Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2021-04-26 12:35

Andersson vs Damberg som nä(S)ta partiledare: Tydlig skillnad vänster - höger

Utfallet i söndagens enkät om vem du föredrar som nästa partiledare för Socialdemokraterna efter Stefan Löfven är tydligt till fördel för Magdalena Andersson eller Mikael Damberg, medan det bara är de som röstar på V eller MP som alls kan tänka sig Anders Ygeman som nästa partiledare, och då föredrar de ändå Magdalena Andersson som tydligen är att betrakta som en vänsterkandidat. Överlag finns det en tydlig trend i partiledarsympatierna vänster - höger. Graf nedan.
Vill, vill inte
I enkätresultaten finns två huvudkandidater. Vänsterns Magdalena Andersson och högerns Mikael Damberg, utifrån hur man röstade i riksdagsvalet 2018.

Egentligen har Damberg och Andersson lika stort stöd även till höger, utom från KD-väljare, vilket gör att Magdalena Andersson sannolikt är de för Socialdemokraterna bästa nästa partiledaren. Därmed kan man locka röster från V och MP, men också från mittenpartierna som SD, C och L.
Vem föredrar du som Socialdemokraternas nästa partiledare efter Stefan Löfven utifrån hur man röstade i valet år 2018. 1508 respondenter.

De enda partiernas väljare som alls kan tänka sig Ygeman är V och MP men då inte ens 20% av väljarna. Även dessa partiers väljare föredrar med styrka Magdalena Andersson som nästa partiledare för S.

Totalt sett blir sympatierna som följer

Magdalena Andersson 36.32%
Mikael Damberg 30.58%
Ardalan Shekarabi 15.64%
Lena Hallengren 7.69%
Anders Ygeman 5.23%
Ibrahim Baylan 4.54%

Ygeman är alltså knappast att betrakta som en väljarfriande och partiräddande partiledarkandidat, utan de med vänstersympatier bör här satsa på Magdalena Andersson, som också är populärast totalt sett. Vill S verkligen alienera högerväljare så kan man förstås satsa på Ygeman, men det lär nog bli svårt att rekrytera väljare från det hållet i så fall, utan vänstern får enligt gammal tradition från ryska revolutionen äta varandra istället. Att V:s och MP:s väljare gillar Ygeman relativt sett är kanske inte så förvånande, då hans utspel och kompetensnivå om möjligt underträffar V:s och MP:s. 

SD är i detta perspektivet klassade som närmast S, då de är konservativa Vi på Saltkråkan-sossar som vill ha den politik som det gamla tvångsteriliseringspartiet, lobotomeringspartiet, stängda gränserpartiet och våldtäkt-är-tillåtet-inom-äktenskapet-partiet förde på 60-talet, vilket också syns på preferenserna för Andersson framför Damberg. 

Ardalan Shekarabi verkar annars ha starkt stöd som tredje mest populära partiledarkandidat i den politiska mitten, men undantaget väljarna för regeringspartierna MP och S så är stödet annars ganska jämt. 

Sammantaget bör Damberg och Andersson vara de mest populära och därmed de lämpligaste partiledaralternativen för ett allt mer impopulärt parti, och även de som kan få bredast sympatier utanför partiets väljare. Andersson bör bli nästa partiledare för att man också ska kunna sätta en kvinna på tronen.

Frågan är dock om den något introverte Andersson vill bli partiledare. Hon har också en utbildning vilket torde vara den första bland socialdemokratiska partiledare i modern tid, vilket förstås kan bli ett problem med tanke på partiets verklighetsfrånvända politik.

Bloggens läsare är framför allt till ca 95% män. Således finns en öppning att hävda att kvinnor tycker annorlunda och att de gillar Ygeman och skicka fram honom ändå.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Från SCB:s hemsida: "Miljöpartiet och Vänsterpartiet har högst andel högutbildade politiker i Sveriges riksdag".

  Verkar inte finnas någon direkt motsättning mellan utbildning och att vara verklighetsfrånvänd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öppet mål för V i nästa val som kommer leda till ökad stöd kontra 2018.

   Radera
  2. Utbildad och bildad är som bekant inte samma sak...

   Radera
  3. Roade mig med att beräkna medel för inkomstpercentil per parti baserat på SCBs data (partisympati, inkomstintervall, percentiler, 2020M11). 0-20% tolkat som 10%, 61-80% som 70%. Normaliserat mot stödet för resp parti. (Ja lite yxigt) Fick följande resultat:
   Parti Medelpercentil
   M 57,42%
   L 53,98%
   SD 51,23%
   C 51,10%
   KD 49,55%
   S 46,78%
   MP 45,38%
   V 43,38%
   Diskutera i små grupper?

   Radera
  4. SD ligger så pass högt beroende på mest män och stor andel inom industri? (Den medelklass som får ta den hårda räkningen av flyktingkalaset.)

   Vänstern lågt pga mycket deltider, kvinnodominerade yrken i kommunala sektorn, unga samt stor andel bidragsförsörjda och deltidsibdragstagare?

   MP, dras ned av vad då? (Inkompetens rimligtvis?)

