Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-04-24 14:41

Medialt uppblåst risk och verklig risk - Sveriges mordhuvudstad 2020

Det är skillnad på verklig risk och den medialt uppblåsta risken som allmänheten tror på utifrån tabloiderna Aftonbladet, Expressens och övriga klickmedias rubriker. Kan ni gissa vilken kommun som var Sveriges mordhuvudstad 2020, med flest mord per capita? Svar nedan.
Glock
Flest mord, mordförsök och dråp per capita hittades inte på långa vägar i någon av de svenska storstäderna. Istället var det en liten landsbygdskommun som inte ens ligger i ett storstadsområde, som hade flest mord och mordförsök per capita 2020.

Dock innebär ju en handfull fall i en kommun få bor i, ingen känner till och ingen bryr sig om inte att det upprepas i media igen och igen och igen. Vilket det gör när det sker mord i t ex Stor-Stockholm pga det stora antalet invånare och därmed stora antalet fall, om än inte per capita . Och det är denna mediala upprepning som gör att allmänheten skaffar sig en medialt uppblåst och snedriktad uppfattning om risk. Sedan är den riskuppfattningen fel, utan störst risk att bli mördad var någon helt annanstas.

Sveriges mordhuvudstad hade 68 mord, mordförsök och dråp per 100 000 invånare år 2020. Det är till och med högre än den värst drabbade storstadskommundelen Rinkeby-Kista. 68 per 100 000 innebär i själva verket mer än fyra gånger så många mord, mordförsök och dråp per capita än Stockholms 16 per 100 000 och nästan sex gånger värre än Göteborgs och Malmös 12.

Sveriges mordhuvudstad är Markaryds kommun med 68 mord, mordförsök och dråp per 100 000 invånare, följt av Osby kommun med 53, Boxholm med 37, Tomelilla med 37, Malå med 33, Falkenberg med 26, Gällivare med 23, Ånge med 22, Borlänge med 21 och Jokkmokk med 21. Stockholm hamnar först på plats nummer trettiotvå och jag orkar inte räkna hur långt nere Göteborg och Malmö hamnar.

Men det är stockholmarna som går omkring och darrar som asplöv. För de ser allt inom Stor-Stockholm som om det händer på deras egen gata. 

Men som sagt så spelar inte fakta någon roll, det viktiga är vad man känner. Och känner man att det hela tiden sker mord utanför den egna dörren så gör man. Så länge man bara inte hävdar att man är så himla faktabaserad och rationell.

Det här blogginlägget kommer inte få någon att sluta vara rädd, och det är inte heller dess avsikt. Är du rädd, gå i terapi, doomscrolla inte på Internet och klickmedia.

Detta betyder inte att mord inte är hemska och tragiska för offret och offrets anhöriga, utan detta handlar om hur många bygger sin riskuppfattning felaktigt utifrån klickmedias rubriker. Är du som stockholmare rädd för att åka till Malmö så bör du veta att risken är högre i Stockholm än i trevliga Malmö. Och du ska definitivt inte åka till Markaryd, Osby, Boxholm, Tomelilla, Malå, Falkenberg, Gällivare, Ånge, Borlänge eller Jokkmokk om Malmö får dig att darra som ett asplöv. När man sedan dessutom börjar bena ut vilka dessa offer är, så inser man att mord oftast (men inte alltid, undantag finns) är personliga, och inte slumpmässiga. Gå inte med i ett kriminellt gäng, köp inte narkotika och inled inte förhållanden med vissa typer av män så minimerar du som vanlig person risken för att bli mördad till antagligen någonstans i samma härad som att bli träffad av blixten. Vilket få oroar sig över. Fast det får inte klickmedia några klick på. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

76 kommentarer:

 1. Sthlm är ganska litet och allt är nära. Dessutom är de kriminella elementen ganska mobila av sig.
  Du skulle nog ändra på din raljanta ton ifall du hade tillgång till samma information och rapporter som de som arbetar med det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det är shottaz som åker till Markaryd och Osby och har ihjäl folk?

