Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-09 19:05

Vill du ta en lott - rösta på Centerpartiet!

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger i en intervju hos Expressen att partiet är beredd att ingå i en regering oavsett om den leds av Moderaterna eller Socialdemokraterna. Kort sagt - vill du lotta vad du röstar på för regering, rösta på Centerpartiet.
Fullt ös hos Centerpartiet i Almedalen
Man vet alltså inte vad man får för regering om man röstar på Centerpartiet. Till skillnad mot de så kallade Liberalerna är man tydliga med att man är beredda att stödja Socialdemokraterna även efter valet 2022 och att man bara tänker stödja en Moderatledd regering om denna inte förhandlar med Sverigedemokraterna. Man kommer inte heller budgetförhandla med Vänsterpartiet. Man utesluter inte att fortsätta låta fyraprocentarna i Miljöpartiet diktera svensk politik.

Vidare är beskedet att man är beredd att "vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater."

Det ter väl sig extremt osannolikt att det kan bildas en borgerlig regering utan stöd från SD, men om man vill vara snäll så är en röst på C med 50% risk en röst på Socialdemokraterna och med 50% risk en röst på Moderaterna.

Det är bra med besked, och beskedet från Centerpartiet är att nästa regering antingen är S eller M. Och att C vill både äta den ekologiska närodlade kakan och ha den kvar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Så det är alltså helt meningslöst att rösta på C. Bättre med en röst på S eller M. De ställer sig nu till de andra fullständigt meningslösa partierna MP, L, KD.

  Är vi nere på två parti system om 25 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar politiken som C för fram i sitt partiprogram så är det ändå C som är ett rimligt val. De får ju uppenbart igenom rätt mycket av sin politik med sossarna, särskilt relativt sina mandat. Just nu är C nyckeln till regerinsmakten oavsett.

   Radera
  2. Precis. Om du kan tänka dig en regering ledd av socialdemokraterna men tycker att Centerpartiets politik är bäst är det ett ganska bra val. Alternativt, om du tycker att borgerlig politik är den bästa politiken men kan inte tänka dig rösta fram Sverigedemokraterna till köttgrytorna så är Centerpartiet det enda rimliga valet. Jag tycker att deras besked är rätt tydligt.

   Radera
 2. Ptja... Partiets modernare historia till trots i svensk kontext gör de ju i så fall skäl för partinamnet!

  SvaraRadera
 3. Vem minns inte valet 1973 när C fick 25.1% av rösterna, det var tider det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håll (4%) gränsen hälsas numera. Vad innebär en röst på Centern egentligen. Mer populism?

   Radera
  2. De är ju extremt långt ifrån det parti den en gång var.
   Vette fan var som hände egentligen. Sannolikt några spin doctors från Sthlm som fick alldeles för mycket att säga till om.

   Radera
  3. Ligger mycket i vad du säger Östergren. De flesta traditionella centerväljare boende på landsbygden känner inte igen sitt parti idag

   Radera
  4. Både C och L har väl snart inget berättigande längre. Vad står dom för? Det borde ju inte vara några större problem för dem att dela in sina olika grupper i vänster eller höger falanger. Nu när L sagt sitt sista veckan och Vänster falangen i L slår bak-ut. Det är väl bara att gå till C då. Och tvärt om.

   Radera
  5. Hade varit lite spännande att se samhållet och invånarna som de är idag, men att alla partier är de partier som de en gång var.

   Radera
  6. Nu pratar vi Riksdag här såklart. Men tänk på att kommunen styr ganska stor del av skattekakan och partier på kommunnivå kan bete sig väldigt annorlunda än sitt riksdagsalternativ. I kommunerna finns det väl fortfarande starka c-siffror i lantliga kommuner.

   Radera
  7. Precis så. På lokalnivå vill jag minnas att det nu är C som sitter i flest kommunstyrelser i landet. Man får skilja en del på lokal- och rikspolitik här.

   Radera
 4. Aa, det är väl hederligare än förra valet då en röst på alliansen blev en röst på sossarna (för dom som röstade på c iaf :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är ett fall framåt. De är lite extra intressanta i det att partiet har den ekonomiska tryggheten att göra precis vad som helst som partiledningen får för sig att göra. De borde kunna kosta på sig att vara riktigt visionära och göra någon stor chansning men jag har ännu inte hittat något sådant i deras agerande. Kanske har jag letat för dåligt?

