Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-23 14:37

Fredagsmys: Nyinspelning av Vi på Saltkråkan - alla får vara kränkta

Dags för lite fredagsmys. Och vad kan vara fredagsmysigare än att den nationalromantiska på gränsen till nationalsocialistiska bländande helvita kärnfamilj teveserieen Vi på Saltkråkan (och förmodligen de mer uppskattade filmerena) kommer nyinspelas av SVT tillsammans med Astrid Lindgren AB. Det är fantastiska nyheter, eftersom den välbehövliga uppdateringen kommer kunna kränka alla.
Nationalromantiken lever
Bloggen brukar kalla SD:s ideal-Sverige för Vi på Saltkråkan-Sverige, ett sorts rosaskimrande vitt idealland där våldtäkt (på kvinnan) var tillåtet inom äktenskapet, homosexualitet var klassat som sjukdom, oönskade personer steriliserades eller lobotomerades (ibland både och), barn beslagtogs och låstes in på barnhem där de utsattes för övergrepp av onämnbara slag och kvinnan stod vid spisen, samt barnaga förstås var tillåtet.

Astrid Lindgrens övernationalromantiska teveserie har länge varit sinnebilden för vad Sverige skulle vara, en lycklig idealbild som aldrig existerarde, inte ens på den tiden.

Således blir det lysande att skapa en ny teveserie med ett idealiserat Sverige av idag, som inte heller någonsin existerat.

Alla kommer bli kränkta. Antingen för att det inte blir progressivt nog, eller för progressivt för andra när Malin är lesbisk och gifter sig med en kvinna och adopterar ett barn med rasifierad hy, om nu inte hela familjen Melkersson i själva verket redan från början är invandrare som mottags med varierande grad av skepsicism och öppna armar när de skaffar sommarhus på Saltkråkan, och sedermera blir bofasta. Vesterman är SD:are och samlar på nazi-memorabilia när han inte klär ut sig till dragqueen i hemlighet framför spegeln. Den söta sälen ska räddas undan de ondskefulla jägarna som vill hålla nere sälstammen för att rädda Östersjöfisken och alla barnen blir missriktade miljöaktivister. Istället för att leka pirater på den där båten kör ungarna BitTorrent och laddar ner gamla versionen av Saltkråkan. Och Rustanprick och Knorrhonan kommer vara de snällaste Pradakopieväsksmugglarskurkarna någonsin, spelade av Björn Gustavsson och ständigt sura men fantastiska Evin Ahmad. 

Den tidens kulturkrockar mellan stad och land, stabo och öbo, blir till vår tids kulturkrockar. Kan bli hur bra som helst. Och på samma sätt som Saltkråkan från 1962 avseglade den tidens närmast nazistiska helvita ideal-Sverige, så kommer Saltkråkan 2023 avspegla dagens ideal-Sverige, samtidigt som den kommer chockera lika mycket som Saltkråkan gjorde på sin tid när den visade kvinnor med egna viljor.

Riktigt fredagsmysigt helt enkelt. Så mysigt att jag är redo att sluta klaga på SVT:s tvångsfinansiering. Vi på Saltkråkan 2023 är det innehåll vi både behöver, vill ha och förtjänar!

Eller så blir det urvattnat och totalmesigt i ett försök att göra alla till lags, vilket ändå kommer misslyckas. Satsa istället på maximal kränkthetsnivå, för att verkligen spegla dagens Sverige på bästa sätt. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

105 kommentarer:

 1. Farbror Melker får 10 år fängelse för att tagit ekan till ett skyddsobjekt för att naturistbada?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innehållet vi behöver!

   Radera
  2. Perfect, och låter vi Torsten Liliecrona spela sin gamla roll som farbror Melker så lan vi slå två flugor med en smäll; Både nostalgi och zombiefilm.

   Radera
  3. Nominerar Henrik "En man som heter Ove" Dorsin till rollen som Farbror Melker.

   Kakan Hermansson kan spela den nu vuxna Tjorven.

   En orakad Özz Nöjen skulle kunna funka som Båtsman vid en hastig blick.

   Radera
  4. Det luktar upplägg för en viss bloggare att vrida till manuset, inledningen som förord, skulle kunna bli episkt!
   Kjelle Berka som snälla farbror Melker?

