Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-27 09:14

Full fart i Hemnet - upp +40% och handlas till p/e 240x

Så har Sverige fått sin Tesla-aktie med en värdering på p/e 240, nämligen Hemnet som i skrivande stund handlades på 162:- SEK eller drygt 38% upp från introduktionskursen på 115:-.
Tesla ter sig med p/e 148 som iskall
Det är ju skönt att börsen baserar sig på fundamenta och sunda värderingar av tillväxtbolag med framtiden för sig och unika ej replicerbara affärsidéer eller som skyddas av immateriella rättigheter.

Medan jag skrivit detta har Hemnet fortsatt upp till 164:- så siffrorna i rubriken och ingressen stämmer väl inte längre. Förlåt, 165:-. Förlåt 166:-. Förlåt, 170:-.

P/e baserar sig på Avanzas påstående om 0.67 SEK per aktie i vinst.

För nybörjarna på aktier så är alltså p/e hur många årsresultat som aktien värderas till och hur många år som 100% av resultatet måste betalas ut för att motsvara värderingen. Idag tar det alltså minst 240 år att få tillbaka ett köp av Hemnet om man inte hittar en större idiot att sälja till och bolaget skulle dela ut all sin vinst.

Just det, p/e är ju före skatt på utdelningen om man nu ska få tillbaka pengarna via utdelning under 240 år.

Frågan man bör ställa sig är hur länge den pågående bubblan i allt som förr skulle kallats för dotcombolag ska pågå denna gång och hur högt den kan gå. Eftersom p/e 240 är fullständigt idiotiskt på ett bolag som Hemnet (eller ens de flesta bolag), så kan man väl lika gärna sätta p/e till 500, 1000 eller 100000.

Budskapet att ta med sig är att det kryllar av idioter på börsen. Acceptera det och du kan tjäna pengar på dem genom att skilja dem från deras pengar i utbyte mot aktier till helt sinnessjuka värderingar.

Hm. Kanske borde börsnotera bloggen. Borde med p/e 240 kunna få en värdering på hundratals miljoner.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Grundregel för de som handlar med aktier. PE är efter skatt.
  Om du är ironisk eller skriver fel med avsikt är det nog bäst att du är tydlig med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P/e är efter bolagsskatt, ja. Men när man gör ett resonemang om utdelning, så ska det även dras skatt på utdelningen, så det tar mer än 240 år att få tillbaka pengarna den vägen.

   Men jag har förstått att du ser storheten i Hemnet-aktien och deras affär.

   Radera
  2. Seriöst vad är detta för definition, vad menar du?
   "Just det, p/e är ju före skatt på utdelningen."

   Radera
  3. I övrigt vet ju alla att ordet resultat är efter skatt, medan vinst är före.

   Radera
  4. Jäklar vad du är kränkt över Hemnet för övrigt.

   Radera
  5. Ytterligare en helt obegriplig definition:

   "I övrigt vet ju alla att ordet resultat är efter skatt, medan vinst är före."

   Radera
  6. #styrkekram, Östergren.

   Radera
  7. Frågan är om du medvetet/omedvetet vill vilseleda dina läsare.

   Radera
  8. Östergren har rätt här, lite stringens kan man väl ändå kräva av en ekonomiblogg, om man nu ska förklara vad olika begrepp innebär?

   Rätt svar är: P/E visar pris dividerat med vinst per aktie. Vinstbegreppet i "vinst per aktie" refererar alltid till nettovinsten, det vill säga vinst efter att bolagsskatt har dragits. Så att resultat skulle vara "efter skatt" medan vinst skulle vara "före skatt" stämmer inte.

   Radera
  9. Ni har rätt. Därmed faller allt jag skrivit om Hemnet både principiellt och i detalj.

   Radera
  10. fördjävligt ändå

   Radera
  11. Tjurgubbarnas hörna? Ta en till ☕️

   Jag förstår skatteresonemanget men skulle vilja räkna på det. I en depå med 30 % personlig kapitalbeskattning på utdelningen och ett P/E 240 blir det väl 240 * 1,3 = 312 år. Hur ser formeln ut vid en viss fast schablonskattning och stillastående aktiekurs? Säg 0,5 % årligen och utan återinvestering?

   Radera
  12. Apan, blir det inte 240/0,7? 343. Inte för att det gör så mkt skillnad.

