Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-16 09:08

FoHM: Rekommendationer för vaccinerade lättas

Folkhälsomyndigheten (FoHM) meddelade idag om lättade rekommendationer för personer som vaccinerats, som nu efter tre veckor sedan vaccination ska få träffa personer från andra hushåll. Samtidigt är detta förstås just rekommendationer, då staten inte faktiskt kan förbjuda den grundlagsskyddade fria rörligheten i det privata.
Papieren, bitte!
"En person som har vaccinerats med en första dos och låtit tre veckor passera kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus. [...] Som vaccinerad har man ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och kan exempelvis göra besök i butiker. På grund av smittspridningen i samhället ska personer som vaccinerats fortsatt inte bidra till att skapa trängsel i offentliga miljöer. Förändringarna innebär bland annat att personer som vaccinerats kan umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom."

Det var ju snällt. 

Även immuna personer bidrar förstås till trängsel och med det smittspridning i offentliga miljöer, då andra kommer komma närmare varandra om det blir många immuna eller vaccinerade som rör sig fritt.

Däremot kan inte staten hindra folk från att röra sig fritt och träffa andra privat, då vi har grundlagsskyddade rättigheter kring bland annat fri rörlighet. Det handlar således bara om rekommendationer, riktlinjer istället för faktiska lagar. Någon annan sanktion än skamning i sociala medier finns egentligen inte.

Över huvud taget bryr sig allt färre om rekommendationerna, eftersom de ständigt ändrats och folk helt enkelt tröttnat på att hålla reda på dem. Istället följer man sunt förnuft och gör sina egna bedömningar. Eller så följer man inte det sunda förnuftet. 

Nu blir det ytterligare en regel att hålla reda på, nämligen att det kan vara okej att träffa någon som är vaccinerad.

Har du koll på andra regler än "håll avstånd, tvätta händerna, undvik folksamlingar och stanna hemma om du är sjuk"?

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

93 kommentarer:

 1. Nej, har slutat ha koll för länge sedan. Tänker att man får lita på sitt eget vett och tillämpa säkerhetsmarginal. Sedan är det enkelt att hålla koll där det sätts upp skyltar (ex. utanför butiker "X kunder får vistas samtidigt").

  Jag lutar åt att det skulle vara bättre om man började om. Säger att alla gamla regler kan man bortse från och dessa regler gäller från och med nu.

  Förlåt, jag menade rekommendationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller hur, som närmaste ICA Maxi, max 700 kunder i butiken, så det är ok att vara 699 personer inne i lokalen och trängas framför mejeri,grönt och kassor men på restaurang eller arena så är det inte ok.

   Radera
  2. AIK räknade ut att de kunde ta in 500 personer på arenan och ha 150 meter mellan varje person i publiken. Fick nej på det. Samma dag hade Mall of Scandinavia 20 000 besökare.

   Radera
  3. Det är det som alltid stört mig mest med rekommendationerna, man har bestämt sig specifikt för att knulla två i grund och botten osäkra branscher stenhårt i arslet, kultur&evenemang samt restaurang, sen är det total anarki avseende allt annat. SL drog in avgångar så människor som behövde åka till jobbet som inte kunde jobba på distans satt packade som japaner i buss/tåg. Gallerior och affärer får det vara hur många som helst i där man beräknar att alla besökare rör sig perfekt synkroniserat beroende på hur många kvadratmeter varje person får ta upp.

   Radera
  4. Fast SL ändrade det där för ett år sedan rätt kvickt för det var inte ett bra beslut. Sen dess kör man ju typ max.
   Sen tyvärr följer många inte rekommendationerna om munskydd.

   Radera
  5. Vår ICA Maxi började med en väldigt behändig hämta matkassar-service. Vi beställer matvarorna digitalt och bokar en hämt-tid nästa dag och beloppet reserveras då på bankkontot. Nästa dag kör vi till ICA Maxis underjordiska garage och skickar ett SMS "Hämta" och lite koder och bilens reg nr. Då kommer personalen med en kärra och lastar in kassarna i bilens baklucka och beloppet dras från bankkontot. Jättebekvämt och utan smittorisk. Vi betalar för pappkassarna och får någon rabatt samtidigt. Det kostar inget extra att hämta matkassar och varorna har varit helt perfekta varje gång.

