Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-14 09:03

BREAKING: Den kommunistiska Folkrepubliken Kina (Beijing) erkänner Taiwan och Republiken Kina

Ett säkerhetspolitiskt och folkrättsligt genombrott har skett i dagarna. Kinesiska ambassaden i Stockholm erkänner Taiwan som ett eget land i ett mail till Expessenjournalisten Jojje Olsson, som även driver sajten Kinamedia (fd InBeijing).
Republiken Kinas (Taiwans) flagga
Den kinesiska ambassaden i Stockholm är en direkt representant för den kinesiska regeringen i Beijing och meddelade Jojje Olsson i ett mail att "[Jojje Olsson] inte varit i Kina på mer än fem år". 

Olsson har de senaste fem åren bott i Taiwan, som nu ambassaden i Stockholm och därmed regeringen i Beijing erkänt inte är Kina, vilket de tidigare hävdat.

Därmed har ett folkrättsligt och säkerhetspolitiskt genombrott nåtts i frågan om Taiwan och Republiken Kina som landet officiellt heter, som Beijing nu alltså erkänner som ett eget land via ambassaden i Stockholm.

Det kanske vore på sin plats att även Sverige ansluter sig till erkännandet och att Republiken Kina får en plats i FN?

Republiken Kina bildades 1912, 37 år innan den kommunistiska folkmördande diktaturen Folkrepubliken Kina.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. NMSL! Taiwan is China, din papperstiger!

  /Mvh Wumao

  SvaraRadera
 2. Hehe, tror bara vår vän Gui Congyou slant på tangentbordet där alternativt så hade han otur när han tänkte på hur han skulle formulera sig.

  Hur eller hur så är det ganska kul.

  SvaraRadera
 3. Kinas ambassadör till Kanada sa f ö nyligen att Kina är ett bra och trevligt land och inte alls en polisstat eftersom "de allra flesta" inte kidnappas av staten och så där:

  https://www.blacklocks.ca/china-envoy-pay-us-a-visit/

  Intressant argument, vi kanske ska omvärdera islamiska staten också - "de allra flesta" halshöggs ju t ex inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ytterligare en politiker/diplomat som var i osynk med sin egen tankeverksamhet innan han skickade talordern till munnen?

   Det verkar som att det trendar, som kidsen säger hemma!

   Och som du säger tycker jag att vi absolut ska omvärdera IS och när vi ändå är igång med kinesisk logik varför inte också nazisterna, trots allt var det ju tydligen 16 728 000 judar i världen 1939 och 11 000 000 1945 så de flesta "klarade sig ju" (ref. https://www.jewishvirtuallibrary.org/jewish-population-of-the-world).

   Diktaturers logik förnekar sig aldrig...

   Radera
  2. "Mostly peaceful protest" är ju etablerad CNN-redovisning numera när anhängare till det så kallade Demokratiska partiet bränner ned butiker och polisstationer i USA.

   MSM är vår tids Babels Torn.

   Radera
  3. Är det härskartekniker att ställa följdfrågor idag också, eller är det OK att fråga varför du jämför "MSM" med en att officiell representant från främmande makt som uttalar sig? Är det en relevant jämförelse?

   Radera
  4. *tittar ovan*

   *noterar att det var Ben som drog igång listningen av liknelser enligt "de allra flesta*

   @Ben: Du kan skippa förolämpningarna i dag och hoppa direkt till jämförelser med boken 1984 om du vill. Det är väl en smaksak om man landar där eller i Babels Torn när det gäller medveten språkförbistring. I det ena fallet organiserades den av Gud (enligt en bok), i det andra fallet av mänskligheten själv (enligt en annan bok).

   Choose your favorite populärkulturell referens för det aktuella sammanhanget, typ. ;-)

   Radera
  5. Ber om ursäkt i så fall, jag slarvade säkert med källkritik på referenserna!

   Radera
  6. @Peter Andersson

   Men du ser ingen skillnad mellan en journalist och en ambassadör, vilken t ex är begränsad att föra fram sin regerings officiella hållning osv? Utan det är sak samma om man skriver ledare i Smålandsposten eller talar i FN?

   Radera
 4. Det är rätt ynkligt att man låter Kina diktera relationerna till det fria Taiwan genom hot mot andra nationer. Att Sverige skulle erkänna Republiken Kina är nog högst osannolikt med tanke på vilka reaktioner man då kan förvänta sig från kommunistdiktaturen på fastlandet.

  SvaraRadera
 5. När man flyger från "mainland" (Kina) till Taiwan, HK och Macau går man till International, så man kan väl säga att de alltid erkänt dessa länder som ej tillhörande Kina.

  Däremot om nån annan (tex Mariott för något år sen) råkar separera länderna blir det fullt pådrag...

  SvaraRadera
 6. Jag kan meddela att i alla officiella Volvo Cars dokument så kom det ut ett nytt dekret 2019. Hong Kong och Taiwan ska benämnas "China Hong Kong" och "China Taiwan".

  SvaraRadera
 7. Bästa någonsin på bloggen!

  Kort och koncist.


  Tack!

  SvaraRadera
 8. Taiwan är Kina, Fastlandet är låtsas-Kina.

  SvaraRadera