   Radera
  5. Saxat från Flashback

   "Melker ska givetvis gestaltas av en afrikan, Tjorven ska vara icke -binär, Malin är lesbisk och skrållan har 2 mammor. Skrållan själv ska bli intersektionell feminist när hon blir stor har Malin och hennes fru bestämt."

   Radera
  6. Saltkråkan visades även i finsk TV på 60-talet och jag blev totalt förälskad i serien och särskilt skärgårdsmiljön. Vi hade en egen båt med 30-hästars motor och åkte omkring i skärgården mellan Helsingfors och Åbo och jag tyckte att båtlivet var fantastiskt.

   Ett problem under min barndom var att ingen av oss kunde svenska på den tiden och det mesta av kusten mellan Helsingfors och Åbo var helt svenskspråkigt; folk hade bott där i generationer, utan att kunna mer än ett par ord finska. En gång gick vi till en handelsbod och försökte köpa myggmedel. Vi kunde inte göra oss förstådda, fast vi försökte förklara med "bzzzzzzz" och snurrade fingret i luften. Gubben bakom disken tog då fram en stor burk ärtsoppa och la på disken framför oss. Nej, något myggmedel blev det inte, tyvärr! Inte ärtsoppa, heller.

   Efter flytten till Sverige vistades jag för jämnan i militära skyddsområden i skärgården på 80-talet, innan jag blev svensk medborgare. Jag vågade inte säga ett ord, om någon svensk började prata med mig, men sedan lärde jag mig tala så otydligt som möjligt, typ med en skållhet potatis i munnen.

   Anledningen till det var att jag inte fick bestämma själv vart vi skulle åka med vår fritidsbåt, en laxkutter med tändkulemotor (en 25 hästars Säffle) ombyggd till fritidsbåt. Vi var i Hårsfjärden, när den stora ubåtsjakten pågick och helikoptrar snurrade i luften omkring oss. Jag undrar vilket straff jag hade fått, om jag hade åkt fast på den tiden? Böter?

   Min enda uppgift ombord var att diska samt hoppa iland vid varje ö, vilket vi gjorde m hj a växlings-signaler från järnvägen, eftersom min dåvarande sambo var lokförare och jag konduktör. Folk stirrade på oss, när jag hängde som en liten apa i kättingar framför båten, som vägde 7 ton. Motorn hade ju inget backslag, utan det var rattar, som skulle vridas åt olika håll. Men för en lokförare föll det sig naturligt och han lärde sig det snabbt.

   Radera
  7. Nu är min enda kontakt med båtlivet min vakt-natt, när jag går som hamnvakt varje sommar i båtklubben. Det är min gentjänst, pga att kompisen Jar-Jar Binks byter ut min hyrda gastub på AGAs gas-depå i Västberga några gånger om året.

   Plus att vi besöker Bullandö Marina med 1 400 båtplatser sommar och 1 300 vinter, förtöjning med bom, längsmed eller boj. På Bullandö Marina lägger man sin båt för närheten till de fina seglingsbara vattnen och “att man är ute direkt”.

   Numera finns där en massa affärer, t ex en glassfabrik och många affärer som säljer "seglar-mode". Det är kul att åka dit på sensommaren, när det är rea på allting. Åk till "Bullis" med familjen och ta med en tjock plånbok/kreditkort!

   Radera
  8. "Bullis" har gott om gratis toaletter och parkering. Där finns en dyr restaurang, som ofta syns i olika TV-serier. Vi köper butiks-bakat eller fikar i glassfabrikens servering. Det finns väldigt många och långa bryggor att promenera på och titta på dyra lyxbåtar och slitna, gamla familjebåtar lite längre in i viken. Garanterad frisklufts-förgiftning efter några timmar på "Bullis", man somnar direkt när man kommer hem.

   Radera
 2. Orealistiskt att en ensamstående fyrbarns pappa som jobbar som författare har råd med det renoveringsobjektet idag. Avgå alla!

  SvaraRadera
 3. Med en nyinspelning av Pippi så hade hennes guldpengar varit kryptofierade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser även fram emot "Elon i Lönneberga", särskilt episoden där Elon hissar upp Ida i flaggstången, som sedan monteras fast på toppen av en Space-X.

