Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-09 17:53

Fredagsmys: Gourmetrestaurang hemma

Dags för lite riktigt fredagsmys igen. Ett alternativ till att gå ut på restaurang, om man inte vill äta i god tid innan 20:30, alternativt vill minimera smittorisken, är förstås att köpa take away. Ett alternativ som kan hittas för oss som bor på landet och kommer få kall mat om vi inte väljer lokala pizzerian (bykrogen har stängt kvällstid just nu) är att köpa med en helgkasse och snabbt och enkelt laga färdigt maten hemma. Ett sådant exempel råkar vår gôttebosska favorit finkrog Somm ha, vilket testades härom fredagen.
Förrätt ostbollar med broccolistjälkar och rostade pistagenötter

Alla restauranger erbjuder inte en intressant takeaway, men ibland har vi köpt med mat hem från Nonna, som levererade stabilt bra italiensk hämtmat även innan Wuhan-pesten. Dock svalnar maten betänkligt på de 45 minuter det tar att köra hem till oss sista på vägen, mitt i skogen högst upp på berget. Bykrogen har stängt kvällstid nu under vinterhalvåret, och erbjuder bara pizzeriadelen, vilket kanske inte alltid är den nivå av mat man vill ha.

Men till vår räddning finns vår sedan tidigare favoritfinkrog i Göteborg, Somm (även Bar la Lune mfl är favoriter, men kanske inte finkrog men väl vinbar). De erbjuder Somm @ Home, vilket för 350:- SEK per person är snabb och lättlagad finkrog mat man färdigställer hemma. 350:- för en trerätters är faktiskt helt okej, och det är föredömligt enkelt att laga maten, som satts samman just för detta ändamål.
Instruktionerna. Noter att man ska ha viss råvaror hemma, som i detta fall citron, salt, peppar, smör och olja. Instruktionerna skickas dock ut i förväg vid bokning, så det var inget problem.

Man bokar upp avhämtning av maten i bokningssystemet, så de delar som förbereds är färska, plus att man inte behöver krocka med andra kunder.
Kryddblandningarna och såseserna.

Sedan var det bara att duka och på tio minuter ordna iordning förrätten, med minimalt med disk och enkel arbetsinsats.

Sedan motsvarande med huvudrätten, vilket bestod i att steka upp renen och värma röstikakan i ugnen, innan maten arrangerades upp. Det hjälper kanske att ha lite känsla för hur man kan lägga upp det lite dekorativt, vilket man kanske är van vid om man gått på restaurang en del.
Huvudrätten

Efterrätten bestod av tre riktigt fina ostar med lavochknäcke och körsbärskompott, vilket förstås kan uppskattas extra om man duckar sötsaker. Man måste isf inte äta sylten.

I övrigt kan man ju kosta på sig ett riktigt fint vin till Systembolagets priser, i jämförelse med vad det kostar att köpa vin på krogen.

Fem ymnighetsorn av fem möjliga, kommer köpa hem helgkasse från Somm igen. Just nu är menyn vad som verkar vara den samma.

Bloggen önskar er ett underbart fredagsmys, och ser fram emot förslag på andra bra upphämtningsrestauranger eller erbjudanden om helgkassar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

  1. Har beställt en Brynäs-kasse som består av noll mål till HV och 7 smakliga måltider till Brynäs. Finns en risk att leveransen inte överensstämmer med beställningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där var ju inte ens spännande. Frikyrkorna hade inte en chans mot bockbrännarna.

      Radera
    2. Vi har Gud på vår sida - era jävlar. KÄMPA HÅVE!

      Radera
  2. Vad är alla pappmuggarna i bakgrunden på sista bilden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser ut att vara jord i varje kopp, många som passar på att odla eget ekologiskt röka nu när man knappast vill trängas med övrigt klientel hos lokala kranen.

      Radera
    2. Förodling av sommarens grönsaker, tomat etc

      Radera
    3. "Gröna fingrar", jaja brukar heta så..

      Radera
  3. Japp det här är ju en av ett antal bra saker med nedstängningar och restriktioner. Nu har vi iofs nyligen flyttat ut ur Stockholm till förmån för villa men innan dess åt vi flitigt "på restaurang" hemma.

    Farang var en tidig favorit, det är dock helt färdiglagat så går inte att transportera så långt.
    Sue Ellen hade också en oväntat bra avhämtning av typen "laga klart hemma", körde alla hjärtans dag middag med lobster roll, löjromstaco, pulled pork sliders.

