Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-08 16:29

Fyra av tio kulturskapare söker inte sjukpenning vid sjukdom - antagligen inget unikt för egenföretagare

Branschorganisationen för konstnärliga och litterära yrkesutövare KLYS i vilket t ex Författarförbundet ingår, har presenterat resultaten från en enkätundersökning där det framgår att 39% av medlemmarna inte ansökt om sjukpenning när de varit sjuka. Det är antagligen ingen större skillnad mot vad som gäller för egenföretagare generellt, och är snarare en rätt låg siffra med tanke på hur många inom kulturbranschen som är frilansande företagare.
De svenska kulturskaparna Crash Nomada röjer
39% har alltså varit sjuka utan att ansöka om sjukpenning. Av dessa svarar 29% att de jobbat trots sjukdomen, vilket många egna företagare gör, och 52% har avstått för att det är krångligt eller tar tid.

I andra änden svarar 37% att de inte fick full ersättning utifrån alla sina inkomster, vilket ofta drabbar just företagare. I kulturbranschen finns det också inkomster via stipendier, som inte är sjukpenninggrundande, och så kan man förstås som egenföretagare ta ut en del inkomster som utdelning från aktiebolag eller som räntefördelning från enskild firma, och då inte få någon sjukpenning ändå.

Dessutom uppger 44% att Försäkringskassans handläggning tagit två månader eller mer, vilket nog kan vara lite surt om man är egenföretagare.

I övrigt är det förstås inte så konstigt. De första två veckorna av sjukdomen ska betalas av arbetsgivaren, dvs du själv för väldigt många i branschen. Så varför bry dig om att öht hantera det som sjukpenning om du inte förväntar dig att vara sjuk i mer än två veckor? Det är ju bara att betala ut lön som vanligt, i den mån du har intäkter.

Enkäten besvarades av 815 respondenter varav 23% inom litteratur. 72% av respondenterna uppgav att de var kvinnor. 50% av respondenterna hade enskild firma, 14% hade aktiebolag. 36% deklarareade lägre inkomst än 200 000:- SEk per år. 6% deklarerade över 550 000:- SEK. 41% omsätter mindre än 200 000:- SEK i sitt företag, vilket innebär att de inte kunde få statliga coronastöd, även om gränsen sedan sänktes till 180 000:- SEK vilket fortfarande uteslöt 34% av respondenterna. Endast 13% tyckte att Försäkringskassans regelverk fungerar bra för kulturskapare.

På ett personligt plan har jag inte varit sjukskriven eller tagit ut ett öre i sjukpenning sedan jag slutade jobba som anställd IT-konsult 2006. Nej, jag söker inte beröm, utan exemplifierar med mig själv som antagligen typiskt exempel. Men man får förstås via egenavgifter (enskild firma) och arbetsgivaravgifter (eget bolag) ändå betala för sjukförsäkringen via skattesedeln. Då har jag ändå varit nära döden två gånger och bara räddats via antibiotika (dubbelsidig lunginflammation respektive njurbäckeninfektion, vilka bägge hade dödat mig om det varit 1800-talet eller tidigt 1900-tal) och även varit inlagd på sjukhus för dubbla njurstensanfall med totalt tretton stenar samtidigt (pro tip: drick ordentligt vid gårdsarbete sommartid). Totalt sett har jag väl missat att blogga något varje dag sju dagar i veckan 52 veckor om året två gånger sedan 2008. Å andra sidan är ju huvuddelen av mina inkomster passiva i form av royalties på böcker (67% för bokslutet 2019K4-2020K3) och inte beroende av att jag jobbar lika mycket varje dag och berörs därmed inte direkt av sjukdom, annat än om jag missar en bokdeadline eller föreläsningar.

Överlag vore det intressant att se hur svaren på KLYS enkät skiljer sig mot någon annan valfri egenföretagaregrupp. Egna företagare jobbar ofta när de är sjuka, åtminstone så länge de behåller medvetandet. Över huvud taget är inte de svenska socialförsäkringarna konstruerade för företagare, utan förutsätter att man är anställd av någon annan.

Som egen företagare ska man förstås fondera pengar för framtida sjuklön, likt man gör för sin semesterlön. En avsättning på 10% för semestern (ca fem veckor, om man nu tar semester) är ju lämpligt, och 5-10% för sjukdom, beroende på hur ens hälsostatus är, kanske är lämpligt. En variant är Wibblekonto, dvs leva på förra årets intäkter och i praktiken ha en årslön på banken. Det kan dock vara svårt att nå för många egenföretagare, lika svårt som för anställda.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. Ska kolla med mina föräldrar om de har tagit ut sjuklön/ersättning. Vad jag vet är att korna och kalvarna brydde sig måttligt om Arbetsmiljöverkets alla tusen krav...

  SvaraRadera
 2. Som anställd blir det förstås lite annorlunda antar jag, eftersom arbetsgivaren har sjuklöneansvaret de första två veckorna. Så det blir inte så ofta man behöver ha med försäkringskassan att göra - mig har det hänt en gång tror jag, och då var jag inlagd på sjukhus två veckor för akut tarmvred med operation och vissa efterföljande komplikationer, och därefter sjukskriven ännu en dryg vecka.

  SvaraRadera
 3. Har varit egen sedan 2008 och har under den perioden (2008 till och med 2017 körde jag EF med 1 karensdag) inte tagit ut sjuklön en enda dag. Inte heller under pandemin har jag utnyttjat karensavdragersättningen eller lyft sjuklön trots att det nu (enligt vad jag förstår) går att få ersättning från dag två även med eget AB.

  Jag har däremot jobbat från akut och kirurgmottagning när jag blev inlagd för misstänkt gallsten (den smärtan alltså...). Det kan man väl ha åsikter om, men som egen företagare så upplever jag att det väldigt sällan man helt saknar arbetsförmåga ("Vi frågar inte hur sjuk du är, utan vilken arbetsförmåga du har").

  Följaktligen så jobbar man i ur och skur. Tappat rösten? Talsyntes och chat. Skadat armen? Använd ena armen.

  Har även varit "vanlig" anställd sedan 1993 men har nog mindre än 10 sjukdagar totalt. Inga barn heller så noll dagar med VAB. VÅH får man lösa på egen hand.

  SvaraRadera