Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-27 13:58

M och Kristersson ljuger om polislöner - eller så kan Moderaterna inte räkna - vad mer av deras siffror är fel?

Ulf Kristersson uppger enligt Aftonbladet att man vill satsa 350 miljoner kronor för att poliserna ska få "3000 kronor mer i fickan" enligt partiets beräkningar. Men detta stämmer inte, och är antingen en medveten lögn eller så kan Moderaterna inte räkna. Vilket väcker frågan om vad mer inom deras politik som är rent nonsens när man inte ens behärskar de två räknesätten addition och multiplikation?
Polisen utrustad med pälstorped på besök i Smögen
"Det blir 3 000 kronor mer i fickan" säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson enligt Aftonbladet.

Vilket vem som helst som gått högstadiet direkt förstår inte stämmer.

3 000 kronor i fickan kräver efter 30% skatt en bruttolöneökning på 4 286:- SEK om man bor i en lågskattekommun. I kommuner med högre skatt krävs förstås ännu mer, liksom om man passerar höginkomsttagarnivåerna på grund av t ex övertid, obekväm arbetstid med mera och istället får betala 50% i skatt.

Ovanpå 4 286:- SEK tillkommer så 31.45% i arbetsgivaravgifter. Så för 3 000:- mer i fickan behövs ett tillskott om 4286*1.3145=5664:- SEK per månad. Då ignorerar vi att det även måste till ökad tjänstepension med varje löneökning.

Det går tolv månader på året och vi har idag 21 000 poliser. Dessa ska dessutom öka.

Det krävs därmed 12*21000*5664=1 427 328 000:- SEK för 3000:- SEK mer i näven per månad för poliserna, eller nästan en och en halv miljard kronor eller mer än fyra gånger så mycket som Moderaterna vill satsa.

Frågan blir nu om Moderaterna a) ljuger medvetet b) inte kan räkna c) tror att väljarna är dumma i huvudet? Och om Moderaterna ljuger, inte kan räkna och tror att väljarna är dumma i huvudet, vad mer i Moderaternas politik är rena fria fantasier baserat på total okunskap i enkel matematik, lögner eller allmänt väljarförakt?

För övrigt är tydligen inte Aftonbladet mfl tidningar och journalister ett dugg bättre, eftersom de inte med frågor punkterat denna helt uppenbara felräkning. Och kontrollerar inte Kristersson (M) ens det han får tillstucket sig som talepunkter?

Borg, kom tillbaka, nästan allt är förlåtet. Utom tja, det mesta.
Minst en person på bilden kan räkna
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

70 kommentarer:

 1. "nästan en och en halv miljard kronor eller mer än fyra gånger så mycket som Moderaterna vill satsa."

  " vi har idag 21 000 poliser."


  Om du räknar med 5 000 (femtusen) poliser så räcker pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, de vill minska antalet poliser från 21 000 till 5 000.

   Radera
  2. Finns det fler än 5000 poliser i yttre tjänst?

   Radera
  3. De sade dessutom "polisanställda", så det är ännu fler än 21 000 när man räknar med de civilanställda.

   Radera
  4. Eller så vill de minska ner året till tre månader, då räcker pengarna. Ca 91 dagar per månad, fyra månadslöner om året. Stor besparingspotential!

   Radera
  5. Eller bara ge till nyanställda poliser för att locka fler till yrket (men absolut inte uppröra redan anställda).

   Radera
  6. han menade bonus på 3000kr om året så klart !!

   Radera
  7. Någon som räknat på nettokostnaden för staten?
   Staten tar ju tillbaka merparten av pengarna i arbetsgivaravgifter och skatter.

   Radera
 2. Nu får det allt vara någon måtta på kraven. Förvänta sig att politiker och journalister skall kunna räkna är allt att ta till i överkant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad var vitsen med grundskolan nu igen?

   Radera
  2. Den har bytt namn till värdegrundskolan. Matematik ingår inte längre.

