Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2021-04-14 07:59

Börsuppgångar på fallande räntor och dollar under tisdagen - blandat i Asien på onsdagsmorgonen

Dollarn faller ordentligt tillsammans med ett rejält kliv nedåt för de amerikanska obligationsräntorna, vilket drev upp de amerikanska börserna. Uppgångarna är blandade under onsdagsmorgonen i de asiatiska tidszonerna.
Faller
USDSEK ligger nu på 8:50 på morgonen efter att räntan på den amerikanska tioåringen utplpånat två dagars uppgång och är tillbaka på nivåer som först sågs i början av mars.

De amerikanska börserna gladdes förstås över lägre ränta och Nasdaq 100 gick +1.21%, S&P-500 +0.33% och Russel 300 +0.37%. I Stockholm stängde OMXSPI på +1.02% medan storbolagen segade sig lite och OMXS30 gick +0.63%. De övriga europeiska börserna var till skillnad mot Stockholm dock måttligt intresserade och DAX gick +0.13%, FTSE 100 +0.02% och CAC 40 +0.36%.

Uppgångarna är blandade i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 går +.65%, Hang Seng +1.39% medan Nikkei 225 går -0.35% och Straits Times -0.29% i skrivande stund.

Guldpriset står emot dollarfallet och ligger på 476:- SEK per gram.

SPP har ändrat sina vikter av olika marknader, vilket är intressant nog att ge ett separat blogginlägg senare.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. OMXSthlm är en unik marknad och jag har för länge sen slutat att försöka förstå haussen förutom att det konstant flödar in pengar som lyfter kurserna.

  I SEK var världsindex svagt negativ igår.
  J&J vaccin är stoppat av FDA, vilket intecknades igår.

  Futures i US och Europa visar på en lugn öppning.

  SvaraRadera
 2. Coinbase (COIN) listas på Nasdaq idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, blir spännande. Även en hel del snack om Kinas egen kryptovaluta som enligt amerikaner kan bli ett hot mot deras USD och Bitcoin.

   Radera
  2. igår lyssnade jag på en intervju med Kevin O'leary där han berättade hur han gör för att inte köpa "ChinaCoin". Han satsar istället pengar i gröna certifierade gruvor och får en viss andel av det som bryts som betalning.

   Det kanske är framtiden, ursprungsmärkt krypto som är platsar i ESG.

   https://youtu.be/FBuXIBeepC0 cirka 54.00 in.

   Bitcoin slog nyss nytt ATH på $64 717 💆🏼

   Radera
  3. Även XRP är värt att hålla ett öga på. Rusat sen SEC la ner sina anklagelser. Spås att det kan bli basen för "The Great Reset". Spekulationer givetvis.

   Radera
  4. Apan: majoriteten av elen som används för att bryta Crypto är s.k. "stranded", dvs el som pga av bristande efterfrågan eller klen nätinfrastruktur inte kan användas annat än lokalt, tex. vind, vattenkraftverk osv. Förnyelsebar energi kommer dominera framöver.

   Radera
  5. Stefan, var tror du om Dogecoin? Fin uppgång idag - https://coinmarketcap.com/currencies/dogecoin/

   Radera
  6. Nu var frågan ställd till Stefan men eftersom jag inte kommer att ha tid att läsa bloggen framöver så lika bra att sluta med en varning. Dogecoin är ett skämt.

   Radera
  7. Då får man väl skratta/skatta hela vägen till banken. Upp 80% idag.
   Förlåt erkänner att inte känner till just Dogecoin, kan du utveckla varför det är ett skämt (Elon som spexar?).

   Radera
  8. Tack för svar Östergren, inget jag köper. Använt några kWh bara, mest för att testa det nya grafikkortet som jag tillslut lyckades få tag i.

   Radera
 3. Östgren: ja Kinas digitala Yuan är intressant. Ryktas den kommer backas av deras enorma guldreserv. Kommer även ha inbyggd "expire" på vissa insättningar, tex. stimulanspaket från Partiet. Du måste konsumera innan en viss tid, annars försvinner pengarna. Kopplat till deras Social Credit Score system så blir det lätt att se till så folket fogar sig till systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. De kommer ha full koll på systemet/folket.

   Radera
  2. Svarta pengar, bidragsbrott m.m hade varit ett minne blott. Svårt att inte se tjusningen med ett sådant system.

   Radera
  3. Då är det ju bara att växla in till guld när man vill göra något illegalt. Cirkel = Sluten

   Radera