Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-25 08:50

Aftonbladet: Anders Ygeman kan bli Socialdemokraternas nästa partiledare - och statsminister efter valet 2022

Aftonbladets Lena Mellin avslöjar hur diskussionerna går kring nästa partiledare för Socialdemokraterna och uppger att Stefan Löfven (S) kommer avgå som partiledare efter valet 2022. Toppkandidaten från den allt starkare vänsterfalangen inom S är Anders Ygeman som nästa partiledare och vid valseger nästa statsminister. Enkät om vilken av kandidaterna du föredrar nedan.
Landsfader intensifies
Lena Mellin - som rimligtvis i form av högprofilerad skribent hos S publika husorgan Aftonbldet har insyn i det interna partiarbetet - uppger alltså att Stefan Löfven kommer avgå som partiledare efter valet 2022.

Det innebär i så fall också att han inte kommer stanna kvar som statsminister, utan riksdagen kommer i så fall behöva utse en ny statsminister under mandatperioden. Kutym är att välja den nya partiledare från samma parti som den avgående statsministern, så om S bildar regering även efter september 2022 kommer nästa S-partiledare att bli statsminister.

Kanidaterna som listas är Anders Ygeman som S-vänsterns kandidat, välklädde (trots att han inte är författare bär han svart polo) Mikael Damberg som S-högern och den kompetente finansministern Magdalena Anderssson som partiledningens kandidat.

Anders Ygeman (S) är mest känd för att under flera års tid inte lyckats boka ett mötesrum med statsminister Stefan Löfven efter att Transporstyrelsen läckte ut listan över alla försvarets, polisens och Säpos hemliga operatörer till Serbien, samt för att som ung bott i ett kollektiv som totalförstörde den villa de hyrda. Numera profilerar han sig med att det inte existerar några problem med svenska elnät och kraftproduktion.

Även den sympatiske Ardalan Shekarabi, mästerstrategen Ibrahim Baylan och den flinande socialministern Lena Hallengren är listade som möjliga kandidater när rosornas krig nu ska dra igång.

Man bör förstås se Mellins krönika som en temperaturmätare för att samla in den svenska allmänhetens och särskilt de tänkta S-väljarnas åsikter i frågan inför det fortsatta inbördeskriget inom S.

Så bloggen hjälper till och släpper en enkät i ämnet. Vem föredrar du av dessa sex listade kronprinsessor?

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

72 kommentarer:

 1. Len Hallengren är nog den enda möjligheten de har att inte tappa mer. Verkar vara den enda vettiga personen i det partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maggan är vettig och klok. Lena exekverar väl bara det hon blir tillsagd. Hade de lyssnat på experterna så hade fler restauranger överlevt och pesten kunnat komma först vid 22 istället för ytterligare sittningar.

   Radera
  2. Håller med B2B. Maggan är den enda S ledare som ev. skulle göra att jag får förtroende för att rösta S. Ygeman, röstar jag hellre på MP eller KD.. (tänkte skriva SD men det hade inte varit sant)

   Radera
  3. Röstar hellre MP än Ygeman, jisses vilken tankevurpa…

   Radera
 2. Vad får man för odds på att Mona Sahlin gör comeback?

  Hon hade trots allt bättre siffror när hon gick än vad Stefan har nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är bränd. Hon försökte ju nyligen, gick inget vidare. Tror att sugarmomgrejen i bostadsbubblan blev för mycket för folket.

   Radera
  2. Skojar du? Hon är så bränd att det är bara aska kvar.


   Radera
  3. Givetvis ett långskott - men det har tillkommit massor av nya väljare som inte minns vad som hände, som inte tror på (eller ens tar del av) borgerlig media, plus att S skulle kunna spinna det till att hon som första kvinnliga statsministerkandidat här blev utsatt för en hetsjakt av samma typ som Hillary Clinton over there.

   Det är inte de kunniga och minnesstarka som redan tagit ställning som avgör val, det är de förvirrade och okunniga i mitten som går i den ena eller andra riktningen som avgör.

   Radera
  4. Plus att hon är INTE belastad av regeringens misskötsel av pandemin, hon har ju setat på avbytarbänken hela tiden.

   Radera
  5. Oavsett historik så är hon stendöd idag pga total avsaknad av karisma. Hon var väl frän på 90-talet men är helt menlös i dagens miljö.

   Radera
 3. Börjar bli dags för en kvinna i den feminiska regeringen?

