Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-04-17 09:39

Absurd värdering av Hemnet när ägarna ska casha hem

Bostadsannonsmonopolisten Hemnet ska börsnoteras genom att aktier säljs ut av befintliga ägarna. Värderingen är helt absurd till i runda slängar 20x omsättningen och runt 60x resultatet efter skatt (p/e). Var exakt tillväxten ska hittas som kan motivera värderingarna lämnas som en övning åt de som tecknar.
Mörka utsikter för vinst
Hemnet avses att börsnoteras inom ett intervall på 95 - 115:- SEK per aktie, vilket innebär från 9 607 MSEK till 11 630 MSEK i värdering, dvs 9-12 miljarder. Noteringen sker genom att befintliga ägare säljer ut nästan 18% av aktieinnehavet, så bolaget tillförs inte ens något kapital, utan det handlar om vinsthemtagningar för ägarna

Utan att titta på något prospekt så omsatte Hemnet 2019 ca 446 MSEK och hade ett resultat efter skatt på 157 MSEK. Det skulle göra givet 10 000 MSEK och en miljard i börsvärdering att PS-tal blir absurda 22x och p/e-tal blir 64x utifrån 2019 års resultat. 

Var tillväxten ska hittas kan man fråga sig? Ska svenskarna flytta oftare, så det blir fler annonser? Ska man höja priserna? Ska man förvärva utländska bolag så kommer det ske genom utspädning antingen via emittering av aktier till säljaren eller nyemisison, och till värderingen 64x ska mycket till för att få en expansion utan utspädning som kan motivera p/e.

Sålunda kommer säkert börsintroduktionen bli en braksuccé. Logiken är ju att desto högre värdering ett bolag har desto bättre - hög värdering betyder ju att bolaget måste stå inför en extrem tillväxt och alla som säger emot är ju dumma i huvudet oavsett om de handlat på börsen i trettio år.

Det vore för övrigt intressant om mäklarkåren säljer av och cashar hem sitt delägande i Hemnet, och sedan prompt startar en ny egenägd tjänst och flyttar annonserna dit. Rinse and repeat. Det faktum att man suttit som delägare ligger bakom att man låtit det skapas ett de facto monopol, men med vinsthemtagningen på p/e 60x så kanske det är dags att bryta monopolet framöver ...

Kommer du teckna Hemnet? För er som inte fattar det, så kommer bloggen inte göra det. Bloggen gillar att köpa lågt värderade aktier, och ärligt talat Hemnet är inte direkt Tesla om man ska svänga sig med dessa IT-bubblevärderingar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

76 kommentarer:

 1. Booli är deras konkurrent som en del inte ens hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder själv oftast Booli, men alla annonser verkar vara desamma. Med samma information.

   Radera
  2. Booli har för det mesta mer komplett historisk information.

   Radera
  3. Booli skrapar Hemnets annonser.

   Radera
  4. Även blocket har en tjänst.

   Radera
  5. Jag föredrar Boolis hemsida före Hemnet. Känns sjukt att Hemnet inte uppdaterat sin hemsida, men varför laga något som fungerar...?

   Radera
  6. Föredrar booli dom dom verkar skrapa sånt som hemnet inte har gällande kommande försäljningar. Saknar dock filterfunktioner. Bland annat att kunna sortera hur längesedan annonserna är inlagda. Dvs det går inte att se på kartan om vad som är nytt utan du måste scrolla i vänster resultatfält för att se vad som är nyast. Hoppas nån på booli läser detta...

   Radera
  7. Hej!

   Lars – Booli skrapar inte Hemnet och har aldrig gjort det. Idag får vi in de allra flesta annonser via mäklarnas annonssystem. De annonser som inte skickas in via annonssystemen indexeras från mäklarnas hemsidor. Det gör att vi idag har ca 13% större utbud än Hemnet samt 110% större utbud om vi även räknar in kategorin snart till salu.

   Trollolol – vi läser! Kul att du gillar Booli! Vi har den funktionen i vår iOS-app, och den kommer med i nästa uppdatering av Androidappen. Vi har även tidigare haft den på desktop men den har inte varit så välanvänd. Jag skickar dock med informationen om att den är saknad till vårt utvecklingsteam.

   M.Ström – den mesta informationen är såklart samma på Booli som på mäklarnas hemsidor. Vi lägger dock till information om vår statistiska värdering samt information kring brf-föreningar. Samt mänger med historisk data.

   Allt gott!

   /Josephine, marknadschef Booli

   Radera
 2. Vad är USP'en?

  Likt blocket så har dom ett monopol,men sen?

  Det är inte raketkirurgi dom håller på med direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, för en ekonom är det rena rama magin dom utför. För en ingenjör är det ett hobby projekt.

   Radera
  2. Blocket, är väl på nedgång? Finns ju gott om alternativ som är gratis.

