Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-04-19 10:46

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatörens mobilnät, samt även till dotterbolaget Telfort. Bland annat kunde man från Kina avlyssna vem som helst, inklusive den nederländska premiärministern, och även få reda på vilka telefonnummer som avlyssnades av nederländska myndigheter.
Kanske har du som affärsresenär någon gång avlyssnats av Kina när du bytt flyg på Schipol, Nederländerna?
Huawei hade även full tillgång till Telforts kunders personliga information, och en undersökning visade att Huawei aktivt installerade flera sätt att göra detta på och regelbundet hämtade informationen om Telforts kunder, samt vägrade avinstallera dessa möjligheter när de konfronterades av KPN.

Allt kunde skötas på distans från Kina och Huawei har tydligen fortfarande tillgång till kärnan i KPN:s mobilnät.

KPN förteg upptäckterna, för man var oroliga över att bolaget skulle gå omkull om det blev offentligt att samtliga kunder fritt kunde avlyssnas från Kina. Den nederländska underrättelsetjänsten varnade KPN för att använda Huawei, men bolag struntade i varningarna.

Man ska också komma ihåg att samtal från svenskar till nederländare med KPN-abonnemang - privat eller i företagsärenden - kan avlyssnas av Kina. Det räcker alltså inte att bara stoppa Huawei i svenska mobilnät, utan man kan även bli avlyssnad i andra nät, och med all sannolikhet om man själv befinner sig i Nederländerna och pratar via roaming.


Det finns fortfarande nyttiga idioter och avlönade inflytelseoperatörer som menar att Huawei ska fortsätta släppas in i svenska mobilnät, ofta framförs argumentet att "Kina måste få avlyssna svenska mobiltelefonsamtal, datatrafik och SMS, så Ericsson kan sälja mobiltelefoniutrustning i Kina". Någonstans runt 10% av Ericssons omsättning sägs vara i Kina och handlar därmed om några miljader. Hur mycket svenska företag förlorar globalt när Kina fritt kan avlyssna företagsledares mobiltelefoner och datatrafik för industrispionage, t ex för att titta på offerter, men också stjäla teknik eller hitta svagheter hos företag och anställda, är dock oklart. 

Den vanlige svensken har förstås endast sin personliga integritet, sitt arbete, arbetsgivare, skatteintäkter, vård, skola, omsorg, rättsväsende, försvar och pension att oroa sig för och har i slutändan bara välfärd, välstånd, lycka och den egna hälsan att förlora när Kina ägnar sig åt massivt spionage mot Sverige och den vägen konkurrerar ut svenska företag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. Det här borde bli en rätt stor nyhet. Om inte, är väl hela media tvålplockare åt ccp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har plockats upp i brittisk press, så snart kommer en svensk rewrite.

   Radera
  2. Ungefär sådär sa de när de såg flygplanet träffa skyskrapan.. "Det här borde bli en rätt stor nyhet".

   Radera
  3. More like "fan, kommer ta en stund att städa upp det där va?"

   Radera
  4. NSA kan ju avlyssna allt i svenska nät så vad är skillnaden? USA eller Kina vad spelar det för roll?

   Radera
  5. Är du ironisk eller är du diktaturens snart avlistade kreatur, Balkongståarn?

   Radera
  6. USA är ju i alla fall en demokrati i botten. Sen kan man åsikter om dem också men det är ju trots allt en ganska stor skillnad.

   Radera
  7. Balkongståarn - källa på det, tack! I så fall är det dags att gå över till röksignalering.

   Radera
  8. Kan gå i god för att åtminstone en av Sveriges mobileroperatörer terminerar all sin trafik till USA. Krav efter 911

   Radera
  9. Röksignaler? Tror du det är stenåldern eller? Nej, så här gör gentlemen:

   https://www.youtube.com/watch?v=gpLAuxzmG44

   Radera
  10. Nej, NSA kan inteavlyssna allt i svenska nät.

   Radera
  11. Felet är att operatörerna inte vill drifta systemen själva, det outsourcar allt till tillverkaren eller annan tredje part. Självklart kan då driftpartnern använda LI (lawfull intercept).
   Det är ett krav i ETSIs standard för telecom att LI ska vara inkluderat https://www.etsi.org/deliver/etsi_tr/103600_103699/103685/01.01.01_60/tr_103685v010101p.pdf

   Radera
  12. Balkongståarn, visst är det så. Men när NSA hittas med fingrarna djupt nere i syltburken brukar inte Cornu vara lika intresserad av att gnälla.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kallor-till-dr-usa-bedrev-spionage-mot-saab-med-hjalp-av-danska-underattelsetjansten

   Radera
  13. Till investerarfar. Det verkar vara gott om tvålplockare. Ingen av gammelmedia har efter tre dygn plockat upp denna nyhet. Sanslöst!

   Radera
 2. Hur skall Sverige agera då avseende godkända telekomutrustningar när både Kina och NSA/USA har kapaciteten att avlyssna tex Merkel i Tyskland eller Nederländska KPN användare?