  Påtagligt lite kvinnor på den ”goda sidan” ofta.

  Margqret Thatcher var ju premiärminister redan på 80-talet.

  Dock noterat i kommunal verksamhet, tekniska nämnderna, att nästan alla afministrativa chefer är kvinnor. Enda männen kvar är de vars tekniska kompetens inte går att ersätta.

  Kvinnor ger jobb till kvinnor precis som män gav jobb till män - jämlikhet på riktigt när alla är lila risiga 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och i snitt gör en kvinnas personlighet som administrativ chef och ordningshållare sådär, ett regellydigt jobb.
   Man kan ju enkelt missa en liten regel som man. Man inser att den där regeln kommer kosta medborgaren massor och var inte avsedd för hus som hans egentligen, där är den onödig men det är en regel.

   Radera
  2. Söker man kompetens får man mångfald och söker man mångfald får man enfald.

   Radera
  3. Fet och fluffig,

   Min uppfattning är att kvinnorna drar iväg, visioner och stora mål och glömmer följa reglerna och att männen är bakåtsträvande paragrafryttare.

   Tekniskt kommunalt

   Radera
  4. Säkert är det så men trots allt sitter den där socialstyrelsenpersonlighetsduglighetstypen med ålder visdom och accepterad av "samhället" i sin roll och anger regler som hinder jämt.

   Coronan är en intressant händelse så, nu ska alla ha ett vaccin som de började mekka på för ett år sen, nu är allt klart. Vi har samtidigt sett hur den svenska maskinen funkar sådär. lite hipp som happ, finns det nån ansvarig?

   Radera
 4. Danmark,Finland,Norge,Island - Alla med kvinnliga statsministrar. Det är en viss press om man säger så

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste vi ju stå på oss med en manlig statsminister för att det ska vara jämställt.

   Radera
  2. Nu har jag kanske en annan definition av jämställdhet. Ifall Maggan är intresserad så ser jag det som det bästa och mest jämnställda valet. Vet dock inte hennes popularitet hos kärnväljarna, men hon vinner lätt min röst. Anser att det är en fördel med en statsminister som är flerspråkig.

   Radera
  3. Passar Magdalena Andersson som statsminister i ett S som gör en tvärsväng under Reformisterna?
   Det innebär troligen dessutom att regeringsmakten blir svårare att greppa såtillvida man inte gör sig beroende av SDs stöd i vissa frågor där man står närmare varandra politiskt än vad man gör med C och (L).
   "It is OK when we do it".

   Radera
 5. Väljer man Ygeman, så kan grannländerna skratta vidare åt dagiset här. Båda de vettiga kandidaterna börjar lustigt nog på M

  SvaraRadera
 6. Partiledare i SAP är en angelägenhet för partiets medlemmar och inga andra har med det att göra.
  Samt är jag ganska övertygad om att val av Löfvens efterträdare som partiledare när det blir aktuellt kommer att ske i en långt mer dämpad och sluten process än som massmedialt spektakel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstnämnda är icke sant.

   Det sistnämnda är i allra högsta grad sant.

   Radera
  2. Det gick ju bra när man valde Mona och Juholts. Man kanske borde se över den där processen. Vad hände med Nuder? Vill minnas han var skärpt och omtyckt?

   Radera
  3. Rickard Ohlin: Sannolikt som så att vi lägger olika betydelse i begreppet Angelägenhet.

   Radera
  4. Back2Black: Valprocessen sker i enlighet med partiets stadgar och en förändring av partiets stadgar är en angelägenhet för partiets medlemmar och inga andra har med det att göra.

   Radera
  5. Det förstår jag. Hoppas på förbättringar där. Uppenbarligen behöver urvalet breddas, men det är inget unikt för S förvisso.

   Radera
  6. @ chief karlsson: Word-thinking! Tekniskt sett har du kanske rätt, men det är som att säga att valet av ny påve bara är en angelägenhet för kardinalerna.

   Radera
  7. B2B Nuder är väl också bränd efter vad som hände i Skistar.

   Radera
  8. Min personliga uppfattning är att Maggan är ett långt bättre val än Löfven, men som chief skriver så har jag inte med det att göra, och jag har ju dessutom heller inget som helst inflytande över den processen (men det är ju tillåtet att ha åsikter).

   Radera
  9. Chief, du missar poängen.
   Eftersom den slutna kretsen haft så dåligt omdöme förutom gällande Magdalena borde de i allra högsta grad lyssna mer på folket.

