Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-24 15:42

Lägsta antalet bostadsinbrott någonsin 2020 - halverat sedan 70-talet - både lägst i antal och per capita

År 2020 hade det lägsta antalet bostadsinbrott någonsin - åtminstone sedan 1975 där BRÅ:s data börjar för inbrott i bostad. Siffran är både lägst i antal och per capita, där den halverats sedan 70-talet.
Anmälda inbrott i bostad per 100 000 invånare 1975 - 2020 Data: Brå
Bostadsinbrotten låg 2020 på 141 stycken per 100  000 invånaree, vilket ungefär är halva siffran mot 70-talets cirka 270 och mindre än hälften från rekordåren under 80-talets första halva. Vi minns ju alla hur vi lämnade våra dörrar upplåsta på den tiden och var storligen förvånade över bostadsinbrott om de väl skedde.

Så låser folk sina dörrar beror det i alla fall inte på den faktiska inbrottsrisken, utan på den upplevda känslomässiga risken, som antagligen skapas av klickmedia, sociala medier, politiker som inte har sanningen som agenda för att ragga röster, och förstås även av larmförsäljarnas annonser i sagda medier.

Sedan fungerar förstås larm, övervakningskameror och andra åtgärder, samt polisens målinriktade arbete mot de integritetskränkande bostadsinbrotten. Plus att även om vi aldrig förr haft så mycket prylar i hemmen är de allt värdelösare på andrahandsmarknader som Blocket, när exempelvis hemelektronik ständigt blir billigare, och de flesta inte längre har guldsmycken utan billigare grejer för någon hundralapp, samt att allt färre använder kontanter och därmed inte heller har några dito hemma.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Tror på det sista; det är helt enkelt inte lönt att göra inbrott längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också min spontana tanke. Den enda riktigt stöldbegärliga i en bostad är väl TV:n, mobiler och smycken/klockor. Mobilen är i princip en kroppsdel idag, TV:n är alldeles för omständig/ömtålig att släpa med sig och när det gäller riktigt värdefulla smycken och klockor kanske det dock fortfarande är lönsamt om man har kännedom om förvaringsplats?

   Lägg sedan på en sådan enkel sak som moderna säkerhetsdörrar i var och varannan bostad och du har ett recept för att få den här statistiken. Med det sagt är det helt klart värt att lyfta!

   Radera
  2. Det dyraste i mitt hem är troligen vitvarorna och soffan. Skulle vilja se den som går iväg med soffan eller min tvättmaskin.

   Radera
  3. Jodå. Tjuvarna är mer sofistikerade än så. Jag har varit med om detta. Förutom guld, klockor, kameror, mobil, ipad allt smått som är värt något. Ev kontanter typ länsa barnens kassaskrin och sparbössor. Sen även märkeskläder typ Piké, kalsonger, parfymer och rakvatten. Blir faktiskt snabbt rätt mycket stålar.
   Att bära ut 60 tums TV:n lockar inte.

   Radera
 2. Utländska stöldligorna kommer inte in i samma omfattning som tidigare. Mycket riktigt är det smycken och kontanter man söker. Finns gott om det i hemmen. De inhemska är oftast Z och de har gått över till att gå på de äldre genom att utge sig för att vara polis, vaccinationssamordnare etc. Så där blir det ett nollsummespel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag också. Stöldtrafiken från Baltikum är inte lika effektiv. Många som jobbar hemifrån gör nog det hela mer problematiskt också.

   Radera
  2. Det förklarar dock inte varför det gick ned redan 2019. Positivt oavsett att det är lägre än på länge!

   Radera
  3. Något som däremot går bra för stöldligorna just nu är ju katalysatorstölderna: https://www.stoldskyddsforeningen.se/dramatisk-okning-av-bildelsstolder/

   "Nytt för i år är den stora mängden katalysatorstölder som skett och hittills i år har redan 2080 katalysatorstölder från bilar genomförts jämfört med 74 föregående år."

   Radera
  4. Katalysatorer och rattar, det senare främst till finbilar är hett.

   Inbrotten har minskat pga ökat fokus internationellt mot att bekämpa de ligor som sysslar med detta. 2020 bidrog naturligtvis restriktionerna till att bromsa.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Rattar försvann i förra garageinbrottet. Var visst en Mercedes AMG som blev av med sin ratt bl a så ja premiumbilar löper klart högre risk. Teslafälgar är även de populära att ta. Katalysatorer är väl ett högst övergående problem, då elbilarna nu tar över nybilsförsäljningen genom privatleasing och utportionerad miljöbonus över tre år. Är såklart billigare än motsvarande fossilare. Undrar hur länge bonusen lyckas finnas kvar, hoppas själv på att kunna plocka ut 70k till för totalt 190k och nästan gratis bilägande de senaste åren.

