Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-02 16:45

Fredagsmys: Aprilväder

Dags för lite fredagsmys denna härliga första fredagen i april. Och denna vårdag är det förstås relevant att diskutera aprilväder.
Nytt för i år är nya krokusar längs trädgårdsgången Lena grävde 2019. Hälften botaniska, så de kommer sprida ut sig lite från den linjära initiala planteringen framöver. Ska man plantera krokus ska man ta i ordentligt, helst några hundra lökar på samma plats. Just idag uppskattat av humlor, bin och fjärilar. Sedan slår det ut påskliljor närmast i bild i veckan.
En del kanske tycker att man borde haft torsdagsmys istället, men det är idag det är fredag för oss som inte firar religiösa högtider (annat än årstidsbloten) och således en vanlig arbetsdag. Så fredagsmys blir det idag.

Våren är här och med det det härliga mysiga aprilvädret.

Sagt och gjort skulle Lena och jag fika i vårsolen på altanen, ned elva grader i skuggan och runt sjutton grader mot husväggen i solen.

Så jag tittade ut på vårsolen. 

Satte på kaffe. 

Medan kaffet kokade upp började det regna.

När kaffet hade slutat koka hade det slutat regna och lyste sol igen.

När vi kom ut och precis satte oss försvann solen igen.

Och när vi kom in igen dök solen upp.

Det är ändå något alldeles speciellt med april.

I övrigt fortsätter den ryska militära uppbyggnaden mot Ukraina, och även Vitryssland har skickat förband till gränsen mot Ukraina. Nere i Krim och vid sydöstra Ukraina är nu även ryska fältsjukhus och kilometerlånga köer av militära tankbilar på plats, så allt är i ordning för strid, inklusive logistik och sjukvård. Ryssland kör med retoriken att det är den ukrainska aggressionen som fått Ryssland att på ockuperad mark samla upp dessa mycket omfattande styrkor. Man kallar det fortfarande inte för en övning. Ukraina har vädjat till Nato att börja flygpatrullera Ukraina för att på så sätt agera krigsavhållande.

Trevligt fredagsmys på er!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Har varit inomhus i ett rum utan fönster största delen av dagen idag men kollade på produktionssiffrorna från solelen och solvärmen nu, skapligt jojoväder onekligen även i södra Dalarna.

  SvaraRadera
 2. Snö/hagelbyar mellan solglimtarna längre norrut.
  En GlobalHawk från US har under snart ett dygn på 16 000 meters höjd patrullerat utanför Krim och upp i östra Ukraina för att hålla koll på vad som sker. Imponerande flygetyg!

  SvaraRadera
 3. Haglade samtidigt som strålande sol i Dalsland nu under dagen, blåser kallt som fan gör det också så trots 10-12 och strålande sol höll man sig inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/ministern-vill-ge-bort-doser-innan-alla-svenskar-fatt/

   Rgeringen arbetar för övrigt för att Sverige ska skänka bort sina doser efter riskgrupperna är vaccinerade enligt biståndsministern.

   Så glad påsk på er alla.

   Radera
  2. Det är väl inte värre än att skänka bort skattemedel innan behoven i välfärden mättats?
   Extra komiskt då biståndsmottagare i princip inte drabbats alls då de inte levt loppan och skippat barn utan hållit nere medianålder o.s.v.

   Radera
  3. Jo, eftersom västvärlden ger stora mängder bistånd till u-världen drabbas de hårdare än oss av bnp-fall pga lockdowns. Det är deras bröd och ris.

   Att dra ut på att vaccinera den lilla producerande delen av världen för att fixa alla andra i förväg är att göra u-världen en björntjänst. Vaccinproduktionen (som såklart också finns i väst) drabbas också av sölig handel och lockdown.

   Lägg till att u-världen redan är drabbade av en mängd vaccinerbara ännu dödligare sjukdomar, men dessa tittar man åt andra hållet för.

   Radera
 4. Jag firar påsken med att bygga ett växthus på tomten, och har nog upplevt alla väder idag. Har varierat mellan t-shirt till förstärkningsplagg + regnjacka i både hagel och regnskurar.

  Trevligt mys till alla och en Glad Påsk!

  SvaraRadera
 5. Att plantera krokusar är en bra investering, eftersom de kommer upp och blommar troget år efter år. Jag har alltid lyckats med dem. Det finns så många andra växter, som jag har bara misslyckats med. Vackra färger och tidig blomning. Toppen!

  SvaraRadera