Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-18 19:00

Kraftsamlingen mot Ukraina fortsätter - Östersjöflottans landstigningsfartyg går in i Svarta Havet

Rysslands kraftsamling mot Ukraina fortsätter. Igår gick även hälften av den ryska Östersjöflottans Roputja-landstigningsfartyg in i Svarta Havet, dit nu större delen av Ryska federationens offensiva landstigningskapacitet från hela fyra olika ryska flottor nu koncentrerats.
Ryska flottan
Det handlar om RFS 102 Kaliningrad och RFS 130 Korolev, som nu anslutit till de två Roputja från Norra flottan och Kaspiska flottiljens hela landstigningskapacitet som nu befinner sig i Svarta Havet. Det handlar om hälften av de Roputja som finns i Östersjöflottan, likt man skickade hälften av fartygen från Norra flottan.

Ovanpå detta finns förstås Svarta Havsflottans egen landstigningsförmåga redan på plats.

Ryssland hävdar att det ska genomföras en övning. Initialt var uttalandet från ryska nyhetsbyrån Interfax att det bara handlade om tio landstignings- och artillerifartyg från Kaspiska flottiljen, vilket sedan ökades till 15 enligt nyhetsbyrån RIA, dock utan att Norra flottan eller Östersjöflottan inkluderades.

Ryssland har också utvisat tio amerikanska diplomater, efter att USA gjort det samma på grund av dessas inblandning i att störa de amerikanska valen. Tjeckien har utvisat 18 ryska diplomater efter att framlagt bevis för att den ryska militära underrättelsetjänsten GRU:s beryktade avdelning 29155 ska ligga bakom bombningen av ett tjeckisk ammunitionslager i oktober 2014, vilket dödade två tjeckiska anställda. Syftet var antagligen att stoppa leveranser av ammunition till Ukraina under en period med några av de hårdaste striderna mellan Ryssland och Ukraina. De 18 utvisade diplomaterna ska vara identifierade som underrättelsetjänst.

Överlag är det alltså lite dålig stämning just nu.

Källor
www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-russia-defence-idUSKBN2BV14M
www.reuters.com/world/europe/russia-beefs-up-warship-presence-black-sea-ukraine-tensions-simmer-2021-04-17/
apnews.com/article/us-expel-russia-diplomats-sanctions-6a8a54c7932ee8cbe51b0ce505121995
www.france24.com/en/europe/20210417-czechs-expel-18-russian-diplomats-seek-skripal-suspects-over-2014-explosion
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja precis, hur gick det till? Turkarna ville ju knappt släppa in jänkarna i pölen och är väl inte jätteförtjusta i att ryssarna fyller på med skepp?
   Men jag har svårt att se vilken annan väg de kan ha tagit, om inte de har några goa floder/kanaler som går genom halva ryssland??!! :D

   Radera
  2. Om jag har förstått det rätt så stoppar turkarna ingen utan vill bara bli informerade i god tid att ett skepp kommer lastat.

   Radera
  3. Läs om Montreux avtalet.
   Turkiet får inte hindra någon av svarta havsstaternas flottor. USA är inte en stat med kust i svarta havet således får de inte fritt föra in marina styrkor i svarta havet.

   Radera
  4. Montreux-avtalet fungerar då ungefär som avtalet att Ryssland inte får hindra Ukrainas tillgång till Azov vilket de bryter flagrant mot.

   Radera
 2. Det lär också vara dålig stämning i Moldavien och dit lär väl några lämpliga båtar komma till pass.
  FORTE11 håller god koll runt Luansk Donbas Mariopol på 54000 fots höjd!
  Flygkorridoren mellan Puttes Palats och Moskva trafikeras för fullt!

  SvaraRadera
 3. Bra läge nu då att återta Ingermanland, när Putte är helt fokuserad på Svarta Havet! Han lär aldrig se det komma :)

  Om inte annat så hade det varit välkommet om Sverige, Finland, och andra som vill vara med drar ihop en större övning i Östersjön nu som svar på Rysslands provokationer!

  SvaraRadera
 4. Hade NATO varit Ryssland, så hade man destabiliserat någon annanstans, exempelvis uppbyggnad Norra fronten... Centraleuropa... Eskalering för de-eskalering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar hur många ryssar det är som märker att Nato inte beter sig som Kreml säger att de gör eller som Ryssland?

   Radera
  2. Ganska många av de utbildade i storstäderna

   Radera
 5. Så då blir det väl en dipp på börsen snart då?

  SvaraRadera
 6. Bara att korka igen infarten till svarta havet nu då. Flaskskepp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör dit en Evergreen

   Radera
  2. Jag tänkte på samma sak. Spännande om skeppet som blockerar skulle "råka" sjunka på plats.