    SvaraRadera
  4. Vi bor 6 mil söder om Sthlm, 10 minuter från havet och trots att ryssarna brände och skövlade i dessa trakter (1700-talet) har vi idag ett rikligt utbud av gourmetmat, även för avhämtning. Ett av ställena heter Fållnäs Gård. De bedriver jakt året om på ffa vildsvin och fågel men har allt övrigt vad gäller vilt. Dessutom har en entreprenör startat hämtmatservice i Fållnäs "Smedjan". Närskjutet och närodlat till humana priser. I smedjan finns också självservice varje dag där man kan köpa vilt i alla former, t ex rökt vildandbröst och vildsvinskorv. https://www.facebook.com/Smedjan-F%C3%A5lln%C3%A4s-245986102872365

    SvaraRadera
  5. Här finns också Djursnäs viltbod och Tottnäs Rökeri, 15 min med båt från vår hamn. Är man på hugget kan man vid vissa tillfällen beställa gourmetmat från "Stora Staden" som transporteras till våra trakter av vår allas Jonas Wahlström. Välkomna till Sorunda - Lisö.

    SvaraRadera
  6. Själv firar jag att jag köpt och installerat en ny spis och har nyss satt in en "Kleftiko" i ugnen. Nästan som hämtmat. Den blir klar i morgon. Det blev tre inlägg. Det är inte ofta men jag gick igång på maten.

    SvaraRadera
  7. Extra bonus är så klart att kräva alkohol med måltiden. Det har kostat Malmös skattebetalare typ 100000 extra, och kanske fyra flaskor vin har levererats. Äkta frihet får kosta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt! Skrattar nästan. Fjolla.

      Radera
    2. "Fjolla"? Nja, det var inte vad din mamma sa, hördu. Ska du börja slänga invektiv kräver jag att du är lite mer kreativ än så, smutsiga sutenörsaspirant.

      Radera
  8. Då vi varit hemifrån på helgerna ett antal helger i rad blev det en efterlängtad fredagstacos. Nu när bara de två vuxna i huset är vakna har jag planerat sätta mig på framsidan, röka en camacho, dricka sprit och lyssna på lead belly och karlavagnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Smittorisken innan 20:30, får nog anses som minimal på den lokala kontrollerade restaurangen. Kanske värre ute hos förortspizzerian? Själv så undviker jag apotek, mataffärer samt kollektivtrafiken p g a smittorisken. Sen följer jag förstås det gamla vettiga rådet att inte resa mer än 1-2h bilfärd hemifrån. Trist, med facit i hand nu borde den förmaningen inte ha skrotats. Nu är det social skam som återstår. Fungerar sådär bara p g a ökad polarisering.

      Tacos på Fredag får väl ändå gå under WT-epitet. Såg ni let's dance också? :)

      Radera
    3. Stora Sibylla påsen med extra allt + stor Pucko.

      Radera
    4. Då går det bättre för patrasket nu för tiden. När jag växte upp hade vi inte råd med tacos.

      Nej vi föredrar filmatiseringar av verkliga händelser, en kompromiss mellan att jag ogillar dokumentärer och min fru ogillar filmer. Så det blev the boy who harnessed the wind.

      Radera
    5. När jag växte upp så var det flygande Jacob på Fredagar, kanalerna var två på TV. Vet i tusan vad vi tittade på. Mitt starkaste minne är när godmorgon Sverige var inställt p g a olyckan på Sveavägen. Tacos kom senare, vill jag minnas. En riktig tacos är faktiskt inte att underskatta, fungerar faktiskt bra med vegofärs också. Skippar du let’s dance, så.har min fulla respekt. Själv uppvuxen bland patrasket i obygden.

      Radera
    6. Fattar inte den enorma skamningen av tacos. Det känns så von oben-attityd på det. Nej, ni får inte överklasspoäng!

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Kokt sparris med hemgjord hollandaise plus (klassisk 70-tal) stor räkcocktail med Rhode Island-sås (vispad grädde, majonnäs, chilisås, cognac). Kokade fond på räkskalen med rotselleri, lök, morot, och tomatpuré till framtiden typ räksoppa eller sås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låt gott, rotselleri är en personlig favorit att använda. Rödbeta en annan. Min snabba favorit är just nu, rödtunga i vilken man rullar in varmrökt lax blandat med grädde, rödlök och kapris. Kan t ex serveras med hasselbackspotatis, vitvinsås och sparris eller sockerärtor. Enkelt och snabbt fixat som inte går att misslyckas med. Lagar dock bara mat när det finns någon att laga till som inte är jag, äter ute för det mesta alltså.

      Radera
  11. Lax Wellington... oväntat gott trots att rätten kanske inte känns helt 2020-tal. Mitt tips är att överdriva mängden ost och spenat.

    Kul med extrafin hämtmat! Bra att du stöder krogarna!

    Tycker jag känner igen etiketten på rödvinsflaskan. Vad är det för nummer?

    SvaraRadera