   Radera
 3. Kan man räkna? Snabbtest. Gissar på att vissa politiker svarar fel på nedan. Då lever man i det förgånga alltså.
  8÷2(2+2) = ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan är man så gammal så man får det till 1 alltså.

   Radera
  2. 16. Parentes först. 8/2*4 sedan inga parenteser så utrymme för tolkning, men konstigt om 4 ska vara i nämnaren, därför 4*4...

   Radera
  3. Fler brukar svara rätt när man ställer upp det som ett bråk.

   Radera
 4. Det är väl en riktad satsning, inte jämnt över alla poliser? Precis som när man förra året satsade 360 miljoner och det faktiskt resulterade i typ 3000kr för en del.

  https://polistidningen.se/2020/11/25/vissa-far-3-000-mer-andra-far-noll/

  SvaraRadera
 5. Försvarar inte siffrorna men menar man att alla ska få lika från nybakad till 40 års erfarenhet? Man kan ju tänka sig olika scenarion från låglönesatsningar, procentuellt påslag, osv. Är det på toppen efter ordinarie löneprocess?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får de väl säga "en del poliser".

   Radera
  2. Från TT/Aftonbladets artikel "Enligt partiets beräkningar ska poliser kunna få 3 000 kronor mer i lön varje månad". Kunna få ändrar lite innebörden. Ingressen är missvisande men det är oklart om det är Kristersson eller journalisten som slarvat.

   Radera
 6. Pratade med en kvinnlig vän som arbetar som Polis i yttre tjänst, strax över 30år. Jag frågade lite om Eliasson, sen kom vi in på lön. Hon berättade att hon fick ut strax under 33kkr/månad. Hon påpekade även att hon gick utbildningen innan IQ-kravet sänktes. Hon verkade hursomhelst nöjd med sin lön, men ville vidare i poliskarriären. En anekdot förvisso.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 33 efter skatt. Det är rätt okej får man ju säga, dock inkluderar det väl en del kvällar, nätter och helger så inte dagslönen.

   Radera
  2. Ja det inkluderar allt som hon skattar för. Frågade aldrig om lönen, utan vi pratade om skatteåterbäring och vad vi tjänat brutto (väldigt osvenskt, men det var hon som tog upp det och jag bryr mig inte om sånt så jag svarade). Hon är definitivt värd högre lön än mig, som såsar vid en dator.

   Sen vet jag inte ifall regionen är särskilt väldbetald (region Sydvästra Skåne).

   Radera
  3. En av dina ensamstående mammor antar jag.

   Radera
  4. Likt alla mina vänner så är hon ensamstående, så jag vet faktiskt inte riktigt hur mycket hon arbetar. Träffar henne mest på AW, hon är likt mig inte rädd för pesten på de permanenta uteserveringarna där borden står glest utplacerade året runt.

   Radera
  5. Precis ja :). Vi är alla ensamma.

   Radera
  6. Jag har faktiskt vänner som lever kärnfamilj. Men de flesta har separerat av olika anledningar. Lyckas man får det att fungera så grattis.

   Radera
  7. Eller så är det grattis till de som klarat av att lämna icke-fungerande förhållanden. De som lämnat vet man har gjort rätt. De som är kvar - ja, det vet man inte.

   Radera
  8. Finns folk som lever kvar med varandra av prestigeskäl, av gammal vana, som är otrogna, inte har råd att bryta upp osv. Finns förstås även de som är lyckliga, men det existerar de som levt en livslögn.

   Radera
  9. Helt enig. Bostadspriserna har inte gjort det lättare. Vi är alla förlorare på nåt sätt, antingen genom barn, vänner eller nåt annat som segregering och dess följdproblem. Lätta att glömma i sin bostadskarriär. Nu säger dock Goofys kompis Jonas att priserna ska ned 7% 2022. Finns kanske ljus i tunneln ändå.