   Radera
 4. Men Båtsman! Båtsman då! Hur ska han gestaltas? Minigris? Hamster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En otrogen muhammedhund.

   Radera
  2. Båtsman får identifiera sig som den själv vill. Bara för att man liknar en hund, behöver man inte känna sig hund.

   Radera
 5. Vilken version föredrar du själv?

  SvaraRadera
 6. Är det ingen som minns att "Skärgårdsdoktorn" redan är/var den enda uppdatering av svensk skärgårdsromantik som fenomenet behöver?

  https://www.svtplay.se/skargardsdoktorn

  Men visst, skriver SVT in några ryska turister vilse med kamera i skyddsklassad zon i den nya Saltkråkan, så uppnås ju åtminstone lite aktuell hotbildsfolkbildning. Då kanske man t.o.m kan ha överseende med om Båtsman (Båtshen?) skrivs om till tvåbent ickebinär furry på flykt från trans- och queerförbudet i den (infoga lämplig icke politiskt korrekt nation här) marinen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla döpte sina döttrar till Wilma minns jag.

   Radera
  2. Stämmer bra det. Finns ibland flera Wilma i samma klass.
   Noterar att Astrid och Wilma nu ligger på en delad 4:e plats på namntoppen.
   Hade jag kunnat få fler barn och en dotter, så är favoriterna Siri och Zoe. Som en god MP-väljare (överger dock), lydde jag bloggarens råd redan för flera sedan :)

   Radera
 7. Vore ju kul om de återanvände de ursprungliga skådisarna i nya eller uppdaterade eller helt omvända roller - de som fortfarande lever alltså. Hon som spelade Malin som skulle gifta sig är ju född 1946, så hon t.ex är ju given som frånskild bitter batikhäxefeminist hemma på mellanlandning för AIDS-behandling mellan vintervistelserna i Gambia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon lever och mår bra. Var en artikel om henne i nån kvällstidning.

   Hon var rysligt snygg när det begav sig...

   Radera
 8. Jag har samtliga avsnitt på dvd (box), så jag känner mig lugn och oberörd ;)

  SvaraRadera
 9. Varför har så många generationer sett Vi på Saltkråkan? Jag är 80-talist och har aldrig sett det men vet att många vänner pratar varmt om den än idag. Har det gått reruns flera gånger eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ligger på SVT Play (Öppet arkiv).

   Radera
  2. Reruns de senaste decennierna i SVT och andra kanaler, mest på tider med lägre tittarsiffror/matinétid fram till att streaming blev grejen.

   Radera
  3. Jag har i alla fall sett Saltkråkan massor av gånger, först i finsk TV och sedan i svensk TV. Jag gillar att ha något TV-program i bakgrunden, när jag t ex städar, så man tittar bara med ena ögat, typ.

   Radera
 10. Att "re-maken" kommer bli usel är väl nästan garanterat det brukar ju "re-makes" bli. Spontant kommer jag att tänka på nya versioner av Get Carter, Psycho och det fullständiga Hollywoodmordet på Luc Bessons klassiker Nikita.

  Nej, ska man göra något nationalromantiskt så spela in nåt där bröderna Furugård gestaltade av 3 lakansvita skådisar läser dikter av CE Carlberg och spontanheilar till Zarah Leander truddiluttar.

  SvaraRadera
 11. Jag är rätt säker på att Astrid Lindgrens skulle tagit väldigt illa upp att bli associerad med SD och nazism.
  För att citera hennes egna ord
  Astrid Lindgren, 1957: "Ända sedan jag var så stor att jag började tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitjod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väl väldigt svenskt att inte vara stolt över sitt land.
   I Norge går hundratusentals I parad på nationaldagen med stolthet. Det skulle aldrig en riktig svensk göra.

   Radera
  2. Mona Sahlin är väl bästa exemplet på detta tema då hon sa att med invandring får vi kultur för det finns inte i Sverige

   Radera
  3. Astrid Lindgren jobbade för underrättelsetjänsten under andra världskriget så nog har hon tjänat sitt land och att man måste vara nazist för att vara stolt över Sverige, ja det påståendet får tala för sig själv.