   Radera
  10. 28.3 procent 2018 är det sämsta valet någonsin för SAP och går inte att snacka bort. De har MA, bakom henne finns det ingen spetskompetens utan mest en massa tyckande.

   Radera
  11. Östergren: Jag påstår med bestämdhet att den aktuella processen inte sker i någon sluten krets utan i god demokratisk ordning där Kongress är högsta beslutande organ och i sig är vald på lokal medlemsnivå.

   En Statsministers utseende av ministrar å andra sidan är ingen exklusiv partiangelägenhet utan sker av denne med hänsyn till det parlamentariska underlaget i Kammaren.

   Radera
  12. Chief. Sluten tog jag från dig.
   Hur vi än vrider och vänder på detta är SAP-s stöd hos väljarna fallande.

   Radera
  13. 1911: 28,5 %
   1914 våren: 30,1 %
   1914 hösten: 36,4 %
   1917: 39,2 %
   1920: 36,1 %
   1921: 39,4 %
   1924: 41,1 %
   1928: 37,0 %
   1932: 41,1 %
   1936: 45,9 %
   1940: 53,8 %
   1944: 46,6 %
   1948: 46,1 %
   1952: 46,0 %
   1956: 44,6 %
   1958: 46,2 %
   1960: 47,8 %
   1964: 47,3 %
   1968: 50,1 %
   1970: 45,3 %
   1973: 43,6 %
   1976: 42,7 %
   1979: 43,2 %
   1982: 45,6 %
   1985: 44,7 %
   1988: 43,2 %
   1991: 37,7 %
   1994: 45,2 %
   1998: 36,4 %
   2002: 39,9 %
   2006: 34,9 %
   2010: 30,7 %
   2014: 31,0 %
   2018: 28,3 %

   Radera
  14. Så...vilka är medlemmarna i partiet?
   Alla partier har väl problem med att locka medlemmar.

   Radera
  15. Östergren: Helt korrekt att så är fallet. Anledningarna till detta är många och har diskuterats tidigare i dessa spalter. Senast bara häromdagen där jag formulerade min åsikt som att SAP alltsedan mitten 80-talet spelar matchen på bortaplan.
   Förändrar dock inte det faktum att partiet detta till trots rent allmänt ses som ett ej osannolikt regeringsalternativ.

   Radera
  16. Alla partier kan vara ett sannolikt regeringsalternativ. Utom då möjligen L.
   Men mer eller mindre sannolika.


   Radera
  17. Jo men Socialdemokraterna lyckas ständigt gå vilse. Utmaningar önskar man inte och en utmaning är kanske inte bra att lösa med att ta på sig en till utmaning, sten på sten, samtidigt som sveken pga real kris börjar synas rejält över allt fler områden. Vår skuld i form av att alltförlite gjorts är enorm och nu med ökade behov och krav är det hela arbete för 20 år.

   Radera
  18. Mycket stort tack till herr Östhammar för denna eminenta sammanställning. Jag hade intrycket att S hade egen majoritet klart mer än 2 mandatperioder. Oerhört remarkabelt att de haft stabilt omkring 40-45% i 90 år.

   Vad hände 1991 och 1998? Och var har egentligen hänt de senaste 15-20 åren? Blev alla borgare i och med Internet?

   Radera
 7. Fantastiskt att man kan bli partiledare och statsminister-kandidat med Ygemans kriminella bakgrund. Roligt att man ger alla en andra chans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, han och Eliasson måste sitta inne på nån unik kunskap. Sen är de ju män också.

   Radera
  2. Mellan 1987 och 1995 drog han på sig hela 32 betalningsanmärkningar, blev dömd i hovrätten för olaga intrång, och i tingsrätten för obetalda hyror.

   "När det gäller dessa cirka 30 betalningsanmärkningar så gäller flera av dem felparkeringar. Du har hänvisat till att du var arbetslös under den där tiden. Hur kommer det sig att du körde bil och parkerade trots att du inte hade råd att parkera?

   – Även arbetslösa människor och människor som sen hamnar i ekonomiskt obestånd kan framföra fordon.

   Men varför kör man bil om man inte har råd att parkera?

   – Det är klart att man ska göra rätt för sig

   Men han dök upp igen hos Kronofogden 1997 när han suttit i riksdagen med en skuld på 600 kronor"

   "Vid den här tidpunkten var du inte arbetslös. Du var väl vice ordförande i SSU då. Hur förklarar du det?"