   Radera
  10. Eller om det var den där Bianca som sa det. Blandar ihop Goofys vänner ;)

   Radera
  11. Förlåt Goofy, ifall du tog illa vid dig. Tänkte på din diskussion med Östergren förstås. Han verkar nu ha paus igen.

   Radera
  12. Paus = Trading.
   Idag gick pausen jättebra, bara minus 1%, jävlar vilken sopa man är.
   Skulle hängt med Goofy på City Kebab på Norra Hamn istället.

   Radera
  13. Gött du finns kvar. Råkade göra ovillkorlig exit i krypton idag. Hade visst nåt som låg i pending. Givetvis gick det upp sen dess. Nu har jag lite paus, tills pengarna trillar tillbaka in på kortet. Skulle såklart sålt vid 40 cent eller bara kört HODL. Lärorikt.

   Radera
  14. B2B. 7% ner låter väl ganska modest om man betänker att Riket snittar på 45 k/kvm i skrivande stund. Vilka är de nya köparna? Som jag skriver längre ner är 25k/kvm peak på lokal marknad pga svårigheter med finansiering.

   Radera
 7. Det har försvunnit en del i mediabevakningen. Visst låter det kryddigt med 3000 kr mer per månad, men allt började med M/KD-budgeten för 2019:

  "För att behålla erfarna poliser och attrahera fler nya poliser till yrket behöver
  polislönerna höjas. Genom att skjuta till särskilda medel möjliggörs en höjning
  av polisernas löner med i genomsnitt 3 000 kronor i månaden under
  budgetperioden
  ."

  De här nya 350 miljonerna är alltså inte hela summan. I budgeten 2019 avsatte man 360 miljoner för ändamålet, och tanken var ju då att denna summa stegvis skulle öka 2020, 2021, 2022 -- och i en sådan tänkt värld nå 3 000 kr/månad.

  SvaraRadera
 8. Det är mycket prat om dåliga löner i vissa yrken, men är det ändå inte vad som kommer in på kontot efter skatt som är intressant.
  Grundlönen för poliser, sjuksköterskor och andra serviceyrken må vara låg, men det tillkommer en hel del OB och helglöner på det. Vet många som kommer upp i ganska bra löner när allt summeras.
  Totalt tror jag inte det är riktigt så illa som media framställer det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast det är väl ändå grundlönen som är intressant att jämföra i detta fallet.

   Radera
  2. Alla anser att de har för låg lön. I slutändan är det väl så att lönen är för låg om det är svårt att få vettigt folk att utbilda sig till yrket samt stanna kvar. Är det tvärt om är däremot lönen för hög.

   Radera
  3. Lönen är mycket men inte allt, ifall man vill få fler att stanna kvar inom yrket är antagligen andra åtgärder bättre. Fast det är klart att höja lönen är kanske görbart, att fixa till en fungerande organisation kanske är att betrakta som utopi.

   Radera
  4. Back2Black:
   Man kan självklart jämföra grundlönen, men den säger inte speciellt mycket om inkomsten. I ett jobb jag hade får många år sedan stod ersättningar för obekväm arbetstid och lönetillägg för diverse kunskaper för mer än halva lönen.
   Anser dock att polisen bör tjäna bättre än idag med tanke på vad de får utstå.

   Radera
  5. En polis som jobbar treskift får knappt 3000 i månaden i ob. Helglön förstår jag inte vad du menar med? Ob är ob är ob...

   Och på en sexveckorsperiod jobbar man alltså 3 helger (minst en natthelg fre lör och sön) samt utöver det ett gäng eftermiddagar (vanligen 15-23) och en liten flock nattpass vardagnätter.

   Radera
 9. Medellön är ca 34kkr (alla anställda)

  https://polisen.se/om-polisen/jobba-hos-polisen/det-har-erbjuder-vi/#:~:text=Det%20finns%20m%C3%A5nga%20yrken%20och,l%C3%B6neavtal%20med%20fyra%20olika%20fackf%C3%B6rbund.