   Radera
  4. " Det skulle aldrig en riktig svensk göra."
   Så var vi inte med i kriget heller, bara Hitler´s medlöpare.

   Radera
  5. Stor skillnad på svensk och norsk nationalism. Den ena byggde i huvudsak på en idé om demokrati och nationellt självbestämmande och den andra på rojalism och rasteorier.

   Radera
 12. Fast jag var i Stockholms skärgård förra sommaren och allt såg ju fortfarande ut som på 60-talet enligt Saltkråkan, bara lite fler och större båtar. Bländande helvita kärnfamiljer varthän man än såg. Men vad vet jag? Yasin kan kanske få rollen som Stina och rytmiskt berätta hur det går till hemma på hens gata i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yasin som Stina. Nu börjar det likna nåt :)

   Radera
  2. Precis, av Sverige förändrade demografi syns inte många spår där fastighetspriserna nått astronomiska höjder. Orsak eller verkan till priserna?
   Och inte syns några vindkraftverk där heller. Och inga gruvor på Österlen...

   Radera
  3. Den lånebaserade ekonomins magi har inte nått utanför de krisoförberedda lintottarnas kretsar än.

   Radera
  4. Många delar av Stockholms skärgård var faktiskt mycket mer levande förr i tiden. Då fanns det levande hamnar med caféer och byar med en matbutik, eller kanske t o m ett bageri (mums!). Många av dem har redan lagts ner, pga pensionering av ägarna eller olönsamhet.

   Kommunikationerna är typ fyra timmar mellan bussarna. Vill man parkera sin bil i någon hamn så kostar det multum. Vill man köpa en kopp te i något kafé så kan det kosta några tior för en påse örtté (de hade slut på allt annat) och en pappmugg med varmt vatten. Kaffebrödet tog slut för länge sedan. Behöver man gå på toa så kostar det också en slant och om man chansar på att gå bakom något skjul eller förråd för att slå sin drill, så luktar det redan piss och det finns mycket toapappersbitar där.

   Matrestaurangen har gått i kk, så var beredd med en chokladbit eller en skorpa i fickan. Det mesta är antingen hel-dött eller svindyrt. Lönsamheten är för dålig. Mina grannar startade en fiskrestaurang i skärgården, men den gick snabbt i kk, men pizzerior brukar gå bättre. Dessutom får man ofta inte gå längs stränderna, pga att strandskyddet har kringgåtts och svarta pengar har bytt ägare under bordet, mellan den rika köparen till ett strandnära objekt och den samvetslösa kommunpampen.

   Räkna inte med att hitta något bra badställe, heller, eftersom folket som bor strandnära, har satt upp ett plank eller staket och om de ser någon främmande person närma sig vattnet, skickar de sin aggressiva hund dit direkt. Räkna inte med någon allemansrätt där överhuvudtaget.

   Radera
 13. För mig är det mest en slags nostalgitripp att plocka fram någon gång under vintern när det är som mörkast, och då längta till sol och sommar. Sommaren är min årstid. Det är inte mycket mer än så som jag lägger i begreppet och filmen Saltkråkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min "årstid" är från april till oktober, den är alltså drygt ett halvår lång. Vintrarna är "en transportsträcka", 5 månader av tristess och osandade, hala vägar (enligt vägföreningen kostar det för mycket att sanda vägarna) och man plogar först när man har fått minst 5 cm snö på vägen, enligt kontraktet). Pga många milda vintrar har många firmor med plogtraktorer lagt ner verksamheten.

   Radera
 14. Glöm inte Saltön.
  Västkustens kopia av skärgårdsdoktorn.
  Om Stockholm har allsång på skansen ska väl Göteborg naturligtvis göra en motsvarande allsång på Heden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört om Lotta på Liseberg det senaste decenniet?

   Radera
  2. Brukar väll annars vara Stockholm som tar efter Göteborg ?

   Radera
  3. Fina vikar i Saltön, jag skulle gärna vilja åka dit, Grundsund? Kompisen J-J. Binks är från Västkusten.

   Radera
 15. Appropå nazism.
  Den mest berömda Svenska nynazisten vi haft är väl Jackie Arklöv ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom att tänka på David Chapelles svarta och blinda KKK-ledare från The Chapelle Show.

