Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-26 08:30

Börsveckan inleder blandat i Asien - dollarn faller

Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna, och dollarn faller under morgonen. Den förra negativa börsveckan kanske upprepas men det är inte över förrän den feta bankiren går hem på fredag.
Veckochart OMXSPI
Börsveckan som gick var den första negativa på Stockholmsbörsen på fem veckor, och en välbehövlig påminnelse om att det inte ständigt går uppåt. Veckan gick -1.33% för OMXSPI och -1.73% för OMXS30. Amerikanska S&P-500 gick -0.13% och Nasdaq 100 -0.72%.

Under morgonen faller de flesta börsindex bloggen följer i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 -0.13%, Hang Seng -0.33%, Nikkei 225 +0.36% och Straits Times -0.14%.

Dollarn faller hårt på morgonen, trots att de amerikanska långa räntorna steg i fredags. USDSEK ligger nu på 8:37. Guldpriset dras med ner och hittas på 479:- SEK per gram.

USA höjde skatten på mångmiljonvinster (i USD) på kapital, vilket innebär att Socialdemokraterna nu kommer vilja höja skatten för medelinkomsttagare och egentligen alla som inte lever på bidrag, och kalla det "vi höjer skatten för de superrika likt i USA". Men det lyfter vi till ett separat blogginlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. I det moderna politiska narrativet så är det ett "xxx privilege" att ha ett arbete - klart sånt måste beskattas högre och högre, helst med en återställare till över 100% såsom det var på Astrid Lindgrens tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För er som är för unga för att automatiskt förstå vad jag menar med Astrid Lindgren ovan så syftar det alltså på hennes saga "Pomperipossa i Monismanien" som hon skrev efter att ha upptäckt att sossarna höjt hennes skatt till 102%.

   Radera
  2. Det var spännande tider.. S gjorde en "nysatsning" genom att presentera en "ny" djurskyddslag till Astrid som födelsedagspresent, där det stod att burhönsen skulle bort inom en viss tid och att hennes bullebyvariant av svensk landsbygd skulle bli framtiden.. Det blev tvärtom, men Astrid förstod nog inte att "hämnden är ljuv".. även om det inte drabbade henne personligen utan hennes "followers".... som då blev beskattade till 102%, utan att de insett det..

   Radera
  3. Hennes svar på Strängs svar är bland det roligaste som hänt inom svensk politik, när hon föreslog att hon och Sträng skulle byta jobb "för finansministern kan inte räkna men han är väldigt bra på att berätta sagor"

   Radera
  4. Ett roligt faktum i sammanhanget var att det även då var en minoritetsregering, vilket innebar att de där skattereglerna var en produkt av förhandlingar mellan S och de borgerliga. Konstigt nog är det alltid sossarna som får skulden. Säkert samma med den där djurskyddslagen, om den nu kom till under samma tidsperiod.

   Radera
  5. Man kan ju verkligen undra hur det kommer sig att sossarna får skulden för skattehöjningar....

   Radera
  6. Varje obeskattad krona är en stöld från partiet...

   Radera