Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-05 10:56

Börsen stängd - men uppåt i Japan - valuta och råvarumarknader igång

De flesta börser med västerländsk koppling eller historik, inklusive Singapore och Hong Kong, är stängda idag på grund av zombiegudens död och uppståndelse, men i Japan stiger börsen och guldhandel och valutahandel är igång med stigande guldpris för oss svenskar sedan i torsdags morse.
Handeln är öppen
Alla marknader sover alltså inte. Dit hör Tokyobörsen med indexet Nikkei 225, som gick +0.79% idag.
Dagschart Nikkei 225

Många andra börser i de asiatiska tidszonerna har dock en västerländsk koppling, specifikt anglosaxisk dito, så handeln är stängd i Australien, Hong Kong och Singapore.

Däremot är valutahandlen igång med USDSEK på 8:75. Även det brittiska pundet stiger mot kronan och GBPSEK ligger på sin högsta nivå sedan maj och EURSEK är tillbaka på nivåer från december. Kronan fortsätter alltså försvagas. Kanske bidrar det faktumet att regeringen nu uppges vilja strunta i att vaccinera vanligt folk utanför riskgrupper, vilket med vaccinpasskraven kommer stoppa de flesta svenskar från utlandsresor och kanske även kommer sätta ett permanent reserförbud till Sverige för många länder.

Eller så är det bara en fortsatt trend i svagare krona efter förra årets stärkning.

Guldpriset är nu 485:- SEK per gram, upp från 483:- SEK i torsdags morse.

För övrigt är det där med öppettider på dygnet och vilka dagar börser världen över är stängda ett gott argument - förutom språk- och nyhetsövertaget - för oss svenskar att främst handla med svenska aktier.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Kospi upp 0.25 och Nifty ner 1.5 på oro över C19.
  Positiva terminer i US där arbetslöshetsstatistik som släppts efter Sthlms stängning i torsdags stöttar.

  SvaraRadera
 2. Har ganska mycket utländska aktier just nu så hoppas på försvagad krona framöver. Blir ingen utlandssemester på några år ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USD/SEKetas +6.5 procent i år.
   Slutsats på det?

   Radera
  2. Finns nån statistik om inflöde/utflöde av valuta nånstans ?
   99% av AP7 gå till utland, många fonder har större innehav utomlands.
   Stor svensk investering utomlands försvaga svenska kronan hur mycket ?

   Radera
  3. Allt annat lika försvagar svenska utdelningar SEK.

   Radera
  4. Utdelningssäsong försvagar kronan så här års. Förstärkning väntas enligt SEB senare i år. Modell rejäl. Så hedga era utländska aktieinnehav.

   Radera
  5. Varför skulle SEKetas stärkas? I princip varje analys från bankerna talar om stärkt krona år efter år. Dvs det finns en historik att SEK anses undervärderad.

   Radera
  6. Pga svammel kring svammel från Riksbanken.

   Radera
  7. Finns väl inget som tyder på åtstramningar från Riksbanken?

   Radera
  8. Det är ju flera år sedan Ingves slutade tala om skulddominans. Sedan dess har ju belåningen hos hushållen ökat med x%.

   Radera
  9. Tjurrusningen på Sthlm OMX i år har ett pris. SEK-försvagning som nämnts ovan. Som ni redan vet ökar detta klyftorna än mer i landet.

   Radera
  10. En lagom hedge mot utländska aktieinnehav är att jag får min lön och äger min bostad i SEK.

   Men jag köpte inte utländska aktier för att de är utländska enkom, utan för att det var aktier jag tror på. Dock väljer jag hellre ett likvärdigt utländskt bolag om kronan är stark för tillfället. Enklaste exemplet är väl Nibe vs. Trane, de gör typ samma sak. Nu äger jag ingen av dessa tråkigt nog, men skulle jag köpt någon av dem i närtid skulle jag köpt Trane pga valutaexponeringen.

   Radera
  11. NIBE är ju helt otrolig. Ägde den på den gamla goda när folk tyckte bolaget var helt ointressant. Helt andra tider nu med ESG-märkning.

   Bra drag i US stock market idag. Oljan tappar 4 procent och lätt neg i guld och silver. EUR stärks mot USD.

   Radera
  12. Japp, kvalitetsbolag för aktieägarna och tycks aldrig ha slut på kräm. Jag har länge letat efter dippen som aldrig kommer i den och det gör jag fortfarande. Eller så hittar man nåt annat och tänker "nu kan den väl inte gå upp än mer", haft fel alla gånger.

   Radera