Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-27 09:36

FLASH/BREAKING/PRESSTOP: Riksbanken ändrar inte räntan och fortsätter stödköpa obligationer

Till allas totala överraskning ändrar inte Riksbanken sin styrränta reporäntan och fortsätter att köpa värdepapper för 700 miljarder kronor för att stödja marknaderna och pressa ner marknadsräntorna.
Riksbankens humorkub
"Det krävs en fortsatt expansiv penningpolitik de kommande åren för att stödja ekonomin och inflationen. Riksbanken fortsätter därför att köpa tillgångar inom ramen om 700 miljarder kronor och att erbjuda likviditet inom alla de program som lanserats. Direktionen har också beslutat att behålla reporäntan på noll procent och den väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."

Reporäntan ska enligt Riksbankens egen killgissning över sitt eget beteende nu ligga kvar på 0% till åtminstone andra kvartalet 2024, dvs ytterligare tre år.

Svensk BNP-tillväxt ska i övrigt falla tillbaka till lågkonjunkturens gräns på +2.0% år 2023, så de glada åren sträcker sig bara till och med 2022. I övrigt sänkte man BNP-prognosen för 2022 till +3.6% från +3.9% och för 2023 till +2.0% från +2.4%. För innevarande år höjdes prognosen till +3.7% från +3.0%.

Riksbanken verkar också slutat oroa sig över hushållens skuldsättning och den sedvanliga vi är oroliga för hushållens skuldberg, men det är inte vårt problem utan vi bryr oss bara om att urholka pengarnas värde är inte med längre.

Nedanstående är en annons från bloggens samarbetspartner Compricer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Tror nog Riskbanken är oroad men att orsaka räntehöjningar för de skuldsatta hushållen innan valrörelsen drar igång ska man givetvis inte ta hänsyn till. Det finns inget värre än sjunkande bostadspriser.

  En professionell konspirationsteoretiker som mig välja att tro att Riskbanken givetvis vägt in detta i sitt beslut också.

  SvaraRadera
 2. Riskbanken ska alltså stödja både ekonomin och inflationen. Lycka till säger jag. Bollen pumpas väl upp tills den spricker och ju mer man hinner pumpa desto högre smäller det.

  SvaraRadera
 3. Intressant att en så liten valuta som svenska kronan kan hålla en så expansivpenningpolitik utan att vår valuta faller hårdare i värde mot omvärldens valutor.
  Jag brukar titta på blocket och jag tycker nu att priserna på begagnade saker har börjat att stiga i värde så någon typ av inflation tror jag det är tecken på, att tusenlapparna inte har samma värde som tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl bara ske om priser på nytt ökar annars borde beg/ny övervägande bli att köpa nytt.
   Om inte hushållens tillgång på pengar minskat så beg blir nödvändigt?
   Alternativt så sparar man och håller nere kostnaderna.
   Men visst är det tryck på ”market” sålde tra gamla barncyklar på ett par dagar.

   Radera
  2. Kan väl bara ske om priser på nytt ökar annars borde beg/ny övervägande bli att köpa nytt.
   Om inte hushållens tillgång på pengar minskat så beg blir nödvändigt?
   Alternativt så sparar man och håller nere kostnaderna.
   Men visst är det tryck på ”market” sålde tra gamla barncyklar på ett par dagar.

   Radera
  3. Kan väl bara ske om priser på nytt ökar annars borde beg/ny övervägande bli att köpa nytt.
   Om inte hushållens tillgång på pengar minskat så beg blir nödvändigt?
   Alternativt så sparar man och håller nere kostnaderna.
   Men visst är det tryck på ”market” sålde tra gamla barncyklar på ett par dagar.

   Radera
  4. Precis så är det. Bilar tex går på export som "billiga". Det går inte att få någon ekonomi i dem här med reparationer och dess skatter.

   Radera
  5. Jag tror att många hushåll har fått mer pengar över, mindre dagens Lunch, bilen står hemma pga hemarbete osv.

   Radera
  6. @Bisk
   Uppskattar att vårt hushåll sparar 6000 kr/månad netto på dagenslunch/jobbresor. Känner inte att några andra kostnader ökat förutom lite mer hushållsel och kaffe (som vi båda får lite ekonomiskt kompensations för).

   Radera
  7. Samma här sparar pengar på att inte behöva åka till jobbet 10 mil tur & retur varje dag annars. Men jag sitter hemma och köper grejer , tror aldrig jag har beställt så mycket prylar på nätet som nu lol :)

   Radera
  8. Just så, man kan väl gissa att de flesta tjänstemannahushåll med möjlighet att jobba hemifrån fått ett ekonomiskt lyft. Statistiken visar också att hushållens totala sparande har gått upp ganska mycket under pandemin.

   Radera
  9. Där sprack konspirationsteorin att Covid släppts ut med flit för att krossa medelklassen – det verkar ju snarare vara tvärtom att den har blivit köpstarkare.

   För övrigt har jag hört från vanligtvis felunderrättad källa att staten odlar tulpanlökar i alla gamla bergrum, oljeförråd, militära bunkrar och hangarer som står oanvända. Dessa skall sedan säljas till 100000% vinst enligt gammalt klassiskt recept.

   Radera
  10. De flesta har nog bara tjänat på Coronagrejen. De som har dvs.
   För mig är det struntsamma

   Radera
  11. Det verkar bara vara bananrepubliker som Turkiet, Argentina och Ryssland m.fl.som numera måste försvara sin valutor. Det gäller tydligen inte längre oecd länderna

   Radera
 4. Vad skall man annars se fram emot förutom alla prylar på väg hem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog bäst och sätta sprätt på pengarna illa kvickt:

   ”Det är också fullt möjligt att sänka reporäntan, särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat”.

   Radera
 5. Asset inflation lär fortsätta.

  SvaraRadera
 6. Herregud alltså. Snart måste en reset i ekonomin komma. Antingen planerat eller genom ett kaos gud aldrig skådat, tyvärr verkar makthavarna vilja det senare

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi såg det aldrig komma"

   Radera
  2. Men nu vet vi hur slutet kommer bli. Hyperinflation, flykt från Fiat valutor in i fasta tillgångar, guld, krypto, bilar etc, sedan en kort hyperdeflation även på fastigheter sedan en våldsam inflammation värre än Zimbabwe som en supernova som drar ihop sig Inna explosionen, och där efter måste allt omstartas. Troligen med guld som reserv eller kanske krypto

   Radera
 7. Tänker att 700 miljarder skulle kunna ge ett par extra årslöner till de som har det dåligt ställt istället för att sponsra spekulation. Ja, jag är lite naiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle ändå räcka till att ge poliser, brandmän och sjukvårdspersonal lite extra slantar.

   Radera
  2. Nästan 300.000:- per normalstor familj.

   Hur många hushåll skulle ha råd att spendera på det sättet?

   Vem tar smällen?

   Radera
 8. Grekland har nu gått över 200 % I statsskuld. Det hörs inte ett pip om detta. Det är ju betydligt högre än då de sist var tvungna att få jättestöd av eu.
  Spanien, Frankrike och Italien ökade sina statsskulder med 25% I fjol.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grekland beställer nu 18 st stridsflygplan från Dassault. 12 st begagnade och 6 st nya. En affär som kommer kosta minst 30 miljarder SEKetas :)

   Radera
 9. Pengar har inget värde, så rädda sig den som kan. Låna så myyyycket du bara orkar och köp tillgångar. Iofs inget nytt alls.

  SvaraRadera