Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-21 07:21

Kraftigaste nedgången på Stockholmsbörsen sedan oktober - raset fortsätter i Asien under onsdagsmorgonen

Börserna särskilt i Europa föll hårt under gårdagen, och för Stockholmsbörsen var det den största nedgången en enskild dag sedan i oktober. Kraftiga nedgångar fortsätter i Asien under morgonen.
Dyrt björnskinn som säljs efter att björnen faktiskt är skjuten
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXSPI gick -2.34% under gårdagen och bredare OMXSPI föll med -2.02% vilket är den största nedgången sedan oktober.

I Europa gick CAC 40 -2.09%, FTSE 100 -2.00%, DAX -1.55% och Euronext 100 -1.88%.

Efter en lång oavbruten och stabil uppgång i ett halvår på Stockholmbörsen är det inte direkt förvånande om det kommer en rekyl, och en sådan sker förstås per automatik från de nya börsrekord vi precis upplevt. 
Dagscart OMXSPI

Nu behöver inte det bli en stor sättning, och den blir sannolikt tillfällig. Övervärderingar behöver justeras, och det finns gott om extremt övervärderade bolag.

I USA var nedgångarna inte lika stora och dollarn har stärkts så USDSEK hittas på 8:44. En diversifierad portfölj har därmed inte fått en lika hård smäll som en ren OMXS30-förvaltning.

S&P-500 gick -0.68 och Nasdaq Composite -0.92%. De amerikanska statsobligationsräntorna föll och utplånade det mesta av de två föregående dagarnas uppgångar.

Skräckindexet VIX steg återigen, men likt tidigare från låga nivåer. Guldpriset tog ett skutt upp till 484:- SEK per gram nu på morgonen.

I Asien fortsätter nedgångarna, mer eller mindre kraftigt. ASX 200 går -0.73% i Australien, Hang Seng -1.63%, Nikkei -1.93% och Straits Times -1.26%.

Givet centralbankernas penningpolitik kommer förstås inte en nedgång bli särskilt omfattande och långvarig, utan det ska ösas ut pengar i systemet för att rädda börsen. Särskilt som en ekonomisk återhämtning i vaccinprogrammens spår inte får störas av att marknaden surnar till, så om inte annat kommer politiker att ösa ut ofinansierade satsningar världen över för att hindra en krasch. En krasch som ändå inte skulle ligga rätt konjunkturcykelmässigt.

Men bli inte förvånad om vi har någon veckas sättning att se fram emot. Eller köpläge enligt buy the fucking dip-strategin som varit det vinnande konceptet sedan finanskrisen.

Sedan kan det väl vara lite surt att inte få räkna på rekord i portföljerna i några dagar. Ut i aprilvädret istället. Just det, april bjuder alltid på överraskningar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Just vädret har varit extra bra för mig som sjuk. Idag ser det dock sämre ut, efter två dagar med 20 grader.

  Doge/USD +13%. Buy the dip

  SvaraRadera
 2. Men nu är det uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för mig, Robin Hood sover visst.

   Radera