Det närmaste vi andra kommit en misshandel är en örfil man fått av frun när man varit för full nångång och snarkat för högt framför tv

  SvaraRadera
 14. Statistiker och forskare kommer att ha en otroligt intressant framtid när man får möjlighet att närmare studera mängden anmälda brott och effekter av nedstängning.

  Det är glädjande att antalet misshandelsfall (eventuellt?) minskar. En bidragande faktor är ju givetvis stängda krogar och nattklubbar. Hemmajobb och hårdare gränskontroller gör även att stölder och bostadsinbrott har minskat.

  Vi kan väl förvänta en uppgång när krogarna och gränserna öppnas upp.

  Det är ignorant att förneka förekomsten av parallell rättsskipning i Sverige. Det finns både klanvälde och den mer hårdföra brottsligheten där man aldrig själva anmäler brott utan löser det på annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det inte direkt en knivskarp minskning 2020 utan snarare en fallande trend som har fortsatt.

   Radera