   Radera
  2. Clayton Bigsby är ett mästerverk!

   Radera
 16. SVT kan ju inte gärna ligga i bakvatten när Discovery+/Kanal 5 har Sommaren med Släkten och C More/TV4 har Sjölyckan.

  SvaraRadera
 17. Gamla Saltkråkan kanske man kan titta på av nostalgiska skäl. Hade det inte varit en välkänd story så hade ju vuxna människor inte tittat på detta och det finns därför ingen anledning att bry sig.

  SvaraRadera
 18. "Farbror Melker, varför tappar du alltid din iPhone i vattnet?"

  SvaraRadera
 19. Så blev det fredag även här.
  En Whistable Bay från något Faversham Steam Brewery som säkert inte går å få tag på när man vill köpa på sig ett gäng.

  Ringer in på fina 4.5% å smakade ljuvligt.

  Alba August, kändisdotter och skådespelare.. tycker fan hon har nåt som sångerska.

  Kanske kan hon spela en roll i saltkråkan å göra signaturmelodin tillsammans med Yasin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soran och Virtanen som Ruskprick och Knorrhane och Kakan Hermansson som Tjorven känns autentiskt.

   Radera
  2. Benjamin och Bianca Ingrosso som Teddy och Freddy?

   Radera
  3. Ser att Östergren föreslagit Kakan Hermansson före mig. Ber om ursäkt. Great minds think alike är den enda ursäkt jag kan komma på.

   Radera
  4. Alba August var väldigt bra i den danska serien Rain tyckte jag.

   Radera
 20. Haha! Detta inlägg och inte minst alla kommentarer gjorde min fredag oförglömlig. Ska skriva ned alla kommentarer på post-it lappar och ta fram när jag känner mig deppig! :-)

  SvaraRadera
 21. Jag har mulat och blivit mulad av Tjorven. Vi gick i samma skola i lågstadiet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först läste jag "mutad" och fantasierna löpte iväg...

   Radera
  2. Stackars Tjorven, BMI var väl ett okänt begrepp på den tiden?

   Radera
  3. Och alla gamla tanter som kom med sina godis-påsar till rultiga små-flickor och påstod, att "övervikten kommer att växa bort". Men tyvärr gjorde det alltför ofta inte. Det är mycket bättre att komma med frukt och bär och kanske lite kaffegrädde till. Eller åtminstone en frukt- eller bär-paj med kaffegrädde till (vispgrädde 40% fett, kaffegrädde 10% fett).

   Radera
  4. Bestående övervikt är ett välfärdsfenomen. Rent historiskt i tusentals år så hade rultiga barn större chans att överleva perioder av missväxt/svält/långvinter. Så det här med att äldre passade på att göda ungarna när chansen fanns är/var ett evolutionärt fenomen.

   Radera
  5. De äldre kan göda ungarna med rabarberpaj, som min mamma. Det var sällan som hon lagade mat, men vi slukade i oss hennes rabarberpaj med mjölk. Fast numera avråder man från användningen av rabarber, pga oxalsyran. Jag har ett favorit-mellanmål: 3 dl färska blåbär i en djup kopp och 1 dl 10%-kaffegrädde ovanpå (det blir för syrligt med lättmjölk). Supergott! Jag vägde 44 kg när jag flyttade hemifrån i 20-årsåldern. Eller blev utkastad.

   Radera
  6. AndersH: På den tiden, i början av 1960-talet, var det vita vintrar och mycket snö i hela Sverige varje år! Att mula varandra var i grund och botten ett något ociviliserat sätt uppvakta det motsatta könet. Jag tror jag gick i klass tre och Maria (Tjorven) hade börjat i klass ett så jag hade väl ett övertag rent fysiskt men lät mig bli mulad av beräknande skäl. Vill tillägga att Maria (Tjorven) är en mycket tilldragande och respektingivande kvinna idag. https://www.newly.se/sa-har-ser-tjorven-ut-fran-saltkrakan-idag/

   Radera
 22. Sk*tbra bloggpost och underbara kommentarer!

  SvaraRadera
 23. Jag hoppas det blir en barnförbjuden version enligt det manus som BinnikeBengt presenterade på 90-talet:


  https://youtu.be/-QsBIhYVRT8


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följde din länk efter att ha aktiverat alla virus- och malwareskydd och min fråga är hur hittar du dessa guldkorn? Egna produktioner?