  Svenska företag har sålts ut de senaste 30-40 åren, tex Astra och personbils Volvo, Scania mfl.
  Vad händer när Ericsson går samma väg skall vi sluta använda datakom?

  En möjlighet att hemlighålla vad som sägs är att säkra end-devices mha kryptering men det kanske inte är säkert heller mtp bakdörrar.

  Vad hjälper det med säkra telefonnät om man har "smarta hem" med enheter som kan avlyssna även om vi inte sagt "hej google"....

  Att vara säkerhetsansvarig på ett företag/myndighet är inte lätt mtp alla hoten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, end-to-end är det som gäller. Signal har nu förbjudits i Kina har jag för mig, just pga att det inte kan avlyssnas. Ex: Bättre använda Apples Facetime för telefonsamtal om bägge kör Apple, än vanligt mobilsamtal, då man därmed får end-to-end krypto istället för operatörskryptering.

   Radera
  2. Signal har förstås telefoni också

   Radera
  3. Förutsätt att du är avlyssnad/spårad i alla lägen...

   Radera
  4. Signal är säkert men tex använder du Googles tangentbord i android så kan det säkert skicka keystrokes till NSA.

   Radera
 3. När Telia installerade mobilnätverk i en massa centralasiatiska diktaturer hade de den goda smaken att lämna över alla bakdörrarna till regimen - problemet här är alltså att kineserna behållit den möjligheten för sig själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju osmart av Telia - de hade förstås kunnat tjäna mycket mer pengar på att avlyssna själva och sedan sälja lämplig information pö om pö till högstbjudande i olika regeringsfraktioner.

   Radera
  2. Nja, jag tror inte Telia har nån möjlighet eller intresse av att bedriva underrättelsetjänst, det är nog mest statsaktörer som har det. Sån otur då att Huawei, trots diverse juridiska papperskonstruktioner, ägs av kinesiska staten.

   Radera
  3. Det var väl Ericsson utrustning i samtliga Telia-affärer.

   Ericsson har ju gått med på vite för 10 miljarder dollar för sin verksamhet.

   Radera
  4. Du har säkert rätt i båda fallen, Stefan. Vitet är väl dock för att man mutat sig till diverse affärer och är således orelaterat till avlyssning. Även om såväl mutor som bakdörrar antagligen tyvärr mer eller mindre krävs för att kunna göra affärer med en del regimer.

   Radera
  5. Vad böterna egentligen avsåg är svårt att veta. men den officiella versionen är nog mutor. Märkliga är dock att det var USA som dömde i fallet och mig veterligen så var det inga amerikanska telecomföretag som drabbades.

   Konsekvenserna blev dock att USA fick full insyn och har full insyn i Ericssons verksamhet.

   Radera
  6. Vad böterna avsåg är inte alls svårt att veta:

   https://www.justice.gov/opa/pr/ericsson-agrees-pay-over-1-billion-resolve-fcpa-case

   According to admissions by Ericsson, beginning in 2000 and continuing until 2016, the Company conspired with others to violate the FCPA by engaging in a longstanding scheme to pay bribes, to falsify books and records and to fail to implement reasonable internal accounting controls. Ericsson used third party agents and consultants to make bribe payments to government officials and/or to manage off-the-books slush funds. These agents were often engaged through sham contracts and paid pursuant to false invoices, and the payments to them were improperly accounted for in Ericsson’s books and records. The resolutions cover the Company’s criminal conduct in Djibouti, China, Vietnam, Indonesia and Kuwait.

   Radera
  7. Japp, praktisk lag att tillämpa.
   Gäller alla bolag som är listade i USA. I Sverige är det inte olagligt att muta utländska aktörer på samma sätt. Men det Svenska rättsväsendet är ju unikt.

   Radera
  8. Minns jag fel, eller var det inte socialdemokratisk skattepolitik att tillåta avdrag för företagsmutor till "godkända" diktaturer ganska långt in i nutid?

   Radera
  9. Som att dra av för den mer eller mindre obligatoriska dricksen på representationsnotan när man är i USA - bara i lite större skala.

   Radera
 4. Bara toppen på isberget!

  SvaraRadera
 5. Hade inte Huawei eller Kina gått ut med att de inte avlyssnar? För isf ljuger dem?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så att dom ljuger om dom där koncentrationslägren också. Konstigt, man kan inte lita på diktaturen Kina alltså, chockerande!

   Radera
 6. Varför är man så upprörda nu? Ericsson har avlyssnat allt och alla under de senaste 100 åren i de länder man är verksamma, c;a 180 st.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den funktionaliteten är ett krav för att få sälja. Sen är det ägarna av nätet som sköter eventuell avlyssning. I det här fallet verkar det som att de inte tagit över den funktionaliteten och låst ute tillverkaren. Men vem vet. De kommer snart nya fakta i målet.

   Radera
  2. Är Ericsson styrt av en folkmördande diktatur?

   Radera
  3. Vad är det som säger att denna funktionen inte säljs till andra än nätägaren? Huawei kanske bara dolde sin "feature" dåligt.