   Radera
 2. Hata slumpen! Detta inträffar alltså precis lagom så att regeringen slipper avråda alla sina anhängare 65+ att gå i demonstrationståg på 1:a Maj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jadu, intressant konspirationsteori, fast leden hade ju sett längre och större ut om alla höll 2 m avstånd?

   Radera
  2. Viktigt att de gamla kan gå så tätt att de som trillar pga blodtrycket eller stroke faller mot någon annan på väg ned i backen och landar i alla fall lite mjukare. :-)

   Radera
  3. Hold your horses. Jag är 67, ingen regeringsanhängare (i alla fall inte nu) och senast jag gick i ett 1:a majtåg var 1971 i Lysekil, för då skulle Cornelis V uppträda. Dessutom har jag precis kommit in från en 5 km löptur och det utan stroke eller avvikande blodtryck.

   Radera
  4. Men du har alltså ändå en blodtrycksmätare hemma och kollar blodtrycket efter varje löptur? Eller hur kan du veta att det inte var avvikande? ;-P

   Radera
  5. Kommer 1a majtågen bli av i år?

   Radera
  6. Ja, jag har blodtrycksmätare hemma och är sjukvårdsutbildad. Kollar naturligtvis puls under löpturen samt syremättnad i blodet. Speciellt nu i coronatider. ;-)

   Radera
  7. Har nu fått tid för 1:a vaccination 21/4. Vaccin okänt. En bra början!

   Radera
  8. Du måste varit en övertygad kommunist som deltog trots att den där holländske gaphalsen skulle uppträda.

   Radera
  9. Pensionären! Har du även Pulmicort hemma, en vanlig astmamedicin? Kortison-pulver, som man andas in i lungorna från en manick? Man vrider på den tills den "klickar" och man tömmer sedan lungorna på luft maximalt och andas sedan in dosen från manicken, behåller luften i lungorna en stund och andas sedan ut.

   Min syster köper allt möjligt i Grekland och skickar det sedan till mig, fast jag inte har astma såvitt jag vet. Instruktionerna är visserligen på grekiska, men jag tror att det går till ungefär så. Det har nämligen stått i många nyheter att "Pulmicort" skyddar lungorna mot svår covid och den har minskat på antalet svårt covid-sjuka på österrikiska sjukhus.

   Radera
  10. Jag har också en automatisk blodtrycksmätare hemma och använder den till att mäta blodtryck på mig själv och andra människor, som råkar komma på besök. Sedan försöker jag att få dem att gå till sin doktor för att skaffa recept på blodtrycksmedicin, om de ligger högt. Jag brukar också ställa upp på fästing-borttagning på mina grannar, gäster och deras husdjur. Desinfektion, plåster, bandage och fyra olika sorters munskydd till de behövande. "Apoteket Marjatta" säger folk. Men bara lagliga preparat, förstås och gratis.

   Radera
  11. Pensionären! Syremättnaden för blodet är bra att hålla koll på, om man har fått covid. Det är en stor efterfrågan på dessa mätare under pandemin. De kostar bara drygt ett par hundra kr/styck och man trär manicken över fingret. Väldigt praktiskt!

   Radera
  12. Marjatta! Det fungerar precis som du beskriver med Pulmicort. Den innehåller kortikosteroider som minskar inflammation i luftvägarna. Om den har effekt mot lunginflammationen vid covid-19 vet jag inte. Det kanske behövs betydligt potentare medicinering där. Den har god effekt mot astma. Du verkar vara en god "samarit" och bryr dig om dina medmänniskor. Det är fint! Vad gäller blodtryck kan man rädda och förlänga människoliv om man uppmärksammar de har för högt men inte vet om det. Hoppas bloggaren tycker dessa inlägg är ok i sammanhanget.

   Radera
  13. SVT Nyheter: "En vanlig astmamedicin, Pulmicort, ger goda resultat även i vården av covidsjuka. Det visar en studie från Oxford. Upptäckten hälsas med glädje av två grånade seniorer – forskarduon vid Draco i Lund som uppfann medlet för 50 år sedan."

   Man kanske tar några doser Pulmicort om dagen, ifall man får covid-symptom. Det kan knappast bli värre, tvärtom, man kanske slipper allvarligare covid och sjukhusvård. Men utan covid-symptom är det knappast någon idé att använda medicinen på egen hand.