   Radera
  2. Detta är ju svensk kulturkanon, det är en av medlemmarna ur Att the gates + den riktige bajsmannen. Finns inget mer ursvenskt än så.

   Radera
  3. Jag myser när jag tänker på de bevingade orden från F.Reinfälth:

   "Ursvenskt är bara könsrocken. Resten av utvecklingen har kommit utifrån."

   Radera
 24. Vi behöver nya historier, inte remakes på gamla...

  Men visst, hollywood har väl snart gjort remakes på alla gamla klassiker och i sedvanlig ordning massakrerat dem... så varför skulle svensk film vara annorlunda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. George Lucas Star Wars är väl i stora drag plagiat av Akiri Kurusawas "the hidden fortress" i 1977 års Stare Wars. Samurajer= Jediriddare

   Radera
  2. Nä, det har inte blivit någon remake av The birth of a nation än.
   Inte för att jag gillar filmen i sig, men det går inte att förneka att det var en klassiker.

   Radera
 25. Tänk om ändå Socker-Conny kunde bli film/TV-serie. "med ett schysst järnrör kan man komma hur långt som helst".. episkt.

  SvaraRadera
 26. Rasmus Dahlstedt som regissör.
  Gärna tillsammans med Martin Arnell och Gustav Bennergård för att få maximalt kränkhetsindex.

  Men detta kommer förstås inte att hända.


  SvaraRadera
 27. Kanske Laibach kan stå för musiken?
  https://youtu.be/5jqOSDq0Ssc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet väl att Laibach blev inbjudna till att spela i Nordkorea.
   Undrar om de vågade spela låten tanz mit laibach?

   Ja sen har de redan gjort filmmusik.
   Det var tull kultklassikern Iron Sky.

   Radera
  2. Ja inte bara inbjudna. De spelade. Bland annat låten ovan, för de ville spela musik invånarna eventuellt kände igen, så de valde att framföra musiken från Sound of Music. Den länkade musikvideon är bland de mest creepy jag någonsin sett :)

   Radera
  3. https://vimeo.com/517537016

   Radera
  4. Ha, ha.

   Jasså de spelade den låten.
   Det måste varit surrealistiskt att se det.
   Eller är det ett tecken på självironi?

   Lite som de röda tomtarnas brigad i Polen på 80 talet.

   De hade röda kläder på sig och uppförde sig inte med tillbörlig respekt på en 1:a maj demonstration.
   Polischefen lackade ut och beordrade att citat: "de röda" skulle arresteras.
   Äntligen, sa en del av de som hörde honom.

   Radera
 28. Varför skulle en ny version av Saltkråkan bli en rasfråga? Mig veterligen är det svindyrt på dom där öarna nu. Och är ungefär lika vitt som för 50 år sedan. Det blir snarare ett klassperspektiv. Kommer vara svin rika familjer på ön förutom nån enstaka som fått ärva ett hus. Inga nysvenskar från underklassen där inte, kanske en och annan götakanal sydeurope möjligen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju flytta handlingen till en annan ö vid havet fast i väster, Hisingen. Då kan man genast köra en kombo av tung industriproduktion, oljeraff och dödligt gängkrig.

   Radera
  2. Ha ha. Ja som sagt detta kan bli väldigt spännande. Kanske en ny Johan Falk

   Radera
  3. Men allvarligt. Vad är det som motiverar nyinspelning mer är mer intäkter? Alla Astrid Lindgrens filmer skildrar en svunnen tid. Då ska man ju isåfall göra en modern Emil i Lönneberga där Emil kör steglös Fendt med Butterfly slåtterkross och lösdrift med mjölkrobot, Emil kör fyrhjuling istället för hästen Lukas och bygger Minecraft i snickarboden

