Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-30 15:54

Fredagsmys: Ransvik Havsveranda - bäst i Mölle och Kullaberg?

Dags för lite fredagsmys och denna fredag vill jag tipsa om att Ransviks Havsveranda på Kullaberg har öppnat igen och är ett utmärkt besök för en lunch i helgen. Helt ovetenskapligt antagligen bäst i Mölle och Kullaberg, med bästa läget och framför allt bäst service. Ett ställe man bara vill sitta hela dagen, äta och dricka gott.
Nyutbyggda Ransviks Havsveranda från bryggan
Nu är förstås alla inrättningar på Kullaberg med bästa läge och alla avsmakade dito hade förstås utmärkt mat. Det är trots allt Skåne. Men som ni kanske lärt er så faller ofta nivån på servicen, engagemanget och kompetensen hos serveringspersonalen linjärt med avståndet till en storstad. Så andra inrättningar levde helt enkelt inte upp servicemässigt till kvaliteten på maten. Undantaget var Arilds Vingård med sin enormt kunniga och engagerade personal, men mer om den kommer i separata inlägg om svenskt vin längre fram.

Ransviks Havsveranda har byggt ut och kan numera ta 50 gäster inomhus, åtminstone när Wuhan-pesten är över. Så länge är man begränsade till 125 gäster efter att ha öppnat portarna förra helgen, men ska annars kunna ta 175 besökare samtidigt.
Nationalromantisk utsikt från parkeringen och trappan eller snedhissen ned. Dessvärre förstörs utsikten av Danmark vid horisonten.

Likt många inrättningar utanför storstäderna, gärna ute på landet och i naturskön svemestermiljö uppgav personalen att man faktiskt gynnats av coronakrisen, så till den grad att man nu byggde ut. Det ska senare i år rent av komma riktiga toaletter till Ransvik, för första gången i världshistorien sedan synden i Mölle etablerades. Det är annars enda nedsidan med Havsverandan, nämligen att enda toaletten är kommunens torrdass på parkeringen.

Vy in mot Mölle

Avståndet in till Mölle är väl drygt två kilometer, och utan att utforskat möjligheterna borde det gå att promenera från boende i Mölle till Ransvik, om det nu är möjligt att hoppa på stenarna längs stranden i två kilometer. Själva uppger man på hemsidan att det är en 2.5 km vandring från en ny stor parkering vid Mölle Kapell.  Annars tar man bara 30 bilar på parkeringen direkt i anslutning till restaurangen.

Lättare måltid på fiskrätter, dels en sotad lax och dels matjessill.

En dräglig miljö att förlora sig i

Tyvärr stänger man redan 17:00 och antagligen kan man inte pga Wuhan-pesten servera inomhus, så passa på när det är gott väder, och besök Ransvik för en lunch, vin, drink eller fika. Ligger vinden fel kan det nog vara bra att ha en vindtät jacka, men annars blir det rätt varmt och gott där inne i söderläge nedanför Kullabergs branta sluttningar. Hemsidan  hittar ni här och just nu är öppettiderna 12-17 lördag och söndag. 

Bloggen har besökt Ransvik både på lördag och söndag, pga kvaliteten på mat och service, samt högst skäliga priser givet sammanhanget. Hade det bara funnits eluttag och toalett hade risken funnits att bloggen permanent parkerats vid ett av borden som arbetsplats.

Med det önskar jag läsekretsen en riktigt mysig fredag.

Betyg
Mat 5/5
Service 5/5
Läge 5/5
Prisvärdhet 5/5
Tillgänglighet 2/5
Faciliteter 2/5
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Synd. Siktade på ett glas vin på terrassen imorgon. Men antagligen för smutsig för att bli insläppt på ställen som bloggarjäveln visiterar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de stänger redan 17. Hinner inte gå varvet innan de stängt.

   Radera
  2. Det Richard här försöker dölja är att anledningen till att han inte blir insläppt är att han siktade på glaset med luftgevär.

   Radera
  3. Mannen, jag har en riktig gun.

   Och flos. Alla dörrar är öppna för bostadsbubblekungen

   Radera
 2. När får Sätila riktiga toaletter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bykrogen har väl riktiga toaletter?

   Radera
  2. Allt från Porta-Potti och uppåt räknas som riktiga toaletter, förutsatt att de är välstädade och har åtminstone våtservetter för handtvätt, som Vita Grindarnas Camping på Värmdö.