   Även Bricanyl (luftrörsvidgande) finns hemma och den medicinen påstås också hjälpa under svår covid. Betapred tabletter finns också lite. Men blir man rejält sjuk i covid eller annat, så kontaktar man givetvis vården, t ex genom att ringa 1177 eller 112 i värsta fall.

   Det finns flera studier om Pulmicort och covid på nätet.

   Jag tror på "evidens" om högt blodtryck och blodtrycksmedicin som förlänger livet. "Den allmänt vedertagna gränsen för högt blodtryck i Sverige är 140/90 mmHg. Vad som räknas som normalt respektive högt blodtryck kan dock variera under dygnet, från person till person och i olika åldrar." 140 mmHg låter lågt, jag har för mig att det var förut 160 mmHg som var den övre gränsen. Man kanske har har sänkt gränsvärdena för när man bör äta blodtrycksmedicin, med mer "evidens".

   Jag har en hjälpsam läggning, tycker att det känns bra att hjälpa någon behövande. Ibland, fast inte så ofta, får man någonting tillbaka, t ex en en gentjänst, men det är ingenting som jag förväntar mig.

   Radera
  14. Utifrån min erfarenhet och kunskap ska BT ligga på max 140/90. Över det ska man behandla med medicin. Vinsten är enorm om man får ned trycket. Finns naturligtvis individuella skillnader som endast kan bedömas av behandlande läkare. Betapred är också ett kortisonpreparat som är bra. Har det om hunden skulle bli huggormsbiten även om det också blivit diskuterat på sistone.

   Radera
  15. Marjatta, att Pulmicort - korticosteroider för inhalation - ska minska risken för allvarlig covid framfördes redan förra sommaren även i enstaka svenska fb trådar. Redan på senvåren 2020 rekommenderade läkarteamet bakom Covid19criticalcare.com (Frontline Covid-19 critical Care Alliance/ FLCCC) just corticosteroid, Methylprednisolone,men vid den tiden så avrådde alla andra medicinska auktoriteter från användning av den typen av mediciner vid covid- fast senare på sommaren blev det en del i standardbehandlingen, och orsaken till att betydligt färre avlider än under våren 2020. Under hösten 2020 så har FLCCC starkt lobbat (t ex i Senaten) för att den klassiska parasitmedicinen (avmaskningsmedlet) och Nobelprisvinnaren Ivermectin ska användas både för att förebygga covid och vid behandling, vid alla stadier i sjukdomen. Läs mer om innehållet i deras olika protokoll på deras hemsida.
   Själv tycker jag Ivermectin låter bra mycket mer attraktivt än att ta en Covid-spruta varje år, vilket vi ju nu i veckan hört Pfizer säga eventuellt kan behövas. Ivermectin har använts sedan 80-talet i flera miljarder doser, behandlingar av djur oräknade, och ingår i WHO:s lista över "essential medicines". Enligt FLCCC:s dr Paul Marik så har Ivermectin bredspektrum antiviral funktion och dämpar även inflammation, så därför bör det även fungera mot olika varianter. Trialsitenews har berättat att flera länder i Europa infört den medicinen för Covid-19, t ex Bulgarien, Slovakien och Nordmakedonien. Märkligt nog rapporteras detta inte alls i svensk press.
   Angående pulmicort (korticosteroider), om jag kommer ihåg rätt, så rekommenderar FLCCC att man ska sätta in det först när personen fått andningspåverkan (och behöver t ex C pap mask) - sätts medicinen in för tidigt kan det dämpa immunförsvaret och det är inte bra de första dagarna.

   Radera
  16. Tack för era kompletterande uppgifter. Det kan också tänkas att vården av covid-sjuka snart går på knäna och att man inte får komma in på något sjukhus överhuvudtaget och då kanske man vill improvisera med "gds" behandlingar. Sommarens ankomst bidrar förhoppningsvis till att "rädda oss" även i år. Jag har inga aktiviteter där jag riskerar att bli smittad med covid; det skulle i så fall vara själva vaccinationen och då har jag ändå en mask på mig.