  SvaraRadera
 10. Rolig bild. Fick du ha klockspelet ifred?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julian Assange till höger känner man ju igen men vilka är dom andra lirarna?

   Radera
 11. Känner ett par poliser i Stockholm. De gifte sig och fick barn. Bodde trångt. Ville köpa en större lgh. Inget fancy, men gå från 2a till 3a i samma område i Stockholmförort. Båda jobbar heltid. De fick inte lån pga för låga inkomster. Det gäller inte bara poliser utan all blåljuspersonal har svårt att ha råd med boende i Stockholm. Kommer att få tydligt allvarliga konsekvenser i en inte alltför avlägsen framtid tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller öht "vanligt folk". Bara medelklassen som har råd med bostäder i Stockholm nu, så det hela hänger på att all medelklass vill dit.

   Radera
  2. Och innan någon med syndrom anmärker så avsåg jag "köpa bostad i ett lugnt område i Stockholms kommun".

   Radera
  3. När två medelinkomster inte ens är nära att kunna finansiera medelvillan i Stockholm?

   Radera
  4. Både ja och nej. Ja vi har skräp löner men endel av oss är ganska duktiga på att fixa för oss endå,och bor hyfsat bra i sthlm regionen trots att vi jobbar i allmänhetens tjänst... Men visst priserna är galna, och det är väll en effekt av att alla vill bo i sthlm även om det intresset börjar avta...turligt nog.

   Radera
  5. Låter skumt. Jag har inte haft några problem att köpa en trea innanför tullarna på en sketen gymnasielärarlön. Det är så många parametrar som spelar in. Kvadratmeterpriset kan variera kraftigt i samma område beroende på vilka övriga krav du ställer och hur mycket du kan låna påverkas av flera andra faktorer än bara månadsinkomsten.

   Radera
  6. 70 m2 a 90k per m2 ger ca 6.3 miljoner. Om man som lärare tjänar 500k om året så kan man inte låna mer än ca 2.25 miljoner, det dubbla om två löner. Saknas då 1.8 miljoner i kontantinsats från den sk bostadskarriären. Kan funka, men inte på en lön om det inte är nedre botten i uselt skick, eller man får låna 6-7 ggr lönen.

   Radera
  7. Rapport från verkligheten.
   25 k/kvm verkar vara peak för denna gång då bankerna är restriktiva.

   Radera
  8. Förvisso endast en anekdot från en kommun med 100 k invånare men det är verkligen inte så att folk badar i pengar.

   Radera
  9. Upplever det som att många har bra nu men också, ju högre summan blir destå längre bort från noll är den, hyra på 10k kan man ju betala om man har över 20k, den känns inte så dyr efter 40k.

   Om du är en 40+ x2 och har köpt lgh är ju både den förhoppningsfulla och reala ekonomin de sista fem åren inte alls dålig.

   Vi får se, ingen spådom.

   Radera
  10. Fet och fluffig. Inte ens i Danderyd snittar de på 40 k.

   Radera
  11. I call bullshit!
   ”inget fancy” säger ju iofs inte så mycket förrän cornu gjort en undersökning med efterföljande presentation.


   4,5 ggr inkomsten har vi väl rett ut några gånger att det inte är något hårt tak? Det finns banker som ger både 5,5 och 6.

   Storyn håller inte..   Radera
  12. Andlir och Gunanr

   Storyn låter trovärdig. Om folk har svårt att få lån på 25 k/kvm i 100 k-ort lär det vara klart värre i Sthlms-förort.

   Radera
  13. Jag tror på det du säger Östergren, men jag vet inte om vi menar samma saker. I Sverige lånar man väl inte per kvm? Visst kan de kanske anpassa sin kalkyl utifrån objektet, men oftast får du ju lånelöfte utan att ha valt objekt.

   Menar du att två poliser med fast jobb, med befintlig lägenhet i samma område, skulle ha svårt att få låna pengar utifrån inkomst och kalp-kalkyl?