   Radera
  7. Har man inte läst det finstilta i privatleasingavtalet så kan man alltså oväntat få en 70k restnota vid återlämnandet.

   Radera
  8. @B2B Tvärtom tror jag att katalysatorstölder kommer bli allt vanligare i takt med att vi får fler laddhybrider på vägarna. Det kommer ta lång tid innan en meningsfull del av bilparken är helelektrisk och därmed utan katalysator.

   Det är nämligen exakt den typen av bilar ligorna är ute efter då katalysatorn slits mindre än på motsvarande fossilbil. T.e.x Toyota Prius ska vara den mest drabbade modellen dels p.g.à det och dels för att katalysatorn är mycket lättåtkomlig på just den modellen.

   Radera
 3. Är inbrott i garage/förråd inräknat här? Känslan är att det har blivit betydligt vanligare. Kan också tänka mig att bytet där har blivit mer intressant än bostaden, med dyra verktyg, (el)cyklar osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i en annan tidsserie är detta inräknat. Det minskar också enligt samma trend.

   Radera
  2. Precis som med mycket annat är det sociala mediernas förbannelse som spökar alltså... Men jag hade också intuitivt gissat på att de ökat med tanke på vad man läser så gott som dagligdags i just sociala medier.

   Radera
 4. Mjo men ofta är det inte ens värt att anmäla, det är en försäkringsfråga i många fall, "de har brutit sig in och stuligt och tofsat till det i lådor, min gamla samsung s7 verker de tagit", Jag menar, visst kan de tömma ett hem på elektronik av hög klass visst men annars är det ju desperata natkomaner mest som göt dessa destruktiva inbrott
  Jag kan förstå att man tar kontanter eller smycken, amtikviteter, men de där inbrotten för "nåt jag kanske vill ha eller kan sälja" ja, vi kanske inte ska diskutera vissa grupper i socialgrupp 3 vars förfarandet är extra negativt för den utsatte.

  SvaraRadera
 5. Kan det vara så att polisen inte ens tar upp anmälningarna eller skriver av/lägger ned och det förs inte in i statistiken?

  Håller dock nog med, bor i samma villaområde i stockholm där jag växte upp och alla hade inbrott förut men lugnare idag.

  90-talet var narkomaner, idag ofta romer som rotar runt lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ligor från Baltikum. Dom är duktiga. Håller koll och ser familjens rutiner. Gör inbrott men rör inte till. Fort in och fort ut dessutom med flyktväg utfall om...
   Innan man hunnit anmäla är dom redan på båten hemåt. Sen är det väl samma som dessa långtradare med stöldgods, båtsnurror mm som åker ut genom gränserna. Tulltjänstemän får inte genomsöka transporter.(Nya befogenheter från 1/7) Därför rätt säkert att ha transporter fulla med stöldgods utan att bli kollad.

   Radera
 6. Det är ingen annan stapel som skenat typ ”rån i hem”?

  SvaraRadera
 7. Många jag känner och har hört talas om polisanmäler inte längre inbrott.
  Polisen återkopplar inte och det är därför meningslöst annat än om man kan utnyttja hemförsäkringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast just på grund av hemförsäkring (och för bilstölder, bilförsäkring) kan man räkna med att anmälningsbenägenheten för sådana här brott är mycket hög.

   Radera
  2. jomenvisst ...såg nu att det handlade om 2020! alla satt ju hemma och glodde istället för att gå till jobbet eller flyga till Thailand.
   Självklart blev det färre inbrott , !

   Radera
  3. Om du tittar på staplarna ser du att den kraftiga nedgången var 2018. Du börjar bli lite desperat i dina försök att hitta bortförklaringar...

   Radera
 8. Den största faktor mot inbrott är att vara hemma.

  Folk distansjobbar hemifrån och åker inte på semester lika mycket.

  Wuhanpesten är i detta fall en positiv faktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med svårare att göra inbrott när folk hela tiden är hemma. Rån/stöld blir alternativet.

   Radera
 9. Bortsprungna katter, finns det statistik på det? Måste ha ökat nåt enormt.

  SvaraRadera