   Radera
  2. Jag menar att bilden är mer komplex än enskilda mord siffror bundna till vissa geografiska områden.

   Radera
  3. Ja, dödligt våld per capita nationellt har ju knappast ökat nåt dramatiskt heller?

   Radera
  4. Kan du inte, eller vill du inte förstå?

   Radera
 2. Ändå kul att det är vi i Dirty south som leder ligan:

  https://youtu.be/f8hDWBhzcwI

  Såg nån i "aLtErNaTiV mEdIa" för några veckor sen som försökte förklara den ändå ganska rimliga statistiken om dödligt våld med att polisen missar en massa suspekta dödsfall hela tiden och att dödligt våld egentligen var mer frekvent. Som om snuten skulle ta ett lik med tre kulhål i och bara låtsas som att det nog var en trafikolycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar tex kvinnliga balkongflygningar som ofta hamnar i självmordsstatistiken.

   Radera
  2. Ja, allt måste ju vara kebabteknikernas fel hela tiden, jag trodde för ett ögonblick att jag pratade med normala människor.

   Radera
  3. Mest kekbabtekniker där du bor, de är fattiga, de har klaner, de har kriminella internationella nätverk där.

   Radera
 3. Helt OT kan man här se två riktigt riktigt förvirrade människor som tror att "free men on the land" och sånt där dum skit kan fungera i Sverige:

  https://youtu.be/dvaIN90hdyU

  Det kvittar tydligen vad för dum skit de hittar på i USA, det finns alltid nån svensk som är dum nog att gå på det.

  SvaraRadera
 4. När det var en skjutning nära hemmet så missade jag den men det var ju ett par hus emellan så risken var fortfarande liten. Jag kommer inte ens ihåg om jag var hemma då, det starkaste intrycket var känslorna vid mordplatsen med blommor och ljus för en av brottslingarna och att rättsväsendet inte kunde re ut det då det hade pangats för mycket av för många när två gäng gjorde upp.

  Sedan dess har jag bara då och då passerat förbi platser med våld några dagar ifrån mig.

  Den stora grejen för mig är inte risken att bli skjuten utan att det ute i samhället finns människor som med våld hävdar revir och jag lever och jobbar i samma samhälle som dem. Vilka är det som jag skall vara underdånig emot för att inte få en pistol i ansiktet om jag håller min plats i någon kö? Vågar jag vittna om jag ser något brott? Undrar hur stor risken är att även min bil brinner när jag parkerar på gästparkeringens svarta brandsläckare? Vågar jag promenera utanför hotellet? Det är kanske ett osäkert område? Jag orkar inte hålla mig uppdaterad om var det är farligt.

  Skjutningarna är bara toppen på ett isberg av samhällsproblem. Dessa problem får fortfarande för lite uppmärksamhet och alldeles för milda åtgärder.

  Eller har jag missförstått min roll som medborgare? Om vi alla går i terapi försvinner brottslingarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om trygghetskänslor...
   Vet en anekdot där en polisanmälan som helt enkelt "försvann", polisen var däremot mycket måna om att den som anmälde inte tog lagen i sina egna händer, men att straffa förövarna var tydligen inte så viktigt. Nu hade detta inget med mord att göra, mord är nog inte direkt nåt man slätar över, men finns en hel del annat som man väljer att inte ens registrera.
   Att det säljs knark i princip i varenda grundskola (hörsägen) får mig att fundera på om det verkligen är bättre nu än när jag växte upp, men det kanske inte är värre än att det såldes hembränt eller cigg på min tid...
   Rån m.m har alltid funnits, svårt att veta om ungdomsrån är vanligare nu än förr, dock så bör rån mot vuxna ha minskat då knappt någon som har kontanter på sig. Ungdomsrån är dock något jag tror statistiken missar rejält, men det är bara en känsla, så den är nog fel.

   Radera
  2. Såldes nog rätt bra med knark på grundskolan förr också. Iaf på 90-talet.

   Radera
  3. Och ungdomsråd blir ofta försäkringsärenden så jag tror inte att det missas så ofta.