   Radera
 5. Ur borgerlig synvinkel har aldrig en röst på Centern varit en garanterad borgerlig sådan. Och speciellt inte med Lööf i förarsätet!
  Håller med - Tar livet med ...
  Tur rösten senast lades - som vanligt - på andra alternativ.

  SvaraRadera
 6. C föredrar S understödda av V framför M understödda av SD alla dagar i veckan. Yesterday's news.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir lätt sk dålig stämning om V släpper fram en regering bestående av S-Mp-C, men inte röstar på budgeten eftersom de inte får förhandla om den och Löfven återigen sitter med en borgerlig budget...

   Radera
 7. Lööfs politik är enkel och pålitlig. Det finns inget samhällsproblem som inte löses löses med något skatteavdrag samt inget pris är för högt för att hålla SD borta från inflytande som att exempelvis låta MP som ~96% av folket inte röstade på även fortsättningsvis få diktera och driva viktiga områden som energi och migrationspolitiken mot oundvikliga haverier.

  SvaraRadera
 8. egentligen ärligt av C. alla medvetna vet ju att det förhåller sig så oavsett. Sverige och Norge blir politiskt alltmer lika.

  SvaraRadera
 9. Hur många skor tror ni kommer ligga utanför Centerns högkvarter i morgon?

  SvaraRadera
 10. Finns det fortfarande någon som litar på ett ord av vad den kvinnan säger? Tillåt mig påminna om > https://www.youtube.com/watch?v=mnpaTXyp1bo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som att Kristersson lovade Heidi Fried att han inte skulle samarbeta med SD...

   Radera
 11. Det låter väl bra att de är tydliga i så fall. Hade de varit det inför förra valet hade vi kanske (troligtvis?) haft en annan regering idag..

  Känns väl inte orimligt att många som röstar på C känner ungefär så.. lite borgerliga, men inte till vilket pris som helst..då är det bättre med S.. och så finns det några som är väldigt borgerliga och känner sig lurade.. de röstar väl aldrig mer på C..

  Hade man delat upp (L- och) C-rösterna på S och M utifrån ”det minst dåliga” så hade vi väl kanske haft Steffe som statsminister ändå.. men en politik som L- och (framförallt) C-väljarna gillat lite mindre än det de fått nu. (de som ser S som ett bättre alternativ än SD)

  Sen är det väl kanske (säkert) jag som lever i en bubbla, men den välmåemde medelklassen (eller tillhörde vi alla arbetarklassen? chiefen uttalade sig väl aldrig om medelklassen så den finns väl inte..) bryr sig väl egentligen jävligt lite om politik och ännu mindre om de olika partiernas politik.

  Skolan t ex, är skit, men det är väl ingen som tänker att ett visst parti, eller annat, ska fixa skolan? Å jag har nog aldrig hört någon bekant skylla på något specifikt parti i frågan om kvaliteten på varken lokaler, pedagoger eller utbildningsmetoder.

  Sen börjar det närma sig valet.. å nån partiledare säger nåt du gillar.. perfekt.. då kan du ju rösta på hen och förklara hur du röstade, å varför.. puh!

  Svenska val känns väldigt ångestladdade för de ca 50%(?) som försöker välja..( Andra halvan har ju antingen bestämt sig för vad som är roten till allt ont, eller så bestämde deras morfar åt dem under hela deras uppväxt. Å för dagens 10-åringar verkar det finnas ännu fler politiska influencers i pensionärsålder... där känns det som att det börjar bli mer balans i hjärntvättandet).

  Borde kanske börjat inlägget med ”Hej alla mina följare”.. men det var lite meditativt att få va lite killig.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunanr: Om än något senkommet dock en kort replik som kan sammanfattas som att i egentlig mening existerar ingen medelklass.

   Den grundläggande motsättningen i samhället går mellan kapital och arbete och därför står den grundläggande konfrontationen i samhllet mellan arbetarklass, kalla det gärna proletariat, och överklass, kalla det gärna borgerlighet.
   I denna beskrivning av samhället finns ingen plats för en godtyckligt definierad självupplevd medelklass.
   Med andra ord som sades i en tidigare replik på samma tema: Back to Basics!