   Radera
 29. Astrid Lindgren AB behöver fylla på i kassan när deras jippoland är stängt på grund av corona. Naturligtvis vill nån göra nya versioner på hennes folkkära filmer. Det vore inte första gången heller. Minns jag inte fel gjorde man Bullerbyn på 60-talet och sedan på 80?-talet... Men tillräckligt påkostad kommer det bli både flopp och flipp. De som växt upp med Torsten Ehrenkrona och Maria Johansson kommer inte gilla det nya. Medans dagens barn säkert kommer gilla den. Får se om SVT vågar nöja sig med att modernisera den, eller om man måste pk-fiera den också. Som sagts ovan så ser det inte mycket mer spännande ut i skärgården idag än då. Kanske tvärtom. Priserna har ju rakat i höjden, så så många Västerman i sydväst och sillafångst ser man inte här ute längre. Snarare rosa skjortor och snorungar på pappas vattenskoter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla slanka svenskar i vita seglarkläder och T-shirts och seglarskor av fina märken. Köer till allt, som i Sandhamnd, toakön ända till bryggan och timlånga köer till restaurangerna. Köhamn. Ta gärna med dig massvis med tålamod, en pisskanna Pipinett och toapapper för att överleva, om du är kvinna.

   Radera
  2. Sandhamn ska det stå, fast sand rimmar bra med hamnd.

   Radera
  3. Med en Pipinette kan en dam stå och kissa i "stealth mode", man klämmer fast stå-pottan mellan låren och låtsas om ingenting. Praktiskt, om man kan luta sig mot en parkerad bil och låtsas att man beundrar landskapet. En praktisk grej, om man har en lång tunika, klänning eller kofta på sig. En bra "prepp-pryl", som ryms i handväskan.

   Radera
 30. Man får spela in vad fan man vill, men jag är kränkt över att behöva betala för skiten.

  SvaraRadera
 31. Ok, boomer.

  Undra hur många unga som hört talas om tv-serien Vi på Saltkråkan?

  SvaraRadera
 32. Har någon sett den Sovjetiska 80-tals-inspelningen av Saltkråkan?
  Vi i Saltgruvan, med Ubåtsman och Garbatjorven!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saltgruvan och Ryssland får mig att tänka på finnar (tillhörande Stor-Sverige under Stormaktstiden), som rövades bort till Ryssland på 1700-talet för att bli slavar. Det påstås att inget annat folkslag i världen har drabbats lika hårt som finnarna, t o m värre än afrikaner. Både unga kvinnor och män togs till fånga långt inne i Finland och transporterades till Ryssland. De flesta försvann därmed spårlöst och kom aldrig mer tillbaka eller gav sig tillkänna.

   Kvinnorna våldtogs ofta och födde halvryska barn, männen jobbade hårt och slet ut sig på åkrarna och dog i unga år. Det finns dock enstaka överlevare, som lyckades ta sig tillbaka till fots den långa vägen till Finland, för att berätta om hemskheterna som de har varit med om. Man kan bara gissa hur mycket dessa erfarenheter bidrog till den starka finska försvarsviljan under vinterkriget.

   Eller om det berodde på ordern från ryskt håll att skjuta en kula i skallen på alla officerare, som lade ner sina vapen och lät sig tillfångatas av ryssen. När Viborg erövrades under Vinterkriget av ryssarna, avrättades även läkarna som hade blivit kvar i ett antal källare, som hade omvandlats till fältsjukhus.

   Radera
 33. Intressant och saker jag inte tänkt på. Saltkråkan identifierade jag mig med upp till sju år. Sen fanns inga idyller. Inget jag identifierade mig med i Astrids sagor. Ryska barn gillar Karlsson på taket så det finns olikheter. Har inga åsikter att på att det görs nya avsnitt och förstår inte hur det skulle påverka det som redan gjorts. Shakespeare påverkas inte av att senare författare tolkar.

  SvaraRadera
 34. Kör repris på originalet istället. Ingen ny version kan ens komma i närheten av originalet.

  SvaraRadera
 35. Sista avsnittet i serien kommer heta "Ryssen hälsar på" och handla om att den lokala ICA butiken kan expandera pga alla ökade inkomster, även en inköpare med fokus på automatkarbiner behöver rekryteras.

