Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-21 08:03

Apple lanserade billiga spåraren AirTag - men integritetsskydd minskar användbarheten och väcker frågor

På gårdagens Spring Loaded-evenemang lanserade slutligen Apple sin Tile- och Samsung SmartTag-kopia AirTag. Spårarna är mycket prisvärda och behöver inga abonnemang, men på grund av Apples allt starkare profilering på den personliga integriteten och säkerhet (i kontrast mot Facebook och Google) gör att spårarna antagligen inte duger som stöldskydd, samt väcker andra frågor om t ex kollektivtrafik.
Apple Magic Keyboard
AirTags använder BlueTooth LE och ska på det billiga utbytbara knappcellsbatteriet klara sig åtminstone ett år. Lokalisering sker genom att man krypterat och med full integritet använder alla världens iPhones för att lokalisera var spåraren är någonstans. Vilken telefon som är inblandad ska inte ens Apple själva kunna se. Bluetooth LE kan dessutom studsa på andra BT-enheters signaler om jag förstått det rätt så även Android-telefoner kan agera relän fram till en iPhone. Spårningen kräver dock att inblandade iPhones uppgraderas till senaste versionen av operativsystemet iOS 14.5, så full täckning kommer ta ett tag, men därefter kommer allt som befinner sig nära folk i åtminstone västvärlden att kunna spåras, antagligen bättre ju högre välstånd och med det fler iPhones. Räckvidden ska vara cirka 30 meter.

Via Apples Hitta-tjänst kommer man kunna lokalisera spåraren löpande och med nyare mobiler även få detaljerade avstånd och riktning till spåraren, som också kan fås att göra ljud. Batteritiden förutsätter fyra ljud om dagen samt en precisionssökning, vilket indikerar att spårarna kan räcka mycket länge på ett batteri vid passivt bruk, t ex som stöldskydd väl dolt inuti ett fordon eller i fodret på en väska.

Den långa batteritiden beror på att man inte behöver använda GPS, utan använder GPS:en hos närmasta iPhone och inte heller behöver någon GSM-tjänst.

Priset är attraktivt. Fyra AirTag kostar 1195:- inklusive personlig gratis gravyr, vilket kan rekommenderas för att hålla isär de olika individerna. Inget abonnemangspris och att använda dem är alltså gratis. En enskild tag kostar 350:- och man får gissa att fyrpacket kommer bli storsäljaren - om inte annat kan man gå samman och dela på det, då det först är vid aktivering som AirTag knyts till sin ägare.

Jämför t ex iTraq, som kostar tusenlappen för en spårare, plus typ 600:- SEK om året och bara några dagars batteritid om man vill ha 10 minuters precision.

Liknande tjänster finns tidigare som Tile och Samsung SmartTag. Tile har surnat till och börjat muttra om att dra Apple till domstol för att missbruka sin starka ställning, men Apple lanserade Hitta-tjänsten (eng Find My) med möjlighet för tredjepart att leverera produkter innan lanseringen av AirTag och utestänger inte alternativa leverantörer till tjänsten. Tiles nätverk stöds ju dock bara av de som själva köpt Tile och installerat programvaran, medan nu samtliga iPhones i världen kommer användas (givet uppgradering av OS).

Däremot kommer AirTags inte kunna användas för att spåra stulna saker, t ex väskor eller bilar, då de kommer underrätta eventuella tjuvar (om dessa har iPhone) om att de drar runt på en AirTag "efter ett tag", en tidsenhet som än så länge är ospecificerad.

Den underrättade kan då välja att avaktivera AirTagen, utan att ens behöva hitta den, om den inte är rapporterad som stulen, då den istället kan fås att pipa så tjuven enklare kan hitta den, slänga den, förstöra den eller plocka ur batteriet.

Apple skriver:
"AirTag är gjord för att undvika oönskad spårning. Om någon annans AirTag hamnar bland dina saker märker din iPhone att du bär på den och varnar dig. Om du fortfarande inte har hittat den efter ett tag spelar AirTag upp ett ljud så att du hör att den är där. Men om din kompis har en AirTag eller om du sitter på tåget med en massa människor med en AirTag behöver du inte oroa dig. Varningarna skickas bara när en AirTag skiljs från ägaren."
Orsaken är att man vill hindra stalking och alltså skydda den personliga integriteten. Att saker blir stulna är väl annars grundorsaken till att man vill ha spårare på dem.

Frågorna här är om tagen måste vara tillräckligt nära - annars kan det t ex bli trist i kollektivtrafiken. Ett vanligt use case kan vara att man ger sådana här till sina barn, men då taggen därmed kommer vara skild från sin ägare(du som förälder) så kommer alla med iPhones på samma buss eller tåg som barnet att underrättas att de är stalkade och kan avaktivera spåraren. 

