Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-29 19:53

Flera vårdcentraler i Västra Götaland har börjat vaccinera fas fyra födda 1971 eller tidigare

Flera vårdcentraler i Västra Götaland Regionen (VGR) har nu börjat vaccinera allmänheten utanför riskgrupp, den så kallade fas fyra. Det handlar än så länge om åtminstone Ulricehamn och Kind i Tranemo. Därmed är generell vaccination igång och VGR ser ut att rulla ut den äldst först.
Skylt till vaccinationsanläggningen på Skene Lasarett
Alla vårdcentraler är inte klara med att vaccinera fas 2 65+ eller fas 3, riskgrupper under 65 års ålder, men på sina håll har man nu släppt på allmän vaccination.

Bloggen kan bekräfta Kind Vårdcentral i Tranemo och Närhälsan i Ulricehamn, men det kan också skett på fler platser.

Man har börjat rulla ut vaccination för fas 4 i åldern 50+, dvs födda 1971 eller tidigare. Bloggaren har som född 1970 provat att boka tid, men man måste vara skriven på vårdcentralen i fråga för att kunna boka tid, så det går inte att vallfärda till Ulricehamn eller Tranemo från resten av landet.

Det har diskuterats om man ska släppa på vaccinet till alla samtidigt, men man kan gissa att det bara skulle sänka olika IT-system. Även om personer under 65 generellt inte lika ofta blir allvarligt sjuka eller dör av Covid-19, så är fortfarande risken högre ju äldre man är, och många regioner uppges planera att släppa på ett decennium i taget. VGR verkar enligt ovan alltså också anammat denna princip.

Vaccinet är inte heller AstraZenecas vaccin, utan i Ulricehamn var det i alla fall det eftertraktade Pfizer-vaccinet, som i teorin ska fungera mot alla mutationer av Covid-19 eftersom det bygger försvar baserat på hur viruset tar sig in i celler och inte hur viruset ser ut. Som bloggen förstått det måste Covid-19 mutera till en helt annan typ av virus för att inte Pfizer-vaccinet ska fungera. Bloggen är dock inte medicinskt utbildad och kan alltså ha fel.

I skrivande stund ska tiderna vara fullbokade, så det hjälper inte längre ens att lista om sig till den relevana vårdcentralen för att boka.

Det är rimligt att man på en del platser är snabbare än andra, även inom den offentliga vården. Olika demografisk sammansättning av riskgrupper och även olika skickliga ledningar eller duktig personal påverkar hur effektiva och snabba olika vårdcentraler kan vara för att nå fas fyra. Även hur många som är listade på en vårdcentral i förhållande till personalstyrka kan påverka och på landet är normalt även väntetider för vanliga besök kortare än i storstaden på grund av detta. Utfallet är som de flesta förstår inte likadant överallt. Det finns dock uppgifter att dessa vårdcentraler nu inte ska få mer vaccin förrän mindre effektiva vårdcentraler är klara med fas 3. Att de första vårdcentralerna nu nått fas 4 visar åtminstone att det drar ihop sig och att ljuset i slutet av tunneln inte är ett annalkande tåg, utan sommarsolen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Är inte heller medicinskt utbildad men det behöver inte mutera till en annan typ av virus, annars hade det fungerat mot alla coronavirus, om jag förstått det rätt. Men det bygger på att få immunsystemet att reagera på sprikproteinet och detta tror man inte kommer mutera, åtminstone inte snabbt. Ser iaf positivt ut och flera regioner verkar inleda fas 4 under maj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock innefattar den indiska mutationen två mutationer på spikproteinet, men det tycks osäkert om det innebär någonting för vaccinen.

   Radera
 2. Var hittar man vilken vårdcentral man är skriven på? Inte besökt någon sedan jag var 5-6 och hade kikhosta och vet att den inte existerar längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Appen "alltid Öppet" använder du för att boka tid.

   Radera
  2. Det finns en lång lista på alla ställen du kan boka på. Knappen för att boka kommer inte upp förrän det är dags för din grupp.

   Radera
  3. Du använder samma app för att boka andra sprutan, ditt ansvar. Antar att knappen för att boka kommer upp igen (just nu är den borta efter första sprutan). Åtminstone är det så i Sthlm.