   Radera
  4. Självrapporterat så har personrånen ökat en del..
   https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/ran.html
   4% av unga män låter otroligt högt, och 3% av män mellan 24-44. Jag har dock inte läst hela texten så jag kanske missat något.
   8000 anmälda personrån men 1,5% av befolkningen som uppger sig ha blivit utsatta för rån?

   Radera
  5. Att det skulle säljas knark på "varenda grundskola" är nys. Det säljs knappt ens på varje gymnasieskola. Källa: en Malmöpolis i yttre tjänst som jag är bekant med.

   Radera
  6. Det är för jävligt att inte ens kidsen och polisen känner till det. Bara turbo. Låter som om businessen inte går bra. Knarkar du Turbo?

   Radera
  7. Backtoblack.
   Jag vet inte hur du drog den slutsatsen, men just nu verkat det vara du som inte är vid dina sinnens fulla bruk.

   Radera
  8. Det är klart som korvspad det säljs knark på varenda gymnasieskola i större städer. Polisen har dålig koll på hur det funkar i verkligheten för det är ganska få av dem som spenderar tid där. Även om de spenderar mycket tid där så ser de bara det mest självklara och öppna.

   Radera
  9. @Turbo, vad är sinnes fulla bruk för dig? Referens till ditt påstående förutom "hörsägen". Definiera gärna "hörsägen", alltså din tolkning av det. Är det värre idag än på 80-talet när "hörsägen" och läroböckerna var fulla med limsniffande ungdomar?

   Slutsatsen drog jag förstås ifrån att du kanske var den som sålde eller brukade. För det är inte allmänt känt för alla kids, att deras klasskamrater knarkar.

   Som sagt sinnes fulla bruk. Vem definierar det? Inga berusningspreparat här, går dock på penicillin 10 veckor till, men det är väl inte sådana svampar som avses?

   Radera
  10. @trololol. Ja, det ser onekligen rätt illa it. Och tittar man på grafiken ser man att andelen av befolkningen som uppger att de har utsatts för personrån har nästan dubblerats sedan 2010. När man läser Norén så ser man dock att den stora ökningen 2015 sammanfaller med att undersökningens metodik ändras så siffrorna räknas om. Kan vara en slump men känns lite väl lägligt...

   Radera
  11. Moppngo, on topic. Det är för jävligt ändå. Fast topic blir bättre. Men såklart nåt blir ju sämre, låt oss lyfta det och folkhemmet, det var väl bättre förr?

   Radera
  12. Ben Dover- Det är inte nys, vi bor i "fint" område och vår dotter går i "fin" gymnasieskola i Stockholm och hon hävdar bestämt att det såldes hasch på hennes grundskola och att var och varannan i hennes gymnasieklass röker hasch under helgerna. Jag har ingen anledning att betvivla det. Att polisen inte säger samma sak beror på att man numera inte ser det som onormalt med hasch och därmed saknas incitament att skvallra. Det var dessutom så sent som i höstas, vid ett besök på en klubb, som jag och min fru blev erbjudna att köpa diverse preparat. Narkotikan finns överallt...

   Radera
  13. Back2black: den lilla detaljen att jag har inte påstått det du skriver.
   Det är inte friskt att hitta på saker för din egen övertygelse. Sök hjälp.

   Radera
  14. Det har legat ganska stabilt de senaste 10 åren och inte i närheten av siffrorna på 70 talet i årskurs 9
   https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/andts/utveckling-inom-andts-anvandning-och-ohalsa/bruk/narkotikabruket-och-utvecklingen/narkotikabruk-bland-unga/

   Radera
  15. Tack IngeGlid,

   "Narkotikabruket bland ungdomar i årskurs 9 var högt i början av 1970-talet. Då hade 16 procent av flickorna och 14 procent av pojkarna någon gång använt narkotika."

   Det är för jävligt ändå. Och förlåt turbo, jag menade trollet såklart. Nu har vi rätt ut detta iallafall med fakta, d v s att brukande var extremt mycket värre på 70-talet. Hörsägen och anekdoter ska man alltid ta med en nypa salt.