   Radera
  4. Ericsson styrs väl av Wallenberg fortfarande

   Radera
  5. Wallenberg har stora ekonomiska intressen i Kina. Inte bara Ericsson.
   Även Alibaba tex.

   Radera
  6. Det kan man ju spekulera i, men de flesta diktatorer vill antagligen ha ensamrätt på att styra och lyssna på mobilnätverken för att undvika utomstående påverkan. Diktatorer kan vara ganska paranoida ibland. Jag gissar att det är kollat och clearat av säkerhetstjänsterna i respektive land.

   Radera
  7. Västerländska Demokraturer outsourcar uppgiften att avlyssna varandras medborgare. Five Eyes. FRA etc.

   Radera
  8. "The Five Eyes alliance is sort of an artifact of the post World War II era where the Anglophone countries are the major powers banded together to sort of co-operate and share the costs of intelligence gathering infrastructure. … The result of this was over decades and decades some sort of a supra-national intelligence organisation that doesn't answer to the laws of its own countries."
   —Edward Snowden[

   Radera
  9. DiggerB har helt fel, Ericsson har inte avlyssnat någonting. Däremot säljer man features för lawful intercept som vissa operatörer har som krav i sina upphandlingar.

   Det är en väsentlig skillnad även om det är svårt att få armarna runt för Kinatroll.

   Radera
 7. Får vi i framtiden än en större konfrontation mellan Kina och USA?

  Inte nödvändigtvis regelrätt krig men ett nytt kallt krig där relationen blir riktigt frostig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, men, men... det skulle ju bli tvärtom nu när Bidén är president istället för Trump... ALLA lovade ju det!

   Radera
  2. Tvärtom skulle det väl inte alls bli, Biden var väl också konfrontativ mot Kina precis som Trump men lade bara lite mer tyngd på ekonomi och lite mindre på militär? Samma strategi, annan taktik? Eller har du annan information?

   Radera
  3. Du menar: "Det administrativa styret #46 ersatte #45"

   Djupa staten sitter väl kvar. Businesses as usual.

   Radera
  4. Att USAs inriktning mot Kina skulle kvarstå var väl tämligen känt redan innan valet, bara skillnad på kryddningen samt att man skulle under Biden öka trycket mot Putte och Russia.

   Radera
  5. "djupa staten" är en myt, det är i själva verket "djupa kommunen" som styr och ställer i Sverige. Varför tror ni det finns en miljon parkarbetare som åker runt på svenska orter, synbarligen utan mål eller arbetsuppgift? De övervakar och förföljer givetvis medborgarna. I lövblåsar-bruset döljs dolda frekvenser och subliminala meddelanden och vid "service" på VA-nätet tillsätts sinnesvidgande droger i dricksvattnet.

   Radera
  6. OMFG red pill, nu när du skrev sanningen om djupa kommunen faller allt på plats! Glasklart!

   Radera
  7. Exakt, don't even get me started om lokaltrafiken, på en given signal kommer alla bussarna att låsa dörrarna, göra helt om och köra alla passagerarna mot hemliga arbetsläger långt ute i Norrlands inland. Chauffören skrattar ondskefullt när alla tvingas göra avstigning i meterdjup snö ute på en skogsväg.

   Radera
  8. BD: det finns redan färdiga planer för massevakuering med lokaltrafiken. Syftet är givetvis "radioaktivt utsläpp" etc.

   Radera
  9. Parkarbetare är rekryteringsgrund för högre positioner, ju sämre arbetsmoral desto bättre

   Radera
  10. Högre positioner inom djupa kommunen ja. Förste politiske kommissarie eller kulturmarxism-indoktrinatör i förskola, t ex.

   Radera
  11. @Ben Dover - hehe, det är alltså så det ligger till. Tycker man haft det på känn alltså :-)

   Radera
 8. Apropå avlyssning eller eventuell avlyssning. Ni som är experter på GDPR och avlyssning; Är det egentligen OK , enligt GDPR , att svenska kommuner och landsting använder sig av Zoom / Teamsmöten ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teams ja. Zoom nej.

   Radera
  2. Varför är Teams ok efter Schrems II? MS är ett amerikanskt företag som omfattas av FISA 702.

   Radera
  3. Zoom är väl som gjort för den svenska offentlighetsprincipen. Vem som helst med möteslänken får vara med.


   (ironi)

   Radera
  4. Varken Zoom eller Teams är ok då det är USA-ägda företag även om de använder servrar i EU. Se t.ex. bedömningarna i SOU 2021:1.

   /GDPR-specialist

   Radera
 9. I grannlandet Belgien är samtliga mobilnät levererade av kinesiska företag. Där sitter EU's och NATO's ledning. Grattis Kina

  SvaraRadera
 10. Sen på bollen här men alla leverantörer (Ericsson, Nokia och Huawei) har en sk support gateway som gör att leverantören kan komma åt hela nätet. Operatören kontrollerar den gatewayen och skall öppna den vid behov så att leverantören kan felsöka och åtgärda fel i nätet. I detta fall har den stått öppen. Inte alls ovanligt.

  SvaraRadera