   Radera
 12. Centern har väl alltid varit lite kryptosocialister.

  SvaraRadera
 13. Håller inte alls med om att en röst på C är att likställa med en lott. Tycker tvärtemot att detta var ett ganska klart besked av Lööf. Eftersom en eventuell borgerlig regering kommer att vara beroende av SD, så kommer C att stödja en S-regering även efter nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det kan hon inte säga av rädsla för att förlora röster.
   Men det är bra att hon är tydlig nog. Problemet är vad som händer när S tappar ytterligare några procent till V. Då är V större än S, och det blir inte lätt att få med sig V som passiv röststöd.
   C kommer få väldigt svårt att få genom sakpolitik om V får något att säga till om.
   Det kan bli intressant...

   Röran när SD, KD och M skall komma överens blir också intressant.

   Radera
  2. V större än S? Nä, socialisterna i V har aldrig haft nåt särskilt brett stöd, så det lär inte hända.

   Och ja, M/KD/SD-konstellation på riksnivå är inte stabilt, för att uttrycka sig milt. De kanske får chansen 2022 el 2026, men håller det en hel mandatperiod utan att SD blir otåliga?

   Radera
 14. Sveriges definitivt lurigaste politiker

  SvaraRadera
 15. Från Expressens intervju: "– Centerpartiet kommer inte samarbeta eller budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Vi kommer inte heller vilja budgetförhandla med Vänsterpartiet, säger hon."
  Bara jag som ser en skillnaden i förhållningssätten till V kontra SD?
  Känns som att Annie anar vad som är oundvikligt efter nästa val och därför inte vill låsa fast sig i principer (lex Jan Björklunds löfte till sina barn och Ulf Kristerssons löfte till Hedi Fried).

  SvaraRadera
 16. Det känns som om C partiledare satsar på att bli statsminister, alternativet alla kan tänka sig... dock så tror jag hon bedrar sig grovt med det antagandet. C har haft många kategoriska uttalanden som "kommer inte bli stödhjul åt S" osv. De enda som kan lita på C är S, sedan får ju S sälja ut vad få principer de har kvar för det stöd C gett dem.

  Intressant att C stöttar den inkompetens som varit tongivande för Regeringen S+MP.
  EU:s lägsta arbetslöshet...
  Krisberedskap...
  Kriminalitet, skjutningar och sprängattentat...
  Covid...
  osv....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alla de där sakerna var ju fine and dandy under Reinfeldt&co, särskilt krisberedskapen är ju verkligen något som Löfvén monterat ner.

   Radera
  2. Så är det ju, men han har inte gjort ett skvatt för att förbättra det sedan 2014.....

   Radera
  3. Lätt att motbevisa den typen av kategoriska påståenden. Livsmedels- och läkemedelsberedskap har förbättrats sedan 2014, t ex.

   Radera
  4. du tycker att de borgerliga som sålde ut vår enda vaccinfabrik och privatiserade lagerhållningen av mediciner har ett bättre track record avseende krisberedskap t ex, eller varför tog du upp just krisberedskap?

   Radera
  5. Jag har inte sagt att de borgerliga gjort det bättre-jag säger att nuvarande regering är inkompetent-vilket de om och om igen bekräftar.

   Sedan 2014 har krisberedskapen visat att Sverige är otillräckligt rustat för allt annat än medelmåttigt väder och händelser... ex Skogsbränder, Covid - de ansvariga är sittande regering, de har inte gjort någonting åt detta. Problemet är att det inte är bra nog för att motsvara skatteuttaget de tar in.

   Du verkar tycka att föregående regeringar är ansvariga för dagens situation, trots att nuvarande regering inte gjort någonting åt situationen sedan de kom till makten 2014. Hade de försökt göra någonting så hade verkligheten kanske varit annorlunda.

   Trots den sk förbättringen av läkemedelsberedskap så finns det brister på det området, TBC, dopamin, paracetamol osv, känns som om den beredskapen inte heller blev som planerat...men du har rätt i en sak, de försökte iaf.