   Radera
  16. Det vet man väl inte, på 80 talet hade väl de flesta lärt sig vad som blev jobbigt om man kryssade hit eller dit, eller roligt.
   Det är nog rätt ovanligt ändå i grundskolor i gemen men utanför skolan sker det i hela sverige iom utländska influenser, som från usa och indien och marocko, Kina och Mexiko kommer hårt för där får man så att säga utveckla mer om det kan ge nytta.

   Radera
  17. forts citat
   "År 2020 svarade runt 9 procent av pojkarna och 6 procent av flickorna att de någon gång använt narkotika. År 2020 uppgav totalt 1 procent av eleverna i årskurs 9 att de använt nätdroger. Det är en minskning jämfört med 2012 när frågan infördes."

   Njut av solen och värmen istället för att sprida desinformation.

   Radera
  18. B2B Varför skulle du svara ja på frågan?
   Oavsett liksom

   Radera
  19. Jag har aldrig blivit erbjuden att köpa narkotika, vilket iofs passar mig bra. För ett antal år sedan var det en mera världsvan kompis som påstod att jag känns "polisaktig" och det var ju en fin komplimang och ganska sant då jag genast skulle få bekymmer med hur jag skall dokumentera och minnas erbjudandet inför polisanmälan. Och numera om jag vågar polisanmäla...

   Radera
  20. Självfallet inte. Tror du att brottsligheten minskar när vi oreglerat tillåter vinster i välfärden?

   Internationellt kämpade man ganska hårt för att göra det olagligt att förbjuda svarta från att gå på samma skola som vita. Idag är det olagligt att göra så nästan överallt. Men, man kan uppnå exakt samma segregation på ett lagligt sätt istället!

   "Privata skolor ökar valfriheten. Det är skitbra. Vem som helst kan söka till dem, så det är ingen diskriminering här inte!"

   Sen bygger man självfallet bara dessa skolor i fina, trygga områden där det bor mindre invandrare, men än viktigare, mindre FATTIGA invandrare. Det finns inget IES på Rosengård, eller i Rinkeby. På så sätt kommer aldrig barnen från de mest utsatta områdena att få gå på dessa "superba" skolor. Man har effektivt återinfört en segregation, som dessutom är helt laglig och enligt många människor, moraliskt försvarbar.

   Tror du att denna nya godtagbara segregation kommer att leda till att färre blir kriminella? Självklart inte.

   Det spelar ingen roll hur hårda straff du är villig att dela ut. Du kan införa dödsstraff. Men funkade inte det i USA så fattar jag inte varför det skulle funka här.

   Radera
 5. Här behövs uppföljningar!

  Vilken är Sveriges hembränningshuvudstad?
  Vilken är Sveriges fortkörningshuvudstad?
  Vilken är Sveriges klamydiahuvudstad?
  (Alternativt, Vilken är Sveriges polisiära smittspårningshuvudstad, om det behövs kriminalvinkel även på den frågan).
  Etc, etc, etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missade i vilken stad där bor flest smittspridare per capita :).
   Din klamydiafråga vet jag svaret på :)

   Radera
 6. Markaryd har ungefär 10 000 invånare, och alltså drygt 7 mord förra året. Är det inte fascinerande att Norge under första kvartalet inte hade ett enda mord, och under året 2020 31 mord? Ni som är duktiga på att räkna kanske kan räkna ut hur mycket farligare Markaryd är än Norge, utifrån olika faktorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även dråp och mordförsök ingår i siffran 7, och jämförelsen mellan Norge och Sverige är ju intressant.

   Radera
  2. Kolla statistiken för Norge 2011, drar nog upp snittet en del.

   Radera
  3. Dödligt våld i Sverige år 2020 var 124 fall enligt Brå.

   Radera
  4. I norden ska Norge sticka ut med få fall av dödligt våld per 100 000 samtidigt som Finland har flest och Danmark generellt ligger strax över Sverige sedan 2010.