   Radera
  5. Intressanta diffar mellan könen?
   Parti Män Kvinnor Samtliga
   M 56,29% 58,52% 57,42%
   L 51,47% 56,25% 53,98%
   SD 51,89% 43,44% 51,23%
   C 53,32% 51,45% 51,10%
   KD 52,95% 45,38% 49,55%
   S 47,34% 46,98% 46,78%
   MP 39,39% 51,18% 45,38%
   V 41,87% 45,98% 43,38%

   Radera
 2. Magdalena Andersson känns på sätt och vis som en slags bättre version av Anders Borg, eller? Borg hade ju pluggat en del nationalekonomi, Andersson har faktiskt en examen (även om hon inte doktorerade klart) från Handels hör och häpna. Borg åtnjöt ju visst förtroende hos väljarkåren som "nån som faktiskt begrep ekonomi" fritt citerat ur minnet (extremt anekdotisk bevisföring här men ändå). Kan det vara en "Borgeffekt" man ser?

  Vi ska inte heller glömma att 60-talssossarna var för svenska kärnvapen. DET är väl nåt att vara nostalgisk över istället för tvångssteriliseringar och den smått efterblivne farbror Melker? MED PLUTONIUM TVINGAR VI DANSKEN PÅ KNÄ helst buren av en Boforsrobot målad i blåvitt och med gamla konsumloggan på sidan, med rak överljudskurs mot Köpenhamn, tätt följda av Stridsvagn S i snörrät formation som vadar över sundet och krossar de där Kristianiaflummarnas lådcyklar och deras snedbyggda stugor under sina larvband, och bereder plats för Skånska Cementgjuteriernas utmärkta prefab-byggen av DDR-modell (erhålles i tre olika gråa nyanser) där SUNDA och FRISKA socialdemokratiska barn kan uppfostras, och promenera till skolan under trevåningsmuraler föreställande Olof Palme eller olika mosaiker av utmärkta, svenskproducerade jordbruksmaskiner som framställer en rekordskörd åt Kooperativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev det kladdigt på svärjisarnas tangentbord.

   Radera
  2. Gillar tanken men frågan är om vi hade kunnat få fram tillräckligt många logopeder för att kunna ockupera Danmark, tveksamt.

   Radera
  3. Jag glömde och skriva att samltiga REMA 1000-butiker stängs och konverteras till Systembolag (utan lördagsöppet) men det hade ju ärligt talat varit mer otänktbart än att vi nånsin lyckats producera kärnvapen i det här landet.

   Radera
  4. Tja, skall man håll RF borta (på riktigt) så är väl NATO-medlemskap eller egna nukes formulan, åtminstone som Ukraina tvingas resonera.

   Att vara allianslös (med vaga EU-bindningar iof) utan avskräckning ger ju mer bara en slags feelgood-känsla så länge inte RF tittar hit. Det hade varit ett långt mer stabilt läge i Norden och Baltikum om potentiell aggressor hade att räkna med fatal vedergällning på samma nivå som man själv hotar med. Som Lavrov säger: rusta för krig om du vill ha fred....

   Radera
  5. Vad är egentligen grejen med Danmark/Sverige? Är svenskarna kränkta över att danskarna är lite bättre på det mesta utom ishockey och stål?

   Radera
  6. Abbe: Dealen verkar ju ha varit att vi gav upp egna kärnvapen mot att ingå under NATOs paraply. Huruvida samma deal gäller idag är väl hemligstämplat kanske.

   Radera
  7. Jag är fortfarande kränkt att vi inte fick en lösning under nordiska sjuårskriget att Danmark stal våra tre kronor.

   Radera
  8. @Östergren: Personligen stör jag mig mest på danskarnas (själv?)bedrägeri om att de är härligt kontinentala, avslappnade osv relativt svenskarnas moralistiskt lutheranska pseudonazism. Alla praktiska bevis pekar på den exakta motsatsen. Det var så klart därför jag slängde in lådcyklar och Christiania i storyn, symbolerna för danskarnas laidback attityd krossas under svenska larvband.

   Radera
  9. @Östergren:

   Case in point:

   https://da.wikipedia.org/wiki/Lukkeloven

   Om din ICA-butik omsätter mer än 32,2 Mkr om året finns alltså ett statligt förbud mot att ha öppet vissa dagar på året. Tidigare reglerades också hur sent man kunde hålla öppet, osv.

   Radera
  10. Östergren, det är på skämt om Danmark-Sverige.

   Radera
  11. Problemet är väl att även ni skåningar snackar om kontinenten i varannan mening.

   Radera
  12. Tills isen lägger sig i Öresund. Då jävlar.

   Radera
  13. Utom när vi stängde bron nu under corona även för resande till Bornholm, då blev dom lessna på riktigt och tog upp andra världskriget och grejer.

   Radera
  14. Är det Sverige som är Albert och Danmark som är Herbert eller är det tvärtom?

   Radera
  15. Danmark har världens snyggast kvinnor, i konkurrens med Island. Sverige, Finland och Norge konkurrerar om tredjeplatsen. Subgruppen rödhåriga irländskor skulle kunna tränga sig in på prisplatsen om de fick ha en egen nation.