   Radera
 17. Om gud vill..., så kommer Nyans in. Rösterna kommer till största delen från vänster.
  Sossar -1,5%
  MP -1%, vänster blocket tappar då 4% iom utträdet
  VPK -1%
  Övriga partier 0,5% till Nyans
  L ut
  C oförändrat

  Total förlust för vänstern 1,5+4+1+4 = -10,5%

  Borde öppna för Kristersson...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var precis min tanke också... Vad händer om denna dark horse kommer in i Riksdagen... Dock kanske större genomslag i kommun och regioner då många inte får rösta till Riksdagen.

   Radera
  2. Känns väldigt mycket som rent önsketänkande. Nyans verkar ha noll stöd och skapar noll intresse trots att de har funnits i över ett år. Medborlig Samling skapade åtminstonde lite rubriker och hade några följare på sociala medier och var ändå långt ifrån att ens komma in i Riksdagen.

   Radera
  3. @ Martin du kan inte jämföra Nyans samt deras väljare med traditionella partier och väljare. Bara för att vi icke-muslimer inte hör något innebär det inte att muslimer inte gör det. Nyans sätt att skaffa sig röster kommer skilja sig markant från vad vi är vana vid i Sverige.

   Radera
  4. @CC Vilka kanaler tänker du att muslimer har tillgång till som icke-muslimer saknar inblick i? Om du tänker moskeer så är det relativt få muslimer som ens besöker moskeer med någon som helst regelbundenhet. Sen kan du ju bara drömma om att alla moskeer och muslimska inriktningar skulle vara ens i närheten av överens när det kommer till politik. Lite som att alla kyrkor i Sverige skulle vara överrens. Och att de skulle kunna få alla kristna att rösta på KD...

   För övrigt så är knappt 10% av Sveriges befolkning muslimer enligt egen utsago så det finns helt enkelt inte så jättemånga röster att hämta ens om man skulle lyckas nå ut hyggligt till gruppen i stort.

   Lite mer anekdotiskt kan jag påpeka att jag både arbetar och umgås dagligen med praktiserande muslimer och trots att vi ofta diskuterar politik så har aldrig Nyans nämnts. En enda gång.

   Radera
 18. "Vi tänker försöka få igenom vår politik oavsett hur regeringsbildningen ser ut" kan man ju annars tycka är ett ganska konsekvent och mot väljarna tydligt besked, inte en lott?

  SvaraRadera
 19. Provar igen...

  Med lite tur kommer vårt nya parti Nyans in.

  Detta kommer kosta röster, främst från vänster.

  Sossar -1,5%
  MP -1%, ut
  V -1%
  Övriga 0,5%
  L ut
  C oförändrat

  Total förlust för vänsterblocket 1,5+4+1+4 = -10,5%

  Detta torde öppna för Kristersson...

  SvaraRadera
 20. Vi får se. Partisystemet förändrar sig, och Centern gör ju nu skäl för sitt namn och sin historia. Det är väl ändå ett rätt tydligt besked, C vill inte medverka till att ytterkantspartierna får inflytande, sen exakt i vilken form får vi se beroende på valresultat.

  C får ju igenom mycket politik relativt sin storlek på detta sätt, så det är bara att fortsätta med ett vinnande koncept. Att de som _inte_ röstar på C blir sura för att C använder sin politiska makt är mest spel för gallerierna. C-väljarna tycks vara helt OK med läget, partiets opinionssiffror har knappt förändrats sedan valet 2018.

  SvaraRadera
 21. Man kan kanske tänka sig att S förbereder sig för det eventuella scenariot att MP inte kommer in i riksdagen. Då behövs ett alternativ för att säkra regeringen. MP och C går nog inte ihop i samma regering, för värderingarna inom miljöpolitiken skiljer sig för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undra om intevärderingarna inom miljöpolitiken skiljer sig minst lika mycket mellan S och MP, men S kan svälja det mesta för att få inneha regeringsmakten.

   Radera
  2. Jo, så kan det nog vara. Makten framförallt.

   Radera
 22. Annie Lööf har också varit väldigt tydlig. Med SD ”kommer hon inte samarbeta eller budgetförhandla”. Med V kommer hon inte ”vilja budgetförhandla”.

  Det är trots allt en avgörande skillnad.

  SvaraRadera