   Iaf enligt Maria robsbam. https://www.google.com/amp/s/motargument.se/2020/09/16/dodligt-vald-i-fyra-nordiska-lander/amp/

   Radera
  5. 7 mord på ett år i Markaryd borde gett något avtryck i nyhetsrapporteringen.

   Radera
  6. Varför ser det ut så? Vilka förklaringsmodeller brukar framföras av kriminologer? Jag känner till bl a Tomelilla, och det är ingen ort som som jag upplever som socialt utsatt på något sätt. En harmlös och "obetydlig" ort ..

   Radera
  7. Det är krig om olika saker i hela Sverige nu. Droghandel, kvinnor, rätten att besitta en plats.
   Men vi kan ringa en kriminolog som ska meddela detta.

   Radera
 7. Sannolikheten att Markaryd, Osby och Boxholm toppar nästa års lista är nog i princip noll eftersom ett fåtal fall får ett enormt genomslag i den här typen av statistik. I stället kommer de antagligen ersättas av tre andra små kommuner med ca 10 000 invånare.

  SvaraRadera
 8. En viktig faktor man kanske missar är att antalet mord mellan icke-kriminella är väldigt litet, så bästa sättet att inte bli mördad är att inte vara kriminell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står väl i inlägget? Samt att kvinnor bör undvika en viss typ av män.

   Radera
  2. Om vi gör (nästan) alla kriminella så sker det bara mord mellan kriminella.
   Låter ju ändå socialt acceptabelt i en skrift?

   Radera
 9. Kan inte bloggen göra samma jämförelse för något annat än det ganska icke-normala 2020?

  En gång är ingen gång, tre gånger en trend...

  SvaraRadera
 10. Det sista som skrivs är högst osmakligt. "Inled inte förhållanden med en viss typ av män".

  Denna vissa typen av män är specialister på att nosa ut kvinnor som redan är emotionellt skadade och enklare att manipulera.

  De är oftast otroligt charmerande och kontrollen och våldet kommer successivt och genomtänkt. Det är först när de brutit ner en människa helt och har full kontroll över dess liv som vpldet börjar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu citerar du nog lite fel, eller slant du på tangenterna. Viss!=vissa. p!=å.
   Du blandar lite här, vilket kanske är ett resultat av att du kanske hade en annan skolgång än oss 70-talister :)

   Radera
 11. Statistiken innefattar inte att rörelsemönster i (till) vissa områden förändrats. Efter att blivit hotad slutade jag åka till ett gym som ligger i ett område jag tidigare aldrig tvekat på att åka till tidigare. Kan tänka mig att kvinnor känner sig begränsade

  SvaraRadera
 12. Första kvartalet förflöt utan ett enda registrerat mord i hela Norge. Men Sverige är bra. Bäst. Allt annat är desinformation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge har länge stått ut i norden som det land med lägst fall av dödligt våld per 100 000. Sverige och Danmark har ungefär lika mycket (lite mer i Danmark) Finland ligger högst. Dock ändrar inte detta faktum att mycket av hela narrative kring det dödliga våldet är överdrivet av politiska skäl.

   Radera
  2. Våld som leder till dödsfall är en minimal del av allt våld.
   Jag kan ju bara tala för mig själv och nära vänner men ingen av oss accepterar våld på oss själv eller våra barn.

   Radera
  3. Så är det ju förstås. Våld är helt oacceptabelt förutom i självförsvar. Men det betyder inte att politiska krafter inte utnyttjar och spär på missförstånd och felaktiga uppfattningar av politiska skäl.

   Radera
  4. Spär på missförstånd, det här är en svensk medelklass som har Palmes bevingade; "Politik är att vilja" inprogrammerat.
   Hur kan det verka som en majoritet av de valda och tjänstemännen verkar mot den folkliga viljan? De inför undervisningens rekommenderade fokus från förskolan. Nu är ju folket delat, många invandrare börjar inse att modellen inte passar dem, det är inte riktigt höger och inte vänster.

   Radera
  5. Förstår inte riktigt vad du menar.