   Radera
  17. SÖS är hårt drabbat. Får rapporter från hjärtintensiven sedan i torsdags och sedan annan fylld avdelning för fyra i rum stort som enrummarna på nya karolinska. Sköterskorna jobbar dubbla skift. Många av de hjärtdrabbade hostar och snörvlar. Toalett i korridor är snuskig enligt rapport.

   Använd mask, håll avstånd, D-vitamin och solsken rekommenderas.

   Min dotter meddelade nyss att hon hade starka symptom i natt och nyss fick sms från sin närmaste chef som hon hade 30 minuters möte med i veckan. Chefen hade fått bekräftad covid. Dottern har beställt test.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Detta var väl en god och rimlig nyhet. Snart blir väl vi 40+ vaccinerade så man kan fixa sitt vaccinationsintyg för att ta sig ut i Europa till sensommaren kanske.

  Just trängsel är bra de förtydligar här, verkar vara den vissa har svårast att förstå. Hur man som frisk, icke-riskgrupp med munskydd och spritade händer kan göra saken värre genom sin fysiska existens på ett visst ställe. D v s inte följa rekommendationerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ta dig ut i Europa är inga problem i dagsläget och har inte varit, sen kan man ju diskutera om det är så spännande då det mesta är stängt. Är själv på tjänsteresor runtom Europa i princip non-stop. Somliga länder t.ex. Österrike är dock hårda, men Italien, Tyskland osv är lite lugnare med kontrollerna. Givetvis får man räkna med att sitta 2 veckor i karantän om det inte är en nödvändig tjänsteresa samt en vecka när man kommer hem (enligt FHM riktlinjer).

   Radera
  2. Jag har inga nödvändiga resor, så jag följer rekommendationerna. Så fort kravet på intyg är på plats kan man ju hoppas allt återgår, iallafall för de som vaccinerats. Inga antivaxxers på vårt plan.

   Radera
  3. @B2B: Du behöver inget vaccinationsintyg för att ta dig ut i Europa. Inte nu i alla fall. Kanske till sensommaren om du får som du vill men inte nu. Antigentestning för några hundralappar räcker. Det medelhavslandet som inför hårdare krav än så kollapsar ekonomiskt.

   Radera
  4. @Rickard L, nej det menar jag inte. Men sannolikheten att de sprider smittan minskar. Så jag tror att vissa länder kommer att kräva intyg när väl detta är på plats. T ex vissa EU-länder runt medelhavet lobbar ju för det mot EU. Vet dock inte senaste status där.

   Radera
 4. Jag har stenkoll på den tydliga regeln om att om jag och en vän äter på restaurang i en galleria som saknar egen in- och utgång behöver vi ta plats vid varsitt bord.

  Om vi å andra sidan väljer restaurangen bredvid, som spärrat vägen till gallerian med ett snöre och således endast släpper in kunder (förutom de som smiter bredvid snöret) från dörren som leder ut till det fria, kan vi ta med oss ytterligare två vänner och även avnjuta maten vid samma bord.

  Hear, hear!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Mall of Scandinavia verkar både restauranger och deras besökare skita fullständigt i reglerna om 1 per bord. Bara på Max som jag sett personal tillrättavisa någon.

   Radera
  2. Personal har inga befogenheter för att med tvångsåtgärder avvisa någon.

   Radera
  3. Men personalen kan säga till att det är 1 per bord som gäller. Dock upplevs nog denna regel som så löjlig av samtliga, så att ingen bryr sig.

   Radera
  4. Var på väg in på Mediamarkt för att köpa en ny bärbar dator häromdagen. Ett stort anslag på dörren sa att man endast fick gå in en gång i taget, övriga i sällskapet fick vänligen vänta utanför. Jag sparade mina pengar. Frågan är om någon skulle stoppa oss om jag gick in med två av mina barn..

   Radera
  5. Full respekt för att man ska minska spridningen men just denna regel måste vara den mest ologiska. Ett sällskap består förstås av individer som umgås t.ex. en familj eller ett par. Varför ska man helt plötsligt sitta separat, då skulle väl samma regel gälla i hemmet och i sängen? Det är också extremt osvenskt att någon skulle slås sig ned bredvid ett helt annat sällskap och trängas.