   Radera
  13. Det ser bättre ut ja, varför jag skrev "väl" 🙂

   Radera
 2. Jag ber om djupaste ursäkt till alla läsare. Bortse helt från ovanstående blogginlägg. Definitionen av vinst, resultat och p/e var fel och alltså faller hela inlägget.

  SvaraRadera
 3. Ser också att jag råkat dubbeltrycka på en tangent på tangentbordet så det blev en felstavning också. Vilket bara bekräftar att alla resonemang i blogginlägget helt faller.

  SvaraRadera
 4. Finns många bolag med P/E med minustal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Negativt P/E borde jag skrivit.
   Håller med bloggaren dock. Sjuka värderingar idag.

   Radera
  2. Nä, jag hade fel där, för jag stavade fel och det var oklart vad som är vinst, vinst efter skatt och resultat. Således är inte värderingen sjuk. Lyssna på Östergren och Persson.

   Radera
  3. Om inte investeringen är av uppskattat värde så tappar vinsten sin lyster. Ville bara lägga till något.

   Radera
  4. Du har givetvis rätt i resonemanget (även om skatt på utdelningen) ändå. Var inte så lättstött :)

   Radera
  5. Lol! Ibland är du så lättkränkt Cornu. Blir mindre smärtsamt att bara erkänna sina brister och gå vidare.

   Radera
 5. Kan vi inte bara fylla kommentarsfältet med raketemojis och diamanter istället? Allt annat känns överflödigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte lämnat en stringent definition av raketemojis.

   Radera
  2. Typ såh här, Hemnet 🚀🌖✨

   250 kr innan nyår!! 🥳 Buy the dip 🦍

   Radera
  3. ❌ i 🏠, det tog bara en dryg månad 🙉

   Efter en nogrann granskning av graferna justerar jag min målkurs till 280 kronor per aktie, till oktober 2021 ✨

   Radera
 6. Här skämmer du ju ut dig. Visst, hemnet är en galen aktie och jag skulle inte röra den med tång, men hur du beter dig i kommentarsfältet är ju pinsamt...

  SvaraRadera
 7. Anledningen till att bolaget noteras just nu är väl just att man får väldigt bra betalt för ett bolag på börsen just nu. Då är det ju logiskt att introduktionen sker. Jättebra affär för gamla ägarna.

  SvaraRadera
 8. Varje gång jag sålt en bostad har jag blivit på dåligt humör när hemnetannonsen blivit några tusenlappar dyrare än sist. Vore fint om mäklarna igen kan gadda sig samman och skapa en "hemnet 2.0" så att hemnets marginaler som enligt VDn skryt kan nå 50%, kan punkteras. En IT-tränad chimpans kan sannolikt bygga plattformen så det är inte teknik det handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig teknik det handlar om.

   Har hört anekdoter om hur ingenjörerna på Ericsson sågade iPhonen 2007 vid fotknölarna på rent tekniska grunder. Nåt med antenn och dålig mottagning och sådana saker. Visar ju bara att man inte fattade nåt.

   Kan det finnas liknande tendenser här när Hemnet sågas för att vem som helst kan knåpa ihop en likadan sajt på en eftermiddag och att det inte finns någon USP?

   Radera
 9. Tecknar 8 000 och får 50.. jaja. Alla småsparare fick ändå tilldelning på bekostnad av de institutionella investerarna. En skön approach helt olik från hur det går det går till i t.ex USA.

  Plus i kanten för Carnegie och minus till Nordnet som inte skriver resultatet av tilldelningen i morgonmeddelandet, som för övrigt inte ens notifieras.

  Vem är det förresten som är dum, räknenissen eller den som ser det näsan pekar på? 🦍

  SvaraRadera
 10. Jag blir mörkrädd av hur hysteriskt IPO:er handlas numera. Och att se just Hemnet haussas på det här sättet ger mig sjukt dåliga vibbar för kommande prisrusningar på bostadsmarknaden här i Tjockholm med efterföljande baksmälla om 5-10 år :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S
   Fallet börjar på samma gång se ut som en historisk och profetisk bok...

   Radera
  2. Jag är inte så mycket för skönlitteratur, när kommer serien Cornu? En filmatisering går lika bra.

   Radera
 11. P/E-tal på Tesla är enligt Nordnet i skrivande stund 1111,11 och 1153 på Nasdaq.com. Varför anger bloggen alltid något framtidstal som om det vore aktuellt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forward looking enligt konsensus är klart mer relevant och när åtta av tio bolag överpresterar så det blir ändå ganska konservativt.

   Radera