Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-07 11:48

Konjunkturläget enskilda sektorer - bemanningsbranschen i högkonjunktur - snart även IT-konsulter

Enligt konjunkturläget för enskilda sektorer i mars är allt fler branscher i tjänstesektorn i högkonjunktur eller snart på väg att gå upp i högkonjunktur. Bland annat gäller detta bemanningsbranschen som nu är i högkonjunktur och IT-konsulterna som är precis under gränsen.
Konjunkturläget enskilda sektorer mars 2021 Data: Konjunkturinstitutet
Tillverkningsindustrin är kvar i överhettning, medan det förblir segt för en del sektorer av parti- och detaljhandeln. Internethandel, kultur- och fritidsbutiker, heminredning och elektronik har dock lysande tider, rent av överhettning för de flesta.

Mest intressant är dock tjänstesektorn, där nu bemanningsföretagen har högkonjunktur, vilket nog kan ses som en tidig cyklisk indikator på ekonomins återhämtning. Även bank- och finans har högkonjunktur och IT-konsulterna som hittas på -0.2 är snart också i högkonjunktur. Övriga konsultbranscher har lite längre kvar till högkonjunkturen.

Djupast lågkonjunktur hittas inom restauranger och tillhörande partihandel med livsmedel, dvs företagsförsäljning av livsmedel som ju främst har just restaurangerna som kunder. Hotellen går bättre och är bara i lågkonjunktur.

Det är fortfarande en stor spretighet mellan sektorerna, vilket visar att vi bara är i början av den ekonomiska återhämtningen, som kan bli mycket kraftfull när väl sektor efter sektor rullar in tillbaka i högkonjunktur.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Så både partihandel med livsmedel OCH restauranger ligger illa till? Har folk helt slutat äta, eller? Har dom lagt matbudgeten på läderförkläden a la Per Morberg så att dom måste leva på blodkorv och nudlar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Partihandel med livsmedel säljer till restauranger, inte till dagligvaruhandeln.

   Radera
  2. Jo, jag vet. Men dagligvaruhandelns röda stapel såg lite mindre dramatisk ut.

   Radera