   En annan märklig krumbukt är att regeringen har andra rekommendationer än FHM även om de drunknar i bruset.
   "Efter en dialog med Riksidrottsförbundet och Kulturdepartementet har det tydliggjorts att regeringens rekommendation om att hålla all icke nödvändig verksamhet stängd inte längre omfattar idrottshallar."

   https://www.gymnastik.se/Nyheter/Nyheter/2021/regeringenrekommenderarinteattidrottshallarnaskavarastangda/

   Radera
  6. Poängen med regeln är ju att få folk att sluta spendera dagarna i gallerior. Måste du nödvändigtvis handla något, gå in och köp det du ska ha och gå sedan ut. Du ska inte befinna dig i en galleria tillsammans med någon annan och du ska inte vara där längre tid än absolut nödvändigt. Det är självklart detta som försöker uppnås med den till synes fjantiga skillnaden mellan restauranger utan egen ingång (=restauranger i gallerior) och de med egen ingång.

   Radera
 5. Som förälder till barn i yngre skolåldern som förutom skolgång även deltar i en del fritidsaktiviteter (träningar) är det inte helt lätt att hålla koll på alla rekommendationer, smittspårningsmejl och riktlinjer från diverse idrottsförbund, kommun/skola och region.

  SvaraRadera
 6. Att överhuvudtaget ge signaler om lättade restriktioner när vi ligger nästan i toppen i världen av nysmittade är helt i linje med denna usla regerings hantering av Corona. Och mkt annat.
  Nu väntar vi på varmare väder som i Brasilien........
  Källa OurWorldInData New, cases.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske bara är bättre på att testa många? Som man frågar får man svar, som bekant. Testar man fler, så hittar man fler. Det är antalet svårt sjuka som är intressant egentligen, inte antalet som antikroppar.

   Radera
  2. Den värsta trafikolyckestatistiken någonsin var i en amerikansk delstat 1895. Minns inte vilken, men 100% av bilarna var involverade i olyckor det året. Det fanns två. De krockade.

   Radera
  3. Omvänt så är den amerikanska truppsidan av det första Kuwaitkriget den statistiskt hälsosammaste plats som någonsin har funnits i världshistorien. Över en halv miljon soldater. Bara cirka 100 döda under den period de var där.

   Radera
  4. Tur att de är så dåliga på att testa i Norge då, 700 döda mot 13000...

   Radera
  5. Ja, i ett läge där allt förre följer rekommendationerna och kanske en av 10 använder munskydd på bussar, spårvagnar och tunnelbanor etc. är det rätt så galet att gå ut och prata om lättnader. Har man HELT missat vad vården säger om antalet smittade och sjuka?

   Radera
  6. Ja, vi har faktiskt nästan 400 på IVA i skrivande stund och vi har haft en otroligt tung belastning under ett år på vården. Och i princip all icke helt nödvändig vård är inställd. Så varje signal om lättnad är farlig.
   Och vad gäller testning så ligger vi efter tex Norge och Danmark.

   Radera
  7. Det man inte vet har man inte ont av

   Radera
  8. Jag såg på Rapport igår där nyhetspresentatören glatt meddelade lättade restriktioner i Sverige och i nästa andetag meddelade om lättnader i restriktionerna i Danmark. Man fick intrycket i rapporteringen att det går lika bra i Sverige som i Danmark, när det i realiteten är en godtycklig sänkning i Sverige samtidigt som restriktionerna i Danmark lättas tack vare att de säger sig ha kontroll på smittspridningen - till skillnad mot Sverige.

   Radera
 7. Jag antar att de familjer den vaccinerade träffar också behöver vara likvärdigt vaccinerade, eller berör det bara äldre?

  SvaraRadera
 8. Enligt vaccinsamordnaren kommer Sputnikvaccinet till sommaren, kommer bloggaren (m fl) låta sig vaccineras med det om ni blir erbjudna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tar inte fejk-Sputnik V.

   Radera
  2. Kan man få den kombinerad med ryssfemmor? Lite som Twinrix. Armarna är lite taniga då man inte gått på gym sedan flera månader. Skulle dessutom passa perfekt till sommaren.

   Radera
  3. Tja, vad det är som är i ampullerna är väl lite stokastiskt. Inte var det det Sputnik V som den fejkade rapporten i The Lancet beskrev iaf, iaf inte enligt Slovakiens läkemedelsverk.

