Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-05 18:26

Foton: Tydligt att stockholmarna tröttnat och skiter i restriktionerna - stor skillnad mot i maj 2020

Det är utifrån foton tydligt att stockholmarna (och antagligen även svenskarna generellt) börjat tröttna på restriktionerna och allt mer skiter i dessa. Skillnaden igår söndag den 4:e april 2021 var tydlig mot den 5:e maj 2020. Det handlar om runt 5x så många personer på gatorna.
Sergels torg igår söndagen den 4:e april
Det är fortfarande färre folk ute än normalt, men betydligt fler än de folktomma gatorna i maj förra året.

Bilden ovan är mot Sergels torg igår. Tyvärr hade jag ingen möjlighet eller lust med tanke på antalet människor att söka upp exakt samma platser som för ett drygt år sedan, men ni kan se detaljer nedan från lunchtid den 5:e maj 2020.
Femte maj 2020 från andra hållet

Lunchtid 5:e maj 2020 går det tre personer till vänster i bild längs räcket ovanför Plattan på Sergels torg.

På den inledande bilden från söndagen den 5:e april, med betydligt kallare väder, går eller sitter det sjutton personer på samma sträcka längs räcket.

Kort sagt har antalet personer i rörelse ökat med en faktor om 5x jämfört med förra våren.

Nu kanske det är passande att folket skiter i restriktionerna allt mer, efter regeringens utspel om att man nu ska strunta i att vaccinera svenskarna bortom riskgrupperna och istället ge bort våra vaccindoser till korrumperade u-länder. Covid-19 var tydligen inte så farligt ändå, så inte konstigt om folk struntar i restriktionerna.

Ett andra exempel. På andra sidan om gatan, framför Ur & Penn och Lindex var det på bilden nedan fem personer den 6:e maj 2020 och på den inledande bilden är det åtminstone tjugoåtta personer. En faktor på nästan 6x.
6:e maj 2020
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. De flesta håller, eller försöker iaf, hålla artigt avstånd, men även där ser man att säkerhetsavståndet inte riktigt är som det var. Mer 1m än 1,5 meter.

  Men det är tydligt att folk ruttnat och mer och mer börjar återgå till sina vanliga liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märker inte alls samma i Skåne, fler som bär ansiktsmask än någonsin. Inte märkt av nåt moraliskt förfall alls. Kanske värre för de dumma smittspridarna i Stockholm. Verkar stämma med utfall - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sa-har-ser-forandras-covid-laget-i-stockholms-lan

   För Skåne ser det bättre ut (antal patienter har sjunkit sen 2020 / vecka 53) -
   https://www.skane.se/digitala-rapporter/lagesbild-covid-19-i-skane/inledning/

   Lider med vårdpersonalen.

   Radera
  2. Ansiktsmask är fortfarande ingen rekommendation av förståeliga skäl. Säger väl mer om flockmentalitet (bäh!) än om rekommendationsföljsamhet.

   Radera
  3. Flockmentalitet borde väl i så fall vara som störst i Stockholm/Uppsala, då Stockholmarna stöd för en väldigt hög samhällsspridning efter deras alpresor och DN-tåg förra året. Konstigt nog, har andra regioner klarat sig bättre trots mindre "flockimmunitet" 2021. Bor du i Stockholm Struts?

   Radera
  4. Att Skåne har cirka 10% fler smittade per 100k invånare talar väl sitt tydliga språk om vi ska jämföra hur många som följer regler.

   Radera
  5. 2021-12 (Källa FoHM)
   Region Skåne - 254st / 100 000
   Region Stockholm - 378st /100 000

   Läs gärna om inlägget, som handlar om hur det ser ut idag. Kontexten kompis

   Radera
  6. 2020 var 13e dödligaste året på 20 år. Och vart tog influensan vägen?

   Radera
  7. Det är rätt givet att smittspridningen går snabbare och blir kraftigare i Sveriges största och mest tätbebyggda storstadsområde. De allra flesta av de två miljoner invånarna har inte varit oaktsamma, men det räcker om 1% i gruppen hänger på krogen för att det ska synas. Samma % oförsiktiga kanske finns i hela populationen? Det är inte konstigt att det sprids långsammare där det bor färre men idag kan man läsa om kraftig smitta på Öland och tidigare har vi läst om andra orter såsom Gävle/Sandviken så över tid jämnar det ut sig något.

   Radera
  8. Märkligt virus som bara smittar på krogen....

   Radera
  9. @Joakim, du är medveten om att Malmö är mer tätbebyggd än Stockholm väl? Krogen är för övrigt inget ställe som pekats ut som särskild orsak, men det är kanske annorlunda med pesten i Stockholm innan kl 20.30.

   Radera
  10. I regionen bor dessutom runt 4M.

   Radera
  11. Nej, Malmö är inte mer tätbebyggt än Stockholm. Inte ens i närheten. Och du kan såklart inte räkna med Köpenhamns befolkning när du resonerar kring smittspridningen i Malmö.

   Radera
  12. Varför kan jag inte räkna in Köpenhamn? 28minuter Hyllie/Köpenhamn C eller 10 minuter med bil till Nordens flygplats nummer 1. Familj, släkt och jobb hänger ihop i regionen. Massvis med Malmöiter som arbetar inom vården i Köpenhamn. Besök gärna Hyllie och Emporia. Eller varför inte villaområdena runt bron.

