Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-01 09:06

BREAKING: Hemvärnet får splitterskydd - pbv 401 bydenas och fördelas till insatskompanierna

Morgonens stora försvarsnyhet är att gamla pansarbandvagn 401 aktiveras ur förbandsreserven och tilldelas hemvärnet, som därmed får ett splitterskyddat pansarfordon. Varje HV-insatskompani får en pluton med tre pansarbandvagnar vardera.
Pbv 401
Pbv 401 köptes in från forna DDR på 90-talet för att snabbt ge infanteribrigaderna och Norrlandsbrigaderna ett splitterskyddat terrängående fordon, men har sedan dess fasats ut i samband med socialdemokraternas i princip totala nedläggning av försvaret vid försvarsbesluten 1999 och 2004.

De sista avvecklades från förband 2010. En del av fordonen skrotades, andra såldes till Finland, men ett okänt antal placerades i materielreserven, också kallad förbandsreserven, för att kunna återföras och aktiveras igen den dagen den eviga freden eventuellt skulle ta slut.

Hemvärnet har länge lidit av att inte ha några splitterskyddade pansarfordon för att kunna hantera kraven på den moderna stridsmiljön, men tillförs alltså nu hemvärnet rapporterar Försvarsmakten på sin hemsida. Se även Försvarets materielverk. Populärt kallas det att bydena när man återför gammal utrustning från reserven, döpt efter den enormt populäre överbefälhavaren Micael Bydén.

Det blir en pluton om tre fordon per insatskompani, alltså hemvärnets mest kvalificerade kompanier med fler övningsdygn per år än bevakningskompanierna

Extra intressant är att olika kompanier kommer få olika versioner av vagnarna, då det både fördelas ut vanliga trupptransportvagnen pbv 401, men också pansarvärnsrobotvagn 452 och luftvärnsrobotbandvagn 4016. Detta innebär att hemvärnet också kommer få pansarvärnsrobotar och luftvärn.

Passande nog sker offentliggörandet just idag, på samma datum som vagnens nummerbeteckning. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Den på bilden ser ju lite skamfilad ut. Får hoppas att de som hemvärnet får är lite bättre underhållna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade tyvärr inga foton från förråden i min bildbank. Skyddsobjekt. Den där är från brigadmuseet i Karlstad.

   Radera
  2. För övrigt ett mycket trevligt museum!

   Radera
  3. Håller med ett mycket trevligt museum
   Kan rekommenderas varmt för turister och andra

   Radera
 2. Efter NGKB kriget vet jag inte om det är helt optimalt. Bara enklare att lägga en drönare på.
  Iofs verkar ju det vara så att man tillochmed låg i vänt ovan vissa ställningar och sen skickade in självmordsdrönaren när armenierna gick på toaletten....

  Sen ska man inte underskatta betydelsen av ett hemvärn nära tänkbara mål. Ingen extrem eldkraft men förmåga att snabbt vara på plats och stoppa de frivilliga gröna männen.

  Den absolut bästa nyheten skulle väl vara att man om ett par år får veta att man övat länge och efffektivt på att hantera drönarhotet uppe i Vidsel och att förmåga att möta hotet finns. Det skulle ju vara tämligen puckat att berätta offentligt vad vi gör för att hantera det nya problemet. Utöver att skaffa egna drönare då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En PBv401 är väl bättre än ingen PBV.

   Utan splitterskydd räcker det i princip en några handgranater mot oskyddat HV.

   Dessutom är det ju så att HV skyddar ofta objek som i sig kan vara mål för fjärranfall, eller näranfall med lätt infiltrationstrupp.

   Målet är inte HV självt.

   Radera
  2. Så länge inte anfallet sker den första april dvs :)

   Radera
 3. Dumma sillar överallt :P

  SvaraRadera
 4. Nja, om det framgår i texten (länken) att det är ett aprilskämt kan det då definieras som ett aprilskämt?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Aprilsk%C3%A4mt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte den bästa dagen att gå ut med en viktig nyhet med andra ord.

   OT: Någon som sett något/några riktiga (roliga) aprilskämt i år? Förra året var det ju så illa att många tidningar ställde in pga corona.

   Radera
  2. I Spanien har det gått så långt att regeringen förbjuder alla aprilskämt. Även den svenska regeringen funderar på samma åtgärd (aprilskämt?). (Eller det är regeringen själv som är ett skämt?)

   https://www.sydkusten.es/sk/11/a/31658/regeringen-forbjuder-alla-aprilskamt/

   Radera
  3. Den här är både relaterad och lite rolig (Men BB är ju roligare än de flesta aprilskämt varje dag - och var dessutom bannade av Twitter ett par dagar vid ett tillfälle):

   https://babylonbee.com/news/in-push-for-diversity-military-canine-units-to-give-equal-opportunities-to-chihuahuas

   Radera
  4. Den här är rätt småkul, tycker jag. Att småle åt. Men den är så osannolik att den snabbt faller på enbart rubriken. Men en kul story.

   https://www.sydsvenskan.se/2021-04-01/fel-i-fredsavtal-upptackt-ven-tillhor-danmark-och-bornholm

   Radera
 5. Nästa dag vore det kul att spekulera över hur hemvärnet borde uppgraderas men egentligen har jag inga nya idéer vilket gör det extra kul att lyssna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yngre soldater skulle vara ett lyft. Vi är alldeles för gamla för högrörlig fördröjningsstrid över tid.

   Man skall dock inte underskatta sega och griniga gubbars vilja att riskera livet. Kan nog ofta vara ett attraktivt alternativ till vardagen.

   Radera
  2. Ok, lite seriöst önskedrömmande i kommentarerna till ett aprilskämt. Jag är ingen MÖP som kan allt fikonspråk så det blir inte så snyggt.