   Radera
  4. Å andra sidan verkar ju Sputnik V fungera till skillnad från de kinesiska versionerna där regeringen censurerar alla kritiska röster.
   Snart skulle det väl komma en vetenskapligt prövad rapport kring Sputnik V för att bekräfta det som ryssarna hittade på i sin "studie"

   Radera
  5. Sputnik V fungera? Fråga Argentinas president, som nu fick Covid-19 efter dubbla vaccinationer med Sputnik V.

   Radera
  6. Du får gärna utveckla det där eller skapa en icke-länk till Slovakiens läkemedelsverks tankar kring Sputnik V. Kan bli spännande läsning för en tvivlare som jag (d.v.s. tvivlar på Sputnik V).

   Radera
  7. Se överst på bloggen.

   Radera
  8. Ah, trots att jag läser dagligen hade jag helt missat just det inlägget. Intressant. Dock tyder ju det faktum att den argentinske presidenten blivit helt återställd på mindre än 14 dagar, och att han aldrig blev allvarligt sjuk, på att vad han än fick för variant av vaccin så har det haft avsedd effekt. Inget av Covid19-vaccinen påstår sig ju skydda mot smitta, bara att minska risken för allvarlig sjukdom.

   Verkar ju dock väldigt underligt, för att inte säga bedrägligt, att man i Slovakien hittar annat i vaccinet än vad man hittat i studierna...

   Radera
  9. Till deras försvar går ju ändå presidentens läkare ut och tydligt deklarerar att hans infektion är svag och allt tack vare Sputnik.

   Jag vet dock inte exakt vad Argentina är skyldiga Ryssland men jag vill minnas att de fick några missiler under Falklandskriget, kanske det man betalar av nu?

   Radera
 9. Det är oansvarigt att vaccinera sig om man inte tillhör riskgrupp. En genomgången infektion ger ett mycket bredare skydd mot nya mutationer och ger möjlighet till flockimmunitet som stoppar spridningen av dessa. Riskgrupperna riskerar att vara tillbaka på ruta ett om/när mutationer som nuvarande vaccin inte biter på sprider sig. Ett exempel är den Sydafrikanska varianten (501.V2) där vaccinen biter sämre och som nu snabbt sprider sig i snart fullvaccinerade Israel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det väl visserligen så mig veterligen att om man är vaccinerad så så har man ett mycket lindrigt sjukdomsförlopp med sydafrikanska varianten, men infektionen bidrar säkerligen till ett bredare skydd mot nästa mutation. Så jag förstår inte problemet, enligt de premisser du beskriver så är det så att i Israels vaccinerade befolkning så sprider sig den sydafrikanska varianten, vi vet att vaccinet ger en lindrigare sjukdom (även hos riskgrupper) vid infektion av den sydafrikanska varianten. Genomgången sjukdom ger ett bredare skydd, även efter vaccination. Om en ännu mer aggressiv variant av C19 kommer så kommer troligtvis den slå lindrigare i israel på grund av detta, även i riskgrupper (som klarat den sydafrikanska varianten väl på grund av att dom är vaccinerade och på köpet fått ett bredare skydd). Vad är problemet med det?

   Radera
  2. En vaccination gör att du slipper eller har en chans att slippa svår sjuksdom och död. Eller?

   Radera
  3. Re. Cheshirecat
   Som (enbart) vaccinerad är det mer troligt att du blir sjuk (även om det i vissa fall blir lindrigare) i den sydafrikanska varianten och andra värre varianter som garanterat kommer med ett snabbmuterande coronavirus som detta. Du får då stor samhällsspridning igen och riskgrupperna står återigen utan skydd. Hade man uppnått naturlig flockimmunitet så är det mycket mindre risk att nya varianter ger stor samhällsspridning. Med andra ord så riskerar länder som lyckats massvaccinera innan speciellt många exponerats för viruset att hamna i ett läge där endast ständigt nya vacciner kan hindra spridningen och i långa loppet så kommer "alla" ändå få någon variant av viruset.

   Radera
  4. Har du någon källa på det du påstår om effekterna på smittspridningen av vaccin respektive flockimmunitet? Var kan jag finna uppgiften att immunskyddet blir bredare av naturligt immunsvar jämfört immunsvar framkallat av vaccin?

