Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2021-04-16 08:07

Kraftigt ras för dollarn och amerikanska räntor - uppåt på börserna under torsdagen och i Asien under fredagsmorgonen

Dollarn faller kraftigt tillsammans med räntorna på de amerikanska statsobligationerna, vilket drog upp de amerikanska börserna under torsdagen, i synnerhet teknikbörsen Nasdaqs index. Uppgången fortsätter trevande i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen. På Stockholmsbörsen blev det börsrekord under torsdagen. Igen.
Håller emot
Räntan på den amerikanska tioåringen föll till 1.56%, vilket är den lägsta noteringen på över en månad. Detta drog förstås även ner dollarn och USDSEK ligger nu på 8:45 och även det tillbaka ungefär en månad. Motsvarande utveckling gäller även för USDEUR. Guldpriset håller emot och har rent av stärkts så ett gram guld ligger nu på 480:- SEK per gram.

Även de amerikanska börserna steg förstås på att alternativa räntebaserade avkastningskrav föll respektive att obligationerna steg i pris. S&P-500 gick +1.11%, Russel 3000 +1.09% medan Nasdaq 100 gick +1.61% och Nasdaq Composite +1.31%.

I Stockholm var det upp igen efter gårdagens sättning och förstås nytt börsrekord. OMXSPI gick +0.80% och OMXS30 +0.67%, men den fallande dollarn tar ut mycket av de amerikanska uppgångarna.

Under morgonen är det trevande positivt i de asiatiska tidszonerna. Negativt eller oförändrat i Australien med ASX 200 -0.07% men positivt för HAng Seng +0.20%, Nikkei 225 +0.12% och Straits Times +0.40%.

Jag har fått önskemål om att publicera en tabell med olika indikatorer, inklusive råvaror, i morgonrapporten. Förvisso går den ut lite olika tider och kan därmed avspegla handel vid inte nödvändigtvis samma tid på dygnet, men vilka indikatorer vill ni ha i en sådan tabell? Allt går dessvärre inte att fixa då öppna gratiskällor har sina begränsningar. T ex har inte Riksbanken publicerat de svenska marknadsräntorna för igår så här dags, utan det brukar komma först senare under dagen. Svenska tioåringen låg för övrigt på 0.3729% i onsdags. I februari var den noll.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Har Östergren någon kommentar till skämtet ifrån igår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du lurade tillbaks mig.
   https://www.cnbc.com/2021/04/16/dogecoin-doge-price-meme-cryptocurrencys-rise-sparks-bubble-fears.html

   Radera
  2. Ah, förlåt. Visst inte att du hade paus. RH låg nere några timmar, vilket orsakade panik på reddit. Nu verkar det fungera igen.
   Jag köpte in mig igår innan den gick bananas. Plockade ut insats och ligger stilla ett tag nu. Elon behöver inte ens twittra numera, bollen är i rullning. 5:e största krypton, verkar som om jag mina:ade på rätt vovve. Wow ;)

   Radera
  3. Snyggt jobbat. Ska höra med expertisen (ungdom) i helgen vad de har att säga om rörelserna i Doge. Kommer ihåg när Doge rullades ut för x antal år sen, var ett kul skämt då, kanske är allvar nu.

   Radera
  4. Tack, ren tur med timingen. Har nu fått lära mig om risk/reward med derivat. Verkar livsfarligt för en amatör som mig. Nu ligger jag still och går ut på krogen istället. Trevlig kväll.

   Radera
  5. Trevlig kväll. Bra att du håller Sverige snurrande.

   Radera
 3. Förslag till tabell: Diverse råvaror i SEK.

  Det känns extra intressant den senaste tiden då tillgångar generellt har ökat snabbt i värde. Dessa prissätts i USD, men som inlägget ovan skvallrar om så kan uppgången i USD vara större än i SEK.

  SvaraRadera
 4. Jag tror starkt på sydostasien. Regionen har förvisso sina problem och då ett av dessa, kanske den största, är det geo-politiska läget mellan USA och Kina, så borde där finnas ett ganska stort förhållande mellan risk och belöning (men vad vet jag). Om man nu, som en vanlig kille, skulle vilja satsa mer i regionen - vad rekommenderar ni?

  nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swedbank Robur Asienfond A, 1,28 % hos Savr

   https://savr.com/sv/konto/butik/1303

   Radera
 5. USD,Guldpris i sek och gram, Euro, faang, omxs30, Bitcoin i USD.

  SvaraRadera
 6. Dow, Nasdaq, Omx30, Hongkongbörsen, USD, EUR, Au, Ag, Cu, olja, 2/10/30 års amerikanska och svenska räntor. Råvaror i dollar hellre än SEK.

  Tack på förhand.

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte att man vill ha en tabell med de index som nämns (brukar nämnas?) i texten.
  Kanske även några valutakurser och guldpriset i SEK i en annan tabell.

  Önskan var att få inläggets info i tabellform som komplement till texten.

  Men som vanligt så öppnar ju nya funktioner för nya möjligheter...

  SvaraRadera