   Radera
  3. Blocket skulle väl sluta med husannonser senast jag hörde?

   Radera
  4. Finns ingen USP och därför köper man såklart inte denna löjligt överprisade aktie.

   Radera
  5. Måste nog läsa den tjocka bilagan till DI igår. Där finns en lång artikel om hur man genom att läsa stjärnornas positioner kan hitta vinnare och förlorare. Dessutom mängder av husannonser.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Deras USP är de är störst på den svenska marknaden vilket inte är att förakta och de kommer att generera stabila kassaflöden så länge Sverige är stekhett gällande bostäder och aktier.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Wow, p/e 60 innebär 1.5% utdelning om 100% går i utdelning. Stabilt som fan...

   Radera
  9. Du missar deras tillväxt. Det är det som är caset.

   Radera
  10. Östergren
   3 dubblas? varför inte skriva att den ökat med 2^3 = 8 på en gång? Eller menas 3x2=6 gånger?

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Blocket har väl som uttalad stratrgi att bara mjölka monopolet och göra minimalt med förbättringar? Kan ju ha ändrats iof. En vettig strategi när man redan har 90% av marknaden tycker jag.

   Radera
  13. Taket är väl antal fastighetsaffärer på ett år om de har en marknadsandel på 100 %.

   Radera
  14. Aldrig förstått mig på affärsiden att sluta utveckla sin verksamhet och bara dia den på pengar. Har drivit företag i ett decennium och hittar hela tiden nåt jag kan förbättra, och det behöver inte kosta så mkt. Bara för att man är ledande idag så kan man inte slappna av, gör man det så blir man snabbt omsprungen.

   Radera
  15. Precis, blocket är dödsdömt. Används väl mest av gamlingar. Skulle aldrig köpa/sälja en bil där idag. Nu när alternativen ger så mycket mer. Hemmet är jag tveksam till, känns väldigt omodernt sätt att jobba på

   Radera
  16. Uppmanar alla att läsa prospektet då det är HemnetGroup som ska noteras och inte Hemnet. I princip är alla siffror som nämns av bloggägaren samt kommentatorerna felaktiga.

   Radera
  17. https://www.merinfo.se/foretag/Hemnet-Group-AB-%28publ%29-5590884440/2kgo21k-1md4s

   Nyckeltal 2019-12

   Omsättning 450 618 tkr
   Res. e. fin 83 637 tkr
   Årets resultat 98 695 tk

   Du har rätt, resultatet är ännu sämre.

   Radera
  18. Som sagt, uppmanar alla att göra sin hemläxa, prospektet säger annat.

   Radera
  19. Det där är siffrorna som är inrapporterade till Bolagsverket.

   Radera
  20. Om det finns siffror för 2020 så är det ju underligt att man inte rapporterat in dessa, utan bara har dem i prospektet. Men Östergren, du får köpa Bitcoin, Hemnet Group och bostäder bäst du vill, ingen hindrar dig.

   Radera
  21. Och som jag skrev i inlägget, Hemnet kommer säkert bli en braksuccé. Ju högre värdering desto bättre, det har du ju i princip skrivit själv - högre värdering innebär högre förväntad tillväxt, så synd att de inte introduceras till något Tesla-p/e på 300-400 istället.

   Radera
  22. Ursäkta om jag är otydlig men som ni säkert förstår kan inte årets resultat vara högre än resultat efter finansnetto. Efter finansnetto tillkommer skatt.

   Radera
  23. Lars. Det är du som lämnar köp- och säljråd så nu gick du på fel gubbe.

   Radera
 3. Angående hemnet, mäklare och bostadsbubblan. Jag som säljare har nu tagit in två offerter, Mäklare A (billigare men kanske inte lika fancy), Mäklare B (har 50% av marknaden i mitt område, är dock dyrare).

  Mäklare B är 15-20% dyrare och satte en högre värdering. Vilka bör man välja, skiljer det mycket? Hur ska man tänka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sätt så högt pris de kan gå med på. Folk är som tokiga just nu så ta i så att du skäms!

   Radera
  2. Generellt är lågt utgångspris att föredra för att skapa intresse vilket renderar i många budgivare. Bara att kolla på Tradera. De med 1 spänn i utgångspris får generellt bäst betalt.

   Radera
  3. Är du säker på det? Finns studier som visar på att det enda man får upp med ett lockpris är antalet personer som kommer på visningen, slutpriset blir oförändrat. Ett lågt utgångspris lockar bara folk som antingen inte kommer att buda, eller som inte har råd med slutpriset.

   Mäklare älskar dock lockpriser: "Titta vad duktig jag är på att generera intresse, det är dig det är fel på som inte vill acceptera ett helt okej bud, inte jag som gör ett dåligt jobb och bara hittar snåla köpare".