   Radera
  13. Av den enkla anledningen att gränsen mot Danmark under långa perioder har varit i stängd. Sedan har det givetvis funnits undantag som exempelvis nära familj och arbetspendlare men det är knappast befolkningstätheten i Köpenhamn som är relevant för smittspridningen baserat på graden av följsamhet gentemot restriktionerna i Malmö..

   Radera
  14. Det blir väldigt många undantag det. Gränsen har bara stundvis varit stängd, Danskarna som förstås är de som korsar den för shopping, stugbesök etc verkar invaderat våra köpcentrum och vägar i vanlig ordning. Svenskar som korsar den gör det ofta för arbete, vilket varit helt fine.

   Radera
  15. Med ditt resonemang så är Norrtälje en av Sveriges mest tätbefolkade kommuner pga pendelavstånd till Stockholm. Det håller inte helt enkelt.

   Radera
  16. Befolkningstäthetsteorin har ju kommit skam. Frederiksberg (i Köpenhamn) är för övrigt den mest tätbefolkade kommunen i norden. Men det går ju rätt okej där eftersom Joakims tes är felaktig. Hursomhelst uppenbarligen är det betydligt högre smittspridning i Stockholm än i betydligt befolkningstäta kommuner 2 mil ifrån Malmö.

   Radera
  17. Sen är det väl nån Stockholmförort som är mest tätbefolkad kanske. Sumpan? Men som sagt det argumentet har kommit på skam, annars hade det ju varit massdöd i vissa asiatiska länder.

   Radera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Till slut tog sig folk till Berlinmuren också, skedde inte över en natt. Ge det tid så ska även denna orättvisa vara ett minne blott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men den kommunistiska diktatur-pandemin inom östblocket varade i 44 år och kraschade totalt det privata näringslivet innan folket där gjorde uppror mot restriktionerna.

   Radera
  2. Får hoppas uppvaknandet accelererar lite fortare än så

   Radera
 3. Ehh, det är ju närmast tomt på båda bilderna/åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var väl det bloggaren skrev, mindre än vanligt mer än i fjol..

   Radera
 4. Sen... utomhus får man väl vara? Frågan är ju hur det ser ut inne på köpcentrum och gallerior. Själv har jag ingen aning för har inte besökt någon på över ett år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästintill som vanligt numer. Folk försöker dock hålla visst avstånd, särskilt äldre, men de unga odödliga verkar ha svårt att komma ihåg avståndet. Kön ringlar lång utanför systemet och gymmet där det finns maxgräns. Max 5-10% har munskydd i livsmedelsbutikerna.

   Radera
  2. Hustrun tvingade mig till Ikea Kungens kurva för ett par veckor sedan. När hon såg att det var 100 meter kö *utanför* Ikea backade hon och sade "vi åker hem". Det såg ut som på Gröna Lund eller Liseberg, en ringlande kö med staket i ziczac. Brr...

   Radera
  3. Joakim, här är som vanligt förutom att det exemplariskt skötta restaurangen tvingas slänga ut folk 20.30. Systemet är ett klockrent exempel på väl det fungerar. Gymmet har tidsluckor att boka, även på natten. Största risken jag ser är den centrala PanICA affären vid stationen. Överfull av Stockholmsstudenter som blockar gångarna, och som nu verkar snacka om sina Påskresor i stora klungor. Jag är kanske lite fördomsfull, men ack jag är inte ensam om den bilden som hela tiden bekräftas.

   Radera
 5. Gör ett besök en vardrag i Göteborg mitt i veckan,typ Drottningtorget. Förutom en handfull ängsliga individer med munblöja så går livet vidare.

  SvaraRadera
 6. Kan ju vara så att vaccinerade och personer som haft sjukan rör sig mer, vilket borde vara OK.

  En egen spaning är att det är helt tomt där jag ibland luchar i Kungshallen. Regeringens regler om en person per bord ser ut att få resultatet att restaurangerna helt enkelt läggs ned. En är borta, och ett par är på väg att stänga. Ngt av de utlovade stöden har enl uppgift ej visat sig i verkligheten.

  SvaraRadera
 7. Google mobility ger inte riktigt stöd för att folk rör sig "som vanligt":

  https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2021-04-02_SE_Stockholm_County_Mobility_Report_sv.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl nån forskare som konstaterade samma sak som rapporten visar. Orsaken till ökat smittspridning var istället den brittiska varianten, kanske ihop med alla nödvändiga skidresor.

   Radera
  2. Tror det är vanligare med iFåns i fina staden Ben....

   Radera
 8. Bor i Stockholm. Inlägget stämmer väl överens med mina och bekantas observationer "färre än vanligt, fler än i fjol". Jag märker främst av detta bland yngre (ca 15-25 år) och kanske allra mest hos småbarnsföräldrar. Butikerna följer dock begränsningar om max antal besökare, så man kan bli bestört när det är långa köer utanför butikerna, det gör att man upplever att det är fler på stan än tidigare.

  SvaraRadera
 9. Det är mycket vanligare nu att folk tar på sig ett munskydd innan de går in i en butik. Även en hel del butiksanställda har på sig ett munskydd. Även yngre.

  Går man ute i friska luften, undviker folksamlingar och försöker hålla 2 meters avstånd sprids rimligen inte någon smitta.

  Det mest intressanta i det här är vilka beslut politiker har beslutat och inte beslutat under över drygt ett års tid.

  Men, det är det svenska folket som röstat fram idioterna, så vi får skylla oss själva.

  SvaraRadera