   "Under 1990-talet dömdes också Ygeman för olaga intrång efter en aktion mot Bromma flygplats i Stockholm."

   https://www.expressen.se/nyheter/anders-ygeman-om-sitt-vilda-90-tal/

   Skriv gärna ut artikeln innan mediaskonsultern utöverar påtryckningar inför nästa val att Expressen ska ta bort den.
   D.v.s. en bidragsdiare med tvivelaktig moral som minister...

   Radera
  3. Ja sjunkis, till med Mona framstår som en ängel av moral jämfört med denna skojare.

   Radera
 8. Hittar inte alternativet "Ingen".
  Tycker socialdemokraterna har haft sina år nu och inte presterat mer än vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternativet ingen eller någon annan. Ingen av dessa är intressanta.

   Radera
 9. Jag tycker Håkan Juhålt är ett bra alternativ. Iallafall om man inte röstar på S

  SvaraRadera
 10. Som vanligt är det hos finansen man hittar kompetensen, dvs Maggan:

  Dock svårt att förena med en vänstersväng, och skulle kanske uppfattas som "obalanserat" att ännu en gång ha en statsminister som hämtades från finansdepartementet. Dvs samma risk man tog med Göran Persson, då dock med den goda anledningen att fortsatt hålla stram kurs i den ekonomiska politiken.

  Risken finns att det blir en vänstervridning påhejad av Reformisterna, och så testar vi låna pengar i högre takt och öka efterfrågan i ekonomin, med inflation som möjlig risk. Dit vill vi inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen är att det där med stram kurs och lönsamhet i det totalt för samhället och hur "glatt och tryggt" det är kräver en massa faktorer som inte finns nu. EU och USA. Kina och Ryssland. Bitcoin.
   Mer pengar måste ut och vi får ta mer lån nånstans ju?

   Radera
  2. Istället bör vi driva en politik baserad på hög sysselsättning och bra villkor för företagande, men ändå med offentliga finanser i balans. Gärna fler riktigt lönsamma och växande företag, och gärna som gör sina ägare och anställda riktigt rika.

   Ska det lånas till investeringar så bör det i första hand ske i det privata näringslivet förknippat med lönsamma investeringar, förutom det som är absoluta måsten i det offentliga.

   Radera
 11. Jag skulle kanske kunna bli Sosse igen om Jan Emmanuel blev partiledare, men bara kanske

  SvaraRadera
 12. Borde de inte byta nu före valrörelsen för att få fart på det politiska arbetet och entusiasmera medlemmar och LO:s avlönade valarbetare?

  SvaraRadera
 13. Ibbe, statsmannamässig, utbildad, kan prata öppet om alla frågor. Tror det är rätt val och tror han hade gjort det bra.

  SvaraRadera
 14. Jag hade föredragit Olof Palme eftersom att han redan är död.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gräv upp och balsamera! Folk kommer inte märka någon skillnad jämfört med Löfven som iallafall ändå är som en zombie.

   Radera
 15. Som KD-väljare så hoppas jag innerligt på Ygeman. Ju större sänke desto bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man ha ett större sänke än Ebba?

   Radera
  2. Man skulle kunna tro det, men dessvärre går nog Ljugeman hem hos de lobotomerade S-väljarna.

   Ja, det finns värre sänken än Ebba. Om ett år är fastighetsaffären bortglömd, och hennes snygghet och ståndaktighet kommer säkra en plats i riksdagen. Med lite tur blir det ett litet lyft av något som är populärt nästa år som KD kan sticka ut med.

   Radera
 16. Urvalet är ju inte imponerande, kanske Maggan är den bästa för sossarna. Eftersom jag inte är sosse röstade jag på Ygeman eftersom han har de bästa förutsättningarna att ytterligare minska antalet s-väljare, dock med risk att jag överskattar väljarnas intelligens. Min förhoppning är att Ygeman ska bli en ny Juholt, när den sömniga svenska pressen börjar granska den nye partiledaren. Å andra sidan behöver den svenska diplomatikåren inte försvagas ytterligare. Jag borde kanske ha röstat på Maggan?