   Många av mina grannar köpte en Porta-Potti som backup till sin septitank, pga den långa "leveranstiden" för slamsugar-tjänster, upp till fyra veckor. Det kallar jag för "septitanks-ångesten", man avläser givaren dagligen för att upptäcka i tid, utifall den gula eller röda lampan börjar lysa. I det senare fallet brukar man bli lös i magen av den stegrande ångesten och hoppas att man inte får oväntat besök då. Jag hade en arbetslös grannkvinna, som hittade på ett ärende till mig varje dag för att slippa betala för sina egna slamsugningar. Många andra hittade på ett ärende till jobbet av samma anledning. Somliga pumpade ut vätska från sina septitankar till kärret bakom huset, med en intensiv skitlukt som följd. Vissa betalade varannan slamsugning svart, men slamhanterings-avgiften debiterades de vanliga kunderna, förstås. Grannen envisades att få slamsugningarna gjorda genom min fastighet, trots förbud. Nu känns det som en lyx med kommunalt VA till Käppala på Lidingö.

   Radera
 3. Har dessa skåningar alla höns hemma med en skylt på en tupp?

  Nästa torsdag går försvarsövningen in i en slutfas i östra delen av Skåne med flygvapnet som understöd!
  By the way, SAAB presenterade idag sin slutliga offert till Finland som är imponerande och om den blir antagen så blir den den största affär Sverige gjort!

  Trevlig Wahlborg från LongIsland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finnarna avskyr tanken att köpa svenska stridsflygplan. Om de köper några så äter jag upp min gamla konduktörshatt. Alternativt min bananblads-solhatt.

   Radera
  2. Smaklig måltid. Några tillbehör? Ketchup? Livestreamar du?

   Radera
  3. Bananbladen är nog smaskiga utan tillbehör. Jag fick som gåva av en gammal konduktör "vingar av guld" med ett hjul i mitten och en krona till mössan. Den påstås vara av guld och har ett stort samlarvärde och går att sälja dyrt till en "tåg-bög" (=tåg-entusiast), som det fanns gott om på järnvägen. Den stackarn var ständigt mobbad av busiga resenärer, som brukade lyfta upp honom på hatthyllan och lokföraren fick sedan hjälpa ner honom vid ändhållplatsen.

   Radera
 4. Otroligt trevlig personal och trevligt ställe, jag reagerade dock på att menyn och stilen där känns lite väl för miljömuppig för min egen smak, sen är jag väl en vulgär medelålders skåning som uppskattar en bra köttbit över en vegansk soppa...

  SvaraRadera
 5. Vore kul om folk tipsade generellt om lite smultronställen på ovanliga platser man inte tittat på annars.

  Kan bidra själv:

  Restaurang Skänkstugan som ligger i norra Täby i en ganska bortglömd "rural" del av Täby långt från motorvägar. Perfekt om man är i Stockholm men kanske bor lite utanför stan och inte har lust att ta sig in till stan. Lokalen + maten + servisen kanon.

  Värmskogs Cafe vid Varmeln i Värmland. Otroligt stora och prisvärda räkmackor, riktigt vacker plats. Klassiskt hak för alla cyklister och motorcyklister som bor inom ett par mil.

  Tollebolls kvarnkafe. Kör man 45an sommartid svänger man mot Bengtsfors när man når Åmål och inte långt västerut ligger detta ställe vid en gammal nedlagd kvarndamm. Jävligt mysigt, rimliga priser, kör mycket på våfflor och pannkakor av olika varianter (mat eller dessertvarianten).

  Bondens glasskalas. Ligger ute på Väddö, brutalaste glassarna jag sett i Sverige, då har jag käkat både på stället i Söderköping och det i Visby. Glassen kommer från närliggande väddö mejeri där man också kan åka (mejeriet ligger en bit bort) och köpa lokalproducerade mögelostar och dylikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé Tim. Kan lyftas till separat inlägg för att uppmuntra folk att komma med sina egna tips.

   Radera
  2. Jag var där förra helgen och kan bara hålla med. Det var riktigt jäkla bra!
   Deras ”Synden i Mölle” är magisk.

   Radera
  3. Går man igång på glass så finns det ett ställe i karlskrona med lång kö på somrarna

   Radera
 6. Havsverandan gör snart ännu mer skäl för namnet, pga den globala havsnivåhöjningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. I deras fall är det nog landsänkningen då skåne skjunker.

   Radera
 7. Ser mkt fram mot att lösa om Arilds vingård. Är återkommande nöjd gäst

  SvaraRadera