Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-07 15:44

Hur följer konjunkturen för IT-konsulterna svensk konjunkturbarometer?

Hur väl följer konjunkturen för IT-konsulterna svensk konjunkturbarometer? Dels intressant för alla de bloggläsare som jobbar i IT-branschen, och dels intressant för den som investerar i IT-konsulter på börsen. Svar nedan.
Låda med Bra Sladdar (TM)
Svaret är rätt enkelt - konjunkturen för IT-konsulter följer generellt konjunkturen för svensk ekonomi mycket väl. Den matematiska korrelationen är extremt stark på 0.82. Bla bla bla korrelation innebär inte kausalitet bla bla bla, men även en IT-konsult bör förstå att det visst finns en kausalitet mellan dessa två faktorer i konjunkturen - företag som går bra köper oftare IT-konsulttjänster än företag som går dåliga.
Konjunkturbarometern som staplar, konjunkturbarometern för IT-konsulter som linje Data: Konjunkturinstitutet
Konjunkturbarometern för svensk ekonomi respektive IT-konsulterna följer som ni ser varandra alldeles utmärkt. Man kan ana viss fördröjning och eftersläpning hos IG-konsulterna och det finns åtminstone två lite längre perioder där de skiljer sig åt, nämligen runt 2004 - 2006 då konsulterna gick bättre än ekonomin, kanske som en backlash efter IT-kraschen, och runt 2014 - 2015, då konsulterna gick sämre än konjunkturen.

Så avvikelser förekommer. Men generellt kan man säga att IT-konsultbranschen är cyklisk.

Men vi lever just nu och just nu ser IT-konsultbranschen att följa den allmänna konjunkturen med någon månads fördröjning. Om detta inte bryts plötsligt, så bör branschen fortsätta stärkas och framöver visa bättre siffror. Detta kan vara intressant både som arbetande i branschen eller som investerare. De börsnoterade bolagen bör alltså förbättra sina resultat framöver. Sedan är frågan om de är lågt eller högt värderade idag utifrån detta. Fast kvartalsrapporter för Q2 2021 får vi först framåt augusti, om ens effekten i återhämtningen slår igenom redan Q2, utan istället kanske kommer först Q3 när Wuhan-pesten upplevs som avklingad efter sommaren och alla som vill har vaccinerats, plus att alla nya höstprojekt drar igång? I så fall ser vi inte en uppvärdering av börsbolagen förrän Q4 2021.

Bloggen har investerat i IT-konsultbolag, men tänker inte berätta vilka. Än så länge har de stigit uppåt 30-40% sedan i januari. Undervärderingen hänger nu på hur mycket av framtida resultatförbättringar som redan prisats in och mycket av gapet i värdering kontra de högre värderade teknikkonsulterna har nu försvunnit. Återstår branschtillväxt.

Konjunkturdatat för branschen sträcker sig tyvärr inte längre bak än april 2003, så IT-kraschen saknas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Fyfan vad osexigt det är med stora börsnoterade konsultbolag när man känner branschen från insidan.

  Man vet att majoriteten av stålarna går till inventarie-nissarna som drar in alla uppdrag samt en overhead med massa pappersvändare och mellanchefer. Sen sitter nybakade från skolan och är de som faktiskt producerar och presterar. Efter 3-4 år inser de vilket slavgöra de gör och tar anställning på någon liten byrå tills de har överlevt länge nog för att själva bli en del av inventariet hos de stora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”You either die a nybakad konsultslav or you live long enough to see yourself become the inventarie-nisse”

   - Albert Einstein

   Eller något...

   Radera
  2. Håller med. Det enda sättet ett stort konsultbolag får bra vinstmarginaler är genom att skala upp antalet konsulter (massrekrytering), samt hålla nere kostnaderna (anställ horder av nyexaminerade och pressa ner lönerna). Extremt oinspirerande bransch att investera eller jobba i. Finns begränsat med mervärde att skapa.

   Radera
 2. Vore intressant med ett bostadsbevakningsinlägg. Det pratas nu om 20%:ig årlig uppgångstakt på hus. Stämmer väl med mina anekdoter. Reserverade själv ett nybygge idag där runt 70% sålts på spekulation innan byggstart. Jag avser dock att bo där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratulerar, kul!

   Jag bryr mig sällan om siffrorna från Mäklarstatistik, då de inte kvalitetsjusteras.

   Radera
  2. Tack, jag ville ha en uteplats för grill samt att barnen saknade sin studsmatta. Ungefär samma område, fast nybyggt med fast pris för strax över 3,5M. Ifall priserna nu bara står stilla tills inflyttning ht 2022. Så minskar jag risken mot en ev prisbubbla. Då jag har möjlighet att bli lågbelånand.

   Radera
  3. Var förövrigt på en visning i den färdiga etappen. När ägarna väl får nycklarna, så var det bara att välja våningsplan, vädersträck och storlek på lägenheterna enligt mäklaren. Givetvis högsta bud som vinnare. Galet flippande. Mycket pengar i omlopp ifrån vår kära huvudstad, kottarna måste ju ha en lägenhet när de nu studerar.

   Radera
  4. Idag fick jag värdering från Booli. Sjukt upplåst värdering sedan årsskiftet

   Radera
  5. Boolivärderingen brukar ligga lite för högt är min bild av den. Min ligger en bit över 5M, mäklaren satte budstart till 4,5M. Men jag avvaktar förstås försäljning i nuläget.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. "Den här kommentaren har tagits bort av skribenten"... finns ju inget som gör mig så nyfiken.... i de här oskyldiga ämnet, vad kan lille Patrik ha sagt som förtjänades raderas från våra andra läsares känsliga ögon? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen skrev han "Idag fick jag värdering från Booli. Sjukt upplåst värdering sedan årsskiftet", men kommentaren hamnade på fel plats.

   Radera
  2. aha... inte så dramatiskt och trolligt som min 2021 hjärna föreställde sig då

   Radera