   Radera
  3. Det är så grunt där att hon är på grund, eller sand långt innan dess. Men om man "tappar" 20000 containers fyllda med plastbollar som guppar runt i Azovska sjön har man nog ganska effektivt förhindrat sjöoperationer i den för et tag framåt.

   "vi har kontakt, bäring 200, avstånd 8, 8,9,7,,9,9,8...)

   Radera
 7. Hur nu det skulle hjälpa Ukraina att stänga in några lanfstigningsfartyg när de redan är på platsen de kan tänkas behövas...

  Bättre vore väl att förse Ukraina med några dussin sjömålsrobot 15 och lämplig kringutrustning som ett bistånd från Sverige. Fast så modiga lär inga svenska politiker vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukraina har väl jobbat med en moderniserad variant av Kh-35 men om bidraget från Sverige är gratis tar dom gärna emot RBS 15. Annars kan man ansluta sig själv till Ukrainas väpnade styrkor och göra skillnad om man vill vara motsatsen till vad du antyder svenska politiker är.

   Radera
  2. @Goofy: Minsk-avtalet förbjuder användandet av utlänningar hos båda parter, så det är inte som 2014 längre att det finns frivilligförband med massa utlänningar. Iaf inte på den ukrainska sidan. Det fåtal frivilliga från tredje land som finns kvar blev ukrainska medborgare för att komma runt reglerna.

   Radera
  3. @The Engineer: OK synd för annars hade vi kunnat träffas i skyttegraven och krigat för kung och fosterland.

   Radera
 8. George friedman har en intressant analys på detta. Sammanfattningen är att hot om krig som både Ryssland och Kina håller på med är just bara hot. Hade man velat invadera så hade man gjort det med ett överraskningsmoment. Att man hotar och visar sin militära närvaro visar istället på att man egentligen är svag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har man ju redan invaderat och kriget är ett faktum. Gick ju sådär när man provade överraskningsmomentet 2014. Sen så skulle det väl iofs bli ett överraskningsmoment om det kom en attack nu också, om man antar att det bara är det vanliga vapenskramlandet?

   Radera
  2. Kraftigt förenklat... Men Ryssland svarar på provokationer från Ukraina som uppmuntras av Biden administrationen (som har många i ledande positioner som velat platta till ryssarna ett bra tag nu), och Kina vill visa sig starkt inför hemmaopinionen...

   MEN, även om kina inte har styrkan att invadera Taiwan i dagsläget, kan det snabbt ändras om USA nu dras in i Ukraina vs ryssland. Släpper de samtidigt tyglarna över Nordkorea kan det bli riktigt "intressant". Tror inte USA riktigt har kapaciteten att hantera flerfrontskrig med både Kina och Ryssland.

   Radera
  3. Ja nu tror jag Freidman har rätt..
   Taiwan är mest en grej bara, det kommer det kommer men som jag ser det, inte snart. Jag kommer nog få den värdelösa pensionen först. Men kul med alla Svenskar på upphöjda internationella positioner som "går med det internationella samfundet".

   Radera
  4. Stora anfall sker inte med överraskning, utan efter helt uppenbar kraftsamling.

   https://cornucopia.cornubot.se/2021/04/ryssland-ukraina-angrepp-kraver-inte.html

   Radera
  5. @Greenious: Provokationer från Ukraina? Ja det är såklart provocerande för Ryssland att ett grannland vill bevara sitt nationella oberoende och territoriella integritet? Fruktansvärt provocerande!

   Radera
  6. The [email protected] försök sätta dig in i Rysslands situation eller tänkt dig ombytta roller väst-ryssland så är det inte så svårt att inse hur ryssarna uppfattar det.
   Obs man behöver inte hålla med den andra sidan eller tycka det är bra bara för man sätter sig in i dess situation.

   Radera
  7. Det kritiska för Rysslands situation borde vara att få till en politisk ledning som inte beter sig som en intern ockupationsmakt som söker enklast möjliga sätt att berika sig själva. Om man bryr sig om att ryssarna och alla andra folk i detta imperium skall ha det bra.

   Radera
  8. @Gargamel: Rysslands situation är att ett antal grannländer är på väg mot en mer demokratisk och mindre korrupt framtid. Det är dåligt för makteliten i Ryssland ja, men kan knappast benämnas en provokation. Till skillnad från att invadera sin grannländer, sätta hamnar i blockad, skicka ut sina agenter att mörda folk, flyga aggressivt med stridsflyg utan transponder, det är provokationer.

   Radera
 9. Detta borde innebära att årets Almedalsvecka kan genomföras som planerat...

  SvaraRadera