Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-13 08:08

Mestadels uppåt i Asien på tisdagsmorgonen efter svag måndagsbörs - skevt med SKEW mot VIX

I de asiatiska tidszonerna är det nu mestadels uppåt under tisdagsmorgonen efter negativa börser i Stockholm, Europa och USA. I övrigt rätt ointressant, även om media nu försöker trumma ut att skräckindexet CBOE SKEW är högt och att det därmed plötsligt ska komma en krasch. Igen, bör tilläggas.
Veckochart VIX
Stockholmsbörsen stängde negativt under måndagen med -0.76% för storbolagsindex OMXS30 och -0.69% för breda OMXSPI. I Tyskland gick DAX -0.13%, i London stängde FTSE 100 -0.39% och i frankrike gick cAC 40 -0.13%. Sverige var alltså bäst i klassen.

I USA stängde S&P-500 oförändrat på -0.02% och Nasdaq Composite på -0.36%. Även här var alltså Stockholmsbörsen bäst. Dollarn har stärkts något och USDSEK ligger på 8:59, samtidigt som de amerikanska marknadsräntorna segade sig uppåt igen och 10-åringen gick +0.02 procentenheter till 1.69%.

I Asien är det mestadels positivt under tisdagsmorgonen även om Australien är oförändrat på -0.02% för ASX 200. Hang Seng går +0.15%, Nikkei 225 +0.76% och Straits Times +0.14%.

Media/Omni Ekonomi försöker nu dra fram det så kallade skräckindexet SKEW och att det ligger på "historiskt höga nivåer", vilket ska förebåda en börskrasch inom 30 dagar för S&P-500.

Fast sannolikheten för det får väl sägas vara liten. SKEW har legat på runt aktuell nivå 2014 - 2018 och 2020 - 2021 (dock undantaget innan coronakraschen förra året, som SKEW missade). Egentligen har det bara varit 2019 som SKEW inte signalerade en krasch de senaste åren, och den aktuella permanenta krisräntepolitiken är vad som skickat upp indexet till sina toppar. Man skulle kunna tolka det som att räntorna plötsligt ska normaliseras inom 30 dagar, med tillhörande börskrasch, men som alla vet så kommer det inte ske.

Nonsensindex helt enkelt. Det andra skräckindexet VIX, som faktiskt mäter skräcken på marknaden och inte bara är någon form av curve-fitting som en gång fungerade är istället på sin lägsta nivå sedan coronakrashen.

Nu ska förstås SKEW varna för svarta svanar, dvs det ska inte finnas någon oro för en krasch, men SKEW behöver byta namn till PETER-index. Som i Peter och vargen, för indexet varnar hela tiden.

Sedan har SKEW rätt i värderingarna på börsen som för en del sektorer är helt absurda. Så nog kommer det en krasch - det gör det alltid - det är bara det att SKEW ständigt varnar för en sådan, och en dag kommer få rätt. Men antagligen inte idag.

Just det, guldpriset är på 477:- SEK per gram.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Svårt att se det som en börskrasch även om totala värdet går ned 30%, fortfarande hyfsat bra värderat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SKEW ska väl signalera en nedgång med eller till två standardavvikelser i S&P-500 eller något sådant.

   Radera
 2. Ser fram emot bloggens kommentar beträffande Ekot "stora" scoop den här morgonen. Inte för att jag tror att vi som kallades alarmister/rysstroll/lögnare mm under 2020, får någon upprättelse:) men skulle finna bloggens kommentar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett något scoop från Ekot, som ju för övrigt brukar gå Kremls ärenden.

   Radera
  2. Man granskar ordvalen hos FHM och huruvida det t ex var rätt att säga att svenskarna följde rekommendationerna "relativt väl". Jag kan väl tycka att om det är de felen man kan belägga FHM med så har de gjort ett rätt hyfsat jobb:

   https://sverigesradio.se/artikel/smittspridningen-i-hostas-underdrevs-av-fhm

   Radera
  3. Eh, va? Rickard L, om det där är något att hetsa upp sig över så är du överkänslig.

   https://cornucopia.cornubot.se/2020/09/andra-vag-covid-okar-snabbare-i-manga.html

   "Sommarens nedgång i smitta är nu över [...] Siffrorna är högre än när pandemin härjade som värst i våras."