   Radera
 3. 1177 bör kunna hjälpa dig hitta din vårdcentral.

  SvaraRadera
 4. @Tim: logga in på 1177.se, där ser du om och i så fall vart du är listad. Du kan också lista dig där om du vill, det gäller bara att veta vilken vårdcentral du vill höra till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack! Tillhör tydligen någon stor kedja som antagligen köpt upp den jag var skriven på som liten. Måste vara en ganska bra affärsidé att ha massa gamla kunder som aldrig gör besök som man får stålar för.

   Radera
 5. @Tim: logga in på 1177.se, där ser du om och i så fall vart du är listad. Du kan också lista dig där om du vill, det gäller bara att veta vilken vårdcentral du vill höra till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Om du inte gör ett aktivt val blir du automatiskt listad på den vårdcentral som ligger närmast din folkbokföringsadress. (1177.se)

   Radera
 6. Min vårdcentral på Värmdö vaccinerar endast riskgrupper, så jag fick inte boka tid där. Men genom att ringa 1177 erbjöds jag en tid i Norrtälje, men nobbade och fick till slut vaccinet i Stockholm. Jag fick inga symptom det första dygnet, men sedan kom illamåendet och ömheten i musklerna. Det kan givetvis vara inbillning, men många jag känner fick en reaktion, när immunförsvaret gick igång med tillverkningen av antikroppar mot covid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt individuellt. Min pappa blev trött första dagen efter dos 1 men sen inget mer och min mamma märkte inget alls.

   Radera
 7. AZ vaccin ges bara till äldre. Så grupp 4 lär uteslutande få Pfizer eller Moderna (kanske finns där fler).

  Låt oss nu hoppas vaccintestingen faller väl ut, så att det kan bli godkänt för barn. Låt oss kalla dem grupp 5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska barn vaccineras överhuvudtaget?
   Att vaccinera med ett nytt vaccin är alltid en risk, och att då vaccinera barn är en stor risk.

   Radera
 8. Stockholm började en vecka tidigare än prognostiserat med fas3. Fick min första dos Pfizer i Tisdags. Hurra! Inga biverkningar annat än lite öm vid injektionsstället och antydan till huvudvärk i några timmar.

  Bokningstiderna försvann direkt. Gick först in i "Alltid öppet"-appen för att boka en tid nära mig, men det misslyckades. När jag gick ett steg tillbaka för att försöka igen var alla tiderna slut där, så jag tog första randomstället som fortfarande hade tider, blev 30minuter med bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick den på Karolinska i Huddinge. Väldigt effektivt ordnat där.

   Först stort väntrum där man blev uppropad. Sedan spritning och nytt munskydd, blippa ID, sen en korridor med 20 rum där man blev anvisad ett rum. Blippa ID igen, spruta, sedan uppsamlingsheat 15 minuter i en större observationssal.

   God genomströmning, Svensk effektivitet. In på ett ställe och ut på ett annat. Personal på alla platser där det kunde vara tveksamt vart man skulle gå.

   Radera
 9. Vi går sannerligen mot ljusare tider! På det lokala sjukhuset ser man nu tydliga effekter av vaccineringarna genom att medel- och medianålder sjunker bland covidpatienterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra det, antalet patienter borde väl också minska när gruppen äldre inte längre insjuknar?

   Radera
 10. VGR är segast i landet pga att man tvingas boka via sin vårdcentral. Jag bor i region Jönköping och här har det varit fritt att boka på vilken vc som helst, samt att det finns storskalig testning och vaccinering via drop in på Elmiaområdet.

  SvaraRadera
 11. VGR är segast i landet pga att man tvingas boka via sin vårdcentral. Jag bor i region Jönköping och här har det varit fritt att boka på vilken vc som helst, samt att det finns storskalig testning och vaccinering via drop in på Elmiaområdet.

  SvaraRadera
 12. Klart det går fort nå fas 4 när man likt Västra Götaland har bestämt sig för att hoppa över flertalet av Folkhälsomyndigheten definierade riskgrupper i fas 3. Man kallar detta att vaccinera parallellt. Sjukhusen skall börja kalla riskgrupperna som ändå återstår under 60 år först nästa vecka så det blir lätt absurt att det har fördelats ut vaccin till vårdcentraler för fas 4.

  SvaraRadera