Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-04-28 15:17

Även Bulgarien misstänker nu att ryska GRU sprängt ammunitionsdepåer i landet

RadioFreeEurope rapporterar att även Bulgarien nu misstänker att den ryska militära underrättelsetjänsten sprängt ammunitionsdepåer i landet, likt man gjort i Tjeckien. Det handlar om fyra attentat, och är även kopplat till försöket att med massförstörelsestridsmedlet Novitjok mörda en bulgarisk vapenhandlare 2015.
Den ryska tjekans grundare Felix står staty i Moskva
De fyra attentaten skedde 2011 till 2020, och i samtliga fall handlade det om vapen och ammunition avsedda för export till de av Ryssland illegalt delvis ockuperade först Georgien och sedan Ukraina. 2015 försökte man även mörda en bulgarisk vapenhandlare på samma sätt som vid angreppet med massförstörelsestridsmedlet Novitjock i Salisbury, Storbritannien. Den händelsen fick mer uppmärksamhet i svensk press, eftersom svenska journalister hjälpligt kan skriva om engelska artiklar, vilket inte gäller för bulgariska dito.

Bulgarien meddelade på presskonferensen att man identifierat åtminstone sex ryska GRU-agenter som befann sig i Bulgarien runt tiden för attentaten mot vapen- och ammunitionslagren.

För svensk del kan det vara intressant att attentatet mot Häglaredsmasten utanför Borås sammanfaller i tiden med dessa operationer. Exakt vad syftet med fällningen av masten, annat än som truppförsök och för att testa svenska reaktioner, är dock oklart, medan syftet med att spränga vapen och ammunition avsedda till Ryska federationens motståndare i de länder som ockuperas illegalt av Ryssland ter sig uppenbart.

Tidigare i våras greps sex ryska rekryterade spioner med högre befattningar på försvarsdepartementet och inom den militära underrättelsetjänsten i Bulgarien. Detta väcker en del frågor om Ryssland även rekryterat motsvarande i Sverige, t ex inom regeringskansliet (försvarsdepartementet). Att man nu även gått till botten med attentaten i landet är antagligen en reaktion både på avslöjandena om sprängdåden i Tjeckien, plus rekryteringen av spioner på hög nivå. Bulgarien ser klart och tydligt hur Ryssland utför aktiva fientliga operationer mot landet, där det ligger vid konfliktzonen Svarta Havet.

Det är högst tveksamt om svenska regeringen skulle våga gå ut och peka ut ryska GRU-agenters ageranden i Sverige, utan det hamnar på sin höjd som kryptiska formuleringar i Musts och Säpos årsrapporter, och sanningen får vi därmed reda på först om 70 år. Det är skillnad på att likt Bulgarien vara ett Nato-land och att vara allianslös som Sverige, vilket påverkar hur ärliga respektive fegt undfallande regeringarna är.

Min kommande fiktiva roman Drönarhjärta kommer beröra en del relaterat och utspelar sig 2016.

Källor
Radio Free Europe/Radio Liberty www.rferl.org/a/sofia-sees-connection-between-czech-munitions-blast-and-bulgaria-explosions-poisonings/31227788.html
Deutsche Welle www.dw.com/en/bulgaria-six-arrested-over-russian-spy-network/a-56934658
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. "Det är skillnad på att likt Bulgarien vara ett Nato-land och att vara allianslös som Sverige, vilket påverkar hur ärliga respektive fegt undfallande regeringarna är."


  Det är skillnad på att likt Ungern vara ett Nato-land och att vara allianslös som Sverige, vilket påverkar hur ärliga respektive fegt undfallande regeringarna är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fattar inte jag. Menar du att Ungern är fegt undfallande? Eller att Ungern och Bulgarien är de enda NATO-medlemmarna som inte är undfallande?

   Radera
 2. I Boden under militärtjänst/jobb runt 88 var det fullt av ryssar, lastbilar, kvinnor på dőrren etc, etc. Detta är inget nytt, har existerat länge, länge.

  SvaraRadera
 3. Hur kan detta inte betraktas som ett påbörjat krig?
  De får avkräva Putin en ursäkt och skicka med en lista på materiel de förväntar sig ersatt.

  SvaraRadera