Avgörande blir tid ("efter ett tag")  och avstånd för att den ska fungera som stöldskydd eller för att ge till barn eller kanske äldre anhöriga som inte kan hantera en mobiltelefon på önskat vis.

Annars blir produkten bara intressant för förvirrade människor som ständigt tappar bort sin egen väska eller nycklar.

Synd, för till detta pris hade Airtag varit utmärkt att t ex sätta i en cykel, moppe, mc eller bil för spårning. Med lite kreativ applicering, t ex inuti sadelns undersida hade man fått en utmärkt spårare av sådant som ofta stjäls (t ex cyklar).

Det kommer förstås tredjepartsprodukter. Exempelvis hund- och katthalsband får man gissa. Därmed kan djuret spåras i bebyggelse och ett djur som gömmer i skogen kan hittas inom 30 m, och utan att man nästan dagligen måste ladda djurets GPS- och GSM-baserade energislukande spårsändare.

Tillägg: MacRumors rapporterar nu att en AirTag som tappat kontakten med sin ägare kommer börja pipa efter tre dagar, om den flyttas. Betyder att du t ex inte kan spåra ditt barns cykel om du har barnen halvtid, då den kommer börja pipa efter tre dagar. Löses isf genom att låta barnet stå som ägare, förutsatt att barnet har en iPhone. Du kan då inte heller lämna den på din båt, för att kunna spåra stulen båt, eftersom båten gungar i vattnet och accelerometern i AirTagen därmed kommer röra sig även när den ligger vid bryggan. Öht verkar Apple komplicera saker onödigt och har inte tänkt igenom use cases ordentligt, utan det är väl som för Tesla designed for fucking California. Det borde räcka att den börjar pipa om den flyttas och ägaren har anmält den som försvunnen (lost). Huruvida det också är tre dagar som gäller för stalkingskyddet är oklart.

Och när AirTag t ex kan fås med hängare för bagage, hur fungerar det med att ha en BlueTooth-radio som inte går att stänga av i bagage på flygplan? Alla flygbolag tillåter ännu inte BT, särskilt under start och landning.

Bloggen kommer återkomma kring hur spårning faktiskt kommer fungera i senare inlägg, och försöker just nu bara begränsa sig i hur många paket om fyra AirTags som ska köpas in, fanboi och heltidsmedlem i Church of S:t Jobs som han är.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Klart intressant nu när jag äntligen gått över till Apple och iPhone. En klassresa i sig 😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gått andra vägen. Från Apple överallt i alla lägen till blandmissbruk av iPhone/Android/Mac/PC. Måste dock säga att jag är mer imponerad hands-on av Samsungs lurar än Apples. Kör man W10 ihop med Android så har de fått ihop en sömlös hantering. Det går att få till det sömlöst med Android och Mac via 3e partsprogram också. Kanske rört till det men tröttnade på att Apple ofta ligger efter på HW-sidan men ville ha $$$ ändå. Samsung är ju snäppet dyrare än Apple på toppsidan men levererar en mer avancerad lösning. Håller med om att Apple är fina grejer och funkar men kul att testa sånt som kommer om något/några år senare på iPhone.

   Radera
  2. Jag kommer ifrån just Samsung. En av de sämsta lurarna jag haft, plastig och dålig batteritid. Jag har haft runt 100 olika lurar i min dar. Nu iPhone 12. Ska tilläggas att jag är en enkel användare, som bara vill att det ska fungera. Samsung säkert bättre HW

   Radera
  3. Säkerhet och integritet bedömer jag som bättre med Apple, vilket jag tycker är viktigt

   Radera
  4. Helvete, 100 telefoner - det må jag säga. Tycker själv att jag fått byta telefon ohemult ofta och jag har väl kommit upp i runt 12-14 telefoner under mina 25 år som jag haft en.

   Radera
  5. Samma här, kan knappast vara mer än ett dussin alltså. Pratade vi inte om miljöavtryck och sånt häromdagen?

   Radera
  6. Jo det gjorde vi, ägde givetvis inte dem. Har ägt två telefoner inkl denna (Ericsson T628 och nuvarande). Arbetat i branschen i över 10 år. Så jag gjorde bara mitt jobb.

   Radera
  7. På den gamla goda tiden migrerades data mycket enklare. I slutet av min karriär så var det ett större projekt, så då orkade jag inte byta till senaste hela tiden. Speciellt jobbigt när nåt pucko pajade OTA kedjan, eller nån ändring som krävde clean flash

   Radera
  8. Jag får väl erkänna mig besegrad här, har också jobbat i tech/telekom/operatör i hela mitt yrkesverksamma liv utan att ens komma i närheten av 100 lurar. Kanske mitt ointresse för telefoner som lyser igenom eller så har du helt enkelt haft ett jobb mera tight kopplat till terminalsidan.

