Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2021-04-28 08:20

"Hade för låg alkoholhalt i blodet när jag kikade på Hemnet"

"Jag tror jag hade för låg alkoholhalt när jag kikade på Hemnets IPO, hade förmodligen krävts hela procent för att inte missa den." - aktieräv

Min goda vän aktieräven konstaterade angående idiotin i Hemnet under gårdagen att vederbörande hade för låg alkoholhalt i blodet vid läsandet av Hemnets prospekt och att det hade krävts farliga nivåer av intoxikering för att teckna. Kanske är det just alkohol- och drogmissbruk som krävs för att hänga med på det som pågår på börsen nu?

Aha!
Min gode vän hade fått tipset från att man ska ta några öl innan man loggar in på börssidorna för att sänka begåvningsnivån, så man kan vara med och tjäna pengar. Vederbörande hade dock inte druckit tillräckligt många öl för att teckna Hemnet, utan det hade krävts farliga nivåer av alkohol för det.

Det konstateras att om Hemnets värdering är som det ska vara så har ser vi världens vår-rea på börsen just nu.

Ska vi vara snälla och titta på Hemnets bästa till bolagsverket inlämnade resultat före skatt de senaste åren så var det 157 MSEK år 2019, även om man bokföringsmässigt redovisade 4 MSEK som resultat. 

Avanza uppger att det finns 96 074 904 aktier i bolaget, och med en stängningskurs på 176:54 ger det alltså 16 961 MSEK i värdering, eller p/e 108 på 2019 års resultat före skatt. Prospektet uppger dock 101 131 478 aktier, vilket skulle ge p/e 114. Prospektet uppger dock ett resultat på 68 MSEK för 2020 och 66 MSEK för 2019, där det senare inte är de siffror som är inrapporterade till Bolagsverket.

Fast med 68 MSEK i resultat blir p/e 262. Det krävs rätt mycket alkohol i blodet - eller i fallet ungdomarna knark - för att köpa en aktie till den värderingen. Och någon köpte igår. Det var illa nog att köpa till börsintroduktionens 113:- SEK, men som värst öppnade någon plånboken på 182:94 SEK igår.

Hemnet är inte direkt någon tillväxtaktie och enda anledningen till att den rätt usla sajten har den dominans den har (Booli är bättre) är att Mäklarsamfundet och mäklarkåren är delägare. I Sverige. Det är inte likt Spotify som tog in de internationella musikbolagen som delägare för att man skulle gå med på usla ersättningar till artisterna, och bolagen istället skulle tjäna på framtida börsintroduktion. Det finns ingen anledning för mäklare utomlands att flockas till Hemnet om man nu vill försöka på en internationell expansion, som förstås måste vara gratis för att kunna motivera ens ett långt mycket lägre p/e.

För övrigt ligger 10-årig svensk statsobligation på 0.345% i ränta. För att få 0.345% i avkastning om 100% av resultatet betalas ut som utdelning behöver man p/e 290. Är Hemnet lika tryggt som en svensk 10-årig statsobligation? Med samma sätt att räkna kan man för övrigt sätta p/e motsvarande den amerikanska tioåringens avkastning om 1.63% till 61. 

Vem köper en aktie med sämre avkastning än en amerikansk statsobligation, om det inte bygger på pyramidspelet greater fool, dvs att någon annan ska vara ännu mer drogpåverkad eller dum i huvudet än du själv?

Nu kommer säkert de som köpte på dessa nivåer hicka fram mellan suparna eller haschmolnen att andra bara är bittra, men ärligt talat, privatpersoner fick bara typ 50 aktier, så det handlar om typ två tusenlappar i vinst på börsintroduktionen, som var vansinnig från början. Om man sålt. De som blir imponerade av två tusenlappar i vinst har nog sysslat med drogmissbruk längre än de sysslat med aktier.

Men är Hemnets värdering som den ska vara så ska ju många aktier på börsen 10-faldigas. Minst.