  Apropå att inte vara sosse. Förr röstade jag på det som jag tyckte bäst om. Nu för tiden röstar jag på det jag tycker minst illa om. (Sic transit gloria mundi!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt tror jag inte alls Ynkeman är ett sänke, han är slö men hal och kommer uppfattas som en fortsättning på Löfven. Ja, du överskattar väljarkåren, tyvärr. Pressen kommer aldrig ställa S till svars för någonting, det blir bara lite charadkritiska intervjuer där han och S som helhet alltid får en flyktväg alternativt att pressen drar igång med något annat istället så det glöms bort, allt för det stora övergripande målet att hålla SD stången. Expressen har ju en hel avdelning som bara samlar på möjligt komprometterande uppgifter om SD som de släpper vid väl valda tidpunkter.

   Svensk politik är fullständigt urvattnad, och det är pga SD-hysterin. Politik och kompetens är borta, allt handlar om framtoning.

   Och att Malmö nu har en minoritetsbefolkning svenskar, en stad med 350 000 invånare, Sveriges tredje och Nordens sjätte största, ändrar radikalt förutsättningarna.

   Radera
  2. Källa på minoritetsbefolkning svenskar?

   Antalet utrikes födda är 120 517 av 347 949. Är man inte svensk om man föds av en svensk förälder i Sverige menar du?

   Sedan är det för jävligt att du ser ner på danskar så mycket att du menar att det radikalt ändrar förutsättningarna att dessa flyttar till Malmö.

   Radera
  3. Sista meningen baserat på att danskar tydligen var största invandringsgruppen till Malmö 2019.

   Radera
  4. Här tycks finnas tomtar på loftet. Jag har komplett statistik över varifrån varenda kvinna som födde barn i Malmö kom från år 1990 och framåt. Siffran har legat konstant på 33 %.
   Så det är en bit kvar till "svenskar" hamnar i minoritet i Malmö (hur vi nu definierar det; SD:s stora problem är att de tror att det finns en "etnisk nationalitet", vilket det aldrig funnits. T o m Magnus Ladulås anklagades på sin tid av sin bror för att se ut som en "kittelflickare", ett yrke som traditionellt alltid utförts av romer i Sverige). Smädande av Malmö tycks vara extra populärt bland dem som aldrig har bott här.

   Den 1800-talsnationalism som växte fram med ett mystiskt glorifierande av "blod och jord-" har ställt till mer elände senaste 100 åren än någon annan idé.

   Radera
  5. Re kvinnor som födde barn: Siffran gäller hur stor andel som var födda i ett annat land än Sverige.

   Radera
 17. När jag röstade ovan tänkte jag på vem som är sämst. Jag vill ju att den som är sämst ska presenteras som nästa partiledare för att minska risken för att (s) klamrar sig fast vid makten oändligt länge.

  SvaraRadera
 18. Svårt val, är själv inte sosse. Valde faktiskt Damberg, då han är den jag ogillar minst. Ibbe kanske. Maggan kanske är väl påläst men hu vilken argbigga. Jag gillar inte partiledare som blir märkbart irriterade när de blir ifrågasatta. Hallengren är inte statsmannamässig för fem öre, och Ygeman är en tom kostym. Han är med och pratar men det är bara luft som kommer. jag minns så väl nån gång 2014-2015 när man frågade han i P1 om alla 50000 papperslösa i landet. Hans korta svar var "Alla som inte får vara i landet ska utvisas", kort och gott med svar på tal... nu 7 år senare ser vi hur det gick med det löftet. Han säger de rätta sakerna vilket gör att man får ett stort förtroende för honom, men tyvärr saknar han förmågan att leverera. Kanske gör detta honom till en bra statsminister.

  Shekarabi har jag ingen åsikt om. Gillar hans fluga.

  SvaraRadera
 19. Angående Anders Ygeman, med tanke på med vilken frenesi denne rafistuleras och kalfatras i spalterna, så då endast i korthet att han åtnjuter mitt fulla förtroende alltsedan han tillträdde sin första ministerpost 2014 och detta mitt förtroende har på intet sätt rubbats sedan dess.
  Huruvida denne av partiet bedöms ha de kvalifikationer som är önskvärda för ett framtida partiledarskap är naturligtvis en intern partiangelägenhet men om så skulle bli fallet att han blir aktuell som framtida partiledare så innebure inte detta att jag plötsligt och lustigt skulle finna anledning inte fortsatt lägga min röst på SAP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lågoddsare. Säg en S-märkt person som inte skulle passa in i sista meningen.

   Radera
  2. powertools: Besvaras enklast med att olika personer kan nå olika nivåer inom en organsiation utan att därför självklart förutsättas inneha de kvaliteter som anses nödvändiga för högsta ledarskapsnivå.

   Radera
  3. Så, typ Katten Gustav?

   Radera