   Radera
  9. Precis, arbetat med mjukvara på terminalsidan. Var lite roligt som ung att springa runt med nästa års telefoner. Men tröttnade till slut och sa upp mig.
   Jobbar nu inom säkerhetsbranschen likt BD?

   Radera
  10. Samsungs Knox kan nog vara rätt OK i säkerhetssammanhang åtminstone ser US govmt/military att det funkar.

   https://news.samsung.com/us/samsung-devices-achieve-approval-u-s-department-defense/

   https://m.timesofindia.com/gadgets-news/samsung-has-designed-a-special-phone-for-the-us-army/amp_articleshow/77712635.cms

   Radera
  11. Jag har ingen plast nånstans på min Samsung och batteritiden är toppen. Men det finns ju budgetversioner av de flesta märken. En iPhone SE2 är ju en hottad 6a från 2014 medan en iPhone 12 Pro Max är nåt helt annat. En Galaxy J- modell designad för främst utvecklingsmarknader är inte likställt på långa vägar med en S- eller Note-modell.

   Radera
  12. Kostade runt 8kkr som ny, precis som min iphone 12. Budget i Samsungvärlden kanske - Galaxy S10e heter den. Ska man köpa TV så det väl LG eller Sony som där slår Samsung på fingrarna. Bästa androiden gör i mitt tycke Xiaomi, min son är inne på sin andra. Då kan du bjuda flickvännen på en weekend med pengarna du sparar :)

   Radera
  13. Tycker man en Samsung är plastig så beror det på att man har någon av deras budgetlurar för ett par tusenlappar. Apple är ju inte med i det segmentet. Det som är tråkigt med Samsung är att de har olika processorer på olika marknader för samma modell. I Sverige får man en långsammare processor som drar mer ström. Tycker nog Xiaomi och Oneplus levererar bäst telefoner numera.

   Radera
  14. Sant, olika SoC:ar för olika marknader. Håller med dig om Xiaomi och Oneplus. Galaxy S10e kostade 8kkr som ny, är det budget i Samsungvärlden så visst. Plastig är den iaf och saknar batteritid för en hel dag.

   Radera
  15. Om inte iPhone SE2 är budget då vet jag inte vad som är budget :)

   Undermålig liten lågupplöst LCD i 2014 års iPhone-design med dålig batteritid, medioker kamera, men naturligtvis kvalitetsbyggd och med 2020 chip. Ett budgetsätt att komma in i ekosystemet. Inget fel i det men nog har Apple budgetprodukter idag.

   Radera
  16. För skojs skull googlade jag upp det där. Kul ändå att man kan beskriva en telefon med 12 MP kamera (4K-kapacitet), Retina HD-skärm osv osv som en billig budgetlur.

   (kvalitet är så klart subjektivt)

   Den ska tydligen ha kostat 400 dollar vid lansering, av en händelse lika mycket som en människa kostar i Libyen f ö.

   Radera
  17. "Vilken telefon som är inblandad ska inte ens Apple själva kunna se."

   Haha, sent aprilskämt eller?

   Radera
  18. Skämtar du Aprillo? Cornu menade såklart på enhetsnivå, d v s information som kan knytas till en användare. Telefonnummer, IMEI, google-id, apple-id etc. Big no no såklart.

   Radera
  19. När en "flaggskeppstfn" kostar 12-19 kkr idag så är 5 kkr-klassen budget. Överdrivet jovisst.

   Radera
  20. Oj, har mobiltelefonsdiskussioner blivit det nya kukmätarsamtalet? Kul!

   Radera
  21. När Covid begränsar möjligheterna i stort så dyker vi in med samma kraft i det lilla.

   Radera
  22. Covid begränsar möjligheterna till kukmätardiskussioner? Är det ett symptom att penis krymper eller är det en biverkning av vaccinet? Låter hemskt oavsett.

   Radera
  23. Och jag som precis fått en IPhone 12 mini. Innebär det att jag är mindre utrustad?

   Radera
 2. Nu är jag ju en snålröv, men skillnaden mellan 350 kr för en eller 1200 kr för fyra räcker inte för att övertyga mig om fyrpacket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elscoutern och cyklarna = 4 st. Sen alla nycklar etc. Fälgarna ifall de är dyra 20-22” original. Teslafälgarna är poppis att plocka

   Radera
  2. Blir ju poänglöst då Apple Tag av integritetsskäl talar om för den som tagit dina grejer att de släpar runt på en tag efter en stund om de har iPhone. Så som beskrivs i inlägget.

   Radera
  3. Kanske, tänkte mer ifall man super bort den. Sen ger den väl signal till den avlägnas, cykelstölders görs mest på fyllan också. Jag ser poängen med den

   Radera
  4. Beror på, bra cyklar stjäls ju av målmedvetna tjuvar som vet vad de håller på med. Men har man en hoj för 30-50000 eller så har man kanske råd med en bättre spårare också.