   Radera
  6. Norge sopar mattan med oss när det kommer till mord per capita. De har historiskt snitt på mindre än hälften av våra mord per capita. De gör uppenbarligen något rätt. Men är Sverige verkligen "en krigszon"? Då är nog Danmark det med. De senaste 10 åren har de haft samma genomsnitt som oss. And don't get me started on Finland!

   I finland har de historiskt haft nästan 40 procent högre mord per capita än Sverige, år för år.

   Vi kan gärna diskutera problematiken vi har i Sverige. Men jämför du oss med Norge så jämför du oss med ett av de allra bästa länderna, i världen. ;P Jämför du oss med övriga nordiska länder så är vi jämlika, eller bättre.

   Så varför är Sverige en sådan krigszon när relativt få människor faktiskt blir mördade här?

   Radera
 13. Problemet är väl att Sverige har från lägsta 2012 ökat 50%
  DK ökat 40%
  FI minskat 40%
  N minskat 15%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte 50%
   2012 begicks det 0,71 fall av dödligt våld per 100000 innevånare.
   2020 1,20
   Det blir 69%.

   Radera
  2. Jag tog Robsoms siffror från 2019 då jag inte hittar Finland 2020, det finns alltså risk att Sverige kan vara duktigare än finnarna 2020 om finnarna fortsätter minska

   Radera
 14. Det dödliga våldet är bara toppen på ett mycket stort våldsamt isberg av socialistiskt konstruerad och "tilltagande trygghet".

  Inte nog med det finns det gott om kaskadeffekter, när t.ex. hårt skolade borlängebor som jag vidtar aktiva åtgärder och inte kommer kunna bli stoppad i improviserade vägspärrar mm. Detsamma gäller mina barn, vilka jag har lärt att aktivt hantera hotbilderna som man i princip alltid kan se komma på håll.

  Morden är bara en bråkdel av våldet, effekterna av våldet är många och ofta förödande.

  SvaraRadera
 15. Skrämmande siffror du presenterar! jag är inte det minsta förvånad, numera finns det knappt några trygga kommuner kvar i Sverige längre
  förr i tiden skedde den grova brottsligheten i huvudsak i stora städer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det riktigt skrämmande är väl hur lite verkligheten stämmer överrens med det narrativ som verkar gå hem hos vissa domedagsprofeter som brukar återvinnas i en speciell del av det politiska speltrumet.

   Radera
  2. Du har faktiskt en poäng där ...jag tror nämligen inte heller på frk G Thunberg som säger att jorden går under snart.
   Även om Sverige kommer bli som Venezuela eller El Salvador klimatmässigt och kriminellt kommer Sverige fortfarande att vara ett fantastiskt och dessutom spännande land att leva i.
   Trygghet är överskattat fenomen.

   Radera
  3. Källa på att G Thunberg sagt att jorden ska gå under snart?

   Radera
  4. Nä, hon har väl sagt att om man inte vänder utvecklingen till 2030 (alltså får CO2-utsläppen att minska) så kommer något av de sämre scenariona i IPCC:s modeller att inträffa till år 2100. Att en del har klen läsförståelse är dock rätt tydligt.

   Radera
 16. Jag får det till att det i Markaryd 2020 var ca 60 gånger mer sannolikt att bli mördad än I Norge 2011

  SvaraRadera
 17. Jag växte upp i Göteborgsområdet, var aldrig rädd att bli dödad, rånad eller nedslagen efter glada fester när man irrade hemåt. Idag (före pandemin) blir det taxi vid hemfärd för att slippa att passera tex Järntorget eller Drottningtorget vid hemfärd för att minska risken på att bli en siffra i BRÅ's statistik.
  Inte ens "trygga" områden är idag riskfria typ Guldheden.

  Med "rätt" statistik kan man vända och vrida på sanningen som det passar.

  Taxi kostnaderna blir inte så höga för som 60+ are är antalet partyn inte så många:-)

  Det var bättre förr, om inte annat var jag bättre förr:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unga har en annan uppfattning av risk och ett annat intresse för omvärldsbevakning. Ungefär som svenskar utomlands, som inte har en j-a aning om vad som skett i de kvarter de besöker och därför tror att det är ofarligt.