   Menar du att bankerna ändrat beteende? Att alla banker gått ihop och bestämt att nu gör vi på ett helt annat sätt än vi gjort tidigare?

   Jag frågar som jag frågar, för det är så jag tolkar det du skriver.. och där finns det så klart en osäkerhetsfaktor.

   Radera
  14. Kollade på Solna som jag haft hyfsad koll på och där är priserna nu uppe i 63 k/kvm vilket ger ca 5 mkr för 79 kvm.
   Då ska de in med 750 k i insats.
   Resterande 4.25 mkr ska täckas av lön som snittar på 70 k tillsammans för paret så kalkylen går inte ihop om 5 ggr bruttolön.

   Rent anekdotiskt har banken aldrig varit tuffare än nu.

   Radera
  15. nä det försvann...

   mitt långa hyfsat välformulerade svar omskrivet snabbt och slarvigt.

   Fancy/inte fancy, eller fancy/halvfancy/inte så fancy/ok/ganska ok/halvrisigt/risigt

   ang solna.. mindre lgh har högre kvm pris och större lgh lägre än 63k va?

   uppgång på 10% senaste året va?

   Tvåan på 60kvm som de ska byta ifrån ger då minst 350k i värdeökning senaste årer..
   insats när de köpte får vi väl räkma med 15% även där..

   Jag får ihop solnakalkylen.. eller kommer väldigt nära.. å då får man kanske göra som mopongo å hitta rätt lgh, eller kliva ner 1-2 kvm..

   det saknas viktig information för att storyn ska hålla, å med den informationen blir storyn en helt annan...

   T ex byte från liten tvåa till stor trea..
   Maxade lån för att finansiera bil, resor, sommarstuga?

   Radera
  16. Har förövrigt en ensamstående polismamma i mitt inte så fancy villaområde i Stockholm. tycker dock inte den infon räcker så bra för att dra slutsatser om hur lätt det är att få lån å köpa hus i stockholm som ensamstående polis.

   Radera
  17. Gunanr.
   Antog att de fick lånelofte på 5 ggr lön vilket ger 3.5 Mkr. Då saknas 1.5 Mkr som de kanske inte har.

   Radera
  18. aaaaah, du menade att de bara får lön 10 månader per år? Det va det djävligaste.. det hade jag faktiskt inte koll på. (snäll glad gubbe)

   Radera
  19. Sorry du har rätt. Såg 350 k per år. Inte korrekta 35 k per månad. (Extremt lång arbetsdag)
   Nu ska jag tända grillen käka middag och dricka några bira kanske vettet återkommer.

   Radera
  20. @ somebody. Det finns en hel del lägenheter som är betydligt billigare än snittet om man bara kan tänka sig att bo lite mer bullerstört, nedre botten (som du påpekar), miljonprogramskåkar (ja, de finns även innanför tullarna), långt bort från tunnelbanan, hög avgift, kass planlösning eller risig standard etc, etc. I höstas flyttade jag ca 500 meter till en 2 kvm större lägenhet och fick slanta upp 1,4 miljoner i mellanskillnad för det nöjet. Har också fått en väsentligt högre avgift. Och då valde vi ändå inte att flytta till någon av premiumlägemheterna i samma storlek i samma område som vi också tittade på. Då hade mellanskillnaden lätt kunnat hamna på 2 miljoner.

   Radera
  21. Ja det är klart att skenande bostadspriser drabbar även andra än blåljuspersonal. Jag menar dock att den negativa effekten på samhället blir allvarligare pga att personal med samhällsviktiga funktioner inte har råd att köpa bostad och inget finns att hyra.

   Radera
 12. Minst 2 personer på bilden kan räkna.

  SvaraRadera
 13. Moderaterna mfl. kräver det ena efter det andra, däribland sänkt skatt. Jag är besviken på journalister som aldrig frågar: "vem ska betala".

  SvaraRadera