   Radera
  4. Nej inte alls, hörsägen. Länka gärna till forskning inom området.

   Radera
  5. Finns psykologi i båda fallen. Bra exponering är troligen nyckeln.

   Radera
 4. Mäklare B har troligen ett större nätverk. Antag att B ger 10% högre slutpris. Äts det upp av ett högre arvode?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite inne på hur du tänker. Mäklare B kanske dessutom är bättre på att locka Stockholmsköpare. 10% högre slutpris motsvarar runt 0,45-0,5M utifrån värdering då förvisso. Arvodet skiljer kanske 15kkr.

   Radera
  2. Definitivt mäklare B om hen har ett bättre track record. Finns ingen anledning vara dumsnål.

   Radera
  3. Ni har nog rätt. Dumt att snåla. Ja definitivt bättre track record.

   Studera länken för att se en flippares jobb och arbetsinsats. Buy/Hold/Sell
   https://www.fastighetsbyran.com/sv/sverige/objekt/?objektID=2430641&utm_source=hemnet.se&utm_medium=referral

   Som ni ser accepterades inte budet, varför det sen annullerades.

   Radera
  4. Kommer ditt hus här på bloggen med massor av lånad god litteratur inom kort?

   Radera
  5. Haha, ja då får jag låna böcker. Har en bok framme idag - Allra käraste syster. Säljer nästa år dock. Kanske blir en frontad LW bok då

   Radera
  6. Har verkligen inget emot att promota Lars böcker. Följt bloggen sen strax efter start, och lärt mig massor. Sen är jag ingen läsare av böcker, men vi har väl alla olika intressen.

   Radera
 5. Skulle vilja se liknande genomgång av Klarna av bloggaren
  Jag har varit erbjudan att köpa klarna-aktier i olika rundor och har kvar dokumentation kring detta. Jag tackade nej senaste rundan för 6 månader sedan men har förstått att priserna sedan dess är 2x upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade ju faktiskt en artikel som bara är 1 månad gammal. Värdering då 262 miljarder. https://digital.di.se/artikel/klarna-bekraftar-tar-in-8-5-miljarder-varderas-nu-till-262-miljarder-kronor-och-gar-om-storbankerna

   Radera
  2. Klarna kommer att bli större än de svenska bankerna så värderingen är fortfarande relativt låg.

   Radera
  3. Enligt artikeln är värderingen redan gögre än alla svenska banker - förutom Nordea om de fortfarande räknas som svenska ;)

   Radera
  4. Precis, vilket gör Klarnas värdering relativt låg då de kommer att bli större än Nordea på lång sikt.

   Radera
  5. Tecknar Klarna om jag får chansen och möjligheten kommer efter mina to3 i Minesto. Gillar Klarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Jag tycker också Klarna är lågt värderat utifrån tillväxtpotentialen.

   Radera
  7. Samma här. Bara att de inte har all legacy som gammelbankerna dras med är värt väldigt mycket. Bolån är på gång, kanske genom samarbetet Borgo.

   Att de har många stötta kunder kommer av de har så många, och att människor tyvärr är både glömska och tjurskalliga.

   Radera
  8. Oj, investera i Klarna. Vissa tycker tobak och vapen är oetiskt. Klarna är ett strå värre. Affärsmodellen är att de som använder Klarna skall handla för mycket och hamna i inkasso så Klarna kan tjäna pengar. Utan inkasso ingen vinst för Klarna. Dessa vidriga människor som driver Klarna borde tas om hand.

   Radera
  9. Så verkade det vara de första åren - uppfattar som att de har ryckt upp sig.

   Radera
  10. Inkasso är en fösvinnande liten del av Klarnas intäkter. De tjänar pengar på att elhandlare betalar en anslutningsavgift samt provision på varje affär därav tillväxtpotentialen. Sedan kanske Klarna inte vill ha alltför mycket insyn i bolaget utan föredrar gråhandeln utanför börsen.

   Radera
  11. Buu för Klarna. Leovegas osv.. Har en vän på Klarna och en på Leovegas. Då de på intet sätt står utan alternativa likvärdiga jobbmöjligheter så blir i mina ögon i princip alla deras åsikter helt ointressanta. ”Är du orolig för miljön? Vad sägs om 50k för att byta sida?” osv..

   Att säga att Klarna blivit bättre, och med det mena ”till den grad att det är värt att nämna” kan enbart handla om att man gillar att alltid tycka tvärtemot.

   Jag har lika usel människosyn som ”the next guy”, men jag tycker åtminstone lika illa om företagen sysslar med haram.

   Radera
 6. Håller med bloggaren om allt. Förvånad att de inte säljer av lite mer. Under GFC 2008 blev det tvärnit på bostadsmarknaden och kraftig räntesäkning från ca 6% bolåneränta för att få fart på marknaden. Nu är räntan betydligt lägre. Hur påverkas Hemnet av framtida ev kris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Där har vi risken om obligationsmarknaden havererar. Hemnet är ett spel på stabil bostadsmarknad.