   Radera
  5. Sant, jag är miljöskadad av att bo i en studentstad. Har en hipstercykelhandlare bredvid där jag bor, cyklarna börjar på runt 30k. Dessa sover väl i sängen?

   Radera
  6. Tappar bort däck sker ju mer sällan dock. :)

   Radera
  7. Är väl mest däck på förvar som försvinner, t ex vid garageinbrott.

   Radera
  8. 20" Model 3P fälgar verkar försvinna. Ser ibland bilder på bilar i främst Stockholm som parkerat på bromsskivorna eller batteriet. Enklare låsbultar är meningslöst för proffsen. Rimgard fälglås sägs fungera rätt okej, men kostar 5kkr. Just orginalfälgarna har ett väldigt bra blocketvärde.

   Radera
  9. Skrapade 20":are för 30kkr.
   https://www.blocket.se/annons/vastmanland/tesla_model_3__ber_turbine_20_/93693800

   Radera
  10. Abbe, brukar ibland se fastlåsta cykelframhjul :-). Ibland saknar nån annan cykel ett framhjul. Kreativa studenter.

   Radera
  11. Jag tänkte på att du nämnde bildäck. Om tjuven har iPhone så får denne ju meddelande om att dina däck ståendes i garaget var taggade och tar bort dem. Det användbara alternativet var om man tappade bort dem, men det sker ju mer sällan med bildäck. :)

   Radera
  12. Efterdrar man inte bultarna kan man behöva leta upp hjulen på nån åker kanske.

   Radera
  13. Ja då kan det vara bra att ha en Airtag på dem så man kan hitta dem lätt igen på åkern.

   Radera
 3. Intressant pryl, men hur uppnår man effekt som stöldskydd? Hen kan/vill/får väl inte ta tillbaka stulna saker hur som helst. Prylen kommer garanterat börja varna tjuven, men polisen kommer kanske bry sig och troligen inte med det samma.

  Att sätta den på fälgar känns poänglöst, den är vare sig liten eller kamouflerad, samt har en vikt som kan påverka balansering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den används såklart vid just balansering. Men visst det är kanske svårt att gömma den. Tur man har 18”, så det är en ickefråga idag för mig

   Radera
 4. Återkom gärna för jag skulle vilja sätta dem runt halsen på mina katter, men det faller ju om det fungerar som du indikerar. Det döjer förhoppningsvis inte länge innan vi får en siffra på tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer återkomma, försöker just nu begränsa antalet tags till åtta, vill egentligen ha tolv. Får göra truppförsök på en av katterna först.

   Radera
 5. Som jag förstått det så fås bäst resultat med iPhone 11 eller senare som har U1-chippet. Blir att beställa ett fyrpack.

  SvaraRadera
 6. Jag hade ett stöldförsök av cykel på min tomt förra året, som jag lyckades avstyra. Efter det köpte jag fyra Tile Pro som jag har gömt så gott det går i/på cyklarna. Räckvidden är ca 120 meter, vilket också stämmer om det är hyfsat öppen terräng.

  Jag har testat att markera mina cyklar som "lost" i Tile-appen, när någon av familjemedlemmarna har cyklat iväg till jobb/skola. Redan samma dag får jag oftast en notifikation med position i appen. Så det funkar mycket bra tycker jag. Det är rätt många som har Tile-appen installerad i sin telefon, och dessa hjälper då till att söka min produkt.

  Även om Apples tag nu bara kommer ha ca 30 meters räckvidd, så kommer ju antalet iPhone ute i samhället göra att det kommer fungera otroligt bra. Detta blir en succé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inne på din idé och tror också på succé. Undrar ifall den drabbas av leveransproblem. Med tanke på att de flesta som studerar vidare är kvinnor, så säger mina anekdoter mig då att det finns gott om just iPhone 11 eller senare. Finns säkert undersökningar på detta, tänker att det är mest fattiga män eller barn som springer runt med androidtelefoner :-). Förutom Samsungklanen som alltid ska vara värst.

   Radera
  2. Men snälla, orkar nån verkligen bry sig 2021 om det är en Samsung eller Iphone eller nåt annat folk sitter och fipplar med?

   Radera
  3. Utifrån denna prylen spelar det viss roll. Samsung har väl liknande. Men visst, solen lyser och det blir lätt trams. Det snickras på uteserveringarna här. Vårkänslor

   Radera
  4. Alltid lättare att fokusera inåt än att ta itu med omvärldens utmaningar. :)

   Radera
  5. Jag är ju sjukskriven, så bäst att ta det lugnt. Man vill ju inte bränna ut sig, med andras utmaningar.

   Radera