Vi som inte har problem med alkoholen får väl käka popcorn och titta på istället, väl medvetna om att vi inte förstår ett dugg av dagens marknad. Eller så gör vi det, nämligen att vi ser en enorm bubbla. Och bubblor kan alltid bli ännu större ...

Inlägget skulle egentligen publicerats 04:20, men jag glömde. Fick bli 08:20 istället.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Ajde brat, tvåtusen är inte fel när man becknar, yani. Man kan va habbad i flera dar, tabanja är inte heller balesh, jag svär på qur'an.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du också sett Snabba Cash på Netflix Ben?

   Radera
  2. Vem behöver Lapidus när man bor i Malmö?

   Radera
 2. Vad inte sur nu.
  Antag 0,345 i ränta och 0,346 procent i inflation och att Hemnets intäkter hänger med inflatoien. Aktiens rätta värde är oändligt. Precis som bitcoins.


  SvaraRadera
 3. Trading handlar väl om att reagera på derivatan snabbast, om det är fundamenta eller inte har ingen betydelse, ägandet är ointressant.

  SvaraRadera
 4. Om man är SÅ smart så borde man kunna se hur dumma andra är och då är ju Blocket ett bra köp (om man ville tjäna pengar) ;)

  SvaraRadera
 5. Dags att tänka stort. En IPO av Cornucopia-sajten. What could go wrong nu när det är open season.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Why not?

   https://www.cnbc.com/2021/04/15/theres-a-single-new-jersey-deli-doing-35000-in-sales-valued-at-100-million-in-the-stock-market.html

   Radera
 6. P/E är ju dock en ganska meningslöst mått för bolag andra än i nedre två kvadranterna och även för dessa egentligen bara ett bra jämförelsemått för liknande bolag i samma skede.

  Frågan man bör ställa sig om man står inför beslutet att köpa Hemnet eller inte är:

  1. Vilken vinsttillväxt kan man förvänta sig.
  2. Hur kan expansion ske utomlands.
  3. Vilka hot kan uppstå i form av befintliga konkurrenter eller nya kopior.

  Hemnet är värderat lägre än exempelvis Embracer. Ett företag som lyckats med kraftig tillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag äger dock inte Hemnet och planerar inte att köpa det heller. Jag åberopar ett citat från grundaren av Hemnet i intervju med Realtid häromdagen som är samma resonemang jag förde.

   "Om mäklarna kommer överens och säger att: nu har vi ett privat bolag här som tjänar mycket pengar på oss – vi ska göra det här själva. Då är det ingenting som hindrar att mäklarna startar ett Hemnet 2.0. Och om alla lägger sina annonser i Hemnet 2.0 då blir det första Hemnet helt värdelöst."

   I kontexten att det var exakt så Hemnet kom till, mäklarna insåg att tidningarna tjänade stora pengar på deras stora databas av bostäder till salu.

   Radera
  2. Du menar som bilhandlarnas försök att "knäcka" blocket?

   Det gick ju sådär.

   https://www.wayke.se/

   Radera
  3. En stor skillnad är väl att marknaden för försäljning av bostäder utan mäklare konstigt nog är närmst icke-existerande. Är det någon meningslös yrkesgrupp man skulle vilja manövrera ut är det dessa.

   Radera
  4. @Tim: Menar du verkligen att mäklare inte bidrar med något värde? Eller tycker du att de tar för mycket betalt?

   Radera
  5. Jag menar att för många typer av bostäder är mäklare reduntanta och kostar mer än vad de ger.

   Radera
 7. Detta är en ren blåsning egentligen. Det är väl indexfonder som ska vikta in aktien som nu blåser upp värdet, och som i slutändan antagligen får stå med mössan i hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är farligt med hårda regler som index fonder har.
   Liksom tyska fonder som har kapitalgaranti, och alltid sälja i botten.

   Radera
 8. Att riksbanken skulle hålla räntan stilla eller t o m sänka var förstås självklart. Att hemnet går upp är lite märkligt. Allt som är attraktivt säljs ju nu ändå på förhand med budgivning. Behövs verkligen hemnet kan man undra sig

  SvaraRadera