   Givet en större försvarsbudget men inte absurt stor skulle jag önska följande i ungefärlig prioritetsordning, jag vet att en del av det redan finns och redan är på gång och det är bra men det lär ändå behövas mera.

   Sätt upp regementen som lär upp lätt infanteri och börja mata på med värnpliktiga genom organisationen.

   För varje hemvärnsbataljon sätts det upp en pliktbataljon med värnpliktiga som kan mobiliseras.
   Både hemvärnsbataljonen och pliktbataljonen bemannas med anställd personal från kompanichef och uppåt plus några nyckelbefattningar.

   Den ihopparade pliktbataljonen är initialt till för att avlösa den frivilliga hemvärnsbataljonen och fylls sedan på med tyngre utrustning så den blir materielmässigt komplett.

   Vartefter det fylls på med nyutbildade värnpliktiga sätts det upp en tredje och en fjärde bataljon men dessa får enbart uniformer, personligt eldhandvapen och ett minimum av kommunikationsutrustning och är till för att avlösa de två första fullt utrustade med utvilad personal.

   Ur detta flöde av värnpliktiga som vartefter repövas värvas det för att fylla på den frivilliga bataljonen.

   Vid ytterliggare styrketillväxt sätts det upp fler sådana grupper av bataljoner frivillig komplett, pliktad komplett och två personalreserv.

   Uppgiften blir som nu att bevaka och skydda infrastruktur, logistik, flygbaser, flottbaser, osv. Därtill önskar jag att förbanden skall klara av att sakta ner ett invaderande fientligt förband.

   Hjulburen logistik, utan pansar men vartefter kanske en del splitterskydd och rent krasst kan det vara kostnadseffektivast att ha splitterskyddade släp för kvalificerad materiel. Häng det mesta splitterskyddet på soldaterna i form av modern skyddsutrustning.

   För att vara jobbig för en avancerad fiende skall de ha granatkastare med vanlig ammunition och en moderniserad STRIX, pansarvärnsrobot, luftvärnsrobot så de inte blir lätta mål för helikoptrar och okvalificerat flyg, avancerad kommunikationsutrustning och målinmätningsutrustning för artilleri och flyg.

   Häller man mera pengar på detta så önskar jag fortfarande inget pansar. Men tillför ett eget satellitsystem i polär bana för lågupplöst spaning och kommunikation och ordna gott om tung eld för dem att leda in, raketartilleri med lång räckvidd, kryssningsrobotar och utökande av flygvapnet med fler baser och attackbeväpning.   Radera
  3. Var lite korttänkt, egen UAV spaning behövs förstås samt att det LV systemet kan skjuta ned fiendens.

   Radera
 6. Jag tror det har att göra med att Hemvärnet är ett eget vapenslag nu. Då kan dom bestämma själva över sin egen utrustning och behöver inte följa arméns utrustningslistor. Det har även pratats om att köpa tillbaka haubits 77 från Finland till hemvärnet. Eventuellt också ta över SK60 eller att aktivera Viggenplan från Flygvapenmuseum för att möjliggöra eget flygunderstöd så att HV inte är beroende av flygvapnet. Liknande samtal har förts med Arsenalen tror jag för att få tillgång till stridsvagn S och centurion. Jag såg någonstans att man såg Marinkåren som en förebild och vill kunna uppträda helt autonomt i egna stridsgrupper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter extremt osannolikt att man skulle aktivera Viggen, är ju en enorm organisation som ska finnas på plats för att det ska vara möjligt. Om de nu måste ha flyg är det väl bättre med äldre Gripen?

   Radera
  2. Det låter extremt osannolikt att man skulle aktivera Viggen, är ju en enorm organisation som ska finnas på plats för att det ska vara möjligt. Om de nu måste ha flyg är det väl bättre med äldre Gripen?

   Radera
  3. Du har antaglifen rätt, jag har nog hört fel. Jag kan inte så mycket om flygplan. Men haubits 77 är jag säker på för där fanns redan en offert från Finland hos rikshemvärnschefen.

   Radera
 7. Bra med pansar när man möter gröna män som varit och shoppat på ICA Sevastopol....

  SvaraRadera
 8. Nice med lite veteran-pansar i hemvärnet, då känner sig nog många hemvärnssoldater som unga igen! Klart att detta tillkännages 4/01 vagnen till ära!

  Synd att datumet 1/03 passerat i år annars kanske man även kunde sett fram emot en massa avdammade Stridsvagn S till landstormen. Coolaste vagnen någonsin.

  SvaraRadera
 9. En annan 1april-nyhet är att regeringen idag fattat beslut att förlänga Michael Byde'ns förordnande med 3 år. En mycket god nyhet!
  Fö väldigt tråkigt att det inte publiceras några några roliga 1april-nyheter numera.
  Förutom på denna kanal förstås!

  SvaraRadera
 10. Äntligen. Vi i milisen dvs beväpnade medborgare utan uniform fick ut en armbindel i svart med tre kronor på

  SvaraRadera
 11. Snälla för en som inte fattar...är detta sanning eller 1:a Aprilskämt?? Ö
  Ärligt menad fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok tack. Mer otroliga saker har ju hänt, tänker på Bamse, 70/90 systemet och tung kustrobot så varför inte lite pansarbandvagnar till HV.

   Radera
 12. Tycker dock att hemvärnet borde kanske få tillgång till sparade pbv 302C

  SvaraRadera
 13. Vilket April skämt. Men jag tycker hemvärnet kunde även ha fått några andra fordon.
  De sista Pbv 401 såldes till Finland. De fåtalet Pbv 302C behöver få annan beväpning. Då ammunitionen sinar. Ett förslag var att bygga in Tksp i befintlig kanon.

  SvaraRadera