Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2021-03-22 07:56

Veckan inleder måndagen med kraftigt ras i Tokyo efter negativ börsvecka

Efter förra veckans negativa börs inleder Asien blandat på måndagsmorgonen, men med ett kraftigt rasi Tokyo. Raset ska bero på att biltillverkarna leder nedgången. Dock ska man så här års vara försiktig med index utan återinvesterade utdelningar, då detta kan dra ner index via indextunga högutdelande aktier.
Veckochart OMXS30
Förra veckan stängde på -0.16% för  OMXSPI, men detta är utan återinvesterade utdelningar (utdelningsindexen finns inte i min feed). När enskilda indextunga bolag ger stora utdelningar faller dessas aktiekurs när utdelningen avskiljs, vilket kan dra ner index. När t ex ABB ska dela ut kommer det påverka Stockholmsbörsens OMXS30 med cirka -0.30%.

I USA gick S&P-500 -0.77% förra veckan och tekniktunga Nasdaq 100 backade -0.54%. Dollarn stärks dock nu på morgonen och tar ut en stor del av de rasen, men det är denna veckan och förra veckan var dollarn netto nästan neutral mot kronan. USDSEK ligger nu på 8:56. Guldpriset är upp och ligger på 477:- SEK per gram. Kortsiktigt finns det en stigande trend mätt i guldet de senaste två veckorna.

I de asiatiska tidszonerna är det blandat på måndagsmorgonen. AX 200 går +0.66%, Hang Seng +0.04%, Straits Times -0.13% och Nikkei 225 -2.07%. De stora japanska biltillverkarna faller på morgonen vår tid och ska vara drivande för börsnedgången. Toyota går exempelvis -3.26%, Nissan -3.70% och Honda -3.63%.

Känns inte som att det går att säga något om hur börserna kommer gå i Europa på morgonen, men vi går in i en intensivare utdelningssäsong i Stockholm nu, vilket kommer pressa index som OMXS30 och OMXSPI där utdelningarna inte återinvesteras.

Så länge får vi trösta oss med börsrekord förra veckan och för den som är investerad mot index i fonder så fås utdelningarna ändå.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

 1. En fabrik som tillverkar "chips" har brunnit vilket påverkar biltillverkarna. Kanske inte bara Japanska sådana?

  SvaraRadera
 2. Inte bara Japan. www.autoblog.com/2021/03/21/ram-1500-classic-chip-shortage

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, drabbar även Kina-Volvo. Det är inte bara batterier man behöver säkra tillgången av. Istället sitter nu gammel-fossilerna med en massa bilhallar och kontrakt med ÅF.

   Radera