   Radera
  4. Rickard L. De som larmade i höstas att FHM-s åtgärder inte var tillräckligt restriktiva hade 50% chans/risk att få rätt så det blir inga applåder i det här fallet.

   Fritt ur minnet så är Sverige på plats 18 i Europa i överdödlighet med hänsyn till ålder vilket är bättre än Europas snitt. Däremot är överdödligheten sämst i norden vilket tyvärr kan tillskrivas C19 som spreds på äldreboenden i början av pandemin.

   Radera
  5. Rickard L. Fast snygg koppling mellan "alarmister/rysstroll/lögnare" och SKEW som tråden skulle handla om.

   Radera
  6. "Har inte sett något scoop från Ekot som ju för övrigt brukar gå Kremls ärenden"

   😂😂😂

   Det kanske är på det viset, att alla som inte skriver under på bloggens narrativ i precis allt, utan undantag, och minst 3 gånger per dag bekräftar bloggarens bias helt enkelt är avlönade av Kreml. Enda rimliga förklaringen😂

   Du är ett fyrbåk i allt detta ryskkinesiska desinformations mörkret herr Wilderäng :)

   Radera
  7. @Östergren:

   Men det där med åtgärderna ser roligt ut i diverse kommentarsfält på internet:

   -"Det är för hårda åtgärder!"
   -"Absolut inte, alldeles för mjuka! Lockdown nu!"
   -"Jamen tänk på barnen! Och pensionärerna!"
   -"Ja, det är ju det jag gör! Du däremot är oansvarig!"
   -"Bla bla bla den här studien visar att..."
   -"Jaha!? Men den här forskaren har sagt att..."

   osv osv i all oändlighet.

   Radera
  8. Ben. Lajva epidemiolog har ersatt Pokémo Go som det nya folknöjet.

   Radera
  9. @Ben Dover det kanske är det enda rätta, att våra myndigheter och makthavare endast presenterar den informationen som de anser att vi i pöbeln kan hantera. Jag vet inte... helt ärligt.

   @östergren du börjar inte få slut på halm? Mpnga gubbar som byggs från din sida

   Jag har aldrig förordat hårdare restriktioner eller påstått att FHMs rekommendationer/restriktioner inte var tillräckliga.

   Beträffande "kopplingen", det kanske är bäst om jag går via dig hädanefter, så du kan kontrollera och godkänna texten. Så att det blir rätt menar jag :)

   Radera
  10. *mera halm till produktionen av äldre män*

   Radera
  11. Eh, så om FHM:s rekommendationer var tillräckliga, så hade inte Ekot något skop.

   Så vad ylar du om Rickard L?

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. @cornu min personliga (och högst ointressanta) åsikt är att FHMs rekommendationer/restriktioner har var överdrivna i stort sett under hela pandemin, förutom i inledningsvis, då man borde(återigen min högst subjektiva åsikt) anammat försiktighetsprincipen.

   Det som dock bekymrar mig(det du benämner som ylande) är när våra myndigheter och makthavare anser att medborgarna inte kan hantera och bedöma information och därför undanhåller och/eller förvränger den. Men jag är ingen statsvetare så enligt senaste årets logik har jag ingen som helst aning om hur myndigheter i en demokratisk stat bör agera.

   Mu måste jag stå till min arbetsgivares förfogande. Ha en fin tisdag!

   Radera
  14. @Rickard L: Var i reportaget säger nån att FHM undanhöll information? När man beskyller andra för halmgubbar är det lämpligt att inte bygga egna.

   Radera
 3. Ang situationen i Ukraina:

  https://www.barrons.com/news/ukraine-rules-out-offensive-against-pro-russia-separatists-army-01617975006

  Rysslands uppbyggnad bör eventuellt förstås mot bakgrund av att Ukraina möjligen planerat en offensiv. Vilket de så klart är i sin fulla rätt att göra, det är ju deras territorium som är ockuperat. Men, gissningsvis läcker den ukrainska militären som den gjort tidigare, ryssarna har fått reda på nåt och förstärker försvaret av de illegalt ockuperade områdena.

  SvaraRadera
 4. Bitcoin all-time-high med stora poster.
  Någon flyttar likviditet från andra marknader... förberedelser för Fiat valutorna svanesång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.theguardian.com/world/2021/apr/13/turkeys-economic-turmoil-drives-bitcoin-frenzy

   Radera