   Radera
  2. Jag trodde naivt att obligationsmarknaden havererade i coronastarten... Då många obligationer inte hade några köpare alls. Då kom centralbankerna och sedelpressen gick brrrrr...
   Nästa kris kommer inte att krascha neråt, det kommer att krascha uppåt. Dvs allt kommer gå upp, huspriser, börsen osv, men din köpkraft kommer gå ner.

   Radera
  3. De drar väl in pengar oavsett hur marknaden går, kräver väl inte ens att det omsätts fastigheter bara att de är till försäljning.

   Radera
 7. Jag ansöker om full teckning, dvs 8 000 aktier. Skälen är:

  Det extremt positiva börsklimatet
  Verkar inom teknologisektorn
  Starkt oligopol
  Tillväxtpotentialen

  På frågan har Hemnet visat att de kan genomdriva brutala prisökningar som mäklarna utan problem helt och separat överför på säljarna, dvs köparna. Jag ser ingen egentligen ingen hejd på det men när smärtgränsen nås bör priserna kunna öka med tillgångsprisernas nominella fyra procent om året.

  Jag har snabbt gått igenom de internationella konkurrenterna Hemnet jämför sig med och samtliga känns tekniskt sämre. Därför är det ett stort minus att de inte passar på att ta in så mycket kapital som möjligt för att kunna shoppa loss och expandera.

  https://www.hemnetgroup.se/en/media/press-releases/2020/swedish-property-portal-hemnet-once-again-ranked-most-popular-in-the-world-according-to-new-report/

  https://www.funda.nl/
  https://www.daft.ie/
  https://www.realestate.com.au/
  https://www.etuovi.com/
  https://www.rightmove.co.uk/
  https://ingatlan.com/
  https://www.sreality.cz/
  https://www.zillow.com/
  https://www.immoweb.be/

  Prospektet, https://www.hemnetgroup.se/files/PDF/IPO/Hemnet_Group_AB_publ-Prospectus.pdf

  Att priset på vinst följer expansionen av penningmängden är en naturlig konsekvens man får förhålla sig till. Jag kommer såklart läsa medias teckningsråd men frågan är då snarast om man ska engagera fler banker och personnummer eller nöja sig med egen stuga.

  SvaraRadera
 8. Ingen verkar ha läst prospektet

  Årets resultat för 2020 landade på 67,7 MSEK om jag minns rätt

  Fick det till ett PE tal på långt över 150

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag orkade inte leta reda på prospektet. Ännu värre således.

   Radera
  2. Mitt inlägg kom aldrig upp, kan du kolla i filtret?

   Radera
 9. Den siste idioten är inte född och allt går att sälja med mördande reklam, de säljer nog alla sina aktier och skrattar hela vägen till banken.

  SvaraRadera
 10. Vissa fonder måste kanske köper allt skit som kommer ut på marknad ?

  SvaraRadera
 11. Äger redan via VNV global.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bättre alternativ till VNV Global är VNV Nation.

   Radera
 12. Hemnet har ju en solid affärsidé. Kan säkert dubbla avgifterna utan att folk slutar annonsera. Vad gör man annars, sätter upp en lapp på ICA eller?

  SvaraRadera
 13. Utomlands är tanken med noteringen. Ickeexisterande liknande koncept där.

  SvaraRadera
 14. Minns inte alla turer kring Hemnet, men det är främst inte mäklarna som är ägare längre har jag för mig. Inte breda massan som det var förr iaf. De har faktiskt startat en ny site som heter Boneo. Funktionellt så är den sämre än Hemnet, med betydligt sämre utbud, och riktigt ful, ser ut som något ett landsting skulle ha köpt.

  Sedan så läggs vissa annonser upp på Boneo innan Hemnet, främst som "kommande". Men dessa kommer oavsett upp på Booli...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns massa gratisappar som tids nog kommer slå ut hemnet som idag kostar 2700kr(!)

   Radera
  2. @Back2Black Hur stor är den kostnaden jämfört med ex mäklararvode i samband med en bostadsförsäljning?

   Radera
  3. Kostnaden är noll, hur stor alternativkostnaden blir är dock svår att skatta. Inget slår swedish auction, sen kanske inte just hemnet behövs.

   Radera
 15. De bostäder jag har sålt har jag sålt via facebook. Marknaden är så pass nära perfekt att det har gått alldeles utmärkt att ta bra betalt utan mäklare, sjukt skönt att också slippa städa etc. Första affären tog en dag och tangerade rekordpris trots inget nämnvärt skick på lägenheten, den andra var en stuga och det tog tre dagar.

  SvaraRadera