   Radera
  5. Genomgången infektion är inte bättre, vilket är anledningen till att man rekommenderar att de som är sjuka även vaccinerar sig. Det finns också många skäl att vaccinera sig även om man inte är riskgrupp. En anledning är att man lever eller tar hand om någon i riskgrupp..

   Radera
  6. Dessutom ger vaccinet bra skydd mot de flesta mutationer så här långt, särskilt då Pfizers vaccin. Genomgången sjukdom inte bättre skydd mot dessa, tvärtom kan man bli sjuk flera gånger och på relativt kort tid. De flesta vaccin är över 90% effektiva vilket man kan se i t.ex. Israel. Den som mot förmodan blir sjuk får lindriga symptom osv.,

   Radera
  7. Re. Joakim
   Det är helt enkelt inte sant att vaccinet skyddar lika bra som genomgången infektion. Var har du fått en sådan uppfattning från? Det är du som är skyldig att ge en källa på det då det inte gäller några andra snabbmuterande virus. Har kroppen utsatts för alla olika proteiner i viruset så ger det självklart ett bättre skydd än om den bara utsatts för de snabbmuterande spikproteinerna.

   Radera
  8. Nu när covid "plöjer" genom allt större folkmassor t ex i Indien, lär det uppstå nya, smittsamma eller farliga virus-varianter, förutom den brittiska, brasilianska och sydafrikanska stammen. Vänta bara.

   Radera
 10. Tycker att det virustramset blir sjukare och sjukare. Tydligen ska man inte få kappsegla iår enligt: https://www.blur.se/2021/04/15/%e2%9c%8bkappseglingsforbud-till-3-5/ Inte ens soloseglningstävlingar med mindre än 8 startande båtar ska tillåtas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så seglarna blir blåsta även om det blåser bra?

   Vaccin macht frei!

   Radera
  2. Båtsportförbundet är gissningsvis inga storsponsrare av S och MP.

   Radera
  3. Nej, det är väl förbundets uppgift att tolka FoHM:s riktlinjer. Tror inte t ex e-sportförbundet och brottningsförbundet har samma förutsättningar. Empire höll i helgen en kampsportsgala som till 100% byggde på pay per view, ingen publik.

   Radera
  4. Seglarförbundet har iofs slagit stor för e-segling under vintern. Kanske mår vi alla bättre av att sitta hemma framför datorn istället för att vara ute på havet.

   Radera
  5. Man kanske kan segla inomhus?
   https://www.regeringen.se/artiklar/2021/03/forlangda-restriktioner-till-foljd-av-covid-19/
   "Kommunala gym och sportanläggningar, badhus samt museer och konsthallar omfattas inte av uppmaningen då dessa verksamheter omfattas av begränsningsförordningen."

   Radera
  6. @Ben Dover, men LAN då? Det borde falla bort. Tänk dig dem perspirationen samlad i tex Elmia.
   Eller Magic the Gathering, får också hållas i e-format.

   Radera
  7. Tveksamt om jag skulle kunna vända med min båt i den kommunala bassängen..

   Radera
  8. @Teheimar: Exakt, det är väl upp till varje sport eller verksamhet att göra sin tolkning och "förbjuda" just riskmomenten i sin egen verksamhet. En del går t ex att genomföra utan publik eller på distans eller vad som helst, annat inte.

   Radera
  9. Vår båtklubb har årsmötet utomhus, på gräsmattan, som är uppdelad i ett rutnät, så att det blir minst 2 m mellan alla mötesdeltagarna. Det finns dock en större risk att få fästingar på sig och därmed TBE eller Borrelia, jämfört med att hålla mötet i klubbhuset, som man brukar.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Anekdot till "ingen bryr sig"
  Jag var på ett stort företag som tillverkar släpvagn i dagarna. Alla i tillverkningen hade fått byggare Bob hjälmar med visir som dom hade på sig. När det blev rast tog alla av sig dom och umgicks som inget hade hänt. När produktionen ringde igång igen så slängde alla på sig hjälmarna med visir. Nån enstaka hade munskydd annars hängde munskydden på truckar och bänkar.

  Kan säga att det är likadant på var enda företag jag besökte, ingen tycker coronan e nått att bry sig om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var alltså inga som föll ner och dog som flugor när som tog av sig skydden? Märkligt.