  SvaraRadera
 36. Ett av de bättre inläggen som jag läst här...
  Jo, tyvärr så har alltför många svalt denna folkhemsnostalgi. Den är givetvis en kommersiell funktion av Astrid..
  Tyvärr åter, så har detta präglat synen på Sverige - före Olof Palme. Lubbe Nordströms fascistliknande övergrepp mot allmogen ses nog fortfarande som ett föredöme, trots att han betedde sig som en medeltida adelsman när han bara trängde sig in hos fattighjonen...
  Övergreppen ökade framåt WWII, och fick med den "myrdalska ingenjörskonsten" sin höjdpunkt inom socialdemokratin..
  Krigsslutet, som skrämde skiten ur socialfascisterna, innebar att kursen mot dagens Sverige där den verkliga historien döljs och de två varianterna i dagens debatt, som uppstod med landets anpassning till Reagans nyliberala globala politik i slutet av 1980-talet, dvs.. dagens immigrationspolitik i en arbetsmarknadssituation med snart 10% arbetslöshet (20-25% för ungdomar) vilket är en social och politisk krutdurk - och så en ny nationalromantisk falsk bild för medborgare som aldrig upplevt Sverige före Olof Palme... Allt för att dölja verkligheten.

  Jo, om man skall lägga till några trevliga inslag i nyproduktionen..
  Algblomningen i Östersjön (den var obetydlig även vid inspelningen av en gamla Saltkråkan) måste naturligtvis uppmärksammas så att man inte spelar in några båt- eller badande utan konstaterande att de svenska bönderna ställde till det med utsläpp av olika slag under den gamla "Saltkråkans" inspelningstider.. Så att en nykommersiell bild av tillvaron, som mer speglar WWF och Rockis och andra kommersiella historierevisionister får sina behov tillgodosedda.. Så, som inlägget påvisar, det viktigaste i tillvaron är att revidera den verkliga historien, helt enligt han Göring, eller vad han hette, som sade att "Segraren skriver historien", men det är väl också bara en skröna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte också få med ett inslag om hur accelererande havsnivåhöjningar hotar dränka Saltkråkan inom några årtionden? Gärna kombinerat med moraliskt högtravande fördömande av den medelålders vita mannens skuld till eländet.

   Radera
  2. Det fanns så mycket strömming i Östersjön på Saltkråkans tid. Även jag gillade att "rycka strömming" ur Östersjön förr i tiden, innan larmrapporterna om kvicksilver och dioxider i Östersjöfisk började strömma in. Med så mycket strömming kan man knappast svälta, jag gillar fortfarande steka strömmingsflundror på tallriken. Nu finns det väl inte så mycket kvar efter super-trålarnas framfart, som gör djurfoder av småfiskarna.

   Radera
 37. Är bloggaren sarkastisk när han beskriver skildringen av en alldaglig svensk familj från 60-talet som nazistisk? Jag tror tyvärr inte det. Det förefaller mer som om extremvänsterns narrativ och "woka" samhällssyn har smittat över på de som politisk befinner sig i mittfåran. Beskriv gärna nationalsocialismen i Saltkråkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du glömt det sedelärande avsnittet när det kommer en kroknäst gårdfarihandlare vid namn Goldfarbsteinmeyer, som förgiftar den enda brunnen på ön, beter sig obehagligt mot kvinnorna och lurar av barnen glasspengarna? Men sen går alla ihop och dränker honom med hans krimskrams i fjärden, och då blir alla glada.

   Radera
  2. Avsnitt 1488, "Blut und Ehre" heter det för övrigt.

   Radera
  3. Ta bort Ben Dover från vit-listan, Cornu!

   Radera
 38. Ytterligare ett skäl till att lägga ner befintlig SVT.
  Varför ska mina skattemedel gå till sådan dynga öht?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller mig dig till en stor del. Jag är en "kulturell analfabet" ändå, så jag saknar förmågan att tillgodogöra mig "finprogram", konserter, teater, TV-idrott, tävlingar och kultur. Numera blir det bara text-TV, "häst-såpan på ettan" och några action-serier. Jag som inte är vig eller modig på minsta vis, gillar jättemycket action-serier och avskyr romantik etc. flum. Kompisen J-J B. är dock min motsats, läser böcker och älskar kultur. Jag har ändå lyckats få honom att bli förtjust i häst-såpan.

   Radera
  2. Det som stör mig är att alldeles för många hamnar på kvarskatt numera då public service-avgiften är på skattsedeln.

   Radera