   Radera
  2. Stefan. Det var fan inte kul förr heller.
   Man kunde ju åka på spö för exakt ingenting back in the days.

   Radera
  3. Enda gången jag åkt på spö var 1993 på Chalmers Kårhus, där jag fick stryk av någon okänd vid man för att jag "var ful". Polisanmälde dock aldrig, blev bara blåmärken på mjukdelar.

   Radera
  4. Typisk händelse. Räckte att man såg lite annorlunda ut så hade de en anledning.

   Radera
  5. Dagens Sverige är lite annorlunda med hot om man ser fel händelser samt misshandel för stålar/prylar.

   Sen att unga kommer fram och frågar om man har något att sälja får man stå ut med. Och ja de frågar en gubbe som mig (uppenbarligen fel utseende).
   Annars sker knarkhandeln generellt av de unga nuförtiden.

   Radera
 18. Lars brukar ju vara noga med statistik. Det blir ju aldrig bra när man presenterar siffror på en för populationens storlek ovanlig händelse.

  Du borde aggregera utfallet över samtliga småkommuner under 50000 invånare och det är ju inte ens säkert att utfallet blir särskilt rättvisande ändå om det nu bara sker cirka 11-12 mord per 100000 invånare i Sverige.

  Dessutom med aggregation så riskerar man att missa andra samband. Det kanske finns en geografisk eller socioekonomisk komponent som man missar.

  Det blir ju helt bisarrt när det där udda mordet (eller två skilda mord eller ett dubbelmord) råkar ske i en kommun med väldigt få invånare.

  Jag är lite osäker på vad det är du vill ha fram med den här bloggposten. Att vad som helst kan bevisas med statistik där man är lite vårdslös med urval och förväntat små utfall i små populationer?

  Att se på ett visst års utfall av mord i en liten kommun blir samma metodfel som att enbart undersöka vilka korsningar som drabbas av dödsolyckor för att se var man ska göra trafiksäkerhetsåtgärder.

  SvaraRadera
 19. Menar du på fullaste allvar att du tror att människor känner oro pga mediarubriker och inte främst pga det de upplever i sin vardag också?
  Är det på grund av mediarubriker det behövs 10000 nya polisanställda också om det inte har med verkligheten att göra?
  Tror inte att det är oro för att bli mördad som människor känner främst och därför blir det missvisande att raljera över vad andra känner som du gör. Det är helheten av brottsligheten, allt från åldringsrån, ungdomsrån och misshandel till våldtäkter som ger oro. Även de incidenter som aldrig hamnar i statistiken men som kunde ha blivit ett grövre brott om man inte lyckades ta sig därifrån. Många har just dessa erfarenheter, antingen själva eller i bekantskapskretsen. Det har mycket större betydelse än mediarubriker. Du lever så isolerat från verkligheten där du bor och avfärdar föraktfullt det som anekdoter.
  Mina båda pojkar har varit utsatta för flera grejer som inte hamnat i vare sig media eller statistiken. Ett antal ungdomar till andra i bekantskapskretsen har varit utsatta för överfall av gäng med rån, misshandel och hot mot familjen om man anmäler, som följd. En arbetskamrats 11-årige son blev knivrånad när han slog portkoden kl 16 en vardagseftermiddag. Kan fortsätta med flera exempel men det får räcka. Allt detta i områden som inte är sk utanförskapsområden. 80% av unga tjejer i Uppsala känner en oro för att röra sig ute på stan. Inte pga mediarubriker utan pga incidenter som kanske inte blev fullbordade brott och vad bekanta har varit utsatta för.
  Allt detta leder till beteendeförändringar och åtgärder och då minskar brotten i statistiken så småningom. Men det är till priset av friheten. Att inte kunna röra sig som förut och inte kunna använda kollektivtrafiken på samma sätt längre. Ett sådant samhälle vill inte jag ha och det utgår jag från att du inte vill heller.

  SvaraRadera