   Radera
  16. BD, du får höra av dig till Simon Stålenhag angående ditt 80-talsscenario.

   Radera
 3. En som röstar borgerligt kanske helst vill se den sämsta av kandidaterna på posten som företrädare för (s)taten, för att förhindra omval. Så röstade jag i alla fall. Säger statistiken därför ens något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har för stort förtroende för människor ?

   Radera
  2. Och vem kryssade du då?

   Radera
  3. Baylan. Bättre kandidat för borgerlig seger nästa val tror jag blir svårt av de som var på denna lista. Möjligtvis Ygeman då.
   Hade Dan Eliasson funnits med på listan hade jag velat ha honom som blivande representant för (s). Kan man förstöra en försäkringskassa och en polismyndighet och gå tvärt emot vad som är bäst ör MSB kanske han kan förstöra ett parti också. Och det vore i det här fallet inte fel.

   Radera
  4. Erik, vi går med i s och nominerar och lobbar för Dan Eliasson! Gillar hur du tänker. :)

   Radera
 4. Min bild av Margareta är att hon säkerligen är kompetent men att jag uppfattar att hon inte riktigt har släppt andan i sitt gamla jobb som GD på Skatt. Det har under hennes tid fram till Covid varit mycket om hur dra in mer pengar till staten.

  Jag vill gärna se långt mer fokus på/anda i att säkra att statsapparaten är långt mer effektiv (bang for the buck) samt att ekonomin utvecklas (till skillnad från att belastas).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Abbe. Instämmer i allt vad du säger. Någon som vet hur hon förhåller sig till Klas Eklunds förslag till skattereform ?

   Radera
  2. Förstår inte heller varför Magdalena skulle bli statsminister då hon är grym på sin post som finansminister.
   Som statsminister/partiledare ska det i sann svensk/utländsk anda vara en tomte som snackar vitt och brett om saker de inte har en aning om.

   Radera
  3. Ja du Östergren, det låter som om du krattar managen rejält för Ygeman.. :)

   Radera
  4. Nä men för i helvete, de kan ju inte ta Ygeman, där går gränsen, en tomte ska ju vara lite kul.

   Radera
  5. Kan du kunna tänka dig något tråkigare än att dricka öl med Ygeman och Kristersson? Stoneface skulle inte röra en min och Kristersson skulle sätta ölen i halsen när man nämner Connecta.

   https://news.cision.com/se/connecta/r/riksdagsmannen-ulf-kristersson-gar-till-connecta,e18274

   Radera
  6. Ygeman lär ju hållit flera större kalas i huset han hyrde och gjorde ett spontankollektiv av. Förutom de obetalda hyrorna så var det väl ett hyfsat slitage av alla kalas om jag kommer ihåg rätt. Så Ygeman kan nog dra igång kalas iallafall?

   Radera
  7. Abbe. Det var bättre förr.

   Radera
  8. Kristersson är fan knastertorr. Borg har ju utvecklats till någon form av dröm-suparkamrat efter karriären som viftar fram drulen för att lyfta stämningen på något stelt societetsevent ute i skärgården.

   Radera
 5. När jag kryssade i enkäten tänkte jag, - vem kan orsaka minst skada för Sverige.
  Jag velade mellan Damberg och Magda.

  Nästan alla de andra tävlade om sistaplatsen.

  Ygeman, Ylva, hallengren och SSU:aren Shekarabi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det började så för mig också, dvs fundera på vem som orsakar minst skada. Men ju mer jag tänkte på det framstod Magdalena som ett bra alternativ.
   Även om jag ser mig som konservativ med en släng av svärjis (m/kd?) tycker jag att hon verkar helt okej och ser hellre henne än svetsaren.

   Radera
  2. Sverige har klarat sig hyggligt genom coronakrisen genom att undvika drakoniska nedstängningar, mestadels antagligen beroende på att vi har en politisk ledning som inte klarar av att fatta beslut. Jag tror med tanke på detta att även Ygeman skulle kunna bli en bra stadsminister - mycket snack, lite verkstad. Lite verkstad från politiker = bra för Sverige.

   Radera
 6. Huruvida ett parti är närmast något annat kanske kan indikeras mha mönster för stödröstning? SOM-instititutet har intressant data från 2018.
  www.gu.se/sites/default/files/2020-03/1765475_faktablad-2020-2-st--dr--stning.pdf

  SvaraRadera
 7. Trodde att denna sida med dess főljare lämnat politiken och politiker főr länge sedan! Titta, "history repeats", "inget nytt under solen". Va, tror ni fortfarande på detta och spőken?

  SvaraRadera
 8. Måste vara jäte jobigt för alla med SD-tourettes och vidhörande stavningsproblem att Shekarabi är nr3 hos SDarna och kandidaten Baylan får högst andel hos SDarna och Kd. Halmbocken i Gävle räcker inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *fnissar hysteriskt*

   Radera
  2. Det var fler SD väljare, som önskade någon av de båda herrarna med utländskt påbrå. Som ny Socialdemokratisk partiledare, än Socialdemokratiska väljare!

   Radera