   Radera
  2. Har någon sett "bad boy bobby" ? Politikerna påminner om Bobby s morsa. En överbeskyddande moder som håller sin son inlåst i källaren tills han är 40 år, hon ljuger för honom att det varit ett kärnvapen krig och bara hon får gå ut. Varje gång hon går ut eller kommer tillbaka tar hon på gasmasken i hallen så sonen skall tro det är giftigt utanför

   Radera
  3. Riiiiktigt bra gammal indierulle det där. Fast jämförelsen kan jag inte riktigt ställa upp på iofs.

   Radera
  4. Jo då:) överbeskyddandet gör man för att bli älskad, till slut går det över styr, och då kan man inte backa från det för dö skulle man ju erkänna att man haft fel från början. Så istället ökar beskyddandet på ologiska och felaktiga grunder

   Radera
  5. Kan väl känna att de som tycker att politikerna har tagit död på alla pensionärer med berått mod gott genom att inte införa utegångsförbud 24/7 gott och väl skulle kunna debattera de som ylar om att covid bara är ett prank. Som det är nu verkar dessa två grupper undvika varandra för att istället utsätta alla andra som står någonstans i mitten för deras olika konspiratoriska funderingar.

   Radera
  6. Covid sprids extra mycket i kafferummet på arbetsplatserna, särskilt om man sitter tätt ihop med varandra. Slarvigt handdiskad porslin kan ge dig också både covid och en liten "bajs-donation" på köpet. Det har nämligen konstaterats, att folk som dricker ur handdiskad porslin, får en bättre bakterieflora, pga den mikroskopiska "bajsdonationen" från sin kollega. Han var på toa precis före fikarasten och "sket" i att tvätta sina händer efter toabesöket. Han missade nämligen lite med skithuspapperet och lite bajs fastnade på händerna, vilket bekymrade honom föga, "lite skit rensar magen", brukar han tänka.

   Radera
 13. Alla borde helt enkelt bara följa avstånd, hygien, hemma om sjuk. Inte massa extra fjanterier om att man inte får stå runt en fotbollsplan (med avstånd) och titta på barnen eller äta en vid bordet på gallerian. Ibland måste man ta med ett barn när man handlar. Då får det följa fadrens anvisningar. Ju längre detta pågår detso fler smittskyddsexperter växer det fram överallt i sammhället med egna små regler.

  SvaraRadera
 14. Irrade runt på MAS idag i ett ärende, folk som besöker sjukhuset tar inte ens på sig munskydd trots stora anslag i entrén. Man borde ha en sån där sedlighetspolis som gick omkring och slog folk med pinnar om de inte följer reglerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns väl ingen som förklarade för folk hur man sätter på ett munskydd. Det är ju inte helt trivialt vad jag förstått. Eller var det, va?

   Radera
  2. Märkligt... På SöS har de väktare som ser till att du använder munskydd och dessutom delar ut och instruerar, vänligt men bestämt.

   Radera
  3. Jag var inte i de mest publika delarna med väktare, det kanske ser annorlunda ut på akuten och så där. Gick förbi nån dagmottagning med väntrum bl a där folk verkligen sket i reglerna.

   Radera
 15. Besökte hjärtintensiven på SÖS i förgår tidig kväll. Ungefär hälften hade inte munskydd när jag irrade omkring där för att lämna lite tidningar och ett evangelium. Tror hon mest varit nätaktiv, löst korsord och sudoku . Ålevangeliet får hon väl läsa senare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt underligt, var själv på SöS i precis likadant ärende. Fick inte komma in. Lämnade allt i receptionen och fick en ordentlig lektion i munskyddsanvändande...

   Frun som fortfarande är inlagd säger att de är ruggigt noga med munskydd etc.

   Nu är hon inte på hjärtintensiven, men ändå...

   Radera
  2. Grön get ingen i receptionen. Men hade munskydd redan när jag steg in. Virrade sedan runt lite innan jag kom till en bakdörr till hjärtintensiven. Fick givetvis inte komma in men en sköterska verkade villa prata en stund och tog hand om min lilla påse. Sköterskan var trött och hade jobbat sedan morgonen, skulle strax sluta men vara åter 07 nästa morgon. Intensiven för Covid fanns bredvid hjärtintensiven och båda var fyllda.

   Ja när min fru staplar ut i korridoren för toabesök måste hon ha munskydd även mitt i natten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera